Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jutro lecimy konieczne do weta nie tylko z uszkiem :shake:
Dzisiaj po spacerze Bahia jak przyszła to była jakaś smutna, co prawda zawsze po spacerze jest zmęczona i od razu kładzie się spać, ale dziś była jakaś dziwna. Nie mogła sobie miejsca znaleźć, chciała się położyć ale jakby nie dała rady, siadała po chwili wstawała i tak cały czas, słaniała się na nogach, później zaczęła kuleć. Niestety było już za późno żeby jechać do weta... Muszę czekać do rana, jak tylko się obudzę zabieram suńkę i lecę do weta. Nie mam pojęcia co jej jest, podejrzewam, że coś z tylną łapką, bo jak chodzi to strasznie delikatnie stąpa na jedną łapę, jak chciałam zobaczyć co jej jest z tą łapką to się mocno oparła na łóżku jakby ledwo stała na nogach. Strasznie się o nią boję, a noc taka długa, mam nadzieję, że nic się w nocy nie wydarzy...
:-(
Dodam, że dziś nie biegała nawet na spacerze,więc nie mogła sobie niczego naciągnąć, chodziła sobie i wąchała, nie chciała biegać z psami, ale ona taka jest nie zawsze urządza szaleńcze biegi więc na spacerze nie zauważyłam by coś jej było, była radosna, witała się ze znajomymi, a w domu już coś ją dopadło...

Tak więc dla osłody, że takie kiepskie wiadomości dodam kilka fotek z dzisiejszego spaceru:

z Pokerem:

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dziękujemy bardzo :)

To teraz wieści od weta. Jeśli chodzi o ucho to weta powiedziała, że z zewnątrz jest lekko zaczerwienione i jest wydzielina, a że w środku już jest ładnie, nadal mam płukać i myć tym co dostałam wcześniej dodatkowo dała nam jeszcze krople.

A co do łapy tylnej to opowiedziałam wszystko co się działo w weekend z tą łapą, weta popatrzyła tą nogę, ale mówiła, że nic nie wyczuła, żadnych reakcji u psa nie było na dotykanie i w ogóle ona twierdzi, że jest w porządku, powiedziała żeby na razie obserwować, ograniczyć ruch żeby nie szalała z psami na razie i obserwować jeśli powtórzy się to co było, znów będzie kuleć to wtedy umówić się na prześwietlenie i wtedy prześwietlić, na razie obserwować.

Rozmawiałam też o prześwietleniu na dysplazję, najprawdopodobniej jakoś w najbliższym czasie będę Bahię prześwietlać tak dla pewności, wetki powiedziały, że jak na razie nie ma żadnych zmian to już nie powinno być, ale dla pewności jeśli chcę to można badanie zrobić.

To tyle jeśli chodzi o weterynaryjne sprawy.

Zachowanie Bahii u weta znowu się pogorszyło, wszędzie już jest pewniejsza siebie, ale gabinet to znów miejsce strachu. Żeby nie wyszło tak, że znowu będę musiała psa wnosić do środka bo się załamię...

Posted

Wczoraj minął rok jak Bahia jest z nami ! :loveu::loveu:
Jak ten czas szybko leci, jeszcze niedawno przybyła do nas "mała" owieczka, przestraszona, zagubiona, a teraz taka wielka, pewniejsza siebie, odważniejsza sunia ! Bahia 13 listopada skończy 19 miesięcy ;)

Posted

Nadrobilismy galerię :lol: zdjęcia przesłodkie a Nala przesliczna :loveu:
Super że Bahi nic nie grozi a co do weta to powiem Ci że Neron jest jak wiadomo agresorem na inne psy a wchodzac do weta łagodnieje i mozna nawet psa posadzic obok niego a Neron nawet nie drgnie :lol:
Oj leci czas leci Neron za pare dni ma 6 latek tez nawet nie wiem kiedy to minęło :loveu:

Posted

Tak sobie pomyślałam, że pewnie niewiele widzieliście MP. Przedstawię Wam trochę rodziny Bahii ;) Mam nadzieję, że nalot olbrzymów Wam się spodoba ;)

Na początek rodzice Bahii, chyba ich nie wstawiałam nawet wcześniej...

