Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie!!;)

Chciałam podzielić się swoimi spostrzeżeniami odnośnie chińskich grzywaczy.

Jak wszyscy wiemy grzywacz wg większości hodowców ma być wpisany w prostokąt i tylko w prostokąt i takie psy są często preferowane. Czy jednak tak rzeczywiście musi być czy pies wpisany w kwadrat jest nieproporcjonalny i wadliwy. Przecież we wzrocu nie ma słowa o tym że grzywacz powinien być wpisany w prostokąt. Pisze że grzbiet powinien być średniej długości lub długi. Przednie łapy również mają być długie a siłą rzeczy dla utrzymania prostej linii grzbietu tylne również. Tak więc mogę wznioskować z tego iż grzywacz wpisany w kwadrat jest wzorcowy. Co o tym sądzicie??

Co uważacie o nagłych zmianach we wzorcu?? Przykładowo jeszcze niedawno we wzrocu pisało wyraźnie iż oczy mają być w kształcie migdałów teraz nie ma tej wzmianki. Hodowcy dążą do wzrocowego ideału a nagle ktoś lekką ręką z dnia na dzień coś w nim zmienia. Czy to nie mija się z celem??

I jeszcze jedno słyszałam niedawno że kręcona/falowana sierść u grzywacza jest dobra co o tym uważacie we wzrocu nic o tym nie ma ale wydaje mi się że to bzdura. Moja koleżanka znająca się na tej rasie również tak twierdzi.

Pozdrawiam przyszła właścicielka grzywka!! :):)

Posted

Z włosem to jest tak że powinien być jedwabisty prosty im dłuższy tym lepszy u dorosłego osobnika.Szczeniaki pp do pewnego wieku mogą mieć włos lekko pofalowany i są puszyste ale z czasem włos powinien się całkowicie wyprostować.
Co do typu to mamy dwa przypominający jelenia-elegancki o delikatnej kości oraz typ przypominający kuca-krępu o mocnej budowie.
Co do wzorca to pisze w nim iż tułów powinien być długi lub średniej długości, sylwetka grzywacza jest wyraźnie prostokątna,głowa wydłużona z wyraźnym przełomem czołowym.Szyja długa bez podgardla.Uszy osadzone nisko stojące u odmiany pp dopuszczalne wiszące.itd
Proponuje zajrzeć na stronkę ZKwP we wzorce.

Posted

magdola napisał(a):
to ja robie trwałą swojej grzywce :D

Jeśli nie dosuszasz dokładnie psa to oczywiste że będzie miała kręcone włoski :)