Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • Replies 79
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Daję psu tę karmę, aczkolwiek tylko raz w tygodniu, bo karmię domowym jedzeniem. Ale sądząc ze składu na opakowaniu jest to dobra karma, warta wypróbowania.

Posted

To jest świetna karma- kiedy pracowałam w niemczech moje psy ją jadły, były młodziutkie i super na niej wyrosły.Teraz mnie na nią nie stać, ale chętnie bym właśnie tą karmą karmiła :wink:

Posted

w takim razie spróbujemy :D
zamówiłabym już wcześniej, ale gdy ostatnio zamawiałam jedzonko w krak-vet, to mimo że była w ofercie, fizycznie jej jeszcze nie było :wink:

• 4 months later...
Posted

carotina napisał(a):
w takim razie spróbujemy :D
zamówiłabym już wcześniej, ale gdy ostatnio zamawiałam jedzonko w krak-vet, to mimo że była w ofercie, fizycznie jej jeszcze nie było :wink:

I co wypróbowałaś? Jakie wrażenia bo się zastanawiam czy nie kupić...
Na razie karmię Royal Canin lub Eukanubą i wszystko jest ok ale znajoma radziła aby zmienić karmę i sama nie wiem co robić... Cena Best Choice jest zachęcająca...

Posted

Bardzo dobra!!!!
sama nia karmie co wazne jest produkowana specjalnie dla potrzeb psa bez zadnych odpadow czyli nie pochodzi z przetworstwa wtornego:lol:jak wiekszosc karm ktore sa na rynku

Posted

My swojego karmiliśmy Royalem i właśnie przechodzimy na Best Choice. Max jak ma zjeść Royala to kręci nosem a przy Best Choice jest taniec radości. Też uważam, że jest to dobra karma.

Posted

Demon ostatnio je tą karme jako jadyną, wredzioch straszny z niego niejadek, a ta mu zasmakowała, mi udało się kupić w takiej puszce [800g suchej karmy]za 12 zł dla szczeniaków do 18 miesiąca, na promocji

Posted

A jak wygląda włos po tej karmie? Nie ma jakiś zmien łupierzu itp.? Ja się nadal zastanawiam w tej chwili kończy mi się paczka eukanuby no i nie wiem co robić bo zawsze karmiłam na zmianę eukanubą i Royalem. Ale coś ostatnio słyszałam, że RC się pogorszył... No nie wiem zazwyczaj kupowałam weterynaryjną wersję RC. Więc teraz starsze psy mają jeszcze ok. 2 kg. Royala a młodsza jeszcze trochę eukanuby z wyprawki....
I się zastanawiam nad Best Choice lub jakąś inną dobrą karmą...

Posted

Czy nikt już nie karmi tą karmą? Właśnie kupiłam dzisiaj 3 kg. Eukanuby bo nie wiedziałam na co się zdecydować... Ale to kupiłam dla starszych psów a szczeniakowi właśnie się Eukanuba kończy i nie wiem czy nie zdecydować się na Best Choice lub na Biomilla... Z starszą suczką trochę się boję teraz experymentować bo za miesiąc mamy wystawę i wolę aby nie miała jakiegoś łupieżu czy wysypki po zmianie karmy...;)

Posted

Własnie zwróciłam uwagę na tę karmę i ciekawa jestem opinii. Interesuje mnie zwłaszcza wersja Sensitive z... jeleniem :-o Karmił ktos nią? Smakowała psom?

I jeszcze jedno, na stronie sklepu z karmami jest inny skład karmy, niż na stronie dystrybutora :crazyeye: W opisie sklepowym jest napisane, że to Super Premium, a dystrybutor pisze, że Premium :crazyeye: :hmmmm:

Posted

Demon je best choisa dla szczeniaków ale dopiero od półtoratygodnia, chyba za krótko zeby cos stwierdzić, pozatym ja dodaję olej z pestek winogron albo lniany[tłoczony na zimno], napewno na żołądek mu nie szkodzi i o ile wcześniej jadł 20dkg karmy przez tydzień, teraz kończymy 800

Posted

asher napisał(a):
Własnie zwróciłam uwagę na tę karmę i ciekawa jestem opinii. Interesuje mnie zwłaszcza wersja Sensitive z... jeleniem :-o Karmił ktos nią? Smakowała psom?

