Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Od wczoraj z Dianki zdrowiem jest gorzej. Zle bardzo chodzi,piszczy i nie moze sobie znaleść miejsca i znów zrobiła kupsko pod siebie. W sumie dobrze wyszło że w środe zobaczy ją dr Jagielski.

• Replies 3.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

słuchajcie: Jutro Dianka jedzie na badania. Zabiera ją FoxIndia a potem przywiezie mi ją Jayo. Potrzebne jest wsparcie finasowe.
Wieczorem na 21 Dianka umówiona jest u dr Jagielskiego na wizytę i to też bedzie kosztowało.
Hop czy możesz być na 21 u dr Jagielskiego na Białobrzeskiej?

Posted

[quote name='romenka']słuchajcie: Jutro Dianka jedzie na badania. Zabiera ją FoxIndia a potem przywiezie mi ją Jayo. Potrzebne jest wsparcie finasowe.
Wieczorem na 21 Dianka umówiona jest u dr Jagielskiego na wizytę i to też bedzie kosztowało.
Hop czy możesz być na 21 u dr Jagielskiego na Białobrzeskiej?

Jestem z hop umowiona na Bialobrzeskiej o 21. FoxIndia rowniez wieczorem przywiezie mala, za co bardzo jestem wdzieczna.
Tak sie umowilysmy, bo FoxIndia meiszka niedaleko Romenki na Bemowie, a ja pod Piasecznem... Styl aktualnych przejazdow przez Warszawe przypomina przedzieranie sie przez zapory bojowe, wiec czasowo tak bedzie lepiej.

Wsparcie finansowe na te badania i wizyte u Jagielskiego na razie zapewniamy.
Co powinno sie dziac dalej, dowiemy sie na wizycie.

Romenka, czy udalo Ci sie zlapac mocz i kupe Dianki ?
Przypominam, ze odrobaczanie tez musi sie odbyc (najlepiej na podstawie znanego wyniku badania kalu).

Posted

Neris napisał(a):
Niech Dianka sobie tylko powolutku idzie na spacer, niech nie próbuje podbiegać, bo po bieganiu własnie objawy się nasilają...

Neris ja Dianke zawsze na spacer prowadzm bez smyczy w kagancu.Ona jak chodzi to wyglada jak paralityk i widac sprawia jej chodzenie trudnosc a kiedy biega to z taka latwoscia...Ona nic z tego zycia nie ma wiec i pobiegac jej nie bronie bo widac ze kocha to.Ja nie mówie ze ona szaleje na spacerze a;e skoro widze ze chodzenie sprawia jej trudność i widze ze chce biec a nie iść więc jej na to pozwalam. Tak bylo od początku od kiedy ja mam i objawy się nie nasiliły wrecz przeciwnie-Dianka czuje się o niebo lepiej niż 5 miesięcy temu.

Posted

jayo napisał(a):

Romenka, czy udalo Ci sie zlapac mocz i kupe Dianki ?
Przypominam, ze odrobaczanie tez musi sie odbyc (najlepiej na podstawie znanego wyniku badania kalu).

Tak ;) ale wczoraj nie pisalam bo jeszcze nie miałam,chciałam żeby wszystko było na świeżo ;)

Posted

Dianka już na badaniach,trzymamy kciuki!

FoxIndia dziękuje Ci że zgodziłaś się zabrać Diankę dzisij rano na badanie mimo ze masz pracę i swoje obowiazki! Jesteś kochana!
Jayo dziękuje też Tobie serdecznie za pomoc i za to że znalazlaś czas by moc zabrać Diankę i porobić jej badania. Jesteście wielkie!

Posted

Dianka wróciła już z badań.
Psinka zakochała sie a Jayo :-o poważnie!!!:evil_lol:
Czegos takiego nie było jeszcze nigdy!Dianulka jak wysiadła z smochodu chciała za wszelą cenę znów wsiaść do niego a kiedy Jayo ruszyła ta poleciaa za samochodem:p Zdrajczyni kochana :evil_lol:

Posted

Dianka jest w domku już. Ja jednak nie opiszę wam tej wizyty bo nie chce nic skłamać niechcący,w kazdym razie Dianka traci czucie i jej chód jest w bardzo tragicznym stanie z tego co dr Jagielski stwierdzil. Nowotworzenia nie ma:multi: ale spondyloza jest i napewno lepiej nie zrobio sie. Dianka przepisany ma steryd który uwalniać się będzie 3 tygodnie ponieważ jej juz nic innego nie pomoże :-(

Dianka popóściła mocz pod siebie u dr Jagielskiego więc teraz nie będzie że coś kręce bo byli świadkowie jak sie to stało.

Posted

Dianka zostala obejrzana.

Wyniki krwi i moczu wykluczaja nowotwor na dzien dzisiejszy.
Stwierdzone jest zaawansowane zwyrodnienie kregoslupa prawie na calej dlugosci. Stany bolowe powoduja, ze Dianka chodzi na przygietych lapach. czucie jest nieco slabsze po jednej stronie - ale calkowitej UTRATY czucia nie ma.
Spondyloza moze sie rozwijac dalej, ale zycia Diance jeszcze sporo pozostalo, pod warunkiem oczywiscie, ze nie bedzie innych zmian czy schorzen.

Jednym sposobem na dzis wg dr Jagielskiego jest stosowanie srodkow przeciwbolowych (dostanie rimadyl w dawce najmniejszej 50mg dziennie na razie przez 5 dni). Jesli bedzie widac poprawe w chodzeniu - mozna go stosowac stosunkowo dlugo (to lek podobny do aspiryny).

Jesli rimadyl nie pomoze - powrot do sterydu - ale jedynie w razie wyraznej koniecznosci, bo steryd nie jest lekiem, ktory mozna brac bez skutkow ubocznych.
Dodatkowo ze 3 leki dzialajace oslonowo, zeby zmniejszyc prawdopodobienstwo biegunki.

Dianka sie co prawda zesikala w lecznicy, ale stalam akurat za drzwiami na zewnatrz i nie zdazylam powiedziec FoxIndia, ze na moje oko to ona sie kreci bo chce sie zalatwic - zanim zdazylam to zrobic, Diana kucnela (a wlaciwie nogi sie jej rozjechaly) i sie zesikala. Dodam, ze psa widzialam po raz drugi w zyciu i nie znam jego zwyczajow.
Niestety, oznacza to, ze Dianka wymaga czestego wyprowadzania i Romenka z cala pewnoscia nie da rady caly czas zwracac uwagi na sunie, zeby dopilnowac jej czystosci - to jest wylacznie moja opinia.

Troche bylo zamieszania z badaniami, bo lecznica jednak nie wysyla probek, musialam zawiezc je sama i troche czasu mi zabralo tlumaczenie w szpitalu, ze to nie moja krew i ja nie chce dac sobie pobrac nowej do badan :-)

Dostalam jeszcze lek na odrobaczenie dla Dianki, al nie zdazylam go dac foxindia - jutro wykupie leki oslonowe i jakos przekaze komplet Romence.

Posted

dr Jagielski zapytany przeze mnie jakie będą dalsze konsekwencje rozwoju spondylozy i czy Dianka może przestać chodzić i kiedy to może nastąpić odpowiedział, że przy tak dużym zwyrodnieniu, mającym niewątpliwie podłoże starcze, Dianka będzie "chodzić" przez rok lub dwa. podkreślił jednak, tak jak wspomniała jayo, że zmiany są zaawansowane i dotyczą całego kręgosłupa. Diana chodzi na nogach przykurczonych co sugeruje, że zmiany są poważne. Dianka odczuwa ból, który doktor chciał wyeliminować przepisując leki, które mają pomóc w tym Diance.

w nieco lepszym stanie jest tylna łapa lewa, prawa mniej reagowala na "uderzenia młoteczka". miednica kołysze się na boki przy chodzeniu.

"na szczęście" to najpoważniejszy, aczkolwiek nie mniej bolesny problem z jakim radzi sobie Diana. jak wspomniała jayo badania wykluczyły rozwój nowotworu, choć dr Jagielski stwierdził, że tak postępujące zwyrodnienie kręgosłupa może być również związane z rozwojem szpiczaka. należy jednak przypuszczać, że przede wszystkim jest ono związane z zaawansowanym wiekiem Diany.

podczas porannego jak i wieczorenego badania Diana byla bardzo zdenerwowana. wieczorem wyskoczyły jej na ciele guleczki, które wyskakiwaly rowniez u mojej Ivuni w sytuacjach duzego stresu. jakoże Diana byla "wyprowadzona" przed wizyta śmiem twierdzic ze powodem tego, że oddała mocz nie byla moja niewiedza na temat tego jak zachowuje sie pies, kiedy chce wyjsc. ona zwyczajnie dwukrotnie mniej sie kontrolowala w sytuacji tak wielkiego dla niej stresu.

Dianka dostała lek na 5 dni. będę ją odwiedzać, żeby sprawdzić jak się sprawuje.

Dianka jest wielką milosniczka zwierzat futerkowych. bardzo lubi koty :diabloti:

Posted

Potem również zamienie rimadyl na Metacam ,bo rozmawiałm z DR Agnieszką Kańską i mówi że może poprostu u Dianki nie wchłania się ten rimadyl jak powinien i nie dfziała na nią a metacam może zadziała.

Leki dostała o 21-stej:tramal i Riomadyl i tak położyłam ją spać.Ile minęło :3 godziny jak spowrotem Dianka zaczęła cierpieć.o pierwszej podałam jej drugi tramal jednak minęla godzina a jej nic nie pomogło.O 2-giej podałam jej Rimadyl znów bo nie mogłam już patrzeć na to wszystko i poszłam z nią na dwór.Pochodziłam z nią pół godziny a Dianka szukała krzaków i tam się kładła.Ja byłam przerażona.Myślałam że ona chce już umrzeć i dlatego szuka jakiegoś zakamarka.Nie umiałam sobie poradzić w nocy!!!!Przyszłam z nią i dopiero ten ostani rimadyl pomógł jej!W sumie wziela 100-kę tramalu i 100-kę rimadylu.To bardzi silne leki przeciwbolowe i wczoraj lekarz powiedzial mi że jeśli one nie pomogą -ta dawka jaką kazali mi ją karmić to najwyższy czas odejść Diance.

Powiedzcie mi cioteczki czy Dianka może puszczać bąki po rimadylu???Cos okropnego!!Nie da się w nocy wytrzymać.Mój TZ mówi że ona mogła by całą Warszawke oświetlić takie śmierdzące bąki daje :diabloti: Powaga ledwo wytrzymujemy.W nocy musimy spac przy otwartm oknie.W dzień jest spokój ale kiedy noc przychodzi(a na noc dajke jej rimadyl)zaczyna się bombardowanie:crazyeye:

Jej rimadyl nie momagał kiedy jej go podawałam więc czy jest sens dalej ją tym szprycowac?

Posted

Potem zeskanuje wam wczorajsze badania Dianki i postaram sie zrobić zdjęicia rtg Dianki byście mogli popytac sie swoich lekarzy jak bardzo zaawansowaną ma Dianka spondylozę i wstawię opis ze zdjęć...

