Jump to content
Dogomania

"Powystawowe jaja jak berety i inne pierdoły...!!!"

Recommended Posts

• Replies 834
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dziękuję Paula- z wielką przyjemnością obejrzałam a już zwłaszcza zdjęcie Prymki zrobiło mi duża frajdę (naprawdę ładnie wygląda ta weteranka :multi: ). No i miło przypomnieć sobie ten czas zieleni jak biało za oknem :p

PS A gdzie Żywia ,,zgubiła" czapraczek hę?

Posted

[quote name='Paula_i_Świst']JUMA Galicyjska Sfora

(klasa użytkowa)

O matko - to nasza mamusia! :multi:
Jakie ma kobiece bioderka... Aż dziw, że zagryza dziki! :evil_lol:

Posted

bea100 napisał(a):

PS A gdzie Żywia ,,zgubiła" czapraczek hę?

To dobre pytanie???
Mnie ciągle zastanawia jak to jest, że wszyskie psiaki, które mieszkaja u JOANNY i ZBYSZKA upodabniają sie w jednym - intensywnym przesianiu czapraka- chyba niespotykanym u innych psiaków!!!!
ŻMIŁKA I ŻABA są ciemne (madre są:evil_lol: ), mają ciemny ,lśniący czaprak, a ŻYWIA poszła w ślady PRYMKI, i HUBY (jak to wytłumaczyć- kwestia pokarmu, warunków bytowania???):niewiem: :niewiem: :niewiem:
TO BARDZO CIEKAWE ZJAWISKO!!!
Nawet rodzaj włosa jest inny (HUBA miała taki pofalowany włos na linii grzbietowej, to samo PRYMKA i teraz ŻYWIA)!!!:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:

Posted

samograj napisał(a):

...
TO BARDZO CIEKAWE ZJAWISKO!!!
Nawet rodzaj włosa jest inny (HUBA miała taki pofalowany włos na linii grzbietowej, to samo PRYMKA i teraz ŻYWIA)!!!:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:

Zawsze mnie uczono, że szata (jej gatunek, gęstość, barwa, połysk) świadczy o kondycji/odżywieniu psa a ktoś kiedyś mądrze powiedział ,,pies jest tym co je", zresztą niech się wet Hania wypowie...

Posted

[quote name='bea100']Zawsze mnie uczono, że szata (jej gatunek, gęstość, barwa, połysk) świadczy o kondycji/odżywieniu psa a ktoś kiedyś mądrze powiedział ,,pies jest tym co je", zresztą niech się wet Hania wypowie...

O, to chyba parafraza starego chińskiego powiedzienia, dotyczącego ludzi: "jesteśmy tym, co jemy". Oczywiście pies też człowiek... to znaczy człowiek też... eee...zresztą niech się wet Hania wypowie...

Beatko, na pewno ZDROWY wygląd włosia świadczy o kondycji psa i jest związany w ogromnej mierze z odżywianiem (i czesaniem :evil_lol:), ale mam pewne przesłanki, żeby sądzić, że w kwestii np.: ubarwienia sierści, czy jego zmiany w ciągu życia - genetycy też mieliby dużo do powiedzenia. :cool3:

Posted

Mam jeszcze ciepłe-smsowe-wystawowe wieści od Puz zzagramanicy:
Puzon Z Południowej Kniei CAC, CACIB, BOB
Malwa Z Piastowskich Borów CAC, CACIB

BRAWO NASZE OGARKI, OGROMNIE SIĘ CIESZĘ I GRATULUJĘ :laola: :laola:

Posted

Jeżeli chodzi o falistość włosa i rozjaśnienie to zdecydowanie genetyka. Np Śniada z Rogoźnickich lasów też była bardzo rozjaśniona a Dusiołek z Gończaków miał bardzo mocne fale.
Połysk i gęstość zależą od kondycji, chociaż na gęstość też wpływ ma genetyka.

Posted

Hania napisał(a):
Jeżeli chodzi o falistość włosa i rozjaśnienie to zdecydowanie genetyka. Np Śniada z Rogoźnickich lasów też była bardzo rozjaśniona a Dusiołek z Gończaków miał bardzo mocne fale.

A ja myślałam, że to u B. coś sie z psami dzieje - odbarwiaja się:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

GRATKI DLA ZWYCIĘZCÓW (gdzie była wystawa????):laola:

Posted

Hania napisał(a):
Połysk i gęstość zależą od kondycji, chociaż na gęstość też wpływ ma genetyka.

No popatrz Haniu, a Dunia (córa Dusioła) nie jest wogóle pofalowana. Jest po Tajdze Z Rogożnickich Lasów (jasnej i króciutkowłosej-nawet żółtej w odcieniu suce- co prawda z nieprzesianym czaprakiem ale niewielkim) a Dunia jest cynamonowa w odcieniu i ma solidny wspaniały czaprak-dzieci z 1 miotu czyli wnuki Dusiołka (była kryta Tropem- pięknym w barwie psem) też dała ciemne i ,,niefaliste" i z nieprzesianymi czapraczkami. Za to Monja miała taki moment (gdy miała ok roku) gdy wyszły jej fale ale tylko w jednym miejscu-przy ogonie (smiesznie to wyglądało), ale to po pół roku (po zmianie zimowej sierści) jej zeszło (czyli to genetyczna pozostałość po falowanym dziadku Dusiołku?). Monja jest ciemną suką ale ma też zupełnie inny odcień cynamonu niż Dunia- ma pobłysk,,brązowy" a nie ,,pomarańczowy" (ale to raczej chyba wynik po ojcu- czyli Stadninie Cisowiec).

Samograjko: O wystawie niech napisze nam sama Puz...czekamy :multi:

Posted

No to ja muszę się pochwalić , choć to przy wystawach "zagramanicznych" faktycznie pierdołka ;-)
W Bydgoszczy (wprawdzie przy baaardzo ograniczonej konkurencji ;-))
Reda z Rodu Udry CWC
Rata z Rodu Udry CWC BOB

Posted

Ja pogratulowałam obydwu dziewczynom , bo obydwie musza jeszcze tylko zdobyc CWC z międzynarodowej (hmm, może latwe to nie będzie, ale w nie wierzę ;-) ). Oczywiście pozostają do spełnienia warunki "czasowe".

Posted

AniuW: doskonałe wieści..ogromnie się cieszę, że Bardowo-Udrowym kochanym dziewczynkom tak wspaniale poszło :multi:

Puz: bardzo wyczerpująco napisałas o wystawie...buhahaha :evil_lol:

Posted

[quote name='puz']

Widzę, Ilonko, że w Brnie obowiązuje zupełnie inny sposób prezentacji ogarów.
Cóż, co kraj to obyczaj... :evil_lol:
Ale ładnemu we wszystkim ładnie!