Ja używam tej karmy jako nagrody. Bardzo ladnie pachnie, takim mięskiem. Pies zrobi wszystko, aby choć kawalek dostać. :evil_lol: Bardzo chętnie karmilabym tą karmą stale, ale producent twierdzi, że jest ona dla psów ze sklonnością do tycia. :roll: A u nas jest wręcz przeciwnie, mamy tendencję do nieprzybierania na wadze. :placz:

• 2 weeks later...
Posted

Czy możecie mi podrzucić pare linków gdzie kupujecie Best Choice? Najlepiej takich gdzie jest w miarę tania przesyłka? Bo ja bym chciała kupić moim psiurkom może z kilogram lub dwa. Straczy im na długo :eviltong:

Kiedyś dostałam gratis do budy tą karmę. Suczki pożerały ją stasznie szybko. Teraz są na Royalu ale nie jedzą go już tak chętnie.

A która karma z tych dwóch jest lepsza waszym zdaniem?

Posted

[quote name='moth']Ja używam tej karmy jako nagrody. Bardzo ladnie pachnie, takim mięskiem. Pies zrobi wszystko, aby choć kawalek dostać. :evil_lol: Bardzo chętnie karmilabym tą karmą stale, ale producent twierdzi, że jest ona dla psów ze sklonnością do tycia. :roll: A u nas jest wręcz przeciwnie, mamy tendencję do nieprzybierania na wadze. :placz:

TAk? To by się nawet dobrze składało. Bo jedna sunia tyje szybko. Ale z kolei druga jest małym szkieletorkiem :shake:

Posted

Best Choice to produkt niemieckiego koncernu IPHGroup jeśli chodzi o produkty mozna sobie o nich poczytać w broszurce PRODUKTY (w j. angielskim)

Dla przykładu. Karma dla szczeniąt - skład:

Poultry meal, rice fluor, corn meal, linseed, poultry fat, ....

Mączka drobiowa, mąka ryżowa, mączka kukurydziana, siemię lniane, tłuszcz z drobiu, ...

4 składniki podstawowe, 1 źródło białek pochodzenia zwierzęcego.

Około 3/4 masy mogą stanowić zboża.

Minus to fakt, że nie jest określony gatunek drobiu z którego pochodzi białko zwierzęce i tłuszcz. Oznacza to boweim, że najprawdopodobniej mamy do czynienia z mieszanką, a ta nie jest w pełni kontrolowana - z partii na partię skład wejściowy może się różnić np. I partia 25% Indyka i 75% Kurczaka, II partia 25% kaczki, 25% indyka, 25% gęsi, 25% kurczaka.

Plus to fakt, że producent posiada certyfikaty jakości HAACAP i ISO 9001 a także deklaruje że używane produkty nie są modyfikowane genetycznie.

Cena 195zł za 15kg, raczej zawyżona, podobne produkty (o zbliżonym składzie) kosztują ok. 135zł - 145zł

Posted

Na początek pytanie (tak z ciekawości) - jakie porównywalne do Best Choica produkty kosztuja 145 zł.
Skoro z informacji na opakowaniu Choica wynika że 75 % karmy mogą stanowić zboża to co wynika z informacji na temat Eukanuby?
"mięso z kurcząt (>20%), kukurydza, pszenica, jęczmień, sogo..." Czy z tego wynika że 80 % karmy stanowią zboża?
Nie jestem zdeklarowanym "wielbicielem" Best Choica. Uważam jednak że mają godną uwagi ofertę :)

