Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Szczekając na fotki Ruloniku mój Przyjacielu rozmyślam o Trotylku...

Czy usłyszysz me wołanie...o Panie?

Czy zlitujesz się na mym losem ...o Panie?

Na tym ogromnym Świecie jestem jak motylek

chociaż imię me brzmi groźnie-Trotylek.

Tyle już przeszedłem-ból,rozpacz,tęsknota

wygnanie,operacja,schronisko.......

Czekam na badania..a nade wszystko....

Na DOM- mój,własny,ciepły,kochający..

Czy taki jak ja-bez oczka....schorowany

nie może być tulony i kochany?

Ja kochać będę-szaleńczo,do bólu

pokochaj mnie...adoptuj......o Panie!!!

takie mi cós przyszło do głowy.....popraw Ruloniku

Ssssopel....

Posted

Chopie daje ci 12 godzin maks na ogarnięcie się. Moja Dorota jakby taka słaba była to już dawno palnęłaby sobie w łeb. Jakoś się trzyma, a dzisiaj rozmawiała z takim jednym panem dłuuugo i wyszło na to że Dorota ma podstawy dochodzić swoich praw i ma wystarczajacy materiał w pewnej brzydkiej sprawie i nie jest to pzpn

Posted (edited)

Z powodu tej kijowej pogody ogłaszam konkurs.

Na KOC!!!

Pod tytułem KTO MA KOC, TEN MA MOC!

Znaczy kto ma najkocowszy koc. I kto się w niego najkocowiej zawija.

Zdjęcia proszę wstawiać tu u mnie na wątku do 23 grudnia. Rozstrzygnięcie 25 grudnia przez komisję w składzie Duży, Duża i ja.

Nagrodą będzie napisanie przeze mnie wiersza adopcyjnego dla bezdomnego jamnika wskazanego przez zwycięzcę konkursu.

Żadnych narzekań nie bierzemy pod uwagę ani przed, ani w trakcie, ani po.

R(rrr)ulon ukocowiony

Edited by keakea
Posted

[quote name='keakea']Hahahaha, najpierw ukradła, a teraz się pyta :D

Rulon skarżący spod kocyka[/QUOTE]

Chopie bo Dorota YntelYgentna jest i uczy się od innych... kraść, tyle że Ona przynajmniej pyta, co prawda PO ale pyta.

Rambo WQtwiony na tych co kradną i nie pytają nawet PO

Posted

[quote name='Isadora7']Chopie bo Dorota YntelYgentna jest i uczy się od innych... kraść, tyle że Ona przynajmniej pyta, co prawda PO ale pyta.

Rambo WQtwiony na tych co kradną i nie pytają nawet PO[/QUOTE]

Co prawda, to prawda...

Rulon pełen szacunku dla Doroty :)

Posted

Ale te foty nie są tutaj wstawione, to są tylko linki do zdjęć, a zdjęcia są gdzie indziej, na innym serwerze.
W takim przypadku też trzeba zmniejszać?

cyt. z regulaminu

Maksymalny rozmiar zdjęcia/grafiki to 640x640 pikseli. Większe wstawiamy w formie linka. Mimo zainstalowanego skryptu zmniejszającego zdjęcia moderatorzy będą zamieniać na linki te, które przekraczają regulaminowy rozmiar.

Posted

[quote name='keakea']No dobra, nie rozumiem tego do końca, bo co przeszkadza duże zdjęcie, jak nie jest na serwerze dogo przecież...
Ale ok, niech tak będzie.

640 × 640 to standardowy wymiar forumowy. Praktycznie kazde forum ma grafikę wstawianą za pomoc tagi [img] czyli z innego serwera, nawet bulletin (najlepszy skrypt na fora) nie wytrzymałby tego u siebie bo to też nie kwestia serwerów.

Forum jak forum z założenia generuje duży ruch a wiec obciąża serwer/serwery na których stoi. Im większe zdjęcie tym gorzej/dłużej się otwiera. Czyli miele, miele, miele... i wtedy w serwerach miele, miele.

No i chyba jedna z najistotniejszych spraw, duże zdjęcia "zamulaja" przejrzystość wątku. Forum to nie beletrystyka, to miejsce gdzie wchodzimy coś tam powiemy, coś tam przeczytamy i lecimy dalej. Regulamin oprócz wymiaru ogranicza ilość zdjęć w poście do 5 (pięciu). Wyobraź sobie jakby teraz wstawić takich zdjęć więcej. Ktoś wchodzi (chociażby ja z pracy gdzie mam muła nie internet) w połowę otwierającego się zdjęcia albo czekam aż mi "wymiele", albo zawiesi do reszty bo przy takich sytuacjach to się zdarza. Albo zwyczajnie zamykam i spulam się dalej.

Generalnie forum to ruch, musi być elastycznie i szybkie, wielkie zdjęcia na to nie pozwalają.

Posted

Kumam, ale to są zdjęcia czyjeś, z facebooka, nie mam ich jak zmiejszyć, więc chyba zamienię na linki w takim razie :(

[quote name='Isadora7']640 × 640 to standardowy wymiar forumowy. Praktycznie kazde forum ma grafikę wstawianą za pomoc tagi [img] czyli z innego serwera, nawet bulletin (najlepszy skrypt na fora) nie wytrzymałby tego u siebie bo to też nie kwestia serwerów.

Forum jak forum z założenia generuje duży ruch a wiec obciąża serwer/serwery na których stoi. Im większe zdjęcie tym gorzej/dłużej się otwiera. Czyli miele, miele, miele... i wtedy w serwerach miele, miele.

No i chyba jedna z najistotniejszych spraw, duże zdjęcia "zamulaja" przejrzystość wątku. Forum to nie beletrystyka, to miejsce gdzie wchodzimy coś tam powiemy, coś tam przeczytamy i lecimy dalej. Regulamin oprócz wymiaru ogranicza ilość zdjęć w poście do 5 (pięciu). Wyobraź sobie jakby teraz wstawić takich zdjęć więcej. Ktoś wchodzi (chociażby ja z pracy gdzie mam muła nie internet) w połowę otwierającego się zdjęcia albo czekam aż mi "wymiele", albo zawiesi do reszty bo przy takich sytuacjach to się zdarza. Albo zwyczajnie zamykam i spulam się dalej.

Generalnie forum to ruch, musi być elastycznie i szybkie, wielkie zdjęcia na to nie pozwalają.

Posted

[quote name='keakea']Kumam, ale to są zdjęcia czyjeś, z facebooka, nie mam ich jak zmiejszyć, więc chyba zamienię na linki w takim razie :(

Ściagnij z fejsa na kompa. A potem zmniejsz je w programie ktory warto miec http://www.dobreprogramy.pl/IrfanView,Program,Windows,12867.html

Zresztą hostingi obrazków w wiekszości mają opcje zmniejszania.
napewno ma http://imageshack.us/ i fotosik

z tym że zmniejszane przez hosting tracą na jakości lepiej podawać już zmniejszone.
A Irfan ma kilka innych fajnych bajerków i naprawdę się przydaje do małych obróbek fotek.