Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam na forum wszystkich charciarzy:multi: Wprawdzie hoduję jamniki długowłose, ale mamy w domu suczkę roczną wilczarza SEKWANĘ. Jak każdy hodowca jamników długowłosych byłam w euforii, że suni rosną takie piękne, długie włosy i że okazała się najlepiej owłosionym chartem na ringu! Dopiero okrzyk Luisa Pinto - long hair!!!! zmusił nas do refleksji, że chyba nie ma się z czego cieszyć. Co z tym zrobić??? Pomóżcie !!! Wkrótce Nowy Targ i wstyd pokazać takiego psa a hodowczyni mieszka bardzo daleko i nie możemy do niej jechać Mieszkamy w świętokrzyskim.. Pozdrawiam

Posted

...tylko Pani od Sekwany brak!Dla zachety:ja takze jestem zajamniczona od wielu lat...tyle ze moja suczka to tzw."siersciuch",czyli szorstkowlosa,ale malenka,krolicza.Swietnie kooperuje z wilczarzami:diabloti:
Nazywa sie Plamka i miala juz kilka razy dzieci,tak wiec sprawy jamnicze nie sa nam calkiem obce:lol:

Posted

odradzili mifryzjera,dlatego, że podobno nie każdy umie, a co ważniejsze to dlatego ,że wilczarz nie wytrzyma psychicznie fryzjera. Nie wiem czy to prawda, ale to nasz pierwszy wilczarz, pierwszy chart, nic o nich nie wiem i wolę nie ryzykować. A rzeczywiście miałam psa ( nie charta) , który po wizytach u fryzjera bał się potem stołu na wystawach. Zaznaczam, że byłam cały czas obecna podczas strzyżenia i nic się nie działo czego bym nie widziała.

Posted

Rany boskie,dziwnie malo wiesz o rasie,majac psa z hodowli ktora dziala juz jakis czas...czy naprawde nie dowiedzialas sie,ze wilczarze np.nie sa rasa dlugowieczna?a "jak sie chowaja"-przepraszam,a to nie byliscie osobiscie w hodowli,nie widzieliscie jakie sa,jak sie zachowuja?Hodowca ani be,ani me?Przeciez to obowiazek (i przyjemnosc!)dowiadywac sie,jak sie wyhodowane szczenie rozwija...nieraz mozna w pore cos skorygowac,pomoc ,gdy powstaja watpliwosci i problem.
Ale ze roznie z tymi hodowcami bywa,to wlasnie gwoli wspomozenia m.in.nabywcow zalozylysmy to wilczarzowe forum,tak wiec-na wilczarzowe poletko marsz!:))
Wilczarz to pies wrazliwy,ale nieprzesadnie,ma natomiast bardzo dobra pamiec i doznane urazy pamieta dlugo-zupelnie jakby je wspominal,rozpamietywal.Stad to ostrzezenie o tym,ze moze fatalnie poczuc sie po wizycie u fryzjera.Fakt,"obrobic"wilczarza malo kto potrafi prawidlowo,ponadto taki kompleksowy zabieg kosztowac moze nawet i 200zl.Najlepiej zrobic taki zabieg prywatnie,za pomoca jakiegos hodowcy tej rasy,albo powierzyc psa komus,kto sam takiego ma i go czesto wystawia-i sila rzeczy sie lepiej orientuje.Mozna tez,podpatrujac zdjecia i czytajac teksty na forum wilczarzowym,calkiem fajnie poradzic sobie samemu-powoli,na etapy,z rozmyslem.Efekt moze byc lepszy niz po wizycie u fryzjera.Juz sporo osob sie dzieki temu nauczylo i radzi sobie.Wypada zaznaczyc,ze wiekszosc sedziow nie toleruje przesadnie "zrobionych"wilczarzy-"wilczarz nie pudel",czesto mozna to uslyszec.

Posted

Jamniki hoduję od 1988 roku i mogę powiedzieć , że wszystko wiem o rasie! O liniach, tych które mnie interesują i tych, które nie, wiem o wszystkich miotach które się urodziły w Polsce i w czołowych hodowlach europejskich ( z wyłączeniem Anglii - inny typ, nie interesuje mnie), wszystkich wadach przekazywanych genetycznie itd, zresztą temat rzeka... Nie czuję się kompetentną osobą po jednej wizycie w hodowli wtedy gdy odbierałam suczkę 8 tygodniową i kilku rozmowach telefonicznych z hodowcą. Co z tego , że widziałam cały miot ( odbieraliśmy pierwsi ), przecież to jeszcze maluchy i wszystko zdarzyć się mogło.. Całe życie mieszkam z psami a jednak jest to pies, rośnie zdrowo, nic jej nie jest ale nadal niewiele wiem o chartach mimo,że ją obserwuję codziennie od 10 miesięcy. Właścicielka hodowli deklarowała wszelką pomoc, ale mieszka daleko, ja mieszkam w świętokrzyskim i kontakt jest utrudniony. Chciałabym , żeby nasz pies był z nami szczęśliwy a może być wtedy, jeżeli rozumie się jego specyfikę. Poza tym w moim regionie wilczarze nie należą do psów które spotyka się na ulicach i można wymienić doświadczenia z ich właścicielami