Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

chcialam sie zapytac jak nazywa sie taki kolor szaty Onka?? z przewaga czarnego plaszcza

i mam jeszcze pytanie czy mozna w jakis sposob przewidziec jak sie wybarwi szczeniak czy nie?? bo marze o Onku w ten sposob wybarwionym ale nie wie jakiego szczeniaka wybrac na co zwrocic uwage i pod jakim katem patrzec..nawet jesli chodzi o wybarwienie sie w przyszlosci...to brac calego ciemnego czy jasniejszego z duza iloscia podpalania czy mniejsza....bo juz poczytalam mase ksiazek..to forum tez..wiecej wiem na ich temat niz wczesniej i mam nadzieje ze juz mi sie nie dostanie od ayshe za niewiedze..;)..teraz tylko obserwuje hodowle i bede czekac na odpowiedni miot ale poradzcie mi na co patrzec u szczeniaka zeby w przyszlosci nie tylko byl swietny z charakteru byl psiakiem uzytkowym ale tez jesli chodzi o masc w przyszlosci

• Replies 93
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

w chwili robienia zdjecia ten onek ma masc ktora mozna zakwalifukowac jako czarna podpalana ale jak dorosnie to bedzie czaprak.tj.zwiekszy sie podpalanie na lopatkach i udach psa.
np.taki jak lennox:)

Posted

Taka maść sie nazywa czarna podpalana :cool3: Ale pies na zdjeciu wyglada gdzies na około 8-9 miesiecznego i jeszcze troche masc mu sie zmieni.
Wszystkie szczeniaki czarne z podpalaniami na łukach briowych, piersci, szyji brzuchu i skrapetkach na łapach mają wpisane w rodowód "czarne podpalane" - nie znajdziesz nigdie wpisy "czarpakowy" gdyz przy przegladach miotu nie sposób tego przewidziec.

To troszke fortuna... Ale jesli zalezy na takim wybarwieniu, to najlepiej by oboje rodziców mieli tak mało podpalania. U szczeniaka 8 tygodniowego jednak widać juz rozjasnienia na pyszczku, googlach, uszkach, podudziach. Im mniej podpalań, tym wieksza szansa, ze szczeniak bedzie tak wybarwiony.

Jedyny kompletny wyjątek, to chyba monikowa Klarka - z takiego pieknego podpalanego szczeniaka do kompletnego rudzielca bez kawałka czarnego :shake: :evil_lol:

A charakterek? Sprawdzic jak odnosi sie do rodzenstwa, do mamusi, do ludzi, a takze sam, czy chetnie biegnie do rzuconego przedmiotu. Wg mnie nie ma za to sensu przewracanie na grzbiet czy drażnienie.

Lennox to czaprak? Jak dla mnie niezbyt te "siodło" u niego widać, zlewa sie zdeka :evil_lol:

Posted

Nanami napisał(a):

Lennox to czaprak? Jak dla mnie niezbyt te "siodło" u niego widać, zlewa sie zdeka :evil_lol:
czaprak.podpalanie na barkach jest.moze jest ciemniejszy i czaprak nie jest cyrklowy ale to nie jest czarny podpalany pies.cz.podp.to przyklad nizej-tatus chity-pedro.:cool3:

Posted

hihi, chyba faktycznie trzeba obejrzec dokladnie rodzicow , ich szaty letnie i zimowe by byc pewnym ze bedzie sie mialo to czego chcesz , inaczej bedzie tak
klarka 3 m-ce

klarka ok 5 m-cy

klarka dorosła w barwach letnich

na zimę trochę ciemnieje :evil_lol:

i zawsze ,chcialam podkreslic zawsze , ma czarny koniuszek ogona i pysio :loveu:

Posted

ayshe napisał(a):
napewno zas nie bedzie czarny podpalany tak jak merlin-pedro conneforde:cool3:

No z tym się zgodze :cool3: A takie są wg mnie najpiekniejsze :loveu: (na równi z ciemnowilczastymi). A Pedro w ogóle to użytek czy eksterier (chyba raczej skłaniałanym sie, ze jest użytkiem)? :cool1:

Klarka na letniej focie mozna by naciagnac, ze jest wilczasta :razz:

Posted

czyli brac szczeniaka ktory ma najmniej podpalan..taki z ciemniejszych i z ciemna mordeczka tak??..bez widocznych moznych rozjasnien..aha a brac z podpalaniami bardziej ciemnymi podchadzacymi pod rude czy jasniejsze??