Posted

Gasyou napisał(a):
Na początek pytanie (tak z ciekawości) - jakie porównywalne do Best Choica produkty kosztuja 145 zł.
Skoro z informacji na opakowaniu Choica wynika że 75 % karmy mogą stanowić zboża to co wynika z informacji na temat Eukanuby?
"mięso z kurcząt (>20%), kukurydza, pszenica, jęczmień, sogo..." Czy z tego wynika że 80 % karmy stanowią zboża?
Nie jestem zdeklarowanym "wielbicielem" Best Choica. Uważam jednak że mają godną uwagi ofertę :)

A więc tak. Tylko 1 składnik z białkiem zwierzęcym i 3 z roślinnym.

Z najpopularniejszych:

ACANA - nawet trochę lepsza gdyż na trzy podstawowe składniki 1 to mączka z kurczaka

"Mączka z mięsa kurcząt, pełnoziarnista kukurydza, pełnoziarnisty ryż, tłuszcz z kurcząt"

Cena ACANA PREMIUM 15kg 122,50zł

Proformance

"mączka z kurczaka, ryż, mączka ryżowa, kukurydza i mączka kukurydziana, tłuszcz z kurczaka" - tutaj dwa składniki ryż i kukurydza zostały rozbite na podskładniki - cena Maintenance 15kg 126,50zł

Eukanuba wypada gorzej. Jeśli produktem wejściowym jest mięso z kurczaka (którego jest 20%), należy pamiętać, że w procesie przygotowania karmy straci ono ponad 70% swojej masy. W Eukanubie może być około 18% białek pochodzenia zwierzęcego, reszta to białko z roślin, jeśli chodzi o wagę to w końcowej masie, kurczaka będzie wyjątkowo mało.

Posted

Kurcze jak sobie czytam o mączkach i przypominam sobię moją wycieczkę po rzeźni widząc caaaaaałą produkcję tejże mączki to chyba przejde na BARFA tzn mój pies przejdzie na BARFA.

Czy w Royalu też są mączki?

Posted

[quote name='olcha']Czy możecie mi podrzucić pare linków gdzie kupujecie Best Choice? Najlepiej takich gdzie jest w miarę tania przesyłka? Bo ja bym chciała kupić moim psiurkom może z kilogram lub dwa. Straczy im na długo :eviltong:

Kiedyś dostałam gratis do budy tą karmę. Suczki pożerały ją stasznie szybko. Teraz są na Royalu ale nie jedzą go już tak chętnie.

A która karma z tych dwóch jest lepsza waszym zdaniem?

BEST CHOICE

powyżej 100 zł przesyłka gratis:cool3:
w zasadzie, przykładowo zamawiając w poniedziałek, karme mam już w środe.....:lol: przyniesioną przez kuriera:eviltong:

Posted

ktrebor napisał(a):

Eukanuba wypada gorzej. Jeśli produktem wejściowym jest mięso z kurczaka (którego jest 20%), należy pamiętać, że w procesie przygotowania karmy straci ono ponad 70% swojej masy. W Eukanubie może być około 18% białek pochodzenia zwierzęcego, reszta to białko z roślin, jeśli chodzi o wagę to w końcowej masie, kurczaka będzie wyjątkowo mało.

Czyli lepiej jak w składzie jest mączka niz mięso?? :confused:

Posted

lothia napisał(a):
Olcha jak chcesz to u nas w sklepie jest promocja i 800g koszyuje 12zł, mogę Ci kupic i przesłać
bedziesz miała sklep wysyłkowy :razz:

A czy karmy Best Choice są jakieś rodzaje? Bo ja tylko jedną puchę miałam. I czy wszystkie te małe są pakowane w fajne puszki? Czy mi się tylko tak trafiło?

W sumie to jeszcze mają Royala więc bym poczekała jeszcze trochę, żeby zjadły tamto jak będzie świerze. Ale dzięki za propozycję :calus: