Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Guest olka12
Posted

mam mopsa i mam zamiar z rodziną wyjechać na narty. zawsze zostawała z nim moja babcia ale teraz sprawiliśmy jej kota (niszczyciela) i już nie ma kto z nim zostać.

co mam zabrać? jest szkolony więc na pewno smakołyki co więcej? co potrzebne w podróż? co ze spacerami w nowym miejscu? co z jedzeniem w miejscu gdzie nie gotujemy( bo on je suchą karmę z mięsem lub ryżem)? co z zostawaniem( on nie niszczy więc będzie zoztawał sam)?

Posted

książeczkę zdrowia, posłanie, zabawki, miski, karmę, ulubione gryzaki smycz, obrożę plus koniecznie adresatka, do tego na czas podróży jakiś koc, ręczniki papierowe i worki foliowe. warto zabrać leki pierwszej pomocy: smectę, pyralgine, węgiel lekarski, opatrunek, rivanol. do tego wazelinę- żeby nasmarować łapki na śnieg plus ubranko jeśli psiak nosi i będzie dłużej na dworze.
co ze spacerami? hmm wszystko zależy od psa i jego zachowania i potrzeb: czyli uważam , że spacerki normalnie jak w domu.
co z jedzeniem? jeśli pies je sucha karmę to nie ma problemu- będzie jadł suche;)
co z zostawaniem hmmmm.... i tu może być problem; musicie sprawdzić czy miejsce gdzie jedziecie / pensjonat, ośrodek/ pozwala na przywożenie zwierząt. wszystko zależy jak pies jest nauczony i jak znosi samotność w obcym miejscu. to , że w domu ładnie zostaje wcale nie oznacza, że w obcym pokoju zamknięty na kilka godzin czy nawet na chwilę nie zniszczy, nie będzie wył a tego nawet gościnne psom ośrodki, pensjonaty tolerować nie będę.
czy z psem ktoś mógłby zostawać, poświęcić mu czas- czy możecie się ,,zamieniać,, np. z wyjściami na wędrówki czy na stok? ja narciarzem nie jestem ale widzę po znajomych , że jadąc na narty spędzają kilka godzin na stoku, potem jakaś knajpka i mało co siedzą w pokoju. z psem będzie ciężko... owszem jeśli jest spokojny, nie reaguje stresem w obcym miejscu po dłuższym spacerze, ,,zmęczeniu psiaka,, , można go zostawić ze smakołykiem czy kongiem ale nie na długo..
Ty najlepiej znasz swojego psa więc będzie Ci łatwiej określić ile czasu może zostać i czy taki wyjazd z psem jest realny bo wszystko zależy od psa i od Waszego sposobu spędzania czasu.
ja swoje wakacje zmodyfikowałam i są ukierunkowane na zwierzaki; dużo spacerów, zabawy, psy same nie zostają. nie ma wyjść na imprezę, do knajpki- czas spędzamy aktywnie ze zwierzakami;) jemy na kwaterze lub w samochodzie / na wynos/. nie każdy pies równa się spokojne wakacje;)

aha warto też namierzyć weterynarza tam gdzie jedziecie / sprawdzić w internecie, spisać adres i nr telefonu/. tak na ,,wszelki wypadek,,. bo ja w awaryjnej sytuacji- wyrwanie łapy z barku- wpierw szukałam przez znajomych wisząc na telefonie kogoś kto jest przy komputerze, potem dzwoniłam pod numery co mi podali i na końcu 7 km szłam pieszo z psem pod pachą /obolałym i wyjącym/ a okazało się , że była lecznica i to dużo bliżej...