Jump to content
Dogomania

KIELCE Międzynarodowa, 18-19.11.2007

Recommended Posts

Posted

BabyCakes napisał(a):
Black with tan markings albo po prostu black and tan na przyklad :p

W wyszukiwaniu takich informacji pomagaja angielskie wersje wzorcow na stronie FCI.
Jezeli chodzi o maść czarną podpalaną to w terminologii niemieckiej /wzorzec FCI-szpica miniaturowego/ i amerykańskiej/wzorzec AKC-pomeraniana/-bo oczywiscie wypowiadam się w kwestii umaszczeń szpiców miniaturowych -pomeranianów to maść tę okresla sie jako black and tan inaczej black/tan. Sami hodujemy pomeraniany o tych umaszczeniach i barwa podpalań jest tak rózna od plomienisto rudego poprzez beże do srebra ale w rodowodach niemieckich bo takowe posiadamy kazde z tych podpalań uważa się i formalnie określa jako black/tan . Trudnymi a zarazem ciekawymi umaszczeniami do okreslenia są: czekoladowo-podpalany-schocko/tan,niebiesko-podpalany- blue/tan i tu ciekawostka,iz kolor blue/tan to odcień ksztaltujący się od barwy jaśniejszej brązowej po grafit/przyklad umaszczenia np wyżła weimarskiego/. W tej chwili sprowadzilismy kolejnego pieska z Niemiec,który zaraz po urodzeniu sie był lakowo czarny,w wieku 5 tygodni był black and silver w wieku 12 tygodni zmienil na maść black and tan w wieku 3,5 miesiaca jego maść zmienila się na schocko and tan a w tej chwili w wieku ponad 5 miesiecy jest blue and tan ale obserwujac w tej chwili jego zmieniajacy sie podszerstek zapewne będzie graugewolkt -tan czyli szaro wilczsto-podpalany/czyli taki jak szpic wilczy z dodatkowym podpalanie/ ha ha ha a w rodowodzie maść która obowiazuje to maść black and tan -jezeli chodzi o umaszczenia szpiców miniaturowych jest to fascynujace ale i zarazem spędzające sen z powiek hodowcom. Proszę mi uwierzyć,że wiele pomerków ma inne maści wpisane w papierach,a wychodzac często na ring wchodzą czesto szpicki o odmiennych umaszczeniach natura jest nadal tajemnicza i fascynujaca i zapewne jeszcze nie raz "splata nam figla" Pozdrawiamy wszystkich goraco :bye:

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

czikot napisał(a):
Mnie tylko jedno w sumie sie nie podobało jesli pobierano oplaty za wjazd na teren wystawy (a nie była to mała suma bo 30 zyli) to bardzo nieładnie ,ze dodatkowo kazali sobie placic za osobe, ktora w tym aucie siedziala a była bez psa :-( czyli nastepne 10 zł ,tak niepowinno byc ! to zwykle zdzieranie kasy moim zdaniem, jesli placi sie za wjazd to koszt powinien byc rozłozony czyli 30 za auto bez wzgledu na liczbe osob w nim siedzacych przynajmniej na innych wystawach tak było...

Jak dotychczas nas nigdy niespotkała, przy wjeździe autem na teren wystawy, sytuacja żeby niekasowali za wejście dodatkowych osób. Jadąc w 3 osoby i 2 psy zawsze ta jedna osobo musiała dodatkowo płacić za bilet + opłata za samochód.
Michał

Posted

lapiovra napisał(a):
Zawsze wysylamy karty do opracowania CWC, ja je już wyslalam. Powstanie również katalog powystawowy, który bedzie na naszej stronie. Jak nam to przyśle wydawca, to natychmiast odeślemy do ZG. Będą opóżnienia, w stosunku do na szczęście nielicznych psów, których karty dostal wlaściciel w 3 egzemplarzach, byly takie przypadki. Jak do nas dotrą, to je jeszcze wyślemy. Każdy Oddzial ma na to 40 dni, my mam nadzieję uporamy się z tym szybciej.

Tez mam taka nadzeję :) Musimy dostac szybko dorosły Championat zeby na inne wystawy do Championów juz zgłaszac :)

A wystawa bardzo sympatyczna - w przyszłym roku napewno sie rowniez w Kielcach zjawimy - śmiałabym nawet powiedziec, że lepsza organizacja jak na światówce

Aga

Posted

warg2003warg napisał(a):
Lapiovra, a nie 45 dni wg regulaminu.

A koniecznie chcecie 45 dni ? Dla Oddzialu to przecież lepiej, nie trzeba się tak spieszyć. ...Dziwne tylko, ze wszyscy znają regulamin, a jak mija 1 tydzień po wystawie, to już są telefony.

