Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

jednemu psu będzie bardziej odpowiadała sucha innemu nie, jak u ludzi jedni mogą jeść samo mięcho inni są wegetarianami, ja swojej niuni chciałam zrobić dobrze, zostało mi trochę ryżu z obiadu i surowego mięska to dałam jej na obiadek, nie powiem zjadła z apetytem ale po 20 minutach zwymiotowała mi wszystko na dywan i teraz mam wyrzuty sumienia że jej to dałam

• Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jak dziewczynka dostaje gotowane jedzenie, to robi malutkie kupki, włos lśni itd. Jak pisałam - gdy była mała suchym wymiotowała i miała straszne biegunki. Kończyło się nawet ratunkiem weterynarza.
Gdy była dorosła jak ją przyzwyczaiłam, to chudła. Gdy próbowałyśmy inne suche karmy -> biegunki, albo wielkie kupy. I tak w kółko. Na Eukanubie to jest naprawdę najlepiej wśród suchych karm :) Nie wiem, czy jest na coś uczulona, ale widać, że gotowane jej najbardziej służy. Przyswajalność ugotowanego jest o wieeeeele większa (muszę zabierać mniejsze woreczki na kupki :evil_lol: ). Przy gotowanym jedzeniu nie ma negatywnych objawów. A jak ona jest szczęśliwa, to ja jeszcze bardziej :loveu:
Ale chętnie zrobimy badanie na "braki", żeby wiedzieć czego najbardziej w jedzonku królewna potrzebuje :)

Aaaa i też jest aktywna - nie "sportowa", ale codziennie 2x chodzimy biegać za frisbee i to jest jej żywioł (rano i popołudniu). Przed wyjściem na spacer szuka dysku po domu, zawiesza go sobie na ząb i jest gotowa :cool3:

Posted

Ja powiem tylko tyle:moje 3 dorosłe suczki i 1 piecho jedzą suchą karmę bardzo dobrej jakości.O ich kondycji(również długiego włosa),nie będę pisać,bo ich zdjęcia można obejrzeć na mojej stronie(aktualne!).Na suchej karmie odchowało się w mojej hodowli 25 szczeniąt,które weszły,lub lada moment wejdą w ringi(oczywiście nie 100%).Ich fotki też można obejrzeć w osiągnięciach.Żaden mój piecho nie ma problemów z kośćcem,trawieniem i włosem.Oczywiście rozumiem,że nie każdy pies toleruje suchą karmę,ale generalnie,większość można z dużym powodzeniem tak odżywiać.

Posted

[quote name='Imanca'] Nie wiem, czy jest na coś uczulona, ale widać, że gotowane jej najbardziej służy. Przyswajalność ugotowanego jest o wieeeeele większa (muszę zabierać mniejsze woreczki na kupki :evil_lol: ). Przy gotowanym jedzeniu nie ma negatywnych objawów. A jak ona jest szczęśliwa, to ja jeszcze bardziej :loveu:

No i to jest najważniejsze;) Ty najlepiej znasz swoją sunię i skoro widzisz, że po gotowanym jest ewidentna poprawa - to być może właśnie ten sposób żywienia jest "dla was".

[quote name='Imanca']
Aaaa i też jest aktywna - nie "sportowa", ale codziennie 2x chodzimy biegać za frisbee i to jest jej żywioł (rano i popołudniu). Przed wyjściem na spacer szuka dysku po domu, zawiesza go sobie na ząb i jest gotowa :cool3:
Frisbee to też żywioł mojej Mattie, też trenujemy 2x dziennie, oprócz tego rowerek, wspólny jogging i zabawa ;)