Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

romenka napisał(a):
I jestem umówiona ma wtorek od 15-stej do 21 na ulicy Nałęczowskiej do p. Adama Pietronia.Może coś pomoże w sparwie Dianki i bedzie tomografia komputerowa :loveu: faktem jest że nie wiem za ile ale prawdopodobnie jest szansa za 300 zł:p :loveu:

ok już mam tylko że szkoda że nie napisałam nr bloku!!!!!!!

• Replies 3.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kobold napisał(a):
Czesc Dziewczyny :lol: no nareszcie jestem :p sorrki ale mialam ostatnio urwanie glowy :icon_roc: Romenka najlepiej zapisz sobie wszystkie pytania do lekarza na kartce.Co ma Dianka juz stwierdzone przez wetow :roll: i jak sie zachowuje. Powiedz o drucie, zmianach na lapce i szyji, o tym katarze, zreszta ty sama wiesz najlepiej co :fadein: Moze mozna jednym badaniem zdiagnozowac hmmm nie wiem sama:shake: W kazdy razie trzymam kciuki z calej sily a moje zwierzaki pazurki, zeby wszystko sie udalo i Diance w koncu pomoga. A adres, jak znasz nazwe kliniki to sciagnij z internetu :eviltong:

Kochana wszystko powiem co trza i co nie trza ale powiem :evil_lol: ;)

Posted

No niestety do 15-tej a nawet pozniej nie zdaze przyjechac :eviltong: za daleeeeko :roll: ale trzymam mocno jak obiecalam kciuki :p no czekam na newsy :evil_lol: i to tylko dobre :loveu:

Posted

wróciłam.Więc sprawa wygląda tak: Dianka musi mieć zrobione prześwietlenie tego odcinka gdzie jest nowotworzenie się.Mogę zrobbic je w klinice gdzie do tej pory chodziłam z Dianką bądz zrobić je na Gagarina u dr Pietronia a wtedy on zobaczył by Diankę i powiedział co dalej można robić.
Pytałam się go czy nie lepiej od razu zrobić tomografię,jednak on się upiera przy RTG,a ja sam już nie wiem co mam myśleć.Ja najchętniej pojechałabym do niego i niech on sam stwierdzi może akurat wyjdzie tak że da skierowanie na tomografię.
Tomografia kosztowałaby ok 400 złale myslę że może taniej policzą bo przedstawiałm sytuację w jakiej jestem z Dianką.Doktor wydaje się być bardzo wporządku facetem wiec myślę że da się z nim ugadać niektóre kwestie.
I co wy na to?

Posted

Nie wiem romenka...naprawde nie wiem.:shake: Co bedzie jak zrobia rtg. a potem powiedza,ze nie wiadomo co to jest i potrzebne dodatkowe badania? A co z calym kregoslupem? Przeciez nadal nikt tak naprawde nie wie w 100% co jej dolega. A ten nienaturalny wyciek z nosa podczas boli i niekontrolowane trzymanie kalu? Ten cholerny drut, moze sie przemieszcza?? Przeciez nie mozna jej co kawalek przeswietlac :shake: i co dalej? Juz pisalam, ja nie chce ci robic metliku w glowie, bo masz wystarczajaco duzo problemow ale wiem, ze myslisz podobnie, dlatego napisalam, ze moze zrobic badanie kompleksowe, jednorazowe, moze i duzo drozsze ale jak je opisze dobry diagnosta to wtedy mozna ja leczyc konkretnymi lekami.....nie wiem :-( jestem bezradna, co rzadko mi sie zdaza. Sprobuje jutro zadzwonic do mojego weta ale czy zechce mi udzielic porady na odleglosc, nie znajac dokladnie historii chorobowej psa...watpie ale sprobuje.

Posted

Aniu właśnie i tu jest problem tyle że tomografia to nie to samo co rezonans a jeśłi chodziłoby o kompleksowe badania Dianki trzeba było by rezonans robić a nie TK bo TK.Zastanaiwam się nad tym i chyba zadzwnie po pierwszym do niego i powiem mu że decyduje się na Tomografie albo lepiej zpytam się ile rezonas by kosztował.

Posted

Kobold napisał(a):
Romenka, nie wiesz czy sa weci na dogo? Moze oni by pomogli.Nie chodzi o diagnoze ale o pomoc w wyborze sposobu diagnozowania.

Aniu może i masz racje ale narazie poszukam na necie.

Posted

Wskazania do wykonania badania z wykorzystaniem rezonansu magnetycznego s± bardzo podobne jak w przypadku tomografii komputerowej. Warto jednak podkre¶lić, iż badanie to jest jeszcze dokładniejsze i wnosi więcej informacji, choćby dlatego że dostarcza wiadomo¶ci na temat wielko¶ci, kształtu i umiejscowienia różnych zmian chorobowych, a to dzięki możliwo¶ci trójwymiarowego obrazowania oraz większej czuło¶ci kontrastowej.

Za pomoc± rezonansu uzyskuje się bardzo dobre obrazy kręgosłupa i otaczaj±cych go przestrzeni. Rezonans magnetyczny może zast±pić tomografię komputerow± również w diagnostyce nowotworów oraz procesów zapalnych.

