Gaga Posted October 30, 2006 Posted October 30, 2006 Tak jest :) To jest sedzia, u ktorego dowiedzialam sie, ze nawet u wilczakow wazny jest sposob prezentacji psa :evil_lol: . Bardzo lubi porzadek i dyscypilne, nie bedzie 5 razy wzywal na ring, wystawca ma byc gotowy. Ale ocenia dokladnie, uwaznie, zwraca uwage na charakter i to co juz powyzej napisane. Dla mnie - sedzia zawodowy:) Warto sie u niego oceniac. Quote
Gonia Posted October 30, 2006 Posted October 30, 2006 Lavinia Steer czy kogoś już oceniała ta sędzina z Rumunii? Quote
tybetan Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 Jo-Jo, Diana14,Gaga serdeczne dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Quote
Diana14 Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 Gaga napisał(a):Tak jest :) To jest sedzia, u ktorego dowiedzialam sie, ze nawet u wilczakow wazny jest sposob prezentacji psa :evil_lol: . Hmm według mnie to każdy pies powinien być ładnie zaprezentowany bez wzgledu na rasę:roll: Quote
Gaga Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 Oj , myslalam, ze ta wypowiedz ne wymaga rozwiniecia ale na zyczenie, rozwijam: prawidlowo zbudowany wilczak prezentuje sie na ringu bez specjalnego ustawiania. Co wiecej, sa sedziowie zabraniajacy majstrowania przy stojacym psie, tu nie trzeba nic podnosic, przestawiac, naprezac, a jest cale nostwo ras, gdzie takie poprawki nalezy wprowadzac, ba! wymaga tego "standard".. spojrz chociazby na ONy....to jedna strona medalu. Druga: tzw show.. pies moze wziac rase stojac na "luzaka" i to wlasnie sie czesto zdarza. Ale nie u tego sedziego! U niego pies musi naprawde pokazac "to cos"... roznice zobaczy kazdy wlasciciel-wystawaca. Ja to widzialam u swojego psa raz.. wtedy stanelismy na pudle na finalach.:) U Petera Harsanyi "przepadlismy" w proownaniu o BOBa wlasnie za niedostateczne efektowna prezencje.. i to wlansie uslyszelismy na koniec, jako wskazowke na przyszlosc: patrzec JAK sie wystawia pies:) Quote
mawgocha Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 [quote name='jo-jo']No nie znowu specjalnie zgłaszałam do sedziego i zmnienili... To troche nie poważne tyle zmian :shake: Zna ktoś Pana Tomasza Borkowskiego???? Jezeli nie znasz Pana Tomasza to wejdz na strone: http://www.sasquehanna.fr.pl/ i wszystko bedziesz wiedziala. Pozdrawiam. Quote
jo-jo Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 [quote name='mawgocha']Jezeli nie znasz Pana Tomasza to wejdz na strone: http://www.sasquehanna.fr.pl/ i wszystko bedziesz wiedziala. Pozdrawiam. Bardzo Dziękuję ;-) Quote
Błyskotka Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 Na stronie oddziału jest już spis psów i plan sędziowania :multi:. Quote
Diana14 Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 Gaga napisał(a):Oj , myslalam, ze ta wypowiedz ne wymaga rozwiniecia ale na zyczenie, rozwijam: prawidlowo zbudowany wilczak prezentuje sie na ringu bez specjalnego ustawiania. Co wiecej, sa sedziowie zabraniajacy majstrowania przy stojacym psie, tu nie trzeba nic podnosic, przestawiac, naprezac, a jest cale nostwo ras, gdzie takie poprawki nalezy wprowadzac, ba! wymaga tego "standard".. spojrz chociazby na ONy....to jedna strona medalu. Druga: tzw show.. pies moze wziac rase stojac na "luzaka" i to wlasnie sie czesto zdarza. Ale nie u tego sedziego! U niego pies musi naprawde pokazac "to cos"... roznice zobaczy kazdy wlasciciel-wystawaca. Ja to widzialam u swojego psa raz.. wtedy stanelismy na pudle na finalach.:) U Petera Harsanyi "przepadlismy" w proownaniu o BOBa wlasnie za niedostateczne efektowna prezencje.. i to wlansie uslyszelismy na koniec, jako wskazowke na przyszlosc: patrzec JAK sie wystawia pies:) Wystawiający się na luźnej ringowce pies a stojący byle jak to dwie różne kwestie(to nie do Ciebie zeby nie było ). Byłam u tego sędziego dwa razy, ostatni raz we wrześniu i były też psy prezentowane na "luzaka" i nie było żadnych zastrzeżeń bo pies ładnie i grzecznie stał. Myślę, ze tu nie ma nic do rzeczy czy pies jest podciągany na ringówce czy luźno stoi tylko raczej jaki jest efekt końcowy tego prezentowania;) A co do ONów to sa takie co same odstawiają noge bo są tego nauczone. Każdego psa mozna wystawić na luzie i standard nie ma tu nic do rzeczy(nie nakazuje wystawiania na luzie bądź nie, no chyba, ze w przypadku ras typu labrador itp gdzie wystawia sie bezdotykowo). Ważne zeby pies miał ustawione łapy jak nalezy i ładnie się prezentował. Wszystko do wyuczenia. Quote
