Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Adiraja,

Wiek psa miedzy 6 a 8 miesiacem, bywa czasami okresem buntu i sprawdzaniem na ilez psikusow mi pozwola ;)

Dlatego nie daj sie owinac wokol malego pazurka swojej Viki, bo yoreczek niecnie to wykorzysta :lol: Wiem, co mowie bo tez mam takiego cwanego potfffora w domu ;)

Moja Rapsodia skończy jutro 5 miesięcy i czasami mam wrażenie że już mam potffffffffffforka w domu.

Wczoraj przy naszym obiedzie skakała po nas bo chciała coś zjeść. Zaniosłam ją do pokoju i zamknęłam a ona w tym czasie ze złości nasikała mi na panele pod drzwiami, dokładnie tak gdzie ją zostawiłam i oczywiście zajęła się serwetą ze stolika

Czasami jest nieznośna a może raczej często i potrafi pokazać swój tupecik :lol:

• Replies 253
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Charakterek też już pokazuje :lol: Mała bestyjka potrafi być tak złośliwa , że głowa mała... 8) Ale nie ma , że wszystko wolno - musi wiedzieć co i ile można... :wink:

Chociaż są sytuacje kiedy nie daję sobie z nią rady - przemywanie ślipek np. , udaje mi się to tylko jak jest mocno zaspana , a i to przez króciutki czas , bo zaraz dostaje szajby :-? Nie pomagają nagrody , uspokajania i inne wydziwiania - nie cierpi tego i tyle :-?

Posted

samanta, Adiraja,

A ja myslalam, ze jeszcze wszystko przed Wami :lol: :lol: :lol:

Z fajnych ;) rzeczy jakie robia yorki powiem Wam, ze york mojej znajomej w okresie dorastania nabyl jednego ciekawego zachowania ;) A mianowicie, jesli do niej do domu przychodza goscie i wtedy poswieca malo uwagi swojemy yorkowi, ten z impetem po krzeslach wskakuje na stol i sika do ... cukierniczki :lol: :lol: :lol:

Nie uwierzylabym, gdybym tego nie zobaczyla :lol:

pozdrawiam,

Posted
[A mianowicie, jesli do niej do domu przychodza goscie i wtedy poswieca malo uwagi swojemy yorkowi, ten z impetem po krzeslach wskakuje na stol i sika do ... cukierniczki :lol: :lol: :lol:

Nie uwierzylabym, gdybym tego nie zobaczyla :lol:

:shock: :roflt: :shock: :roflt: :shock: :roflt: :shock: :roflt:

Nie mogę... niezły potworek!!! :laugh2_2: :modla: :roflt:

Vikta nie jest aż tak złośliwa , ale jest... poza tym jest zaborcza i zazdrosna , jak tylko zobaczy , że się przytulamy , to wskakuje między nas natychmiast i do ataku! :lol: Gości lubi - zaraz włazi delikwentowi na kolana i jeśli ten sobie pozwoli , to musi ją niańczyć przez pół wieczoru :wink:

Posted

Adiraja,

Jak widze to wszystkie yorki sa zazdrosne ;) Moze to kwestia wychowania, albo jakies zaszlosci genetyczne :lol:

Majka spi zawsze miedzy nami! Nie ma mowy abysmy mogli spac obok siebie, a ona gdzies z boku. Pcha sie bezczelnie miedzy nas, wkopuje pod koldre, kladzie glowe na poduszce i zasypia ;)

Natomiast zupelnie przegina ze swoja zazdroscia wzgledem innych psow. Nie mge poglaskac w jej obecnosci zadnego psa, bo gotowa jest odgryzc konkurentowi nos. I nie jest wazne czy jest to "tylko" jamnik, czy bokser, lub bull ;)

Po prostu serce wojownika ukryte w ciele chomika :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam,

Posted

Vikta nie jest aż tak złośliwa , ale jest... poza tym jest zaborcza i zazdrosna , jak tylko zobaczy , że się przytulamy , to wskakuje między nas natychmiast i do ataku! :lol: Gości lubi - zaraz włazi delikwentowi na kolana i jeśli ten sobie pozwoli , to musi ją niańczyć przez pół wieczoru :wink:

Skąd ja to znam :lol: :lol: Jak tylko przytulę się do męża to ona zaraz jest na kolanach :P

Jak przyjdą goście to ona musi być najważniejszą osobą w gronie - wszystkich musi przywitać, polizać, obskakać :-?

