romenka Posted January 19, 2007 Author Posted January 19, 2007 Cos znalazłam ale musze się zarejstrować tyle że to potem.Masz racje kobold że Diance nie sięnioe polepszy a mi wiedzy nie przybędzie wiec uciekam się uczyc w końcu ba jutro 2 egzaminy a w niedzielę jeden. Co jeszcze do Dianki :Czy moge prosic wolontariuszy z Palucha by ja w sobote i niedzielę na dwór wyprowadzilui na krótki spacerek.Bardzo proszę.I jeszcze jedno:jesli będzie na dworze błagam Was zaprowadzcie ją do biura po spacerku i nakryjcie kocem jakbedzie to mozliwe. Quote
romenka Posted January 19, 2007 Author Posted January 19, 2007 [SIZE=1] [SIZE=1] [SIZE=1] [SIZE=1] Quote
Kobold Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 romenka :mad::mad: do nauki , na przerywniki za wczesnie, dopiero po trzech godzinach mozna robic przerwe :evil_lol: a fotki miodzik :cool3: Quote
romenka Posted January 19, 2007 Author Posted January 19, 2007 Juz dobrze.Obioecuje że dopiero po dwuch godzinach otworzę dogo i juz się biorę do nauki.Wszelkie odpowiedzi na PW za 2 godzinki :evil_lol: Quote
romenka Posted January 19, 2007 Author Posted January 19, 2007 Dianeczko hopsaj do góry i szukaj pomocy kochana. Quote
Kobold Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 :glaszcze: ladnie, ladnie przerwa po dwoch godzinach i tak trzymaj.:happy1: Tu masz link o Kwasie hialuronowym i jego stosowaniu http://www.medivet.hg.pl/artykul8.html Bonharen to, to samo co Hyonate tylko jeden czeski a drugi niemiecki :roll: HYONATE Sklad W 1 ml: Hyaluronium natrium - 10 mg Wlasciwosci i dzialanie Hialuronian sodu jest naturalnie wystepujaca sola kwasu hialuronowego, wchodzaca w sklad tkanki lacznej ssaków. W stawach jest produkowany przez komórki blony maziowej. Hialuroniany wywieraja efekt smarujacy, glównie na blonie oddzielajacej maz od torebki stawowej. Preparat zapewnia lepkosc plynu stawowego, bierze udzial w odzywianiu chrzastki stawowej, wykazuje dzialanie przeciwzapalne. Wskazania Leczenie kulawizn spowodowanych nieinfekcyjnymi stanami zapalnymi u koni. Przeciwwskazania i srodki ostroznosci Wydaje sie z przepisu lekarza weterynarii. Stosowanie i dawkowanie Podawac: dozylnie - 4 ml (co odpowiada dawce 40 mg / zwierze) lub dostawowo - 2 ml (co odpowiada dawce 20 mg / zwierze). Leczenie moze byc powtarzane trzykrotnie w odstepach tygodniowych. Okres karencji Nie dotyczy. Opakowanie Ampulki po 2 ml. Producent Bayer AG, Niemcy. ---------------------------------------------------------------------- Na temat Bonharenu niewiele jest ale znalazlam taki opis: Wlasciwosci: Hialuronian sodu to naturalnie wystepujaca w organizmie ssaków substancja (sól sodowa kwasu hialuronowego). Jest ona swobodnie transportowana w plynach ustrojowych i wchodzi w sklad struktur lacznotkankowych organizmu. W stawach jest produkowana przez komórki blony maziowej-synowiocyty. Wielkoczasteczkowe lancuchy hialuronianu sodu ukladaja sie w przestrzenna siec, wiazaca czasteczki wody. Stanowia one frakcje mazi stawowej nadajacej jej wlasciwosci smarujace i poslizgowe. Czasteczki hialuronianu sodu przechodza z synowiocytów blony maziowej do plynu stawowego, gdzie tworza plynna, elastyczna warstwe ochronna. Hialuronian sodu: zapewnia odpowiednia lepkosc i wlasciwosci poslizgowe plynu stawowego dzieki swojej strukturze, wspomaga funkcje filtracyjna blony maziowej ( regulacja skladu plynu stawowego), wchodzi w sklad chrzastki stawowej i bierze udzial w jej odzywianiu, wykazuje dzialanie przeciwzapalne: hamuje aktywnosc fagocytarna granulocytów, hamuje aktywnosc limfocytów (proliferacje, migracje), zmniejsza uwalnianie prostaglandyn, hamuje aktywnosc interleukin, zmniejsza uwalnianie wolnych rodników. Po podaniu dozylnym poziom hialuronianu sodu, zalezny od dawki leku, szybko zmniejsza sie w efekcie przenikania do struktur docelowych. Jest metabolizowany w watrobie i wydalany przez pluca w postaci dwutlenku wegla. Wskazania: Leczenie kulawizn spowodowanych nieinfekcyjnymi stanami zapalnymi stawów. Przeciwwskazania: Nie sa znane. Dzialania niepozadane: W ciagu pierwszych 