Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam Wszystkich Forumowiczów.
Bardzo proszę wszystkich o pomoc w znalezienieu hodowli Yorków, najlepiej z południowo wchodniej części Polski. Zależy mi na malenkim piesku (a dokładniej suczce :-)) , który ewentualnie mógłby brac udział w wystawach, aczkolwiek nie bedzie rozmnażany (słyszałam, że niektórzy hodowcy nie chcą sprzedawać wystawowego psa, jeśli nie będzie raz rozmnażany, choć nie wiem czy to prawda ). Jestem zainteresowana szczenięciem, który w dorosłym zyciu będzie malenki, z wagą 1 kg-1,2 kg. Bedąc nad morzem na wakacjach, spotkałam Państwo, kóre miało taką śliczną sunię, multi championkę, dali mi namiar na hodowlę i oczywiście zgubiłam. Szukam takiego pieska od dwóch lat i nie mogę znaleźć.... z rodowodem! To jakiś obłęd, bez rodowodu oczywiście są dostępne, bez problemu. Jeżeli ktoś z Państwa może mi pomóc będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.

Posted

Hodowli jest mnóstwo i mnóstwo ma strony w internecie - proponuje wejść na forum yorków, tam zapewne będzie jakiś spis hodowli i przejrzeć psy, poprzednie mioty i zapowiedzi aktualnych. Najlepiej będzie jednak jak wybierzesz się na wystawę psów, popytasz właścicieli, zapewne znajdziesz sporo hodowców, będziesz mogła porozmawiać i ocenić psy na żywo. Możesz też sprawdzić na stronie związku ogłoszenia o sprzedaży szczeniąt. Co do tych szczeniąt: myślę, że jeżeli hodowca jest nastawiony na wystawy to warunkiem kupna psa zapewne będzie jego wystawianie i takich właścicieli będą poszukiwać, ale rozmnażania nikt Ci nie może narzucić, jak bym nie wspominała, że psa nie będę rozmnażać. Jest mnóstwo psów z rodowodami, wystarczy wpisać choćby w wyszukiwarce hodowle yorków i województwo. Przy wybieraniu szczeniaka zwracałabym uwagę przede wszystkim na poprzednie mioty, jeśli takie były, bo to daje dość duży obraz przyszłego psa.

Jeszcze taki temat jest:
http://www.dogomania.pl/threads/50097-Z-jakich-hodowli-s%C4%85-wasze-pieski

Posted

Hodowla Yorków?.Moim zdaniem nie najlepiej trafiłaś.To forum parę ładnych lat temu stworzyli ludzie,którzy chcą pomagać i pomagają pieskom porzuconym,skrzywdzonym,poniewieranym.Jeżeli chcesz pieska nie na wystawy i do rozmnażania,to pełno jest takich w schroniskach.Dla nie hodowcy niczym się nie różnią.Myślę,że ta strona nie służy reklamie renomowanych hodowli,które i tak swoje szczeniaki sprzedadzą.Wystarczy wejść w jakąś przeglądarkę i znajdziesz tam to czego szukasz.I pamiętaj-RASOWY=RODOWODOWY.Pozdrawiam z moją przygarniętą sunią:lol:

Posted

Bradzo dziekuję za wszystkie odpowiedzi. Co do pieska ze schroniska, miałam już 3 skarby-znajdy, niestety odeszły od nas :-(. Dlatego właśnie pierwszy raz chcę pieska z rodowodem, zdrowego, szczeniaczka z włosem i taką rasę o jakiej marzę. Myslę, że to nie zbrodnia i nie mam żadnych wyrzutów sumienia. Bo niby dlaczego? Co do hodowli, wiem że jest ich dużo, ale ja zakochałam się w takim piesku, którego widziałam nad morzem i chcę taką pchełkę. Wiem, że jest dużo Yorków z rodowodem ale one są większe2-3 kg, ja jednak chciałabym takiego malenkiego, stąd prosiłam o pomoc w znalezieniu hodowli. Będę szukać dalej, nie mniej dziękuję Wam za wszystkie wskazówki!!! Pozdrawiam!

Posted

Princess_York napisał(a):
To są psy bez rodowodu ,a 08stycznia pisała że chcę psa z rodowodem :)

Princess_York dziekuję, faktycznie śliczne pieski tam mają, zadzwonie do tej hodowli.

Co do rodowodowego yorka...przygarnęłam w życiu kilka psów i to były cudowne wdzięczne zwierzatka, aczkolwiek ile pracy włozyłam w to aby je wyleczyc wychowac i przysposobić wiem tylko ja.
Teraz chcę się cieszyć od poczatku zdrową, pogodną, kruszynką i mieć pewność,m że z tego malenstwa nie wyrośnie mix sznaucera olbrzyma z pinczerem jak już mi raz się zdarzyło hi hi hi!

Posted

Nie ma za co ;) .

No właśnie dlatego piszę że York z rodowodem .
Ja też wiem co znaczy pies bez papierów .. Kupiłam kiedyś sznaucera mini ,który wyrósł na średniego ,a poza tym od malutkiego chorował na parwowirozę ,a zaraził się w "hodowli" ..
No a później dowiedziałam się że cały miot skończył tak samo ,tyle że ja mojego wyleczyłam no a reszta zdechła ...
Dlatego kolejny pies (yorkshire terrier) był z rodowodem no i jak narazie Arwena nigdy mi nie chorowała :loveu:

Posted

Doskonale Cię rozumiem! Przeżyłam pieska z parwo, wziętego właśnie ze schroniska. To był koszmar ale uratowalismy ja choć miała 3 tygodnie. Okupione to było olbrzymim wysiłkiem ale wyszła z tego. Niestety była nieziemsko zarobaczona, ponadto miała uszkodzone jelita i watrobe, w schronisku jadła jedynie kości i patyki. Zmarła mając 5 miesięcy

Posted

i jeszcze takiego bliżej nieokreslonego kundelka, który wyrósł właśnie na sznaucerka-pinczerka-znajdę....bawił sie pod blokiem z pieskami sąsiadów wraz z innym wpadl pod samochód....

ot to cała historia jak nie histeria.