A wczoraj jak przyjechała do nas ciotka przy otwieraniu jej bramy (mamy automatyczną) jakimś cudem uciekła teściowi z domu i wybiegła prosto na drogę pod nadjeżdżający samochód :cry: :cry: Dobrze że kierowca wychamował bo byłoby już po niej :cry: :cry: :cry:

A mój teściu jaki był roztrzęsiony :o Strasznie się do niej przywiązał i chyba cierpiałby równie mocno jak my :-?

• 2 weeks later...
Posted

Chciałam się pochwalić że Rapsodii został tylko 1 ząbek mleczny - górny kiełek z lewej strony

Pozostałe ząbki już jej wypadły i większość już urosła (27 maja Raps skończy 6 miesięcy) :P

Posted

Podciągam wątek do góry.

Mam pytanie w związku z ząbkiem Rapsodii. Pisałam w poście powyżej że wszystkie ząbki już jej wypadły tylko że mamy problem z 1 kiełkie u góry. On jeszcze nie wyleciał, nie rusza się wogóle a obok niego wyrósł już nowy kieł.

W związku z tym chciałabym Was zapytać czy powinniśmy jechać do weta usunąć jej tego kiełka czy jeszcze poczekać?

Posted

Cześć

Samanto, Rapsik jest młodszy od Axelka a został jej tylko 1 kiełek. Axel ma wszystkie kiełki podwójne, wygląda jak rekinek. Ja czekam, nie zamierzam poddawać psa narkozie. Poczekam tak do 10 miesiąca, zobaczymy, może same powypadają.

Posted

U Megan podobna sytuacja - kły są podwójne czyli taki szczupak. Z informacji u weta wynika ze spoko nie trzeba od razu szaleć pod warunkiem ze kły rosną prawidłowo, a mleczaki odpychane są na zewnątrz. Powiem tez ze ja trafiłem do takich wetów ale słyszałem ze inni usuwaja natychmiast. Hodowcy postępują różnie.

Waldek

Posted

Ja byłam w piątek z Jerrym u weta i powiedzial ze "CHYBA" juz wszystkie zabki wypadly i ma nowe. I sie zastanawiam jak chyba to co on nie widzi czy sa to juz nowe czy nie, bo ja niestety nie rozozniam ktore to nowe a ktore nie. Mozecie mi poradzic bo ten wet to hyba "mrowki" moze leczyc a zawsze mam takiego pecha ze on jest a nie ten drugi ehhhh

Acha i jedyne co to przodnie zabki wysunely sie troche za bardzo do przodu bo podobno zgryz powienien sie na chodzic a on ma przodnie do przodu. Ale wydaje mi sie ze jesli Jerry nie jest wystawiany (bo nie ma rodowodu) to chyba nic groznego bo rzeczywiscie nie ma zbyt duzego przesuniecia.

I jeszcze jedno wiem że nie powinnam tego w tym poscie pisac ale chce to za jednym razem zalatwic :)

Czy powinnam juz zaczac myc Jerremu zabki pasta tzn szczoteczka napewno nie bo nie ma takich malutkich i by mu sie nie zmiescila do pyszka ale wacikiem. Czy nakladac juz paste (on ma bardzo malutkie te zabki) :-? Jesli tak to podajcie nazwe jaka WY polecacie Od czasu do czasu daje mu sucharki bez cukru bo ju| nie pamietam czy tutaj na forum to wyczytalam czy w ksiazkach poodbno one czyszcza zabki.

DZIEKI za rady :)

Posted

Tygrysku sądzę że w tym wieku chyba jeszcze nie ma potrzeby myć ząbków

Rapsodia ma ząbki bielutkie więc nawet nie myślałam o myciu ząbków.

A co do wyrywania kiełka to też postanowiliśmy, że poczekamy. Po rozmowie z hodowcą upewniliśmy się co do tego. Nie ma sensu usypiać jej z powodu 1 ząbka :P

Dziękuję za odpowiedzi :P

Posted

Pisałam już o naszych kiełkowych przygodach :wink: , ale chyba w galerii :oops: .

