luna85 Posted January 10, 2011 Posted January 10, 2011 Dziś wybrałam się z Frisbee do weta bo niestety trafiła do mnie z ropiejącym oczkiem.:shake: Lekarz bardzo dokładnie ją zbadał ale niestety wieści są złe :( okazało się że Fris ma zapalenie oka które rozwija się od dłuższego czasu,mało tego na to oczko nie widzi nic albo bardzo mało (nie zauważyłam tego bo na szczęście radzi sobie dobrze)i jakby tego wszystkiego było mało to na oku pod powieką ma plamkę.Diagnoza- rak :-(:-(:-(:-(:-(.Załamałam się:-(Ręce mi opadły i wogóle wyć mi się chce.Frysia jest taka kochana.To jest moje serduszko.Mój bielasek:-(Dostałyśmy krople do oczu,sztuczne łzy bo to oczko nie prodkuje ich wcale i maść z antybiotykiem.Jak wyleczymy zapalenie dostanie leki żeby rak nie robił większego spustoszenia:mad:.Narazie krople mamy stosować przez 10dni 4 razy dziennie.Potem ciąg dalszy.Proszę was....trzymajcie kciuki żeby się udało zatrzymać raka.Jeśli nie oczko będzie trzeba usunąć :-(:-(:-(:-(.Jest mi tak przykro.Dopiero co ją przywiozłam z Krakowa a już się o nią boję.:placz::placz: Quote
Agnieszka Co. Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 Trzymam kciuki za zdrowie Twojej psiny. Gdyby jednak koniecznością okazało się usunięcie gałki ocznej nie jest to tragedią dla psa. Ja mam ratlereczkę, ktorą wzięłam ze schroniska kilka dni po operacji usunięcia oka, na którym wczesniej wytworzył się wrzód. Przez kilka dni założony jest sączek pomiędzy zszyte powieki, aby oczodół mógł się oczyścić. Założony miała także plastikowy abażur, żeby nie drapnęla ranki. Brak oka nie przeszkadza jej być aktywnym pieskiem. U westiego dłuższe włosy na pyszczku pomogą zamaskować zapadnięty oczodół. Quote
Sockunia Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 Współczuje ale nie załamuj się, pies bez oka to nie tragedia dla niego. A poza tym nie musi dojść do usunięcia gałki ocznej. Quote
luna85 Posted January 14, 2011 Author Posted January 14, 2011 Wielkie dzięki za słowa otuchy....Fryś i tak nie widzi na to oczko i daje sobie rade....jak narazie 4 razy dziennie zakraplamy leki a oczko coraz mniej ropieje.w srode wizyta u weta Quote
luna85 Posted January 19, 2011 Author Posted January 19, 2011 Byłyśmy dziś na kontroli :cool3:.Oczko ma się lepiej :multi: ropki jest coraz mniej....ale jeszcze przez kolejne 10 dni musze jej zakraplać Oculotect Fluid 5% i Cornergel...mamy 10 dni żeby ślepko samo zaczęło produkować łzy....jeśli nie to chyba dożywotnio kropelki,jest też opcja zabiegu..przeszczepia się gruczoł ślinowy z policzka do oka....ale ta ślina się sonczy i wogóle.....mało lekarzy popiera ten zabieg...więc odpuścimy sobie....Za 10 dni robimy badania krwi,nerek i wątroby bo Friss bez przerwy śpi...Nawet jak na siku wyganiam ją na podwórko to rozejrzy się jak otworze drzwi..popatrzy na mnie z ironią i ucieka z powrotem pod kołdrę:diabloti:....i chyba podamy hormony bo nowotwory już jej nie grożą....a Demon by ją zamęczył :mad:....ogólnie to jst znaczna poprawa..byle by tylko badania dobrze wypadły :evil_lol: Quote
Sockunia Posted January 19, 2011 Posted January 19, 2011 No to się ciesze ze jest poprawa^^ A teraz czekam na nowe wiadomości :) Quote
Agnieszka Co. Posted January 20, 2011 Posted January 20, 2011 W jakim wieku jest Friss? (nie znam jej historii) Starsze psiaki (np moje 8-9 latki) przesypiają większą część dnia - moja ratlerka Lusi niechętnie wychodzi gdy jest zimno - dosłownie wypada 5 metrów przed dom, załatwia wszystko w ciągu minuty i juz chce wracać. Tylko spacer poza ogrodzenie dodaje jej powera :) Quote
Pieseczkowo Posted January 20, 2011 Posted January 20, 2011 To teraz trzymam kciuki by wszystko było takie jak się zaczyna robić. Dużo zdrowia!! Quote
Evelynkaa Posted January 20, 2011 Posted January 20, 2011 O boziu dopiero teraz czytam :( biedna sunia tak mi przykro...proszę skonsultuj się z innym weterynarzem zanim podejmiesz decyzję o operacji oczka!!! Quote
luna85 Posted January 21, 2011 Author Posted January 21, 2011 Oczko nie bedzie operowane...wolimy zakraplać łezki niż poddawać Friss narkozie w tym wieku itd..;)..a Frysia ma się coraz lepiej...:loveu: Quote
Evelynkaa Posted January 21, 2011 Posted January 21, 2011 No to super cieszę się :) buziaki dla dziewczyny :* Quote
chatita Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 Cieszę się,że już lepiej z oczkiem:) Trzymam kciuki na poprawę daj znac co słychac u Frisi. Quote
luna85 Posted April 3, 2011 Author Posted April 3, 2011 U Frysi wszystko ok....oczko jeszcze troche ropieje ale nic zlego sie nie dzieje....śpi,je i szczeka ...to nasz domowy cerber :)...świetnie wychodzi jej zabawa z moim owczarkiem,zwłaszcza jak w czasie zabawy demon ciągnie ja za tylne łapcie a ona broniac sie gryzie go po polikach..uwielbia zabawe w ogrodzie...trudno ja zagonic do domu :))) Quote
masuimi33 Posted April 4, 2011 Posted April 4, 2011 malutki off topic;-) mamy podobny problem co Frysia.... dziewczynki oryginalne make upy i piekna nowa biżu... dla Niuni wyrwanej z Obory u Arktyki...ratujemy jej WZROK;( zajrzyjcie chociaż i hoopujcie http://www.dogomania.pl/threads/2054...7#post16633757 Quote
Recommended Posts