Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No wlasnie mialam szukac takiego miejsca gdzie mozna wrzucic fotki . Zaraz tam zajrze i postaram sie Draczyn wyjasnic to lepiej.

Dzieki Anutko.

Draczyn: jezeli czegos nie rozumiesz z tego co pisze to pytaj smialo, postaram sie odpowiedziesz na wszystko. Ale troche jest ciezko o tym mowic za pomoca literek, lepiej jakby ktos Ci to przy komputerze wytlumaczyl. Mimo wszystko bede sie starac.

No dobra to chociaz sprobujmy czegos prostego. Masz strone - http://www.draczyn.com/ nie wazne kto ja prowadzi.

Na stronie glownej jest maly rysunek Buldozka. Na takim przykladzie moge pokazac Ci jak zamieszczac zdjecia z Twojej strony tutaj w notkach na forum. Chcesz?

O tak :

Edit: Z notki pozniej wytniemy obrazek zeby nie bylo ze zajmuje za duzo miejsca czy cos. To tylko cwiczenia.

• Replies 6.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='anutka'][quote name='Viris']Ok juz tlumacze.

No wiec jezeli masz wlasny server - np miejsce gdzie jest postawiona strona internetowa Twojej hodowli to mozesz tam umiescic zdjecie (wgrac) ja robie to WindowCommanderem albo TotalCommanderem - mozna sciagnac to ze strony www.nowe.pl Tam masz dwa okienka musisz ustawic sobie tak zeby bylo w jednym oknie widac ten serwer a w drugim Twoj komputer i miejsce gdzie masz na komputerze zapisane to zdjecie. Ale latwiej moze na poczatek i w sytuacji gdy nie masz servera znalesc jakis serwis na internecie gdzie mozna bezplatnie zamiescic fotki o roznej tematyce - to wtedy od tego gdzie zamieszczasz zdjecie zalezec bedzie jak to sie bedzie robilo.
Z tego co wiem Draczyn nie prowadzi sama swojej strony. W tym wypadku TotalComander jest troche trudne.
Myśle, że najłatwiej będzie jak będzie wgrywała zdjecia na stronie www.imageshack.us Całą instrukcję podałam Ci na pw.
http://www.imageshack.us/ jest włąśnie przykłądem serwera.
Ja już będe szła.
DobranocDDobranoc Anutko, szkoda, że nas już opuszczasz

[quote name='Viris']No dobra to chociaz sprobujmy czegos prostego. Masz strone - http://www.draczyn.com/ nie wazne kto ja prowadzi.

Na stronie glownej jest maly rysunek Buldozka. Na takim przykladzie moge pokazac Ci jak zamieszczac zdjecia z Twojej strony tutaj w notkach na forum. Chcesz?

O tak :

Bardzo chcę, może w końcu pójdzie

Edit: Z notki pozniej wytniemy obrazek zeby nie bylo ze zajmuje za duzo miejsca czy cos. To tylko cwiczenia.

Posted

No wiec jak? Mam cos pomoc czy sie zamknac? :D

Draczyn jezeli masz na swojej stronce zdjecie spelniajace ograniczenia tego forum czyli rozdzielczosc maximum 500 x 500 (sprawdzasz to klikajac na zdjecie na stronie prawym klawiszem myszy i otwierajac "wlasciwosci") tam jest podany rozmiar. Jezeli takie zdjecie chcesz zamiescic w notce to klikasz ponownie te "wlasciwosci" i zaznaczasz (tak zeby bylo oznaczone granatowym kolorem) ten adres zdjecia czyli http i tak dalej. Cala linijke z tym adresem zaznaczasz klikasz prawym przyciskiem myszy i zaznaczasz kopiuj.
Zmieniasz okno na okno z tym forum i zaczynasz pisac notke.
Gdy chcesz wkleic zdjecie wciskasz prostokacik Img (drugi od lewej pod buzkami nad oknem pisanej notki) i klikasz prawym przyciskiem myszy za tym co Ci sie pojawilo ( czyli img w kwadratowych nawiasach ) i dajesz "wklej" powinien sie pojawic ten adres czyli jakies tam http i tak dalej i teraz klikasz taki niebieski napis pod tym przyciskiem Img i innymi prostokacikami "Zamknij Tagi" i to tyle. Dajesz podglad i patrzesz czy widac tak jak chcialas. Najwazniejsze zeby obraz odpowiadal wielkoscia ograniczeniom na tym forum.