Posted

Szkoda tych psiaków ... Nic nikomu nie zrobiły a taki los .. Szczególnie mi szkoda tej 5msc suczki ,bo to przecież dziecko było .. Całe psie życie przed sobą .. :( .

No ale w schroniskach tak jest ,bardzo dużo psów ,często nie starcza funduszy .. U mnie np. psy szczepione tylko na wścieklizne są ..
chude jak patyki ... Dobrze że co miesiąc jeźdzę i daje im taki 10 kg worek karmy :-D . Wiem że to nie starcza na długo ,no ale zawsze jakieś jedzenie mają ..

Posted

08stycznia napisał(a):
i jeszcze takiego bliżej nieokreslonego kundelka, który wyrósł właśnie na sznaucerka-pinczerka-znajdę....bawił sie pod blokiem z pieskami sąsiadów wraz z innym wpadl pod samochód....

ot to cała historia jak nie histeria.

...i uważasz, że piesek z rodowodem nie umie wpadać pod samochody ? Takie mikro pieski mają różne,czasem bardzo ciężkie problemy ze zdrowiem... mam nadzieję, że jesteś tego świadoma.

Posted

Taya oczywiscie że masz rację! Ale....
Chodzi o to, że teraz gdy w domu są dzieci, zależy mi przede wszystkim na tym żeby pies był zdrowy. Po drugie chcę wiedzieć jakie zwierzę mam w domu i czego się po nim spodziewać. A po trzecie chce mieć 100% zadowolenia z psa od pierwszych chwil. Nie wydaje mi się, że moje wymagania są wygórowane. Dziękuję raz jeszcze wszystkim za podpowiedzi, strona z hodowlami bezcenna .... :-) :-)

Posted

no to nie rozumiem... chcesz zdrowego,i szukasz miniaturki... Chcesz psa do dzieci,i chcesz takie maleństwo... Wiesz,jak bardzo takie yorki są delikatne??? A York do dzieci-to także zły pomysł. No,chyba że tylko szukasz wytłumaczenia swojej decyzji. Ale tego też nie rozumiem. A pies z hodowli,zwłaszcza York mikro,to wcale nie jest gwarancja dobrego zdrowia-wręcz przeciwnie! Taka miniaturyzacja jest bardzo nienaturalna. Niesie za sobą duże ryzyko wystąpienia wad rozwojowych (poważne wady serca m.in), to pieski bardzo wrażliwe i delikatne...

Posted

Nie wiem co się na tym dogo dzieje. Zamiast się cieszyć, że dziewczyna jest świadoma,że chce psa rasowego tzn z rodowodem to jest atakowana. Gdzie ona napisała,że chce psa dla dzieci? No gdzie? Ja widzę,że napisała,że mając dzieci chce psiaka sprawdzonego ( czytać nie ze schronu, a zdrowego szczeniaka) Może zamiast następnym razem się przyczepisz Taya to przeczytaj ze zrozumieniem
08stycznie życzę Ci powodzenie z szukaniu ukochanej suni, ja temacie hodowli yorków nie pomogę bo się nie znam takich

Posted

Atomowka napisał(a):
Nie wiem co się na tym dogo dzieje. Zamiast się cieszyć, że dziewczyna jest świadoma,że chce psa rasowego tzn z rodowodem to jest atakowana. Gdzie ona napisała,że chce psa dla dzieci? No gdzie? Ja widzę,że napisała,że mając dzieci chce psiaka sprawdzonego ( czytać nie ze schronu, a zdrowego szczeniaka) Może zamiast następnym razem się przyczepisz Taya to przeczytaj ze zrozumieniem
08stycznie życzę Ci powodzenie z szukaniu ukochanej suni, ja temacie hodowli yorków nie pomogę bo się nie znam takich

ależ,przeczytałam ze zrozumieniem. i własnie dlatego napisałam to, co napisałam. Czytaj ze zrozumieniem, Atomówko;)

Posted

Moje zdanie jest inne. Skoro ze zrozumieniem to proszę pokaż mi część gdzie 08stycznia napisała,że chce psa dla dzieci?
I druga rzecz chyba nie takie choroby o jakich Ty wspominasz pisała 08stycznia
Ale nie ważne nie róbmy offa.

Posted

Teraz chcę się cieszyć od poczatku zdrową, pogodną, kruszynką i mieć pewność,m że z tego malenstwa nie wyrośnie mix sznaucera
08stycznia - takie mikruski które ważą 1kg są bardzo często bardzo wrażliwe, często chorują, i bardzo łatwo jest je uszkodzić. A sama jak piszesz chciałabyś psa zdrowego. Dlatego zastanów się poważnie nad tym, bo 1kg to bardzo bardzo mało, nawet jak na yorka. A yorki dwu- czy trzy-kilogramowe to nie są żadne kolosy, nie wiem skąd ci się to wzięło. :shake: To jest normalna waga, i taki piesek jest nadal malutki, ale już wtedy masz większą szansę że będzie zdrowy niż taki 1kg.