Jump to content
Dogomania

KIELCE Międzynarodowa, 18-19.11.2007

Recommended Posts

Posted

Tak jest :) To jest sedzia, u ktorego dowiedzialam sie, ze nawet u wilczakow wazny jest sposob prezentacji psa :evil_lol: . Bardzo lubi porzadek i dyscypilne, nie bedzie 5 razy wzywal na ring, wystawca ma byc gotowy. Ale ocenia dokladnie, uwaznie, zwraca uwage na charakter i to co juz powyzej napisane. Dla mnie - sedzia zawodowy:) Warto sie u niego oceniac.

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Gaga napisał(a):
Tak jest :) To jest sedzia, u ktorego dowiedzialam sie, ze nawet u wilczakow wazny jest sposob prezentacji psa :evil_lol: .

Hmm według mnie to każdy pies powinien być ładnie zaprezentowany bez wzgledu na rasę:roll:

Posted

Oj , myslalam, ze ta wypowiedz ne wymaga rozwiniecia ale na zyczenie, rozwijam: prawidlowo zbudowany wilczak prezentuje sie na ringu bez specjalnego ustawiania. Co wiecej, sa sedziowie zabraniajacy majstrowania przy stojacym psie, tu nie trzeba nic podnosic, przestawiac, naprezac, a jest cale nostwo ras, gdzie takie poprawki nalezy wprowadzac, ba! wymaga tego "standard".. spojrz chociazby na ONy....to jedna strona medalu. Druga: tzw show.. pies moze wziac rase stojac na "luzaka" i to wlasnie sie czesto zdarza. Ale nie u tego sedziego! U niego pies musi naprawde pokazac "to cos"... roznice zobaczy kazdy wlasciciel-wystawaca. Ja to widzialam u swojego psa raz.. wtedy stanelismy na pudle na finalach.:)
U Petera Harsanyi "przepadlismy" w proownaniu o BOBa wlasnie za niedostateczne efektowna prezencje.. i to wlansie uslyszelismy na koniec, jako wskazowke na przyszlosc: patrzec JAK sie wystawia pies:)

Posted

Gaga napisał(a):
Oj , myslalam, ze ta wypowiedz ne wymaga rozwiniecia ale na zyczenie, rozwijam: prawidlowo zbudowany wilczak prezentuje sie na ringu bez specjalnego ustawiania. Co wiecej, sa sedziowie zabraniajacy majstrowania przy stojacym psie, tu nie trzeba nic podnosic, przestawiac, naprezac, a jest cale nostwo ras, gdzie takie poprawki nalezy wprowadzac, ba! wymaga tego "standard".. spojrz chociazby na ONy....to jedna strona medalu. Druga: tzw show.. pies moze wziac rase stojac na "luzaka" i to wlasnie sie czesto zdarza. Ale nie u tego sedziego! U niego pies musi naprawde pokazac "to cos"... roznice zobaczy kazdy wlasciciel-wystawaca. Ja to widzialam u swojego psa raz.. wtedy stanelismy na pudle na finalach.:)
U Petera Harsanyi "przepadlismy" w proownaniu o BOBa wlasnie za niedostateczne efektowna prezencje.. i to wlansie uslyszelismy na koniec, jako wskazowke na przyszlosc: patrzec JAK sie wystawia pies:)

Wystawiający się na luźnej ringowce pies a stojący byle jak to dwie różne kwestie(to nie do Ciebie zeby nie było ). Byłam u tego sędziego dwa razy, ostatni raz we wrześniu i były też psy prezentowane na "luzaka" i nie było żadnych zastrzeżeń bo pies ładnie i grzecznie stał. Myślę, ze tu nie ma nic do rzeczy czy pies jest podciągany na ringówce czy luźno stoi tylko raczej jaki jest efekt końcowy tego prezentowania;)

A co do ONów to sa takie co same odstawiają noge bo są tego nauczone. Każdego psa mozna wystawić na luzie i standard nie ma tu nic do rzeczy(nie nakazuje wystawiania na luzie bądź nie, no chyba, ze w przypadku ras typu labrador itp gdzie wystawia sie bezdotykowo). Ważne zeby pies miał ustawione łapy jak nalezy i ładnie się prezentował. Wszystko do wyuczenia.

Posted

Błyskotka napisał(a):
Na stronie oddziału jest już spis psów i plan sędziowania :multi:.

U nas aż 5 konkurentów :crazyeye:
To chyba jeszcze po tej światóce ;-)
Zaraz doszukam się kto ;-)

Posted

Diana14 napisał(a):
.

Przepraszam ze wycielam ale mowimy zupelnie o czyms innym w zupelnie nie tym watku :) Tu chyba nalezy powiedziec pass :)
pozdrawiam

Posted

Martyna napisał(a):
Nooo Kielce sie postaraly :-)

Ja dalej nie wiem czy bede, ale mam jednego konkurenta :D Flatow w sumie jest cala masa :)

Niby sie postarały, ale nam znowu zmienili sędzine. No ale nic zobaczymy jak bedzie na samej wystawie.

Posted

Ja tez jestem pod wrazeniem. I znow rekordowa - jak na polskie wystawy - ilosc lhasakow :))))
I na dodatek juz wiem, ze zlota Liko pokaze sie miedzy dwoma czarnymi sukami, oby zeszla z ringu nie tylko ze zlota szata :lol:

Posted

Asiaczek napisał(a):
Cienki ten Wasz standardzik...:evil_lol:
Pzdr.

Może przerzucisz sie na Chowki i zrobisz nam w końcu trochę konkurencji? :evil_lol: :cool3: :evil_lol:

Posted

Asiaczek napisał(a):
Cos Ty! Aż taka odważna to ja nie jestem... A poza tym "puchate" u mnie w domu to są koty, a nie psy, hihihi! I mam dosyć czesania, bo persiaków jest ...6 sztuk!
Pzdr.

Oszz.... choróbka.

Ale wiesz..... bardzo dużo właścicieli Chowków posiada także w swoim stadku koty, więc nigdy nic nie wiadomo :cool3: Nie ma tu się czego bać :evil_lol: Pierwszy krok, czyli koty już jest, teraz tylko brakuje miśka :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

Ładnie to sobie wymyśliłaś, mądralińska!
Ale co racja, to racja: koty już mam, teraz pora na dalsze kroki...
Ale mnie się marzy piękna suczka pręguska z Holandii, a nie puchaty misiek:oops:
Pzdr.