24-48 godzin od zabiegu w okolicy wklucia moze pojawic sie rozlegly obrzek jako wynik podraznienia tkanek po wstrzyknieciu. Interakcje: Nie sa znane. Dawkowanie i stosowanie: Stosowac dozylnie lub dostawowo. dozylnie: 4 ml (odpowiada dawce 40 mg/zwierze), dostawowo: 2 ml (odpowiada dawce 20 mg/zwierze) Leczenie moze byc powtarzane trzykrotnie w odstepach tygodniowych. Przy podawaniu leku nalezy scisle przestrzegac zasad aseptyki. W przypadku wstrzykniec dostawowych szczególnie wazna jest dezynfekcja miejsca wklucia oraz odpowiednie unieruchomienie zwierzecia. Nadmiar mazi stawowej powinien zostac usuniety przed podaniem preparatu. Nalezy uwazac aby nie uszkodzic igla powierzchni chrzastki stawowej. Dla uzyskania optymalnego efektu terapeutycznego zaleca sie 3 dniowy odpoczynek konia w stajni. Quote
romenka Posted January 19, 2007 Author Posted January 19, 2007 Kobold bardzo Ci dziękuje :loveu: no i baaaardzo mnie pocieszyłeś.W takim razie mogę sobie to skserować i iśc z tym w poniedziałek do pana doktora :loveu: Quote
przyjaciel_koni Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 Romenko Kochanie - to bardzo drogi lek (ten dla ludzi). Postaraj się jednak o Bonharen, lub spróbuj wykorzystać jakieś Niemieckie powiązania kogoś znajomego. (Chociaż jak przypuszczam, taniej niż w Czechach nie da rady kupić. Może spróbuj jednak poprosić kogoś z wątku Filipa (Faraona). Przepraszam Cię, nie daję rady ostatnio ze wszystkim - napisz mi proszę - czy ten kubraczek (z tyt. wątku) już kupiłaś ? Quote
romenka Posted January 19, 2007 Author Posted January 19, 2007 przyjaciel_koni napisał(a):Romenko Kochanie - to bardzo drogi lek (ten dla ludzi). Postaraj się jednak o Bonharen, lub spróbuj wykorzystać jakieś Niemieckie powiązania kogoś znajomego. (Chociaż jak przypuszczam, taniej niż w Czechach nie da rady kupić. Może spróbuj jednak poprosić kogoś z wątku Filipa (Faraona). Przepraszam Cię, nie daję rady ostatnio ze wszystkim - napisz mi proszę - czy ten kubraczek (z tyt. wątku) już kupiłaś ? Kochana piszę jeszcze raz:Ja nie chcę jej podawac polskiego leku tylko szukam odpowiednika polskiego bonharenu ale mam zamiar podawać jej bonharen jelłi tylko lekarz się zgodzi i lek będzie miał taki sam skład jak ten polski odpowiednik. Kubraczek będzie szyty już dla Dianki już niedługo :loveu: Za jakiś tydzień być może że Dianka będzie miala co na siebie włożyć ;) Quote
przyjaciel_koni Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 Te leki mają taki sam skład. Nawet możesz nie pytać. To zamienniki. Te dla ludzi są tylko droższe. "Hialuronian sodu jest naturalnie wystepujaca sola kwasu hialuronowego" To właśnie kwas hialuronowy !!!!! Tylko nie wiem, czy zechcą jej podawać np. dożylnie w schronisku. Quote
Dorothy Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 romenka napisał(a):Kochana piszę jeszcze raz:Ja nie chcę jej podawac polskiego leku tylko szukam odpowiednika polskiego bonharenu ale mam zamiar podawać jej bonharen jelłi tylko lekarz się zgodzi i lek będzie miał taki sam skład jak ten polski odpowiednik. romenka wszystko poplątałas;) bo: bonahren jest czeski bonahren jest najtanszy wszystkie inne odpowiedniki ( w tym ten zarejestrowany w Polsce) sa drozsze wszystkie one maja taki sam sklad. :-) D ps. schronisko powinno sie cieszyc ze leczysz psa. Nie bardzo rozumiem czemu maja miec cos naprzeciw??...:shake: Quote
morisowa Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 przyjaciel_koni napisał(a):Tylko nie wiem, czy zechcą jej podawać np. dożylnie w schronisku. Jeśli zgodzą się na ten lek, to z podawaniem nie będzie problemu. Im chodziło tylko o to, żeby lek był zarejestrowany w Polsce (lub jakiś odpowiednik o tym samym składzie). Quote
Kobold Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 Bonharen, nie jest zarejestrowanym lekiem w Polsce.:shake: Bardzo bym sie chciala mylic ale niestety z tego co wiem lekarzom nie wolno podawac lekow nie dopuszczonych w Polsce do obrotu, co nie znaczy,ze nie mozna tego obejc ;) Wiem, ze romenka bedzie miala ogromna sile przekonywania Weta i pod Jej urokiem osobistym Wet padnie i sie zgodzi.No to trzymymy kciuki by tak bylo :lol: Quote