Moja Bijou też miała podwójne górne i dolne kiełki. Wszystkie drobne ząbki się wymieniły, nawet kilka trzonowych. :D

A jak biłyśmy w ZK, to Pani z sekcji terierów stwierdziła, że te nowe dolne kiełki rosły wewnątrz, nie odpychając mleczaki i tzreba te stare usunąć. Inaczej zgryz może być nie nożycowy, bo zmieniłby się kierunek tych dolnych kłów.

Ale na szczęście jeden kiełek już sam wypadł :D , a drugi ledwo się trzyma, trzeba mu "pomóc", poruszając nim w różne strony :wink: i wet stwierdził że szkoda pieskowi dawać narkozę.

Ale za to teraz musimy robić masaż :wink: żeby kiełek przesunął się na swoje miejsce. Z górnymi na razie nie ma problemu, nie psują zgryz, tak że możemy zaczekać. :D

Posted

Wczoraj się okazło jakie Jerry ma stale zeby :evil: juz nigdy nie pojde do tego weta jak bedzie. Wczoraj Jerremu wylecialy dwa zabki u gory i rosna juz nowe. Ehh co za nieodpowiedzalni ludzie lecza zwierzaki, zaczynm byc lepszym weta niz oni sami :wink:

Posted

Słuchajcie,czy to nieszkodzi,że te ruszające się malutkie ząbki z przodu powykrzywiały się na boki?Dodam że bardzo się ruszają

Shanti 24maja kończy 5 miechów i już się bałam że nic jej nie rośnie w pycholku i jak wczoraj podotykałam tych igiełek to w głos się cieszyłam :) :),aż mój piesio tak dziwnie na mnie patrzył :wink:

Posted

:multi: :multi: Axelek wczoraj pozbył się obydwu dolnych kiełków :multi: :multi: :multi:

Strasznie się ucieszyłam, bo już tak śmiesznie sterczały prawie na boki. Nowe kiełeczki widać wypchnęły pięknie mleczaki :B-fly: :B-fly: :jumpie:

Posted

Vikcia w ostatnim tygodniu też pięknie wypluwa zębolki :lol: A dziś ucieszyło mnie zgubienie pierwszego dolnego kiełka! Drugi się już kołysze :lol: Dzięki Bogu , bo z tymi podwójnymi nie wyglądała na szczęśliwą :wink:

Zastanawiają mnie natomiast górne kiełki (też podwójne już). O ile na dole te drugie rosły od wewnątrz tych mlecznych , to na górze rosną obok mleczaków :-?

Koleżanka (anestezjolog) ostrzegała mnie , że zbyt długo też czekać nie można z usunięciem , bo coś się dzieje z tkanką miękką (jeśli dobrze pamiętam) i tak jak u ludzi robią się potem na dziąsłach odleżyny (mylone z parodentozą) :-?

Posted

Witam, no właśnie, wet mówił ale nie zrobił... W marcu Silver miała usuwane 11 zębolków, ale jak się okazało to nie wszystko bo ostatnio zauważyłam u mniej przetrwałego trzonowego mleczka. Poszłam z tym do "reklamacji" i kazano podawać psu suchą bułkę ew. kości i sam wypadnie...

Posted

A ja chciałam poinformować że wczoraj Rapsodii wyleciał ostatni kiełek a tym samym nie ma już żadnych mleczaków :multi: :multi: :multi: :multi:

Jeszcze tydzień temu byliśmy z nią u weta aby zapytać czy mamy poczekać aż sam wypadnie czy on jej usunie. Całe szczęście że poczekaliśmy bo tak to wet musiałby ją uśpić i wyrwać tego ząbka

Rapsodia większość ząbków straciła przy zabawie z wypchan skarpetą. Tak nią szarpała na boki że ząbki same wypadły

Dzisiaj Rapsodia kończy pół roku :multi: :multi:

Posted

Gratulacje dla Rapsika......teraz ma już spokój z zębolkami.

No i wszystkiego dobrego z okazji półrocza :lol: :lol: :lol:

Niech sie dalej zdrowo chowa i rozrabia ile sił.

Posted

Samanta! Wszystkiego naj dla Rapsodii :D i gratulujemy pozbycia się mleczaków :P :P .

Bijou dolnych mlecznych kiełków już nie ma, natomiast górne twardo siedzą. Bawimy się z nią w szarpanie, ale na razie bez efektu :-? .