Jump to content
Dogomania

KIELCE Międzynarodowa, 18-19.11.2007

Recommended Posts

Posted

Z tlumaczeniem ściśle terminologii "psiowej" nie jest tak prosto. Ostatnio sama mialam problem jak przetlumaczyc po angielsku pojęcie dotyczące maści CZARNY PODPALANY ..... Może ktoś ma pomysl (?) aby tylko nie tak aby rodowity Anglik nie odczytal tego jako PIES W OGNIU, PALĄCY PIES itp.

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ostatnio sama mialam problem jak przetlumaczyc po angielsku pojęcie dotyczące maści CZARNY PODPALANY ..... Może ktoś ma pomysl (?) aby tylko nie tak aby rodowity Anglik nie odczytal tego jako PIES W OGNIU, PALĄCY PIES itp.

Black with tan markings albo po prostu black and tan na przyklad :p

W wyszukiwaniu takich informacji pomagaja angielskie wersje wzorcow na stronie FCI.

Posted

BabyCakes napisał(a):
Zatrudnienie profesjonalnych tlumaczy (a i to nie gwarantuje, ze dany tlumacz raczy zapoznac sie z terminologia, choc to powinien byc standard - z drugiej strony brakuje odpowiednich zrodel) wiazaloby sie z duzymi kosztami. Stawki godzinowe tlumaczy ustnych raczej nie naleza do niskich :roll:
Moj pies byl oceniany przez kilku zagranicznych sedziow. Zaden z tlumaczonych opisow (kilka dostalam w oryginale - po angielsku) nie jest do konca dobry. Albo tlumacz dyktowal cos zupelnie innego niz sedzia mowil, albo tlumaczenie niby ok pod wzgledem merytorycznym, ale koszmarny styl i kalki jezykowe :mad:

Pozostaje liczyc na pasjonatow :cool3:

Albo godzić się na obcojęzyczne opisy. Niech np. sobie będą w j. angielskim, ale niech oddadzą to, co chce powiedzieć sędzia. Ale wtedy byłby problem z pisaniem, sekretarze musieliby znać dany jezyk... Eh...
Pzdr.

Posted

Albo godzić się na obcojęzyczne opisy. Niech np. sobie będą w j. angielskim, ale niech oddadzą to, co chce powiedzieć sędzia. Ale wtedy byłby problem z pisaniem, sekretarze musieliby znać dany jezyk... Eh...

Uwazam, ze to bardzo dobre wyjscie. I dla wystawcy, ktory dostaje taki opis, jaki sedzia podyktowal, i dla sedziego, ktory wie, pod czym sie podpisuje.
Chociaz z drugiej strony... skoro tak ciezko jest znalezc sekretarzy, ktorzy nie robia razacych bledow piszac po polsku (nieszczesne "kontowanie" chociazby :mad: ), to co tu mowic o pisaniu w obcym jezyku :diabloti:

Chyba zrobil sie off :oops:

Posted

A Ja uważam, ze może i cos w kielcach nawaliło, ale i tak na pewno lepsza organizacja jak przykładowo w poznaniu co roku :)

Duzy plus za to, ze sedziowie mieli stosunkowo mało psów do ocenienia (moze nie wszyscy ale wielu tak) dzieki temu mieli czas na spokojne sedziowanie.

Posted

Według mnie była jedna poważna wpadka - sędziowanie ONków w sobotę. Wiadomo, że w tej rasie jest zawsze dużo zgłoszeń, a ocena trwa długo ze względu na specyfikę rasy (bardzo długa ocena w ruchu, a nie jedno czy dwa kółeczka jak u innych). Gdy opuszczalismy wystawę po piatej ONki były jeszcze sędziowane i nieszczęśnicy ztej grupy czekali na BOG I, a i ONki z juniorów, weteranów i par nie mieli szans na ring honorowy. Trzeba to było przewidzieć i zrobić dwa ringi suki i psy.

Posted

Mimo tych, ewentualnych, wpadek to z wystawy jesteśmy zadowoleni. Niezdażyło się nam, jeszcze, być na wystawie idealnej. Dlatego my jesteśmy
wyrozumiali.
Michał

Posted

Lapiovra... Dzięki za wyjaśnienia.To miłe, że ktoś z oddziału stara się utrzymać kontakt z wystawcami.