Posted

Wykonane badania na Banacha: elektroforeza bialek z osocza, analiza moczu pod katem obecnosci bialka monoklonalnego/ Bence'a/Jonesa, morfologia: 157,50 PLN (faktura u mnie - skan w kazdej chwili na zyczenie).
Pobranie krwi Bialobrzeska: 11PLN.
Wizyta u lekarza (+leki od lekarza): 44PLN (stawka ulgowa :-).

skan z Bialobrzeskiej:

Posted

HALO!!!!!!!!!!!!????????????

CO TAKA CISZA SIĘ ZROBIŁA NA WĄTKU DIANKI?????????

Juz was przestało interesować co dalej z psem będzie się działo???????Co?Okazało się że nie kłamie??????????

Gdzie te miośniczki zwierząt co tak zazarce walczyły by nie uśpić jej??????????

Więc juz Wam pisze: los Dianki spoczywa w moich rekach!Organizacja niemiecka od dobermanw nie weźmie prawdopodobnie Dianki ponieważ:
przeczytali cały wątek (co niektorzy z Was dalej tego nie zrobili) i stwierdzili że Dianka nadaje się do uśpienia więc nie ma sensu meczyc psiaka taką podróżą by tylko uśpić ją. Wiecie co jeszcze: powiedzili że wstydzilibyśmy się nazywać miłośnikami zwierzat kiedy to męczymy psa w takiej chorobie i jeśli Dianka pojedzie do Niemiec i wyjdą te same schorzenia co w tej chwili ma Dianka to oni nie będą ją już meczyć tylko pozwolą jej godnie odejsć."To jest karalne" tak określili to co my wyprawiamy z tym psem!!!!

Dla waszej wiedzy: Dianka z dnia na dzień coraz gorzej chodzi!!!!Kto chce przyjechać i sprawdzić??HOP! czemu nie byłaś w klinice!?Miałaś ważniejsze sprawy niż obiecaną wizytę u dr Jagielskiego z Dianką?? Syn nie może dość do zdrowia? Ale co tam syn!Skoro mój synek was nie interesował i mógł wychowywać się w gownach to przecież nie możliwe jest byś nie przyszła z powodu dziecka!?Nie,nie możliwe...PIES PRZECIEŻ WAŻNIEJSZY OD JAKIEGOŚ TAM DZIECIAKA WIĘC MUSIAŁAŚ MIEĆ NAPRAWDĘ PILNĄ SPRAWĘ SKORO CIĘ NIE BYŁO!?

Skoro już nie ma zainteresowanych losem Dianki to poproszę dzisiaj moderatora o zamkniecie wątku jej.Taka jest moja decyzja!

Posted

[quote name='hop!'] jayo dzięki ogromnej dyplomacji udało się ustalić dalszy plan działania. Proszę, żeby tego planu się trzymać.
jayo wzięła na siebie cały ciężar zarówno finansowy jak też organizacyjny. Niektóre osoby na tym wątku deklarowały pomoc finansową. Uważam, że jayo powinna podać konto, na które można wpłacać pieniądze na Dianę.
Nie pytałam romenki złośliwie czym karmi Dianę tylko po to, żeby ustalić czy biegunki nie są przypadkiem spowodowane nieprawidłowym żywieniem. Można było dotąd zrobić zrzutkę na specjalistyczną karmę.
W tej chwili najważniejsze jest zdiagnozowanie Diany i ustalenie czy jest psem nadającym się do adopcji. Być może stan zdrowia suni jest tak poważny, że jedynym rozwiązaniem będzie uśpienie.

To jest mój post ze str.314 - wyraźnie napisałam jakie jest moje zdanie.

Posted

[quote name='hop!']fox india świetnie, że pomożesz romence.
Niepokoi mnie to: "Dianka ledwo chodzi". Dianka ma poważne zmiany w kręgosłupie i może nawet przestać chodzić.
Wyjazd do Niemiec planowany jest dopiero na 20.10. Uważam, że badania i wizyta u dr. Jagielskiego są konieczne.
To mój post ze str.320 - od rozmowy z wetem o Diance miałam świadomość, że jej stan jest poważny.