Posted

Nanami napisał(a):
No z tym się zgodze :cool3: A takie są wg mnie najpiekniejsze :loveu: (na równi z ciemnowilczastymi). A Pedro w ogóle to użytek czy eksterier (chyba raczej skłaniałanym sie, ze jest użytkiem)? :cool1:

Klarka na letniej focie mozna by naciagnac, ze jest wilczasta :razz:
merlin conneforde to uzytek.zdecydowany nawet bym powiedziala:razz: .
chita w czasie linienia tez moze uchodzic za wilczasta i to bez naciagniec:cool1: :evil_lol:

Posted

Nadia86 napisał(a):
czyli brac szczeniaka ktory ma najmniej podpalan..taki z ciemniejszych i z ciemna mordeczka tak??..bez widocznych moznych rozjasnien..aha a brac z podpalaniami bardziej ciemnymi podchadzacymi pod rude czy jasniejsze??
patrz na rodzicow-jesli sa czaprakami pies rowniez wybarwi sie na czapraka.natomiast jesli chodzi o podpalanie-jego kolor to oczywiscie im glebsza barwa tym lepiej:grins:

Posted

Zalezy, jakie podpalanie wolisz, ja preferuje intensywne, rude podpalania (takie, jakie mają psy na powyzszych zdjeciach) :loveu: Żeby szczeniak był taki czarny podpalany, jak pokazała Ayshe, to wybarwienia powinny być jak u szczeniaka dobka czy rottka :p

Posted

no niestety-cos za cos.albo czarna podpalana masc albo gledoko rude wykolorowanie.takie psy jak ten wskazany przez nanami czy merlin czyli rzeczywiste cz.podpalane[brak podpalania na lopatkach i barkach oraz udach]nie posiadaja tak glebokiego koloru podpalania-rudego,ceglastego.jest to zwiazane z genetyka umaszczenia.

Posted

No cóz, ja jakos nie wyobrazam sobie typowo czarno-podpalanego psa z głeboko rudymi podpalaniami, niezbyt :shake:

A tak ten szczeniol z poprzedniej fotki wyrósł :razz:

Posted

Tez mi sie podobaja, są zdecydowanie w moim typie :diabloti: I czapraczki.

Linebreding maluszków:

Posted

Kurcze ja sie poglubilam:)..znaczy jesli ten psiak ktory jest na 1 fotce jest czaprakiem to ja cche czapraka:)..znaczy takiego calego czarnulka nie..ale ten psiak z pierwszego zdjecia ma sporo rudego a nie jadne podpalanie..powiem tak cche ciemnego czapraczka..bo teraz widze roznice ze zdjeciem ktore ja dalam i potem ayshe uswiadamiajac mi jak sie psiak jeszcze wybarwi a zjecie nanami wyzej.tamten z mojego psiak ma jednak wiecej podpalania...to jak znajde fajny miot to wkleje zdjecia rodzicow i mi powiecie jaka jest szansa na ciemnego czapraka:)z ciemna mordenka:)

Posted

Ilość podpalenia i jego odcień jest dziedziczna w sporej mierze, reszta to dopalacze i wspomagacze (karoten itp.) choc nie są one w stadnie sporo zmienic odcienia.

• 2 weeks later...
Posted

popatrzsobie na zdjecia rodzicow:cool3: .
czy to ten sam co w avatarze?
jesli podpalanie bedzie szlo do gory ro bedzie czaprak.cz.podp.pies ma baaaardzo nisko czarne tj.lopatka i ramie tez jest czarne..

Posted

Hm... moja tez tak miała i zrobił sie czapraczek, z duza iloscia czarnego jednakże. Moim zdaniem maske bedzie miał srednio czarna, bedzie tez czapraczek ale z umiarkowana iloscia czarnego. I chyba krótkowlosy, ale z tych z lekko dluzszym włosem. Choc kto wie :razz:

Posted

Rodziców to widział mój ojciec - matkę na zdjęciu, ojca na żywo.
Za mało kudłaty jak na długowłosego jest, spotkałam ludzi z onkiem w jego wieku, to znacznie bardziej włochaty był :]

Posted

Zorlis napisał(a):
Rodziców to widział mój ojciec - matkę na zdjęciu, ojca na żywo

A nie na odwrót?? Coś dziwne, przeciez ojca zazwyczaj na miejscu nie ma, za to matka owszem, bo to ONA wychowuje szczeniolki az do 8 tygodnia zycia i wszystkie swoje zachowania im przekazuje :razz: