strumyk Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 MichalMi napisał(a):dziwne- taka świetna treserka, a nie potrafi nauczyć swojej psiny, by tamta odpędzała się przed innymi psami... Komuś głupoty łatwiej opowiadać- prawda? wybacz, ale z kims takim dyskutowac nie bede poziom godny samczyka z przerostem formy nad trescia skoro dla Ciebie sensem wystawy jest nauczenie suki, zeby sie odpedzala od psow ... :shake: Quote
MichalMi Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 [quote name='strumyk']wybacz, ale z kims takim dyskutowac nie bede poziom godny samczyka z przerostem formy nad trescia skoro dla Ciebie sensem wystawy jest nauczenie suki, zeby sie odpedzala od psow ... :shake: buahahaha, brak argumentów i ucieczka :evil_lol: skoro wg Ciebie dla samczyków sensem wystawy ma być omijanie szerokim łukiem cieknących suk, to może i suczki niech mają jakieś udogodnienia- to tylko Twoja filozofia i pomysł na wystawy wg strumyka. Powodzenia Quote
strumyk Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 [quote name='MichalMi']buahahaha, brak argumentów i ucieczka :evil_lol: chcesz? ok jezeli zaczniesz dyskutowac merytorycznie - jak najbardziej mozemy popisac, ale nie mam zamiaru ustosunkowywac sie do wypowiedzi, ktore mowia, ze inni sa glupi, bo takich argumentow uzywasz Ty to co piszesz swiadczy tylko o Tobie, a skoro wg Ciebie szydzenie z kogos i nazywanie go glupim jest argumentem, no to troche mijamy sie w rozumieniu pojecia "dyskusja" skoro wg Ciebie dla samczyków sensem wystawy ma być omijanie szerokim łukiem cieknących suk, to może i suczki niech mają jakieś udogodnienia gdybys czytal wszystko, a nie tylko szukal, gdzie mozna sie przyczepic, to bys wiedzial jaki jest moj sposob na mila wystawe tak samo jak staram sie liczyc z innymi i o tym napisalam, tak samo chce, zeby ktos inny dal mi szanse wystawic psa moze kiedys sie spotkamy na wystawie, na jakims finale, wtedy ja stane za Toba i bede Ci deptac po pietach i zobaczymy czy tak bedzie Ci milo ale skoro widzisz tylko koniec wlasnego nosa, ewentualnie ogona swojego psa, coz - wtedy nigdy nigdzie nie bedziesz mogl spedzic milo czasu, bo zawsze ktos lub cos bedzie przeciw Tobie i zawsze jakas "suka" spowoduje, ze Twoj pies nie stanie na pudle Quote
simbik Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 Ja mam tylko pytanie jak ta dyskusja ma się do tematu wystawy w Kielcach ??? Może lepiej założyć w tym celu osobny wątek:lol: . Quote
Gonia Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 Srtumyczku,ja mam doświadczonego i wedle Twojej teorii bardzo nieporządnego reproduktora:evil_lol: Potrafi na dwa tygodnie przed cieczką wyczuć zmiany hormonalne u moich suk i wtedy śpi z tą wybraną, w jednym posłaniu:evil_lol: Szkolić możesz na reagowanie i ignorowanie niektórych zapachów,ale na cieczkę?Tu nie działa rozum,tylko instynkt.Póki co, regulamin wystaw jasno określa zasady,a pisanie że za granicą sobie z tym poradzili jest troszkę na wyrost,bo chyba nikt z nas nie zna opinii właścicieli psów na ten temat.Może bywalcy zagranicznych wystaw się wypowiedzą jak to jest rozwiązane od strony technicznej? Wyobrażam sobie porównanie mojego nieporządnego reproduktora z cieknącą suką:evil_lol: Quote
strumyk Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 [quote name='Gonia']Póki co, regulamin wystaw jasno określa zasady, Ano wlasnie. Regulamin FCI mowi, ze mozna wystawiac suki w cieczce. Wklejam fragment z regulaminu: "Sick (temporarily ill or suffering from a contagious illness) or lame dogs or those males which show atrophy of the testicles and bitches which are lactating or which are accompanied by their puppies must be excluded from any dog show. Bitches on heat are allowed to participate subject to the show regulations of the organisers. " [SIZE=2]Jak juz pisalam - wszystko zalezy od organizatorow - w sensie wyrazenia zgody, bo moga takowej nie wyrazic. Jak to wszystko bedzie przebiegac - zalezy tylko od nas. Nie popieram wystawiania suki w najgorszym okresie, ale poczatek badz koniec przy odpowiednim zachowaniu sie moze pozwolic, ze kazdy milo spedzi ten dzien. Suka ma w swoim zyciu wiele okresow, ktore uniemozliwiaja