Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam 2 letnią suczkę mieszańca, która potrzebuje dużo ruchu. Wychodzimy sobie często pobiegać, jednak suczka nie łapie o co mi chodzi, żeby biegła za mna, czy obok mnie, ale wpada pod nogi. Już się nieźle zdażyło mi wywrócić z obawy, że uszkodzę psa, który tak nagle wbiega pod nogi. W zwiazku z tym mam pytanie, w jaki sposób nauczyć psa biegać obok mnie? Psina lubi bawić się piłką i przynosić, ale szkoda mi rezygnować ze wspólnego biegania, w kńcu to samo zdrowie :cool3:

Posted

[quote name='sangoma']Zacznij od nauki chodzenia przy nodze, potem po prostu zwiększasz szybkość :) smaki podajesz zawsze przy nodze, gdy pies jest na wysokości twojej nogi, z zewnętrznej strony psa, najlepiej zawsze z jednej, np. lewej strony (twojej).

Dlaczego smaki podawac z zewnetrznej strony psa?

Posted

To troche niewygodne, bo trzebaby bylo idac caly czas trzymac ramie odchylone. Przeciez nie bedziesz niesc smaka przy ciele, a odsuwac tylko w momencie podania, bo to nic nie zmieni.
A uniknac wchodzenia psa pod nogi zeby szybciej dostac smaka mozna nie dajac mu tego smaka kiedy tak robi, tylko wtedy, kiedy idzie spokojnie. Wszak o to w tym cwiczeniu chodzi.

Posted

Psy, które szkoliłam,, uczyłam właśnie tak - podawałam smakołyki normalnie - na przeciwko psa. Kiedy właziły pog nogi, to po prostu nie były nagradzane. Na ogół szybko rozumieją, o co chodzi ;)

Posted

Mój psiul jest spory i prędzej ja bym się wywróciła i zęby powybijała niż jego bardzo zabolało :)) Dziękuje za rady, spróbuje wcielić w życie :)