Posted

No widzisz Viris ten obrazek wkleiłam przepisując na klawiaturze to , co mi napisałaś, ale gdybym chciała jakięs inne zdjęcie, to już nie iem, co mam w tym adrsia zmienić

Posted

Ok. No wiec tak. Jak ogladasz swoja strone i wpada Ci w oko zdjecie ktore chcesz pokazac w notce. To z nim robisz dokladnie to samo. Czyli na nim klikasz prawym przyciskiem myszy i wybierasz wlasciwosci i tam kopiujesz jego adres zeby ponownie wkleic go w notke na tym forum. Tylko musisz sprawdzac rozmiar zeby nie okazalo sie za duze.

O to co przed chwila zrobilam to dokladnie to samo co zrobilas Ty z tamtym rysuneczkiem. Tylko uwaga nie powiekszaj zdjecia klikajac na nie by sie otworzylo. Bo zdjecia na twojej stronie sa za duze. Ja wkleilam tu adres do miniaturki - czyli tych mniejszych obrazkow w galerii na Twojej stronie. Sprobuj moze z wybrana miniaturka z Twojej strony napisac nastepna notke.

Posted

No to jest ta najtrudniejsza czesc wlasnie z tym ze zdjecie trzeba najpierw gdzies umiescic i pozniej dopiero zrobic te zabiegi z wklejaniem adresu.

To z tego co pisala chyba anutka starala sie Ci wytlumaczyc.

Zaraz zerkne na ten serwis co Ona podala i zobacze jak tam sie dodaje te zdjecia i postaram sie Ci cos wytlumaczyc. Ty zas zrob mi te przyjemnosc i w nastepnej swojej notce umiesc jakas miniaturke ze swojej strony. :)

Posted

No wiec tak. Jezeli dostalas na maila zdjecie ktore chcesz nam pokazac to najpierw muszisz to zdjecie zapisac u siebie na komputerze.
To w jaki sposob zapisac zalezy od tego gdzie masz konto mailowe. Ale szukaj opcji zapisz jako. Zapamietaj pod jaka nazwa zapiszesz fotke i gdzie.

jak juz masz ja u siebie na komputerze to wejdz na stronke podana przez Anutke : http://imageshack.us/

Gdy juz sie otworzy kliknij zaznaczone na tej stronie "przegladaj" i poszukaj w okienku ktore wyskoczy miejsca gdzie zapisane jest zdjecie. Jak juz je zanznaczysz kliknij otworz. I kliknij myszka na przycisk "host it!". Gdy zobaczysz miniaturke twojego zdjecia kliknij na nia tak by pokazalo sie zdjecie w powiekszeniu.

Od tego momentu robisz wszystko tak jak z tamtym zdjeciem z Twojej strony. Czyli przez opcje wlasciwosci kopiujesz adres samego zdjecia i wklejasz do notki. Powodzenia!

Posted

Postaraj sie wyedytowac notke. Chyba musisz skasowac z tego tekstu to wszystko co sie pojawilo po .jpg czyli te cyferki pod koniec.

No i zdjecie w miniaturce sie postaraj. Czyli nie otwieraj go tylko z tych miniatur ktore sie pojawiaja gdy otwierasz galerie wybieraj.

A co do poprzedniej notki - sprawdz rozmiar zdjecia bo jezeli jest za duze lepiej po prostu podac linka do niego niz wklejac do notki

Posted

Polecam sie na przyszlosc. Zawsze jezeli tylko bede w stanie odpowiem na pytania. Dobrze ze Ty jestes w stanie mi doradzic z pieskami a ja Tobie z dodawaniem fotek :)

Posted

Agama napisał(a):
brawo draczyn
No to tera Ty się naucz. Masz tu dokłade instrukcje

Viris napisał(a):
Polecam sie na przyszlosc. Zawsze jezeli tylko bede w stanie odpowiem na pytania. Dobrze ze Ty jestes w stanie mi doradzic z pieskami a ja Tobie z dodawaniem fotek :)
Jeszcze raz dzięki, jeśli coś mi nie yjdzie, to jeszcze jutro Cie pomęczę

Posted

Agama napisał(a):
draczyn chcialam ci przeslac duzo sloneczek ale nie wiem jak to sie robi
Klikasz na napis więcej ikon. Pokaze sięna górze okno z ikonami klikasz, na którą chcesz i pokaże się ona na twoim poście. Potem musisz kliknąć na czerwony krzyżyk na górze aby ikony zniknęły i naciśnijwyślij

Posted

Viris napisał(a):
Cieszymy sie Draczyn razem z Toba. Postaraj sie teraz zrobic to co napisalam ze zdjeciami na mailu lub na Twoim kompie.
To już a jutro. Oczy mnie tak bolą od tego kompa, że zaraz mi wypłyną. Dobranc babeczki. do jutra