Merrick Posted January 4, 2011 Posted January 4, 2011 Na początku lutego do mojego domu zawita nowy członek rodziny :) Będzie to szczeniak czechosłowackiego wilczaka (samiec). Długo rozważaliśmy z całą rodziną ten pomysł i po wielu miesiącach decyzja zapadła :). Szczeniak pochodzi z hodowli Braterstwo Wilczaków. Pisałam już na forum wilczaków o możliwe przyszłe relacje między Tamlinem i nowym towarzyszem. Odpowiedzieli zgodnie ze znajomością wilczaków, teraz pytam więc właścicieli husky ;). Zastanawiam się jak układały się początkowo i później relacje miedzy waszym husky a drugim, nowym psem?? Wiem że to dziecinne ale wciąż mam dylemat : z jednej strony chce żeby Tamlin miał towarzysza, myślę że jego życie będzie wtedy weselsze i bardziej urozmaicone, a z drugiej boję się że wyrządze mu tym krzywdę, że będzie się czuł odtrącony ( w końcu póki co jest jedynym psem w rodzinie ). Jak to wyglądało u was ?? I jak powinno wyglądać pierwsze spotkanie Tamlina ze szczeniakiem ?? :) Quote
karjo2 Posted January 4, 2011 Posted January 4, 2011 Akurat o odrzucenie bym sie nie martwila, hasiory to silnie stadne psy. Im wiecej tym weselej. Oczywiscie zakladam zachowanie obecnego ukladu sil, traktowanie Tamlina jako rezydenta - psa alfe w ukladzie Tamlin-wilczak. Pracy bedzie wymagac zachowanie skupienia hasiora na opiekunie, niedopuszczenie do zadym - 2 psy beda stanowic sfore, wiec i zachowania mocniej dominujace w stosunku do obcych psow, byc moze problem tarc miedzy hasiorem i wilczakiem przy cieczkujacych sukach w okolicy (sterylka?). Rownie oczywistym jest zachowanie treningow/dlugich spacerow dla doroslego psa przy zostawionym szczeniaku w domu, szkolenie i spacery obu psow rownoczesnie i oddzielnie. Z forum odezwij sie do Angelsdream, niezle jej sie udaje prowadzic dwa futra, z wilczakiem wlacznie. Co do pomyslu na drugiego psa, zakladam, ze Tamlin jest bezproblemowym, ulozonym psem i macie dograne relacje w domu... Quote
Merrick Posted January 9, 2011 Author Posted January 9, 2011 [SIZE="3"]Tamlin poznał dzisiaj nowe koleżanki :D Astarte i Astri :D [SIZE="3"]Tamlinowi udało się dotrzymać kroku wilczakom, taki trening przed przyszłym braciszkiem :D Quote
Merrick Posted January 9, 2011 Author Posted January 9, 2011 [SIZE="3"]Zakochał się w Astarte...ale bez wzajemności :D Quote
ira.s Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 [quote name='Merrick']Zakochał się w Astarte... Heh... ciekawe jakie by po nich były szczenięta??? :roll: Taki haszczy wilczak byłby pewnie psem wybitnie wszechstronnym, bo zarówno stricte zaprzęgowo-użytkowym (to miałby oczywiście po Syberianach), jak i stróżująco-obronnym (a to rzecz jasna po CsV), choć pewnie o skłonnościach bardziej łowieckich, a niżeli pasterskich (myśliwskie geny po huskim i wilku raczej nie dałyby tutaj dojść do głosu tym "opiekuńczym" po owczarku niemieckim). Quote
Merrick Posted January 29, 2011 Author Posted January 29, 2011 Wilczakowe maleństwo zamieszkało dziś w naszym domku :loveu: Piesek wabi się BALDUR Braterstwo Wilczaków, rodzicami są ANDARIEL WOLF z Peronówki i MAX z Litavske Kotliny :loveu: Już niedługo ruszy galeria Tamlina i Baldura :) Quote
ira.s Posted January 31, 2011 Posted January 31, 2011 [quote name='Merrick'][B]...BALDUR Braterstwo Wilczaków...[/B][/QUOTE] A możesz zdradzić, co konkretnie sprawiło (na zamieszczonym filmiku hodowlanym zachowują się niemal analogicznie, więc pewnie i z charakteru za nadto od siebie nie odbiegają), że zdecydowałaś się akurat właśnie na Baldura, a nie na jego brata Bragi (na fotkach są praktycznie identyczni, choć ten Twój wydaje się być o nie co ciemniejszym umaszczeniu)?! Czyżby tylko sama akceptacja Tamlina??? Quote
Merrick Posted January 31, 2011 Author Posted January 31, 2011 Wyboru dokonałam w hodowli :) Pieski razem z mamą i starszą ''siostrą'' biegały wokół nas gdy rozmawialiśmy z hodowcą-panem Danielem i jego mamą. Bragi łasił się do nas ale mniej niż Baldur. Bragi trzymał się głównie mamy, a Baldur przybiegł do nas, wskoczył na kanapę i cały czas był przy nas :). Mówi się że to pies wybiera sobie właściciela a nie odwrotnie i w tym przypadku tak właśnie było :D. Quote
ira.s Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 [quote name='Merrick']...to pies wybiera sobie właściciela a nie odwrotnie...[/QUOTE] Mówi się także, że takie odważne zachowanie w stosunku do obcych charakteryzuje szczenięta dominujące, więc teraz wszystko w łapach Tamlina, czy da sobie wejść młodszemu na głowę ("Demon nocy" vs. "Wrota Baldura") ;) Tak na marginesie, to dorwałaś może jakąś literaturę na temat wilczaków, bo ja odnalazłem jedynie pozycję pt. "Filozof i wilk", która zapewne nie wyczerpuje tego tematu. Quote
Recommended Posts