asher Posted August 27, 2006 Posted August 27, 2006 No niestety Nanami, nie takie znowu dziwne. Ja znam takich, co to ani ojca, ani matki szczeniaka nie widzieli :shake: BTW, gdzie ty u tego szczeniolsa widzisz przedłużony włos? :hmmmm: Quote
Nanami Posted August 27, 2006 Posted August 27, 2006 Nie chodzi mi o długi włos, przedłuzany to ma np. moja, są ONki z krótką przylegającą sierscia, bardziej sztywna, a np. moja ma juz lekko dluzsze na boczkach, na łopatce, na szyji, nieznacznie dłuzsza. Quote
ayshe Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 Nanami napisał(a):Nie chodzi mi o długi włos, przedłuzany to ma np. moja, są ONki z krótką przylegającą sierscia, bardziej sztywna, a np. moja ma juz lekko dluzsze na boczkach, na łopatce, na szyji, nieznacznie dłuzsza.jak trzyma norme w dlugosci okrywy i nie ma farfocli za uszami to wlos ma normalny.mnie bardziej zawsze zadziwia twardosc wlosa-otoz spotykam onki o normalnej okrywie ale miekkiej:crazyeye: .oczywiscie duzy wplyw ma tutaj pielegnacja wlosa[zmiekczanie szmponami i tak dalej]ale to troszke hmmmm zastanawia jesli mam byc szczera. Quote
Nanami Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 Otóz to, o to mi chodzi. Spotkałam ONki o normalnym włosie, ale jedne maja miekki w dotyku, a inne maja twardy wrecz. Moja ma raczej miekki, nawet odrobine puszysty, choc nie kąpie jej w szamponach, ale swoje funkcje spełnia - woda spływa po niej jak po kaczce a podszerstek jest tez. Tylko taki włos ma chyba tendencje do zbijania sie zwłaszcza na np. piersi jak sie nie czesze. Quote
AnetaW Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 [quote name='Nanami']No cóz, ja jakos nie wyobrazam sobie typowo czarno-podpalanego psa z głeboko rudymi podpalaniami, niezbyt :shake: A tak ten szczeniol z poprzedniej fotki wyrósł :razz: Uwielbiam tak umaszczone onki, taki był mój pierwszy w życiu pies i sentyment pozostał... Niedługo minie rok jak odszedł za TM... dożył wieku 17 lat ['] Jejku jaki on był podobny...:placz: U żadnego inaczej umaszczonego nie widać jak mu oczka (a raczej plamki nad oczami) na wszystkie strony latają...:cool3: Quote
asher Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 A ja na mojej jednej Słonnie mam chyba pełny przegląd rodzajów onkowych szat :lol: Na każdej części psa jest inny włos: dlugi, krótki, twardy, miekki, całkiem jedwabisty, z podszerstkiem, bez podszerstka, itd.... :lol: Quote
ayshe Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 asher napisał(a):A ja na mojej jednej Słonnie mam chyba pełny przegląd rodzajów onkowych szat :lol: Na każdej części psa jest inny włos: dlugi, krótki, twardy, miekki, całkiem jedwabisty, z podszerstkiem, bez podszerstka, itd.... :lol:ja mam wszystkie psy nudnawe:cool3: :lol: .podszerstek +sztywna okrywa[w lecie jak drut]........................ pozaaaaaaa....................chitaaanga:roll: :cool3: . to jest dopiero siersciowy fenomen.:loveu: :evil_lol: :evil_lol: . Quote
marmara_19 Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 hmm a moj niby ONek Cekin ma przedluzana siersc z podszerstkiem, taka szorstkawa i twarda Quote
AgaCzips Posted February 11, 2008 Posted February 11, 2008 odświeżam stary temat;) mam pytanko odnośnie szaty, a nie chciałam zakładać kolejnego tematu o sierści;) (pozwoliłam sobie wykorzystać zdjęcia z pierwszej strony) Dlaczego psiaki na tych zdjęciach: foto1 foto2 mają dłuższą sierść niż na tym foto 3 czy to tylko moje złudzenie optyczne? chociaż zauważam te różnicę na wielu innych zdjęciach. pytam sie bo przeglądając allegro (tak wiem kiepskie źródło informacji ale zaciekawiło mnie to:eviltong:) znalazłam zdjęcia rodziców czy też dziadków szczeniąt które są/mają być długowłose. A te dorosłe psy mają taką jakby ciut wydłużoną sierść jak na 1 i 2 zdjęciu. Możecie mnie olśnić o co chodzi? :modla: a i tak może troszkę poza tematem: czy DON może połączyć się z ONkiem? Quote
asher Posted February 11, 2008 Posted February 11, 2008 AgaCzips napisał(a):a i tak może troszkę poza tematem: czy DON może połączyć się z ONkiem? Według wzorca obowiązującego w FCI długi włos u owczarka niemieckiego to wada dyskwalifikacyjna, więc w ZK DONki są niehodowlane, nie dopuszcza się ich do rozrodu. Z kolei w Związku Owczarka Niemieckiego Długowłosego, który działa poza strukturami FCI - niehodowlane są owczarki krótkowłose. Polski Klub Psa Rasowego (też niezrzeszony w FCI), uznaje obie "wersje" owczarka niemieckiego, ale nie wiem, czy możliwe jest tam krycie międzyodmianowe :niewiem: Quote
Nanami Posted February 12, 2008 Posted February 12, 2008 W PKPR skojarzenia obu długości włosa chyba są możliwe, nigdy sie nie zagłębiałam. Jak dla mnie psy na fotce 1 i 2 mają normalna, poprawna szate. No i oba są psami, choć pierwszy jeszcze młody, wiec musza byc poteżniejsze, niż Klarka na zdjeciu trzecim, na dodatek w szacie zimowej. Nijak to porównywać ;) Quote
mch Posted February 12, 2008 Posted February 12, 2008 dodajmy jeszcze ze ruda jest suką blokową , wiec porównując do psów kojcowych zawsze te okrywe siersciuchową ma duzo uboższą niz psy kojcowe ,a juz szczególnie zimą . Quote
AgaCzips Posted February 12, 2008 Posted February 12, 2008 Dziękuję za odpowiedzi;) Pisałam w związku z tą aukcją : http://www.allegro.pl/item307333776_owczarek_niemiecki_wnuki_zwyciesca_swiata.html możecie mi powiedzieć co o tym myślicie? Czy to możliwe że w jednym miocie są zarówno krótko jak i długowłose psiaki?:roll: Quote
mch Posted February 12, 2008 Posted February 12, 2008 tak jest to normalne ,ze po psach ON rodza sie ON i DON . Quote
AgaCzips Posted February 12, 2008 Posted February 12, 2008 mch napisał(a):tak jest to normalne ,ze po psach ON rodza sie ON i DON . a czy możliwe jest to w drugą stronę? po DONach ONy? Quote
saJo Posted February 12, 2008 Posted February 12, 2008 AgaCzips napisał(a):a czy możliwe jest to w drugą stronę? po DONach ONy? Nie + 10 znakofffffff Quote
mch Posted February 13, 2008 Posted February 13, 2008 saJo napisał(a):Nie + 10 znakofffffff no chyba ze ,,szwagrów" bylo paru :evil_lol::eviltong::evil_lol:. Quote
AgaCzips Posted February 13, 2008 Posted February 13, 2008 a jeszcze takie pytanie odnośnie hodowli: Jest 2-óch hod. Jeden hoduje on drugi don. Jeżeli w hodowli ON urodzą sie szczeniaki DON to czy hodowca DONów może je wziąć do swojej hodowli czy przeszkodą jest to że hodowla w której urodziły sie DONy jest z FCI? Quote
ayshe Posted February 13, 2008 Posted February 13, 2008 zadna organizacja polska hodujaca dony nie neguje rodowodow FCI:diabloti:.odwrotnie-juz to inaczej wyglada:diabloti::diabloti:. Quote
lisica Posted February 13, 2008 Posted February 13, 2008 ayshe napisał(a):zadna organizacja polska hodujaca dony nie neguje rodowodow FCI:diabloti:.odwrotnie-juz to inaczej wyglada:diabloti::diabloti:. Mało tego,jest zachwycona mając u siebie kłaczaki z FCI ayshe,fajowski avatarek Quote
ayshe Posted February 13, 2008 Posted February 13, 2008 staje sie politycznei poprawna zeby nikogo nei denerwowac swoim fanatyzmem:diabloti:. dzieki Lisico.moje kochane ipowskie onki:loveu:.przy cyzm chita baaardzo lubi skakac np na torze agillity[jako rozgrzewke do treningu]i pieknie pasie owce[jak ma okazje wykorzystac swoje umiejetnosci zhgh].. zeby bylo na temat:najsmieszniejsza szate to ma chita.jak na onka.ona to taki lemurowo-surykatkowy mutancik arbeit jest.:evil_lol: Quote
monisieczka Posted February 13, 2008 Posted February 13, 2008 no to ja ze swoja kłaczkowatoscia siem nie odzywam.... Quote
ayshe Posted February 13, 2008 Posted February 13, 2008 monisieczka-siem lepiej zamilcz puchu marny:evil_lol::evil_lol::evil_lol:.moj ty dynamiczny i seksowny spidigonzalesie:evil_lol::evil_lol:.norasek jest normal donek i do tego ma ceche charakterystyczna:zarzucanie zadkiem. Quote
mimoza Posted February 13, 2008 Posted February 13, 2008 norasek jest normal donek i do tego ma ceche charakterystyczna:zarzucanie zadkiem. No i jak to donek- wygląda uroczo po kąpieli :evil_lol: Quote
monisieczka Posted February 13, 2008 Posted February 13, 2008 ayshe napisał(a):monisieczka-siem lepiej zamilcz puchu marny:evil_lol::evil_lol::evil_lol:.moj ty dynamiczny i seksowny spidigonzalesie:evil_lol::evil_lol:.norasek jest normal donek i do tego ma ceche charakterystyczna:zarzucanie zadkiem. no bardzo prosze pośmiej siem z nas, pośmiej.....zarzuca zadkiem bo to seksowna dziewczynka:razz: jest i ffffcale nie ma dysplazji )))) Noras ma kłaczki za uszami a ja mam refleks na łbie.... :cool1:cudny duecik. a na powaznie to ona jest z przedłuzonym mocno czy długowłosa? Quote
Recommended Posts