Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No niestety Nanami, nie takie znowu dziwne. Ja znam takich, co to ani ojca, ani matki szczeniaka nie widzieli :shake:

BTW, gdzie ty u tego szczeniolsa widzisz przedłużony włos? :hmmmm:

• Replies 93
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie chodzi mi o długi włos, przedłuzany to ma np. moja, są ONki z krótką przylegającą sierscia, bardziej sztywna, a np. moja ma juz lekko dluzsze na boczkach, na łopatce, na szyji, nieznacznie dłuzsza.

Posted

Nanami napisał(a):
Nie chodzi mi o długi włos, przedłuzany to ma np. moja, są ONki z krótką przylegającą sierscia, bardziej sztywna, a np. moja ma juz lekko dluzsze na boczkach, na łopatce, na szyji, nieznacznie dłuzsza.
jak trzyma norme w dlugosci okrywy i nie ma farfocli za uszami to wlos ma normalny.mnie bardziej zawsze zadziwia twardosc wlosa-otoz spotykam onki o normalnej okrywie ale miekkiej:crazyeye: .oczywiscie duzy wplyw ma tutaj pielegnacja wlosa[zmiekczanie szmponami i tak dalej]ale to troszke hmmmm zastanawia jesli mam byc szczera.

Posted

Otóz to, o to mi chodzi. Spotkałam ONki o normalnym włosie, ale jedne maja miekki w dotyku, a inne maja twardy wrecz. Moja ma raczej miekki, nawet odrobine puszysty, choc nie kąpie jej w szamponach, ale swoje funkcje spełnia - woda spływa po niej jak po kaczce a podszerstek jest tez. Tylko taki włos ma chyba tendencje do zbijania sie zwłaszcza na np. piersi jak sie nie czesze.

Posted

[quote name='Nanami']No cóz, ja jakos nie wyobrazam sobie typowo czarno-podpalanego psa z głeboko rudymi podpalaniami, niezbyt :shake:

A tak ten szczeniol z poprzedniej fotki wyrósł :razz:

Uwielbiam tak umaszczone onki, taki był mój pierwszy w życiu pies i sentyment pozostał...
Niedługo minie rok jak odszedł za TM... dożył wieku 17 lat [']
Jejku jaki on był podobny...:placz:
U żadnego inaczej umaszczonego nie widać jak mu oczka (a raczej plamki nad oczami) na wszystkie strony latają...:cool3:

Posted

A ja na mojej jednej Słonnie mam chyba pełny przegląd rodzajów onkowych szat :lol: Na każdej części psa jest inny włos: dlugi, krótki, twardy, miekki, całkiem jedwabisty, z podszerstkiem, bez podszerstka, itd.... :lol:

Posted

asher napisał(a):
A ja na mojej jednej Słonnie mam chyba pełny przegląd rodzajów onkowych szat :lol: Na każdej części psa jest inny włos: dlugi, krótki, twardy, miekki, całkiem jedwabisty, z podszerstkiem, bez podszerstka, itd.... :lol:
ja mam wszystkie psy nudnawe:cool3: :lol: .podszerstek +sztywna okrywa[w lecie jak drut]........................
pozaaaaaaa....................chitaaanga:roll: :cool3: .
to jest dopiero siersciowy fenomen.:loveu: :evil_lol: :evil_lol: .

• 1 year later...
Posted

odświeżam stary temat;)

mam pytanko odnośnie szaty, a nie chciałam zakładać kolejnego tematu o sierści;)

(pozwoliłam sobie wykorzystać zdjęcia z pierwszej strony)

Dlaczego psiaki na tych zdjęciach: foto1 foto2 mają dłuższą sierść niż na tym foto 3

czy to tylko moje złudzenie optyczne? chociaż zauważam te różnicę na wielu innych zdjęciach.

pytam sie bo przeglądając allegro (tak wiem kiepskie źródło informacji ale zaciekawiło mnie to:eviltong:) znalazłam zdjęcia rodziców czy też dziadków szczeniąt które są/mają być długowłose. A te dorosłe psy mają taką jakby ciut wydłużoną sierść jak na 1 i 2 zdjęciu. Możecie mnie olśnić o co chodzi? :modla:

a i tak może troszkę poza tematem: czy DON może połączyć się z ONkiem?

