yokoona Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Mam 2 letnią suczkę mieszańca, która potrzebuje dużo ruchu. Wychodzimy sobie często pobiegać, jednak suczka nie łapie o co mi chodzi, żeby biegła za mna, czy obok mnie, ale wpada pod nogi. Już się nieźle zdażyło mi wywrócić z obawy, że uszkodzę psa, który tak nagle wbiega pod nogi. W zwiazku z tym mam pytanie, w jaki sposób nauczyć psa biegać obok mnie? Psina lubi bawić się piłką i przynosić, ale szkoda mi rezygnować ze wspólnego biegania, w kńcu to samo zdrowie :cool3: Quote
Pies Pustyni Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 [quote name='sangoma']Zacznij od nauki chodzenia przy nodze, potem po prostu zwiększasz szybkość :) smaki podajesz zawsze przy nodze, gdy pies jest na wysokości twojej nogi, z zewnętrznej strony psa, najlepiej zawsze z jednej, np. lewej strony (twojej). Dlaczego smaki podawac z zewnetrznej strony psa? Quote
Pies Pustyni Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 To troche niewygodne, bo trzebaby bylo idac caly czas trzymac ramie odchylone. Przeciez nie bedziesz niesc smaka przy ciele, a odsuwac tylko w momencie podania, bo to nic nie zmieni. A uniknac wchodzenia psa pod nogi zeby szybciej dostac smaka mozna nie dajac mu tego smaka kiedy tak robi, tylko wtedy, kiedy idzie spokojnie. Wszak o to w tym cwiczeniu chodzi. Quote
kamilka91 Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 Psy, które szkoliłam,, uczyłam właśnie tak - podawałam smakołyki normalnie - na przeciwko psa. Kiedy właziły pog nogi, to po prostu nie były nagradzane. Na ogół szybko rozumieją, o co chodzi ;) Quote
Yorkomanka Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 mój pies sam się nauczył nie wchodzić pod nogi jak został zdeptany kilka razy:-( Quote
yokoona Posted January 12, 2011 Author Posted January 12, 2011 Mój psiul jest spory i prędzej ja bym się wywróciła i zęby powybijała niż jego bardzo zabolało :)) Dziękuje za rady, spróbuje wcielić w życie :) Quote
Recommended Posts