Posted

[quote name='Asiaczek']Mnie sie też wydaje, że Regulamin stanowi o 45 dniach na rozliczenie. Ale Lapiovra - nie ma sprawy - dla osób czekających, 40 dni to nawet lepiej, prawda?
pzdr.
Najprawdziwsza prawda :evil_lol:

Posted

[quote name='lapiovra']A koniecznie chcecie 45 dni ? Dla Oddzialu to przecież lepiej, nie trzeba się tak spieszyć. ...Dziwne tylko, ze wszyscy znają regulamin, a jak mija 1 tydzień po wystawie, to już są telefony.
Lapiovra - nie generalizuj!
Jak mawiała moja Babcia - "su takie i su takie (w domyśle - ludzie)".:lol:
Pzdr.

Posted

ja przepraszam bede upierdliwa : milamini - nie masz Ty przypadkowosciowo zdjec z weterana w sobote, bo znajome pary widze, a fajowsko byloby emeryta zobaczyc tyz :) dzieki z gory
z dolu tyz

Posted

[quote name='nidhogg']ja przepraszam bede upierdliwa : milamini - nie masz Ty przypadkowosciowo zdjec z weterana w sobote, bo znajome pary widze, a fajowsko byloby emeryta zobaczyc tyz :) dzieki z gory
z dolu tyz
Upierdliwość rzecz potrzebna :pNo patrz:cool3: akurat nie mam:oops:, ale jeszcze jakieś dwie inne się znalazły i to koniec mojej działalności fotowej:niewiem:

Posted

troche pozno ale wypowiem sie na temat Kielc.
Wielie podziekowania dla organizatorow za wspanial organizacje.
Planowe finaly,piekny ring,tam nikt z widzow nie mial prawa sie nudzic.
Jest jednoA:E i to duze ALE.Radze byc bardziej ostroznym i mniej ryzkanckimw doborze sedziow.Nie zawsze egzotyczne znaczy dobre.Wiekszosc sedziow okazala sie ignorantami niestety.Ich wiedza o rasach plus zdolnosci jezykowe byly na poziomie mojej rocznej coreczki.Z tym,ze ona nie udaje ,ze sie na tym zna.
W ramach dbalosci o prestiz tej naprawde udanej wystawy skupilabym sie na wybieraniu sedziow z prawdziwego zdarzenia a nie na poszukiwaniu "deus ex machina".Wielu sedziow zepsulo oddzialowi marke niestety.

• 4 weeks later...
Posted

przepraszam że powracam do starego tematu, ale również byłam na tej wystawie, jako że jestem z kielc to miałam bliziutko (mam sporo zdjęć :P więc jak ktoś będzie chciał to wstawie)
[quote name='blaira']Witam,

- asystenci w ringu totalnie bez wiedzy....

Mam nadzieje ze jednak bedzie w przyszlym roku wystawa wKilecach, bo ponoc nie chca im przyznac CACIBowa...czy ktos wie cos na ten temat bo w w planie i na reklamach niby ze jest.
co do asystentów byli kompletnie bez wiedzy, gdyż były to osoby nie mające żadnego pojęcia o kynologii, o psach wiedzą tyle, że ma 4 łapy, ogon, oraz uszy;/ a było tak dlatego ponieważ Pani która zbiera tych wszystkich asystentów uczy w pewnej szkole matematyki (więc większość asystentów była z jej klasy) za co obiecała im dobre oceny, więc niedziwne że nie mieli żadnego pojęcia....
ja byłam jako sekretarz ringowy tylko w sobotę (znajoma mnie prosiła) i byłam z 2 koleżankammi najsatrsza tam, w niedziele powiedziałam że nie przyjde, skoro reszta sekretarzy nie miała żadnego pojęcia o wystawach i nie potrafili odróżnić szkota od westka :crazyeye: dodam że byłam na MP

kolejna międzynarodówka planowana jest na 17-18 lisptopada oczywiście w kielcach

zdjęcia są również tu http://www.zkwpkielce.republika.pl/fotki.html
autorem jest Pan Dariusz Wolniak, właściciel i hodowca chow-chow

[quote name='staff-ka']Problemy z sekretarzami i tłumaczami wystąpiły chyba na kazdym ringu .. to największe niedociągniecie ze strony organizacji,ale nie do końca zależne od nich : a tych ..niekumatych sekretarzy,którzy zgłaszaja sie do pisania (bo chca pare groszy zarobić) ,ale w ogóle na ZEBRANIU SEKRETARZY przedwystawowym ..

co do tego chciałam sprostować że sekretarze nie otrzymywali żadnego wynagrodzenia pieniężnego tylko wyłącznie lepsze zachwoanie w szkole :crazyeye: ja nic z tego akurat nie miałam ale się tym nie przejmuje..
Panie z sekretariatu o niczym pojęcia nie miały jak poszłam się ocoś dowiedzieć patrzyły na mnie zdiwionym wzrokiem
no ale bardzo podobał mi się ring główny :)

Posted

Ty się nawet nie pytaj, tylko wstawiaj zdjęcia.
Po każdej wystawie jest głód zdjęć...
A to, że wystawa była już dosyć dawno - nie przejmuj się.
Prosimy o zdjęcia.
pzdr.