Ja, jak już pisałam wcześniej, uważam, że od strony organizacyjnej była to jedna z najlepszych wystaw międzynarodowych. Może dlatego, że u nas na belgach wpadek translatorskich nie było, obsługa ringowa działała naprawdę sprawnie i dość profesjonalnie, opisy były czytelne i bez żadnych "kontowań" :)

Niektórzy narzekali na zimno w halach... Jak dla mnie temperatura była optymalna. I dla wystawców (zawsze można założyć marynarkę, sweter etc), i (przede wszystkim) dla psów.

Co do pucharków... Przez głośniki dość często była powtarzana informacja ich dotycząca. Nie wspominając już o katalgu (którego ja sama jakoś z braku okazji nie odebrałam :roll: ). Więc tu zarzucać Wam raczej nic nie można.

Tak czy inaczej - ja chętnie odwiedzę Was za rok. Zakładając, że nie przedobrzycie w wymyślaniu sędziego, który będzie aż za świeży :lol:

Posted

co do ONkow sie zgadzam - to byla chyba ajwieksza wpadka sopboty - zcekalisy wszyscy na I grupe do samego konca i na ONki sie nei doczelalismym troche nie fair w stosunku do nich, bo zawsze moag miec argument - a gdybym to JA wzial pierwsza grupe ?

cala reszta byla naprawde spoko, poza czas na zgloszeniu - czas podany na potwerdzeniu a faktyczny czas sedziowania, przez to bylam z ekka w amoku (wystawiajac prawie polowe stawki belgow - tak jakos wyszlo ;)).
ale cala reszta - sekretarz, gospodarz, tlumacz - bisy, hale - w sensie temperatura, wszytsko bylo miod, te male niedociagniecia, mimo wszytsko nie wywarly na mnei AZ tak negatywnego wrazenia jak wystawa w poznaniu ;)

Posted

Lapiovra - ja nie bylam w tym roku w Kielcach, bylam za to w ub.r. Ale cieszę się, że jest sporo pozytywnych reakcji na Waszą I międzynarodówkę. I jest nam naprawdę miło, że Ktoś z Kielc żywo reaguje na uwagi. Tak robi Legionowo, poszczególne sekcje z Poznania (tak, tak!), może jeszcze jakiś oddział, ale ja nie o wszystkim wiem....
Wierzymy, że za rok będzie jeszcze lepiej, sprawniej, milej itp. Bo widząc Wasze zaangażowanie i przejęcie się sprawą - mamy podstawy, aby tak sadzić.
Tak więc dziekujemy za tegoroczną wystawę i czekamy na przyszły rok.
Do zobaczenia!
Pzdr.

Posted

[quote name='lapiovra']Taka wpadka byla wlasnie na ringu 14 w sobotę. Pani Evica Misic, niestety po ang....
W niedzielę był też ten sam tlumacz i już nie bylo skarg.

Na tym ringu?

Nie żebym się czepiała, bo wystawy w Kielcach uwielbiam i jeżdżę na nie od chyba 10 lat, ale nic dziwnego że w niedzielę było ok bo w niedzielę sędziowała tam polska sędzina (niestety... bo ja zgłaszałam do zagranicznego)

Posted

Na kazdej wystawie zdarzają sie wpadki.Uwazam jednak ze Kielcom nalezą się pochwały za przygotowanie wystawy.Jestem na wystawach w Kielcach co roku , prawie od 15 lat i bardzo mile je wspomninam.

Posted

lapiovra napisał(a):
Ja odnioslam się do Pani Misic, która w sobotę byla na 14, a w niedzielę....bo to chodziło o tlumacza.
Jakbyś Gośka spojrzala do ulotki, to byś widziala, ze na niej byly nazwiska 5 Rosjan,/ potwierdzili przyjazd, mieli wyslane bilety na samolot/ a potem pojawili się na ich miejsce Polacy, którym bardzo dziękujemy, ze przyjęli w "ostatniej chwili" sędziowanie. Jak myslisz czy to taka nasza frywolność? Jak już pisalam, chcieliśmy aby sędziowie byli nowi lub tacy, którzy malo sędziują w Polsce. ...Nie wszystko wyszlo. Napewno nie ma takiej wystawy, aby wszystkie zalożenia organizatora wyszly.

i dlatego wielkie brawa dla Was !

