Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ciastek napisał(a):
Ja słyszałam, że psy również nie powinny zajadać rodzynków.. ja problemów z łakomstwem psa nie mam, wręcz przeciwnie... on nie lubi żadnych warzyw (!), a jak mu gotuje i dam troszke za dużo marchewki to... nie zje! :-(

nie chodziło mi o warzywa, tylko słodycze. Ja swojego psa nie mam od szczeniaka i miał pewne nawyki żywieniowe. Trochę udało mi sie to zmienić, ale nie chce jeść warzyw...W każdym razie nie dostej słydyczy. o to chodziło mi w tym wątku ;)

Posted

Mój czasami dostaje jakies słodycze, ale raczej chipsy, paluszki, rzeczy bez czekolady. Ale to tylko i wylacznie od mojej siostry, kiedy jej cos spadnie :mad: :roll:

Posted

Ciastek napisał(a):
Ja słyszałam, że psy również nie powinny zajadać rodzynków.

Witam!
No nie powinny, bo działają są dla psów toksyczne, podobnie czekolada. Zwłaszcza czekolada gorzka, zawiera pewną toksynę, teinę o ile się nie mylę, która w naprawdę solidnie zbyt dużej dawce może być baardzo szkodliwa. Wiadomo, że jedna tabliczka porwana ze stołu psa nie zabije (najpewniej pies będzie wymiotował) - są w końcu nawet psie "czekoladki"...i ok, jeśli ktoś chce od czasu do czasu dać coś takiego psu w nagrodę, to jego sprawa. Ja jednak jestem zdania, że to jest kompletnie bez sensu. Skoro sami chcemy się tuczyć i nadwyrężać sobie zęby słodyczami to ok, my raczej od tego robali nie dostajemy, ale po co tym faszerować psy?
Nie jest to w końcu sposób na okazanie psu miłości, lepiej zrobimy, jeśli damy mu w nagrodę np.warzywko albo kawałeczek białego serka( oczywiście nie za dużo bo przebiałczenie też psu zaszkodzi) ewentualnie specjalne psie ciasteczko (i to też w sensownej dawce;))
Psu naprawdę ani słodycze ani inne "ludzkie" używki do szczęścia nie potrzebne.

Posted

Według mnie psy powinny jeść to co jest dla nich przeznaczone... mają suchą karme, karme w puszkach i inne smakołyki np.: ucho świńskie, kości z wapnia, kabanoski i wiele, wiele innych 'psich słodyczy'.
Chrupki, ciasteczka czy inne słodkości nie są odpowiednią żywnościa dla zwierząt... same pieski wam tego nie powiedzą, ale skąd pewność, że to im smakuje? To że my lubimy słodycze, nie znaczy, że psy również je lubią... :)