samograj Posted August 16, 2006 Posted August 16, 2006 "GRANIE OGARÓW TO PERLISTY DZWONEK ALARMOWY , KTÓRY NIE MĄCI CISZY LEŚNEJ FAŁSZYWYM TONEM" HISTORIA MOICH KONTAKTÓW Z OGARAMI , ODKĄD ZACZĘŁAM UWIECZNIAĆ ICH NA FOTOGRAFII Mój pierwszy ogar WOJAN Ostoja Smarzewska ( po domowemu KOREK) 1989-2003:candle: :-( A oto SONATA z Gończaków (RUDA) 1991-2005 :candle: :-( Wybór szczeniaka i pierwszy kontakt z KORKIEM Była strasznie upierdliwym szczeniakiem, a KOREK znosił to z iście anielską cierpliwością. Bardzo ją pokochał!!! Zresztą z wzajemnością - przeżyli razem prawie 11 lat To portret RUDEJ A to ich wspólne zdjęcia(w BARWAŁDZIE): I wersja zimowa(w PORĘBIE): na schodach domku w PORĘBIE CDN !!![SIZE=2] Będzie seria łóżeczkowa, szczeniaczki, [SIZE=2]ich ostatnie chwile (KORKA I RUDEJ - nie szczeniaczków) [SIZE=2]oraz mój nowy nabytek CH.PL.ŻMIŁKA z Gończaków. [SIZE=2]Już teraz wklejam jej zdjecia, [SIZE=2]bo to świeżo upieczona championka [SIZE=2](choć dopiero była 3 razy na wystawie- w Krakowie 2006 NSwR): Jej portret: I trofeum, którego nie chciała oddać Kasi mojej córce i zarazem handlerce: JESZCZE DOKLEJAM COŚ O MNIE Moja hodowla powastała na bazie pary cudownych,kochanych ogarów, które, niestety, odeszły niedawno za TĘCZOWY MOST:-( :candle: BYŁY TO: WOJAN Ostoja Smarzewska (KOREK) i SONATA z Gończaków (RUDA) TROCHĘ O MNIE z humorem!!!:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: MIŁEK WIOSENNY (ADONIS VERNALIS) Pochodzenie i opis: Występuje w Europie i na Syberii, także gatunek rodzimy, jest to roślina typowo stepowa. W naturalnym środowisku objęty jest ochroną gatunkową, ponieważ jest bardzo rzadki ( Ja też jestem rzadki egzemplarz) (niewielkie skupiska można podziwiać na lubelszczyźnie, kielecczyźnie, w poznańskim) A JA Z MAŁOPOLSKI, WIĘC UZUPEŁNIAM. Wysokość do 60cm. (TROCHĘ WYŻSZA JESTEM- 175 MAM W DOWODZIE) Tworzy kępki prostych, skąpo owłosionych pędów. (Fakt Bozia włosków poskąpiła, ale za to nie muszę się depilować ) Pędy są dwojakiego rodzaju: płonne oraz kwiatostanowe. Liście wielodzielne, pierzaste, pojawiające się po kwitnieniu. Pędy nadziemne czernieją i zamierają w drugiej połowie lata. (Zgadza się, jestem wtedy mocno opalona) Kwiaty złoto żółte, osadzone pojedynczo na wierzchołkach pędów. (Jestem naturalną blondynką- taka sie urodziłam) Kwitnienie w III-V. Kwiaty rozwijają się stopniowo. Otwierają się tylko w czasie słonecznej i bezwietrznej pogody. (Bo taka mi służy) Po kwitnieniu na roślinie tworzą się charakterystyczne zielone owoce, podobne do owocu morwy. Owoce te łatwo opadają po dojrzeniu (VI). Wytwarzają bardzo dużo nasion. ( 4 dzieci to jest obfitość,chyba?) Rośnie kilka lat w tym samym miejscu. (tu mała niezgodność- lubię zmiany) Wymagania: Stanowisko słoneczne, zaciszne i ciepłe. Gleba średnio wilgotna, pulchna, dobrze zdrenowana, z dużą zawartością wapnia. Dobrze znosi suszę. (No jak ulał pasuje) Uprawa: Nie należy zbyt często przesadzać, gdyż gatunek ten źle reaguje na zmianę miejsca i gorzej kwitnie. Rozmnażanie: Z nasion, których część może wschodzić nawet w drugim roku po wysiewie. Nasiona zbieramy tuż przed ich dojrzeniem i natychmiast wysiewamy, gdyż szybko tracą zdolność kiełkowania. Siewki rosną bardzo wolno i wymagają troskliwej pielęgnacji. Miłek otrzymany z nasion zakwitnie dopiero po 3-4 latach. Można też dzielić kępy po kwitnieniu. (Reasumując: rozwijam sie powoli i pełnie osiagam w dość późnym wieku-dużo już osiągnęłam, ale czy to już pełnia??? Potrzebuję troskliwej opieki i zainteresowania, bo innaczej popadam w depresję) Zastosowanie: W stepowych partiach ogrodu, zwłaszcza w zestawieniu z trawami. Można go sadzić pojedynczo lub w niewielkich grupach. Stosowany też w ziołolecznictwie (zawiera glikozydy i flawonoidy). Pomocny przy schorzeniach mięśnia sercowego. Jak będziecie mieli kłopoty sercowe, to do mnie!!! Roślina trująca. Uważajcie na mnie, bo jak mnie ktoś wkurzy to mogę otruć!!! __________________ ZAPRASZAM DO GALERII RYSUNKÓW SAMOGRAJA: Quote
g_o_n_i_a Posted August 16, 2006 Posted August 16, 2006 Oo Ogarkowo :loveu: :loveu: Widze, ze to dłuuga miłość do ograków. :p Skubana :evil_lol: :evil_lol: :iloveyou: Quote
:: FiGa :: Posted August 16, 2006 Posted August 16, 2006 Piekna psiaki :loveu::loveu: a jak dużo fotek :cool3::cool3: Quote
Shikka Posted August 16, 2006 Posted August 16, 2006 [quote name='samograj']Teraz sesja łóżeczkowa: Dzieciaczki :) Cudne psiuńki :) :loveu: Quote
samograj Posted August 16, 2006 Author Posted August 16, 2006 TERAZ PORA NA DZIECIAKI, CZYLI MAŁE SAMOGRAJE FAGOT Samograj FINAŁ Samograj I FRYGA Samograj z mamusią W tym czasie ukazała się napisana przeze mnie książka, w której opisałam m. in rys historyczny i ogara w literaturze, piękne fragmenty!!! Znalazła u nas schronienie suczka wyrzucona z domu przez sąsiada, bo była szczenna. Urodziła u nas 4 dorodne szczeniaki i zaprzyjażniła się z ogarami. SUNIA z ostatnim maluchem I SUNIA z ogarami: CDN!!! Quote
:: FiGa :: Posted August 16, 2006 Posted August 16, 2006 Cud, miód, orzeszki w czekoladzie...:loveu: Quote
Daisunia Posted August 16, 2006 Posted August 16, 2006 male samograje ... :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: ja tez chce takiego bąbla :lol: ps. zapraszam do siebie - czyli do malamuciej galerii day tripper dancing storm Quote
samograj Posted August 16, 2006 Author Posted August 16, 2006 Daisunia napisał(a):male samograje ... :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: ja tez chce takiego bąbla :lol: ps. zapraszam do siebie - czyli do malamuciej galerii day tripper dancing storm Podaj linka!!! Quote
bonita Posted August 16, 2006 Posted August 16, 2006 Ale kochane maluszki, zresztą wszystkie rodzinne foty bombowe :) Quote
Daisunia Posted August 16, 2006 Posted August 16, 2006 [quote name='samograj']Podaj linka!!! znajdziesz bez problemu ;) w wyszukiwarce wpisz malamucia galeria ;))) nie chce mi sie linka podawac ;) Quote
zpr Posted August 16, 2006 Posted August 16, 2006 ALE SUPER CI TO ANIU WYSZŁO!!! :loveu: :multi: :loveu: Quote
shangri_la Posted August 16, 2006 Posted August 16, 2006 super foteczka jaka ta zmilka sliczna jest, nic dziwnego ze tak dobrze jej idzie na wystawach, gratulacje, 3 wystawy i juz CH PL :crazyeye: czekam na dalszy rozwoj galeri :lol: pozdrawiam Quote
samograj Posted August 16, 2006 Author Posted August 16, 2006 JESZCZE PARĘ FOTEK Zakaz wstępu do kuchni: Wypoczynek w upalny dzień: KOREK w kwiatach: I ostatnie zdjęcie KORKA przed odejściem za Tęczowy Most:placz: . Korek dostał udaru mózgu i trochę z tego wyszedł, ale miał zawroty głowy i był bardzo poraniony, bo się przewracał. Na koniec pies sąsiadów odgryzł mu kawałek ucha. Na powyższym zdjęciu widać zadek FRAJDY Samograj. Zabraliśmy ją ze schroniska. Trafiła tam w wieku 7 lat. Czyżby znudziła się właścicielce? Prawdziwym jej właścicielam i nabywcą szczeniaka był młody chłopak,mający już samca ogara- niestety po roku zginął tragicznie na motocyklu:-( :-( :-( . FRAJDĄ zaopiekowała sie sąsiadka - dlaczego trafiła do azylu...?:niewiem: Na zdjęciu jest z YETIM (LIMAHL Fortunatus) huskym mojej córki, który urodził się w tym czasie, kiedy odszedł KOREK. Czy to zbieg okoliczności,że trafiliśmy na tego właśnie psa??? YETI we wszystkim przypomina KORKA poza oczywiście wyglądem zdecydowanie odmiennym. A to jej ostatnie zdjęcie z moimi dziećmi -wigilia 2003 . Odeszła niedługo po KORKU, w wieku 8 lat (niecałe). Nie miała nerki i wątrobę w opłakanym stanie - może dlatego ją oddano CDN !!! Quote
samograj Posted August 16, 2006 Author Posted August 16, 2006 Jeszcze zanim odeszła FRAJDA zakochaliśmy się w haszczakach. Dokupiliśmy Yetiemu żonkę ŚNIEŻKĘ (ODE z Tarnawskiej Riwiery) - teraz parę fotek haszczaków ŚNIEŻKA NA WYSTAWIE YETI NA WYSTAWIE I PORTRET YETUSIA Po odejściu od nas FRAJDY zaczęliśmy się oglądać za nową ogarzycą, RUDA JUŻ BYŁA BARDZO CHORA, przeszła 2 operacje. I znów wzięliśmy sukę z GOŃCZAKÓW. Urodziła się w rocznicę naszego ślubu- 12. 02. 2004 i otrzymała imię związane z naszym nazwiskiem MIŁEK ( miot na Ż)więc ŻMIŁKA WYBRAŁA JĄ GOSIA I tak trafił do nas kolejny ogar. TU ZNĘCA SIĘ NAD NIĄ YETI ŻMIŁKA z RUDĄ w tle I trójka psiaków ŻMIŁKA, staruszka RUDA i YETI. RUDA ODESZŁA W ZESZŁE WAKACJE!!!! I TU KOŃCZY SIĘ ROZDZIAŁ Z PIERWSZYMI MOIMI OGARAMI A ZACZYNA SIĘ GALERIA ŻMIŁKI CDN!!! Quote
samograj Posted August 16, 2006 Author Posted August 16, 2006 Zaczęły sie wspólne zabawy psów i macierzyństwo ŚNIEŻKI MILUNIA ze ŚNIEŻKĄ NA POCZĄTKU BARDZO SIĘ LUBIŁY Potem ŚNIEŻKA urodziła szczeniaczki Którymi pod nieobecność ŚNIEŻKI opiekowała się ŻMIŁKA Od tej pory dziewczyny się nienawidzą- muszą mieszkać oddzielnie. Jeśli ktoś przez nieuwagę wypuści je razem, musimy wkraczać do akcji. Jedna z nich zakończyła się dla mne boleśnie- wsadziłam rękę między gryzące się suki i oto efekt(po tygodniu) CDN!!! Quote
samograj Posted August 17, 2006 Author Posted August 17, 2006 TERAZ PORA NA OSTATNIEGO Z PIESKÓW, KTÓRY DOŁĄCZYŁ DO GRONA HUSKICH I OGARÓW czyli grzywacza CZADZIKA (CZADOWY CADYK Leo Libra) Quote
Daisunia Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 piękne ... a ja poprosze jeszcze kilka zdjec Yetiego :multi: :loveu: Quote
samograj Posted August 17, 2006 Author Posted August 17, 2006 [quote name='Daisunia']piękne ... a ja poprosze jeszcze kilka zdjec Yetiego :multi: :loveu: CZY WYPADA ??? TOĆ TO ŻMIŁKI GALERIA!!! ALE, NIECH BĘDZIE!!! Część jego dzieci (2 z 7). ŚNIEŻKA (królewna) rodzi za każdym razem 7 krasnoludków ( 2005) Troszkę starsze(4 z 7) I krasnoludki 2006 Jego żona karmiąca pozostałą 3 z 7 nowych krasnoludków I na koniec NSwR KRAKÓW 2006 I ZWYCIĘZCA RASY - HULTAJ z Południowej Kniei (przegrałyśmy z nim), ale to piękny ogar!!! Quote
Daisunia Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 sliczne masz pieseczki ;)) :cool3: :loveu: :loveu: :loveu: Quote
samograj Posted August 17, 2006 Author Posted August 17, 2006 [quote name='Daisunia']sliczne masz pieseczki ;)) :cool3: :loveu: :loveu: :loveu: MÓWIĄC NIESKROMNIE: TEŻ TAK UWAŻAM!!! Quote
Daisunia Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 [quote name='samograj']MÓWIĄC NIESKROMNIE: TEŻ TAK UWAŻAM!!! hehehe :cool3: w takim razie w zamian za nasze odwiedziny zapraszamy do naszej galeryjki ... http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=13335&page=127&highlight=Malamucia+galeria tutaj ;) Quote
chicken Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 Zraz zaraz... Czytam czytam i............. pogubilam sie :razz: Ile masz teraz psow i jakie? ;) Quote
Recommended Posts