frruzia Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 jednemu psu będzie bardziej odpowiadała sucha innemu nie, jak u ludzi jedni mogą jeść samo mięcho inni są wegetarianami, ja swojej niuni chciałam zrobić dobrze, zostało mi trochę ryżu z obiadu i surowego mięska to dałam jej na obiadek, nie powiem zjadła z apetytem ale po 20 minutach zwymiotowała mi wszystko na dywan i teraz mam wyrzuty sumienia że jej to dałam Quote
Imanca Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 Jak dziewczynka dostaje gotowane jedzenie, to robi malutkie kupki, włos lśni itd. Jak pisałam - gdy była mała suchym wymiotowała i miała straszne biegunki. Kończyło się nawet ratunkiem weterynarza. Gdy była dorosła jak ją przyzwyczaiłam, to chudła. Gdy próbowałyśmy inne suche karmy -> biegunki, albo wielkie kupy. I tak w kółko. Na Eukanubie to jest naprawdę najlepiej wśród suchych karm :) Nie wiem, czy jest na coś uczulona, ale widać, że gotowane jej najbardziej służy. Przyswajalność ugotowanego jest o wieeeeele większa (muszę zabierać mniejsze woreczki na kupki :evil_lol: ). Przy gotowanym jedzeniu nie ma negatywnych objawów. A jak ona jest szczęśliwa, to ja jeszcze bardziej :loveu: Ale chętnie zrobimy badanie na "braki", żeby wiedzieć czego najbardziej w jedzonku królewna potrzebuje :) Aaaa i też jest aktywna - nie "sportowa", ale codziennie 2x chodzimy biegać za frisbee i to jest jej żywioł (rano i popołudniu). Przed wyjściem na spacer szuka dysku po domu, zawiesza go sobie na ząb i jest gotowa :cool3: Quote
Gonia Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 Ja powiem tylko tyle:moje 3 dorosłe suczki i 1 piecho jedzą suchą karmę bardzo dobrej jakości.O ich kondycji(również długiego włosa),nie będę pisać,bo ich zdjęcia można obejrzeć na mojej stronie(aktualne!).Na suchej karmie odchowało się w mojej hodowli 25 szczeniąt,które weszły,lub lada moment wejdą w ringi(oczywiście nie 100%).Ich fotki też można obejrzeć w osiągnięciach.Żaden mój piecho nie ma problemów z kośćcem,trawieniem i włosem.Oczywiście rozumiem,że nie każdy pies toleruje suchą karmę,ale generalnie,większość można z dużym powodzeniem tak odżywiać. Quote
Delay Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 [quote name='Imanca'] Nie wiem, czy jest na coś uczulona, ale widać, że gotowane jej najbardziej służy. Przyswajalność ugotowanego jest o wieeeeele większa (muszę zabierać mniejsze woreczki na kupki :evil_lol: ). Przy gotowanym jedzeniu nie ma negatywnych objawów. A jak ona jest szczęśliwa, to ja jeszcze bardziej :loveu: No i to jest najważniejsze;) Ty najlepiej znasz swoją sunię i skoro widzisz, że po gotowanym jest ewidentna poprawa - to być może właśnie ten sposób żywienia jest "dla was". [quote name='Imanca'] Aaaa i też jest aktywna - nie "sportowa", ale codziennie 2x chodzimy biegać za frisbee i to jest jej żywioł (rano i popołudniu). Przed wyjściem na spacer szuka dysku po domu, zawiesza go sobie na ząb i jest gotowa :cool3: Frisbee to też żywioł mojej Mattie, też trenujemy 2x dziennie, oprócz tego rowerek, wspólny jogging i zabawa ;) Quote
Recommended Posts