morisowa Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 Jeśli dobrze zrozumiałam co mi mówiła Romenka, to schronisku wystarczy, że w Polsce jest jakiś lek zarejestrowany o tym samym składzie. No a jest ten ludzki drogi. Więc zgodnie z tym, co wcześniej mówili Romence, teraz powinni zgodzić się na ten tani odpowiednik. Zobaczymy. Quote
Dorothy Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 jest w Polsce lek zarejestrowany o tym samym skladzie podawany zwierzetom przez weterynarzy. (Lek stricte weterynaryjny). Nazywa sie SYNTEHYAL, jakby ktos sie pytal. Sprawdzalam u weta. D Quote
romenka Posted January 20, 2007 Author Posted January 20, 2007 Dorothy napisał(a):romenka wszystko poplątałas;) bo: bonahren jest czeski bonahren jest najtanszy wszystkie inne odpowiedniki ( w tym ten zarejestrowany w Polsce) sa drozsze wszystkie one maja taki sam sklad. :-) D ps. schronisko powinno sie cieszyc ze leczysz psa. Nie bardzo rozumiem czemu maja miec cos naprzeciw??...:shake: Dorotko wyżej juz morisowa wyjaśniła o co mi chodzi bo mi jakoś trudno przekazać:roll: Weterynarz chce zobaczyć skład bonharenu i skład "polskiego bonharenu" czyli leku zarestrowanego w Polsce i jeśłi się okaże taki sam to jest nadzieja że będziemy leczyc ja bonharenem tym czeskim bo co za różnica skoro składem się nie różni;) ale narazie jeszcze nic nie było obiecane:-( Quote
romenka Posted January 20, 2007 Author Posted January 20, 2007 Dorothy napisał(a):jest w Polsce lek zarejestrowany o tym samym skladzie podawany zwierzetom przez weterynarzy. (Lek stricte weterynaryjny). Nazywa sie SYNTEHYAL, jakby ktos sie pytal. Sprawdzalam u weta. D Oooooo!!Właśnie o to mi chodziłio ;) Quote
romenka Posted January 20, 2007 Author Posted January 20, 2007 Ech ciekawe jak dzisiaj moja Dianeczka??? Kora,morisowa,luciella błagam napiszcie czy dzisiaj widziałyście ją??W jakim jest stanie i czy była w biurze czy na dworze?Byłyście z nią choć na spacerku,ona tak prosi... Cioteczki napiszcie coś,proszę... Quote
morisowa Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 Była na dworzu, Kora zabrała ją do biura (przyjechałyśmy jednocześnie). Później była z nią na krótkim spacerze (tak mi się wydaje). I na pewno dawała jej przysmaki :) Quote
Kora Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 Wszystko co napisala Morisowa to prawda, jednego tylko nie napisala ze jak ja zobaczylam przy drzewie, to mi tak cisnienie skoczylo:angryy: ze nim sie przebralam to juz ja wprowadzilam do srodka, stac tam musiala dlugo bo kupek bylo sporo. Dostala zaraz cieple jedzenie polozyla sie na kanapce i wozka pilnowala;) . Co z tym kubrakiem? Nie miala ochoty wyjsc na spacer tak do 16, potem wyszla na siusiu i zaraz chciala wracac do biura (deszcz padal i bylo mokro). Romenka masz pw. Quote
romenka Posted January 21, 2007 Author Posted January 21, 2007 [quote name='Kora'] [...]jednego tylko nie napisala ze jak ja zobaczylam przy drzewie, to mi tak cisnienie skoczylo:angryy: ze nim sie przebralam to juz ja wprowadzilam do srodka, stac tam musiala dlugo bo kupek bylo sporo. Dostala zaraz cieple jedzenie polozyla sie na kanapce i wozka pilnowala;) . Co z tym kubrakiem? Ku*** ma*!!!!Czy oni zgłupieli juz na dobre!Jak dalej będą tak robic to jej stan zamiast się polepszyć to się pogorsy nawet wtedy kiedy będzie bonharen!!!! Oni zgłupieli na dobre!!!!Nie tego tak zostawić nie można bo nawet jak kubraczek będzie to co to da!Kubraczek powinieni byc na spacery a nie na przywiązywanie jej do płotu!Szlak mnie trafia!Jutro do niej jadę i pogadam z ludźmi może ktoś mi stamtą pomoże z walką nieprzywiżaujemy Diany do płotu!!! Kubraczek będzie już niedługo a ja jutro opatulę ja w jakiś sweter by jej było ciepło. Dziękuje za PW Kora wezmę się za to tylko egzaminy dzisiaj zdam. Pozdrawiam. Quote
Kobold Posted January 21, 2007 Posted January 21, 2007 no i od nas tez!! :kciuki::kciuki::kciuki::kciuki: :thumbs::thumbs::thumbs: Quote
Recommended Posts