jej wystawienie - cieczka (do tej pory), przed cieczka (bo juz psy czuja), po cieczce (bo psy jeszcze czuja), ciaza urojona, szczeniaki, przed szczeniakami, karmienie, linienie itp. Ile zostaje nam czasu, gdy nie tylko ze wyglada ladnie, ale jest tez wystawa, fajny sedzia itp? Wyobrażam sobie porównanie mojego nieporządnego reproduktora z cieknącą suką:evil_lol: A czesci osob to nie bedzie przeszkadzac. Nad instynktami da sie zapanowac. Nad niektorymi jest trudniej, nad innymi latwiej - nie zaprzeczam,ale nie mozna wrzucac wszystkich do jednego worka, bo akurat taki a taki pies jest kochliwy, tak to nazwijmy. Chce tylko caly czas powiedziec jedno - przy zachowaniu zdrowego rozsadku, odrobinie kultury i empatii da sie to pogodzic. Ja jak najbardziej rozumiem wlascicieli psow i dlatego napisalam, co ja zrobilam i jak to widze. Quote
Gonia Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 Ale też FCI dało dowolność krajom członkowskim ,we wprowadeniu tego zapisu do regulaminu wystaw obowiązujacym w danym kraju.Póki co, w Polsce takiego zapisu nie dokonano.Większosć oddziałow w katalogach i na potwierdzeniach,zamieszcza informację min,o zakazie wprowadzania "grzejących się" suk. Jak napisałam mam suczki i wiem jak to jest.W mojej rasie sunia po szczeniakach dochodzi ok roku do kondycji włosa,ale nigdy nie przyszło mi do głowy zabrać "cieczki" na wystawę. Quote
Gonia Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 simbik napisał(a):Ja mam tylko pytanie jak ta dyskusja ma się do tematu wystawy w Kielcach ??? Może lepiej założyć w tym celu osobny wątek:lol: .Widocznie ma coś wspólnego,tak jak każda wystawa,tak pewnie i kielecka będzie miała swoje cieknące sucze.Ostrzegam,jadę z moim kochliwym,reproduktorem:evil_lol: Może mi się niechcący wysunąć ringówka z ręki i będzie mezalians:evil_lol: Quote
MichalMi Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 [quote name='strumyk']chcesz? ok jezeli zaczniesz dyskutowac merytorycznie - jak najbardziej mozemy popisac, ale nie mam zamiaru ustosunkowywac sie do wypowiedzi, ktore mowia, ze inni sa glupi, bo takich argumentow uzywasz Ty to co piszesz swiadczy tylko o Tobie, a skoro wg Ciebie szydzenie z kogos i nazywanie go glupim jest argumentem, no to troche mijamy sie w rozumieniu pojecia "dyskusja" Strumyczku, jeżeli uważasz, że ktoś nazywa Ciebie głupią to z pewnością nie jestem ja- sama tak na siebie pisać zaczełaś. :p Jeżeli dokładnie przeczytasz moje wcześniejsze posty, to powinnaś zobaczyć, że nie argumentuję swoich wypowiedzi ilorazem Twojej ani niczyjej inteligencji. Jedyne co napisałem to to, że: "wystawiać psa tylko dlatego, by kasa nie przepadła to delikatnie mówiąc głupota." Wybacz, ale nie nazwałem Ciebie, ani innego użytkownika tego forum głupkiem! Jak słusznie zauważyła simbik, miejsce dla naszej dyskusji odpowiednie nie jest, dlatego proponuję przenieść się tu: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=2169861#post2169861 Quote
---------- Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 simbik napisał(a):Ja mam tylko pytanie jak ta dyskusja ma się do tematu wystawy w Kielcach ??? Może lepiej założyć w tym celu osobny wątek:lol: . Dobry pomysl, szczegolnie ze dyskusja jest ciekawa a temat warty kontynuacji. Mnie rowniez szlag trafia, jak moj pies zamiast prezentowac sie w pieknym, wyciagnietym klusie wlecze sie z nosem przy ziemi. Bardzo mnie ciekawi jaka moze mi zaproponowac technike strumyk do wyszkolenia psa tak, aby zapanowac nad jednym z najsilniejszych, pierwotnych instynktow...? :p Quote
---------- Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 strumyk napisał(a): Suka ma w swoim zyciu wiele okresow, ktore uniemozliwiaja jej wystawienie - cieczka (do tej pory), przed cieczka (bo juz psy czuja), po cieczce (bo psy jeszcze czuja), ciaza urojona, szczeniaki, przed szczeniakami, karmienie, linienie itp. Ile zostaje nam czasu, gdy nie tylko ze wyglada ladnie, ale jest tez wystawa, fajny sedzia itp? Jest nam bardzo przykro z tego powodu... ale decydujac sie na zakup suki chyba trzeba sie z tym liczyc, prawda? Quote
Elitesse Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 hmm dalej nie dostalam potwierdzenia zglsozenia internetem :shake: czy ktos z was tak zglaszal do Kielc ?? Quote
dachenoceras Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 Elitesse napisał(a):hmm dalej nie dostalam potwierdzenia zglsozenia internetem :shake: czy ktos z was tak zglaszal do Kielc ?? Nawet automatycznej widomości zwrotnej o wysłaniu na adres ziązku zgłoszenia? Quote
flashka-g Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 Elitesse napisał(a):hmm dalej nie dostalam potwierdzenia zglsozenia internetem :shake: czy ktos z was tak zglaszal do Kielc ?? ja zgłaszałam internetm i wyslalam maila aby potwredzili, takowy tez otrzymałam. Quote
mia_mia Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 my chyba bedziemy debiutowac w Kielcach.. Quote
Elitesse Posted September 15, 2006 Posted September 15, 2006 flashka-g napisał(a):ja zgłaszałam internetm i wyslalam maila aby potwredzili, takowy tez otrzymałam. tez tak uczynie - mam nadzieje ze odpowiedza Quote
strumyk Posted September 17, 2006 Posted September 17, 2006 ReiMar napisał(a):Jest nam bardzo przykro z tego powodu... ale decydujac sie na zakup suki chyba trzeba sie z tym liczyc, prawda? Nie, no pewno. Suce to tylko 3 wystawy, zeby uprawnienia zrobila i do kojca niech szczeniaki rodzi. A pokazywac sie to maja samce. Quote
---------- Posted September 18, 2006 Posted September 18, 2006 strumyk napisał(a):Nie, no pewno. Suce to tylko 3 wystawy, zeby uprawnienia zrobila i do kojca niech szczeniaki rodzi. A pokazywac sie to maja samce. Czy ja cos takiego napisalam??? :crazyeye: Z takimi zdolnosciami do przeinaczania to mozna zrobic kariere w polityce... Quote
panienkabubu Posted September 19, 2006 Posted September 19, 2006 Eh, weszłam tutaj sobie, by poczytać o kieleckiej wystawie, może ktoś z Was ma już jakieś, że tak powiem, przecieki odnośnie podziału sędziów do poszczególnych ras, albo może czy ktoś nie potrzebuje transportu na tą wystawę, a tu kilka stron w ogóle nie na temat tej wystawy, tylko przekrzykiwanie i nie wiadomo co jeszcze :crazyeye: :shake: W każdym razie, ja się zastanawiam nad tą wystawą, ale kurczę, potrzebowałabym kogoś z okolic Sosnowca, Katowic, Mysłowic, Jaworzna, Dąbrowy Górniczej lub Czeladzi, Będzina... w sensie tak z moich okolic ;), kto chciałby się zabrać w niedzielę z małym pieskiem jakimś.. :) bo mam jedno wolne miejsce w aucie i z miłą chęcią bym kogoś zabrała:) bo jakbym miała jechać sama, to troszkę za daleko.. Może ktoś z Was potrzebuje transportu dla małego pieska, nie wiem jakiś mały sznaucerek albo piczerek, ja mam grupę 2, także to wypada w niedzielę, poza grupą drugą jest jeszcze grupa 7, 8, 9 i 10, więc jeśli ktoś ma małego pieska i chciałby się z nim tam pokazać, to ja chętnie zabiorę jedną osobę.. Także pisać, pisać, bo od tego zależy czy zgłoszę psa na wystawę, czy nie..... :modla: błagam, niech ktoś zechce się ze mną zabrać ;) i tak materialnie powiem, że możnaby się było złożyć na paliwo i byłoby o wiele taniej ;) ja jadę autem, wiec naprawdę mogę kogoś zabrać.. :) Czy ktoś się orientuje, czy będzie katalog przedwystawowy? Czy jest ktoś z kieleckiego oddziału, kto mógłby dla mnie przemycić stawkę psiaków? ;) dotychczasową? ;) HALO KIELCE ;) Quote
Błyskotka Posted September 19, 2006 Posted September 19, 2006 A czy ktoś również z okolic Katowic kto jedzie w sobotę na wystawę miałby 2 miejsca wolne ? Też zastanawiam się nad tą wystawą. Quote
panienkabubu Posted September 19, 2006 Posted September 19, 2006 Znalazłam już na stronie wykaz sędziów, wprawdzie to jeden z dwóch Polaków w mojej grupie, ale jeszcze nas nie oceniał, a podobno zna się na rasie, mimo, że ma kocie nazwisko ;) więc tymbardziej byłabym chętna na tą wystawę - tylko niech znajdzie się ktoś, kto mógłby ze mną pojechać, byłoby o wiele taniej ! :modla: Quote
kivik Posted September 19, 2006 Posted September 19, 2006 Jeśli ktoś jest chętny to znajdzie się miejsce w samochodzie. Jadę z jamnikami, więc w sobotę. Quote
paolinka Posted September 19, 2006 Posted September 19, 2006 My też będziemy na tej wystawie :razz: ostatnio byłam w 2002roku, jako krajówkę wspominam świetnie... mam nadzieję, że nic się nie zmieniło :cool3: Quote
Recommended Posts