Posted

AgaCzips napisał(a):
a i tak może troszkę poza tematem: czy DON może połączyć się z ONkiem?

Według wzorca obowiązującego w FCI długi włos u owczarka niemieckiego to wada dyskwalifikacyjna, więc w ZK DONki są niehodowlane, nie dopuszcza się ich do rozrodu. Z kolei w Związku Owczarka Niemieckiego Długowłosego, który działa poza strukturami FCI - niehodowlane są owczarki krótkowłose.
Polski Klub Psa Rasowego (też niezrzeszony w FCI), uznaje obie "wersje" owczarka niemieckiego, ale nie wiem, czy możliwe jest tam krycie międzyodmianowe :niewiem:

Posted

W PKPR skojarzenia obu długości włosa chyba są możliwe, nigdy sie nie zagłębiałam.

Jak dla mnie psy na fotce 1 i 2 mają normalna, poprawna szate. No i oba są psami, choć pierwszy jeszcze młody, wiec musza byc poteżniejsze, niż Klarka na zdjeciu trzecim, na dodatek w szacie zimowej. Nijak to porównywać ;)

Posted

dodajmy jeszcze ze ruda jest suką blokową , wiec porównując do psów kojcowych zawsze te okrywe siersciuchową ma duzo uboższą niz psy kojcowe ,a juz szczególnie zimą .

Posted

a jeszcze takie pytanie odnośnie hodowli:

Jest 2-óch hod. Jeden hoduje on drugi don. Jeżeli w hodowli ON urodzą sie szczeniaki DON to czy hodowca DONów może je wziąć do swojej hodowli czy przeszkodą jest to że hodowla w której urodziły sie DONy jest z FCI?

Posted

ayshe napisał(a):
zadna organizacja polska hodujaca dony nie neguje rodowodow FCI:diabloti:.odwrotnie-juz to inaczej wyglada:diabloti::diabloti:.

Mało tego,jest zachwycona mając u siebie kłaczaki z FCI
ayshe,fajowski avatarek

Posted

staje sie politycznei poprawna zeby nikogo nei denerwowac swoim fanatyzmem:diabloti:.
dzieki Lisico.moje kochane ipowskie onki:loveu:.przy cyzm chita baaardzo lubi skakac np na torze agillity[jako rozgrzewke do treningu]i pieknie pasie owce[jak ma okazje wykorzystac swoje umiejetnosci zhgh]..
zeby bylo na temat:najsmieszniejsza szate to ma chita.jak na onka.ona to taki lemurowo-surykatkowy mutancik arbeit jest.:evil_lol:

Posted

monisieczka-siem lepiej zamilcz puchu marny:evil_lol::evil_lol::evil_lol:.moj ty dynamiczny i seksowny spidigonzalesie:evil_lol::evil_lol:.norasek jest normal donek i do tego ma ceche charakterystyczna:zarzucanie zadkiem.

Posted

ayshe napisał(a):
monisieczka-siem lepiej zamilcz puchu marny:evil_lol::evil_lol::evil_lol:.moj ty dynamiczny i seksowny spidigonzalesie:evil_lol::evil_lol:.norasek jest normal donek i do tego ma ceche charakterystyczna:zarzucanie zadkiem.

no bardzo prosze pośmiej siem z nas, pośmiej.....zarzuca zadkiem bo to seksowna dziewczynka:razz: jest i ffffcale nie ma dysplazji )))) Noras ma kłaczki za uszami a ja mam refleks na łbie.... :cool1:cudny duecik. a na powaznie to ona jest z przedłuzonym mocno czy długowłosa?