:cool2:

Posted

lapiovra napisał(a):
Jakbyś Gośka spojrzala do ulotki, to byś widziala, ze na niej byly nazwiska 5 Rosjan

Spojrzałam i dlatego zgłosiłam swoje psy do Kielc. Napisałam to w nawiasie, bo zdaję sobie sprawę że to nie wasze widzimisię i nie przyszło mi do głowy że sami odwołaliście sędziów których wcześniej zapraszaliście. Ale skoro chcesz to roztrząsać to ok.

Posted

Mnie tylko jedno w sumie sie nie podobało jesli pobierano oplaty za wjazd na teren wystawy (a nie była to mała suma bo 30 zyli) to bardzo nieładnie ,ze dodatkowo kazali sobie placic za osobe, ktora w tym aucie siedziala a była bez psa :-( czyli nastepne 10 zł ,tak niepowinno byc ! to zwykle zdzieranie kasy moim zdaniem, jesli placi sie za wjazd to koszt powinien byc rozłozony czyli 30 za auto bez wzgledu na liczbe osob w nim siedzacych przynajmniej na innych wystawach tak było...

Posted

lapiovra napisał(a):
Godelaine- tlumaczy mieliśmy "świeżych" nie sędziów, ale oni już się zorientowali co ich czeka.

O sędziach pisałam w kontekście tego, że staracie się wynajdywać takich, których nie ma zwykle u nas na wystawach. I to się bardzo chwali. Byle tylko owi sędziowie jednak o rasie coś wiedzieli :)

I żeby nie było... Nie mówię w tym momencie o żadnym konkretnym przypadku.

Posted

czikot napisał(a):
Mnie tylko jedno w sumie sie nie podobało jesli pobierano oplaty za wjazd na teren wystawy (a nie była to mała suma bo 30 zyli) to bardzo nieładnie ,ze dodatkowo kazali sobie placic za osobe, ktora w tym aucie siedziala a była bez psa :-( czyli nastepne 10 zł ,tak niepowinno byc ! to zwykle zdzieranie kasy moim zdaniem, jesli placi sie za wjazd to koszt powinien byc rozłozony czyli 30 za auto bez wzgledu na liczbe osob w nim siedzacych przynajmniej na innych wystawach tak było...

Tak było w Poznaniu. Owszem parking 30zł, ale bez dodatkowych opłat, my wjechaliśmy jeden pies i 3 osoby, do auta zaglądali na wjeździe i potem przy sprawdzaniu biletów (jak w Kielcach) ale nie kazali sobie dodatkowo płacić.

Godelaine napisał(a):
O sędziach pisałam w kontekście tego, że staracie się wynajdywać takich, których nie ma zwykle u nas na wystawach. I to się bardzo chwali. Byle tylko owi sędziowie jednak o rasie coś wiedzieli :smile:

i przyjeżdżali...;) :lol:

Lapiovra mam wrażenie że Twoje tłumaczenie się wywołało jednak więcej złych komentarzy. Mnie by nie przyszło do głowy rozpatrywać tych tłumaczy i gospodarzy, bo w Kielcach nigdy nie spotkałam się z jakimikolwiek potknięciami, z mojego punktu widzenia od lat ta akurat wystawa należała na najlepiej zorganizowanych.
Jeśli o mnie chodzi jeżdżę już na wystawy jakiś czas, pewnie podobnie jak inni i zdaję sobie sprawę że na większość ww spraw nie macie wpływu. Co nie oznacza że nikt nie może napisać negatywnych wrażeń. Dlaczego np. czepiłaś się akurat mojego "nawiasu", a nie tego że napisałam, również podobanie jak wielu innych, że wystawy w Kielcach lubię i jeżdżę na nie już od wielu lat.