jo-jo Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 Błyskotka napisał(a):Na stronie oddziału jest już spis psów i plan sędziowania :multi:. U nas aż 5 konkurentów :crazyeye: To chyba jeszcze po tej światóce ;-) Zaraz doszukam się kto ;-) Quote
JustynaJK Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 a u mnie 8 w klasie! będzie mocna konkurencja:lol: Quote
Gaga Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 Diana14 napisał(a): . Przepraszam ze wycielam ale mowimy zupelnie o czyms innym w zupelnie nie tym watku :) Tu chyba nalezy powiedziec pass :) pozdrawiam Quote
Martyna Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 Nooo Kielce sie postaraly :-) Ja dalej nie wiem czy bede, ale mam jednego konkurenta :D Flatow w sumie jest cala masa :) Quote
Ina&Fun Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 Brawo dla Kielc :) Sędziował kogoś Bela Silkosi? Quote
karolayna Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 Martyna napisał(a):Nooo Kielce sie postaraly :-) Ja dalej nie wiem czy bede, ale mam jednego konkurenta :D Flatow w sumie jest cala masa :) Niby sie postarały, ale nam znowu zmienili sędzine. No ale nic zobaczymy jak bedzie na samej wystawie. Quote
MichalMi Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 U nas też zmiana sędziego. Z ciekawości poczytałem na dogo o panu Śliwce (...) Quote
gwiezdny-wyslannik Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 Pięknie, brawo dla Kielc!!! :) Mamy 12 w klasie :) :) :) Quote
nefesza Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 Ja tez jestem pod wrazeniem. I znow rekordowa - jak na polskie wystawy - ilosc lhasakow :)))) I na dodatek juz wiem, ze zlota Liko pokaze sie miedzy dwoma czarnymi sukami, oby zeszla z ringu nie tylko ze zlota szata :lol: Quote
Iwa-R Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 U nas, że tak powiem standardzik. Psy, pośrednia - 2 sztuki. Quote
Asiaczek Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 Cienki ten Wasz standardzik...:evil_lol: Pzdr. Quote
Iwa-R Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 Asiaczek napisał(a):Cienki ten Wasz standardzik...:evil_lol: Pzdr. Może przerzucisz sie na Chowki i zrobisz nam w końcu trochę konkurencji? :evil_lol: :cool3: :evil_lol: Quote
Asiaczek Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 Cos Ty! Aż taka odważna to ja nie jestem... A poza tym "puchate" u mnie w domu to są koty, a nie psy, hihihi! I mam dosyć czesania, bo persiaków jest ...6 sztuk! Pzdr. Quote
Iwa-R Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 Asiaczek napisał(a):Cos Ty! Aż taka odważna to ja nie jestem... A poza tym "puchate" u mnie w domu to są koty, a nie psy, hihihi! I mam dosyć czesania, bo persiaków jest ...6 sztuk! Pzdr. Oszz.... choróbka. Ale wiesz..... bardzo dużo właścicieli Chowków posiada także w swoim stadku koty, więc nigdy nic nie wiadomo :cool3: Nie ma tu się czego bać :evil_lol: Pierwszy krok, czyli koty już jest, teraz tylko brakuje miśka :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Quote
Asiaczek Posted October 31, 2006 Posted October 31, 2006 Ładnie to sobie wymyśliłaś, mądralińska! Ale co racja, to racja: koty już mam, teraz pora na dalsze kroki... Ale mnie się marzy piękna suczka pręguska z Holandii, a nie puchaty misiek:oops: Pzdr. Quote
Recommended Posts