ihasa Posted January 4, 2011 Posted January 4, 2011 Witam serdecznie!!;) Chciałam podzielić się swoimi spostrzeżeniami odnośnie chińskich grzywaczy. Jak wszyscy wiemy grzywacz wg większości hodowców ma być wpisany w prostokąt i tylko w prostokąt i takie psy są często preferowane. Czy jednak tak rzeczywiście musi być czy pies wpisany w kwadrat jest nieproporcjonalny i wadliwy. Przecież we wzrocu nie ma słowa o tym że grzywacz powinien być wpisany w prostokąt. Pisze że grzbiet powinien być średniej długości lub długi. Przednie łapy również mają być długie a siłą rzeczy dla utrzymania prostej linii grzbietu tylne również. Tak więc mogę wznioskować z tego iż grzywacz wpisany w kwadrat jest wzorcowy. Co o tym sądzicie?? Co uważacie o nagłych zmianach we wzorcu?? Przykładowo jeszcze niedawno we wzrocu pisało wyraźnie iż oczy mają być w kształcie migdałów teraz nie ma tej wzmianki. Hodowcy dążą do wzrocowego ideału a nagle ktoś lekką ręką z dnia na dzień coś w nim zmienia. Czy to nie mija się z celem?? I jeszcze jedno słyszałam niedawno że kręcona/falowana sierść u grzywacza jest dobra co o tym uważacie we wzrocu nic o tym nie ma ale wydaje mi się że to bzdura. Moja koleżanka znająca się na tej rasie również tak twierdzi. Pozdrawiam przyszła właścicielka grzywka!! :):) Quote
Tasha Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 Co do sierści - bzdura. Co do postawy - różnie to chyba jest. Quote
mychaaaaa Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 Kręcona sierść u grzywka? Litości, pierwsze słyszę! Quote
Elwira11 Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 Grzywki nie maja kreconych wlosow, co do nozek, to istnieja dwa warianty, jeden wysoki , zgrabny jak sarenka , drugi z krotszymi nogami, muskularnej budowy, nizszy. Quote
justa43 Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 Z włosem to jest tak że powinien być jedwabisty prosty im dłuższy tym lepszy u dorosłego osobnika.Szczeniaki pp do pewnego wieku mogą mieć włos lekko pofalowany i są puszyste ale z czasem włos powinien się całkowicie wyprostować. Co do typu to mamy dwa przypominający jelenia-elegancki o delikatnej kości oraz typ przypominający kuca-krępu o mocnej budowie. Co do wzorca to pisze w nim iż tułów powinien być długi lub średniej długości, sylwetka grzywacza jest wyraźnie prostokątna,głowa wydłużona z wyraźnym przełomem czołowym.Szyja długa bez podgardla.Uszy osadzone nisko stojące u odmiany pp dopuszczalne wiszące.itd Proponuje zajrzeć na stronkę ZKwP we wzorce. Quote
Łukasz-1 Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 http://www.zkwp.pl/zg/wzorce/288.pdf wzorzec rasy chiński grzywacz[FONT=verdana] [/FONT] Quote
Tasha Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 Justa, zakładaj galerię w GALERII. Masz, co pokazać. :D I specjaliści wyżej, jak zwykle mają rację. :) Quote
magdola Posted January 16, 2011 Posted January 16, 2011 mychaaaaa napisał(a):Kręcona sierść u grzywka? Litości, pierwsze słyszę! to ja robie trwałą swojej grzywce :D Quote
Iza. Posted January 17, 2011 Posted January 17, 2011 magdola napisał(a):to ja robie trwałą swojej grzywce :D Jeśli nie dosuszasz dokładnie psa to oczywiste że będzie miała kręcone włoski :) Quote
Recommended Posts