Drugim istotnym obszarem zastosowań klinicznych rezonansu jest układ mię¶niowy i szkieletowy. Metoda ta bowiem umożliwia uwidocznienie elementów niedostępnych badaniu za pomoc± promieni rtg np. szpiku kostnego. Duże znaczenie ma także możliwo¶ć wykorzystania rezonansu w angiografii. Różnice w intensywno¶ci sygnałów, jakie emituje krew i ¶ciany naczyń, umożliwiaj± bardzo dobre uwodocznienie jam serca i mię¶nia sercowego.

Szczegółowe zalecenia, do których wykorzystywany jest rezonans magnetyczny, obejmuj±:

• guzy mózgu,
  • obrazy układu nerwowego w stwardnieniu rozsianym,
  • guzy kanału kręgowego,
  • przepuklinę głównie w zakresie kręgosłupa szyjnego i piersiowego, czyli popularne dyskopatie,
  • elementy stawów,
  • zmiany zwyrodnieniowe szczególnie w zakresie stawów kolanowych,
  • wczesne przerzuty nowotworowe przed wyst±pieniem objawów klinicznych.
Uwaga na metale
Jednym z nielicznych przeciwwskazań do wykonania badania rezonansu magnetycznego s± metalowe protezy w organizmie. Osoby z wszczepionymi stymulatorami, endoprotezami stawów, zespoleniami ko¶ci za pomoc± metalowych ¶rub, pewnymi typami zastawek serca przed wykonaniem badania powinny skonsultować się z pracowni± rentgenowsk±, w której będzie wykonywane badanie, by upewnić się, czy jest ono dla nich całkowicie bezpieczne. Nie zaleca się także stosowania tego badania bezpo¶rednio po zabiegach operacyjnych.

Posted

wetem jest rybon36 choć ona ostatnio sie mniej udziela.
Wiem, ze na gagarina robią zniżki, nnie wiem, czy dotyczą one konkretnych zabiegów, czy wynikaja z sytuacji osoby leczacej psa, ale my przy okazji sterylizacji jednej suni taką zniżke uzyskalismy. MOgę dopytac dziewczyny, ktora stale leczy tam psy.

Posted

Czy badanie wykonane metodą rezonansu jest lepsze od tomograficznego?

Każde z tych badań ma swoje zalety i wady. Nie możemy powiedzieć, aby któreś z nich było zdecydowanie lepsze, lub gorsze od drugiego. Dopiero znajomość możliwości obu metod pozwala na dokonanie świadomego wyboru. Badanie wykonane metodą rezonansu trwa dłużej, niż tomografia. Związane jest to z większym stresem dla małego pacjenta. Dzieci często wymagają podania leków uspokajających, znieczulenia ogólnego. Jest to nadal badanie trudno dostępne- nie tylko w naszym kraju, dlatego wykonuje się je na podstawie wyraźnych wskazań. Nie ma na przykład sensu wykonywanie rezonansu w poszukiwaniu zmian w strukturze kośćca, gdyż kości są praktycznie w tym badaniu nie do oceny.

Posted

loozerka napisał(a):
wetem jest rybon36 choć ona ostatnio sie mniej udziela.
Wiem, ze na gagarina robią zniżki, nnie wiem, czy dotyczą one konkretnych zabiegów, czy wynikaja z sytuacji osoby leczacej psa, ale my przy okazji sterylizacji jednej suni taką zniżke uzyskalismy. MOgę dopytac dziewczyny, ktora stale leczy tam psy.

lozerko prosze dopytaj się na czym polega ta zniżka i co trzeba spełnić by ją otrzymac.

Posted

pewnie zauważyliście że dałam na czerwono "uwaga na metale"a Dianka ma metak w sobie :-( więc teraz nie wiem czy będzie sens?Ja nie chce prorokować i oczywiste jest że się zapytam lekarza a nie sama będę podejmować jakiekolwiek decyzje.

Posted

Kobold napisał(a):
Znalazlam profil kolka_wet, moze moglabys romenko sie zapytac, podajac w skrocie co dolega Diance, jaka zastosowac metode diagnozowania by pies (a takze i ty) najmniej sie umeczyl. Ty wiesz i znasz najlepiej jej historie choroby. Tu jest link do profilu http://www.dogomania.pl/forum/member.php?u=7661

Kochan dziękuje napewno napisze o pomoc do kolka_wet ale już nie dzisiaj tylko jutro dopiero bo dzić niestety już padam z nóg.Nie mam sił myśleć...

Posted

Romenka znowu powiem moje znamienne zdanie......romenka ja cie chyba :mad: przeciez najwazniejsza jestes TY,zostaw wszystko i idz odpoczywac bo...nie recze za siebie :angryy:

Posted

Kochani właśnie widze na przelewie że doszły pieniązki supergogi .Kochana bardzo dziękuje:Rose: tyle że przypominam Ci że miało być 50 zł a nie 70zł :razz: aż takiej sklerozy ja nie mam:roll: .Jeszcze raz kochana dziękuje,tylko że mam nadzieje że przez Diankę niesplajtujesz mi:shake: ??
Bardzo,ale to bardzo jesteście kochane!!!!!!!!!!!
Wielkie zalizaje cioteczki dostałyście właśnie od Dianki:loveu: a Tak oto Dianka dziękuje: