CatAngel Posted March 14, 2011 Posted March 14, 2011 Przypomina mi to jedną sytuację http://www.dogomania.pl/threads/193854-Tychy-Już-nie!!!-Dwa-nierozłączne-psie-serca-razem-w-nowym-domu!!! gdzie zlikwidowano Oczyszczalnię Ścieków i dwa psy wylądowały na ulicy. Potem do schroniska do jednego boksu(może jakby pogadać z kim trzeba to dadzą je razem) jak by ciężko z DT było. Spytacie tam dziewczyn może coś doradzą. Quote
Szajbunia Posted September 12, 2011 Posted September 12, 2011 Witam. Założyłam tu konto specjalnie na okoliczność tych dwóch psich bidul. Sprawa wygląda tak - mamy wrzesień 2011, a psy nadal są bez domu.:-( W ogóle ich historia jest bardziej skomplikowana. Czarny i Rudy to "Stokusy" z urodzenia. Ponoć są braćmi z 1 miotu (Czarny faktycznie może mieć w sobie krew doga niemieckiego). Centralnie bezdomne są od około roku, natomiast ludzie mówią, że minimum od 3 lat poniewierały się to tu, to tam. Generalnie - wesoło nigdy nie miały. Na ten moment są w zadziwiająco dobrej formie, ale to zasługa kilku dobrych dusz, które dbają, żeby nie chodziły głodne. Śpią prawdopodobnie w zdezelowanym pustostanie (jeśli to jest ten, o którym myślę, to w zimę nie będzie za wesoło) - dobre i to. Problem z ich adopcją, czy chociażby DT jest taki, że chłopaki powinny zostać zabrane w pakiecie - są jak papużki nierozłączki, prawdopodobnie od urodzenia. Do tego nadal są nieufne. Są łagodne, ale nie garną się do człowieka tak, jakby się tego chciało. Biorąc pod uwagę to, a także fakt, że nigdy nie były trzymane w mieszkaniu - potrzebny jest dla nich dom z ogrodem oraz cierpliwy, znający się na psach opiekun, który zaakceptuje tę ich niezależność (którą pewnie da się oswoić za czas jakiś). Do tego wszystkiego Czarny jest psem dużym, o fenomenalnej jak dla mnie urodzie, ale w większości ludzi wzbudza strach. Sama przyznam, że kiedy pierwszy raz wyszedł mi na drogę na odludnym terenie - duży czarny pies, z iście diabolicznym spojrzeniem jasnych oczu - no nogi same się uginają;-) A tak naprawdę Czarny to łagodna istota, jest nawet mniej wycofany niż Rudy. Ale image ma jaki ma.. Gdybym dysponowała domem z ogrodem, bez zastanowienia bym je brała, ale niestety nie mam warunków. Więcej - jakiś czas temu próbowałam znaleźć dom dla młodej suni, więc przy okazji rozsiewałam info o tych dwóch chłopkach - i nici. Ta ich psia solidarność z jednej strony rusza ludzi za serca, ale z drugiej skutecznie utrudnia znalezienie dla nich domu. Boję się, że czeka ich kolejna zima na mrozie. Tak więc podbijam, bo temat niestety nadal aktualny. Quote
Recommended Posts