Draczyn Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Joss napisał(a):A moze o brunetkach dla równowagi?:)Może być i tak. Jak wolisz:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi: Quote
misiaczek Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Draczyn napisał(a):Najlepiej jednak by było przeskanować artykuł na ten temat z jakiejś dobrej książki np z "Gdy zachoruje pies". Ja niestety nie mam skanera, bo w porady weterynaryjne hodowcow , to jakoś nie bardzo bym wierzyla. Niektórzy z hodowcow mają ambicje bycia wetem, ale niestety nie zawsze im to wychodzi. Niekiedy nawet można zrobić psu duża krzywdę dając nie trafione porady. Ja osobiście zawsze wolę opierać się na poradach fachowców z prawdziwego zdarzenia No to szkoda.Ja też nie mam skanera.Ale można poszukać jakiś artykuł o ropomaciczu w necie i przekleić na forum.Tylko,że ja tego nie zrobię,bo tego jest mnóstwo,a ja jako laik nie chciałabym wybrać najgorszego.A uważam,że Wy hodowczynie zrobicie to lepiej odemnie,ponieważ już miałyście z tym doczynienia. A może to rzeczywiście głupi pomysł z tym artykułem.Może w razie czego lepiej samemu sięgnąć po lekturę? Tylko z drugiej strony, gdyby każdy chciał sam wyszukiwać informacje, nie wchodziłby na forum.Dlatego wydawało mi się,że to niezły pomysł. Quote
Draczyn Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 misiaczek napisał(a):No to szkoda.Ja też nie mam skanera.Ale można poszukać jakiś artykuł o ropomaciczu w necie i przekleić na forum.Tylko,że ja tego nie zrobię,bo tego jest mnóstwo,a ja jako laik nie chciałabym wybrać najgorszego.A uważam,że Wy hodowczynie zrobicie to lepiej odemnie,ponieważ już miałyście z tym doczynienia. A może to rzeczywiście głupi pomysł z tym artykułem.Może w razie czego lepiej samemu sięgnąć po lekturę? Tylko z drugiej strony, gdyby każdy chciał sam wyszukiwać informacje, nie wchodziłby na forum.Dlatego wydawało mi się,że to niezły pomysł.Nie to wcale nie jest głupi pomysl, tylko chyba najlepszy byłby tu artykuł dobrego fachowca. Anutka napewno będzie taki miala w swoich zbiorach i ona bardzo dobrze skanuje. Z netu to troche ryzykowne, bo tu każdy może wszysko napisać, a nie zawsze jest to zgodne z prawdą Quote
misiaczek Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Draczyn napisał(a):Nie to wcale nie jest głupi pomysl, tylko chyba najlepszy byłby tu artykuł dobrego fachowca. Anutka napewno będzie taki miala w swoich zbiorach i ona bardzo dobrze skanuje. Z netu to troche ryzykowne, bo tu każdy może wszysko napisać, a nie zawsze jest to zgodne z prawdą Właśnie dlatego nie chciałam tego ja wyszukiwać,bo nie mam w tym temacie doświadczenia(i całe szczęście). Można jeszcze później jakiś artykuł o nużycy wkleić.Też napewno się przyda. Quote
Draczyn Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 misiaczek napisał(a):Właśnie dlatego nie chciałam tego ja wyszukiwać,bo nie mam w tym temacie doświadczenia(i całe szczęście). Można jeszcze później jakiś artykuł o nużycy wkleić.Też napewno się przyda.Oczywiście w temacie problemy zdrowotne, przydały by się takie artykuły Quote
elżbietarusos Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Chętnie napiszę coś o ropomaciczu jak wrócę z miasta. Będzie to w oparciu o między innymi " Gdy zachoruje pies " Teichmanna. Cenię sobie tę książkę , często do niej wracam , ale niestety jest to dosyć stara publikacja bo z 1991r , a weterynaria podobnie jak medycyna idzie do przodu ,więc jeśli Draczyn nie będzisz miała nic przeciwko to skorzystam też z tych nowszych publikacji. Teraz idę zapolować na mięso dla moich psów , ale po powrocie coś napiszę. Krzywdy myślę , że nikomu nie wyrządzę dostarczając informacji książkowych , pochodzących z literatury fachowej. Więc spoko Draczy , zawsze możesz mnie prostować , na co oczywiście liczę i pozdrawiam. Quote
Draczyn Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 http://bi.gazeta.pl/o/a/forum/296/6/296611.jpg Quote
Joss Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Widze Draczyn, że sie podgrzewareczka do wody spodobała:) Ja oplułam monitor:):bigcool: :bigcool: :bigcool: :bigcool: :bigcool: Quote
Draczyn Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Joss napisał(a):Widze Draczyn, że sie podgrzewareczka do wody spodobała:) Ja oplułam monitor:):bigcool: :bigcool: :bigcool: :bigcool: :bigcool:Nawet bardzo, tylko czemu nie dałas jj sama na forum:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: Quote
Joss Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 No wiesz...mam ją od niedawna, jeszcze ktoś podkupi moj pomysł:jumpie: :jumpie: :jumpie: :jumpie: Quote
Draczyn Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Joss napisał(a):No wiesz...mam ją od niedawna, jeszcze ktoś podkupi moj pomysł:jumpie: :jumpie: :jumpie: :jumpie:Już chyba nawet Cię upredzono, ale tego trudno uniknąc. Opatentuj, to nie będzie problemu:lol::lol::lol::diabloti: Quote
elżbietarusos Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 JOSS , dziękuję , pomysł z podgrzewarką wykorzystam. Quote
Buba_22 Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 wczoraj byłam z Abi na wszczepieniu czipa.było strasznieee.....Abi nawet nie chciała patrzeć na strzykawkę, a co dopiro zrobić zastrzyk:shake: ....igła gruba na pół małego palca.....ile było krzyku:-( ale już na szczęście po wszystkim.na poczatku wet powiedziała mi ze sam tatuaż wystarzczy, o ile jest czytelny.ale u Abi nie byl i treba było zaczipować.już ma nawet swój paszport:lol: :cool3: Quote
anutka Posted January 11, 2006 Author Posted January 11, 2006 Draczyn napisał(a):Nie to wcale nie jest głupi pomysl, tylko chyba najlepszy byłby tu artykuł dobrego fachowca. Anutka napewno będzie taki miala w swoich zbiorach i ona bardzo dobrze skanuje. Z netu to troche ryzykowne, bo tu każdy może wszysko napisać, a nie zawsze jest to zgodne z prawdą Draczn chciałąm wstawić bardzo ciekawy artykuł o ropomaciczu i sterylizacji, ale niestety nie działa mi skaner. Ale będe pamietała :) Quote
Buba_22 Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 a wlasnie Anutko, i jak tam dzisiaj Matylda??? Quote
Draczyn Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 anutka napisał(a):Draczn chciałąm wstawić bardzo ciekawy artykuł o ropomaciczu i sterylizacji, ale niestety nie działa mi skaner. Ale będe pamietała :)No to poczekajmy, aż bedzie dzialal, co sie odwlecze to nieuciecze, a powtarzam pyytanie po Bubie - jak Mati????????? Quote
anutka Posted January 11, 2006 Author Posted January 11, 2006 Z Matylda wszystko bardzo dobrze. Widać, że nic ją nie boli. Mam nadzieje, że już wszystkie kłopoty się skończyły. Quote
Draczyn Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 anutka napisał(a):Z Matylda wszystko bardzo dobrze. Widać, że nic ją nie boli. Mam nadzieje, że już wszystkie kłopoty się skończyły.To wspaniała nowina:multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi: Quote
ats Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Pozdrawiam serdecznie Matyldę i życzę jej dużo zdrowia!! Quote
JustynaJK Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 http://therios.strefa.pl/porady/ropomacicze.html to bardzo obrazowe,poszukam jeszcze dalej Quote
misiaczek Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Justyna bardzo przejrzyście opisane i udokumentowane zdęciami.Właśnie o takie coś mi chodziło.Jeśli możesz wklej to w problemach zdrowotnych.Może kiedyś ktoś, będzie potrzebował tych informacji i tam mu będzie łatwiej znaleźć. Quote
JustynaJK Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 jasne,osobiście miałam suhę z ropomaciczem i zabieg uratował jej życie Quote
elżbietarusos Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 Bardzo często długotrwałe stosowanie antykoncepcji hormonalnej kończy się ropomaciczem u suki. Fajny materiał Justyna i obrazowy i nowoczesny i przekazany w łatwy sposów. Czytałam ostatnio w jakimś magazynie kynologicznym o sterylizacjach , przy których wet robi nacięcie 1 cm. Nie zagląda do wewnątrz , lecz hakiem wyciąga macicę.Zabieg trwa krótko , rana goi się łatwo , lecz jeśli suka ma jakieś zmiany wewnetrzne , to weterynarz tego nie zobaczy. Ja wolę chyba tradycyjną metodę. Quote
JustynaJK Posted January 11, 2006 Posted January 11, 2006 osobiście chyba też wolę tradycyjną,ale wetem nie jestem przy laparotomii zwiadowczej można pooglądać narządy wewnętrzne,a jest to o tyle istotne,że często ropomacicze występuje w starszym wieku Quote
Recommended Posts