Tatuś Bahii Otto Mastifland:

mama Bahii Arizona Bohemia Vampirelli:

zdjęcia ze strony hodowli Dominium Tory.

w miarę aktualnie
wyglądające rodzeństwo Bahii:

brat Badi:

drugi brat Bashan:

siostra Barcelona:

Posted

siostra Bianca:
(niestety lepszego zdjęcia całej sylwetki nie znalazłam)

siostra Bonita:
(z hiszpańskimi towarzyszami Carlotta i Wii, Bonita to jest pierwsza z prawej, najdalej właściciela.)

Jak miałabym mieć drugiego mastifa pirenejskiego, a bardzo bym chciała mieć drugiego :lol: to chciałabym żeby był taki jak ten co stoi obok właściciela na zdjęciu wyżej, jest cudowny ! :loveu:

Jeszcze są dwie siostry Bella i Bora,ale nie ma o nich wieści jak teraz wyglądają...

No i oczywiście Bahia dla porównania :

Starałam się o takie zdjęcia żeby była pokazana cała sylwetka psa, wtedy najlepiej wszystko widać.
Fotki są ze strony hodowli i z forum molosów, piszę żeby nie było, że pokradłam zdjęcia :eviltong:

Posted

Argo:

Astra:
(zdjęcie jak jest w ciąży, najbardziej teraźniejsze, niedługo będą szczeniaczki :lol: )

Agat:

To tyle na dziś. Mam nadzieję, że zdjęcia przedstawiające najbliższą rodzinę Bahusi się podobają :lol:

Tak jako ciekawostkę dodam, że do końca tego roku powinny przyjść na świat 3 mioty mastifów pirenejskich. W ogóle teraz jest sporo już psów tej rasy w Polsce. Przez te dwa ostatnie lata ludzie sprowadzili kilka psów z Hiszpanii więc mogą być fajne skojarzenia. Tylko żeby nie wyszło tak, że będzie masowa produkcja i pireneje zrobią się aż nadto popularne, różnie bywa, no mam nadzieję, że z tą rasą tak nie będzie.

Posted

Jakie kochane olbrzymy :loveu::loveu::loveu::loveu::loveu: mastifland mi cos mówi hmmmm musze sie spytać Tż-ta z jakiej hodowli była pirenejka z która mieszkała Qwendi jakos zczeniaczek :loveu:

Posted

[quote name='dOgLoV']Jakie kochane olbrzymy :loveu::loveu::loveu::loveu::loveu: mastifland mi cos mówi hmmmm musze sie spytać Tż-ta z jakiej hodowli była pirenejka z która mieszkała Qwendi jakos zczeniaczek :loveu:

Na forum molosów były zdjęcia pirenejki, która mieszka z tybetanami. Quala ma na imię tylko nie wiem czy to jej rodowodowe czy domowe, z tego co mi się wydaje to ona jest z Mastiflandu.
Jako ciekawostkę dodam, że siostra Bahii Bonita mieszka z tybetanką ;)

Fargo jest z Mastiflandu może też dlatego Ci się skojarzyło, że znasz ;)

To jest Quala, jak miała 6miesięcy, takie zdjęcia znalazłam na forum:

Posted

Aaaaaaaaaaa to jest wlasnie pirenejka z ktora sie Qwendi wychowala:loveu: jej wlascicielka to Sylwia hodowczyni Qwendi :loveu::loveu::loveu::loveu: ten tybetan obok to Bagera mama Qwendi :loveu::loveu::loveu::loveu:

Posted

[quote name='dOgLoV']Aaaaaaaaaaa to jest wlasnie pirenejka z ktora sie Qwendi wychowala:loveu: jej wlascicielka to Sylwia hodowczyni Qwendi :loveu::loveu::loveu::loveu: ten tybetan obok to Bagera mama Qwendi :loveu::loveu::loveu::loveu:

O to tak wygląda mama Qwendzi :lol:
Tak podejrzewałam, że Quala to właśnie ta pirenejka, Quala jest łatwa do zapamiętania przez nietypową głowę, nie zbyt często się zdarzają pireneje z taką jasną maską jak ona ma ;) śliczna sunia :loveu:

[quote name='Naklejka']O Bagera :lol: W hod. Mastifland mają też tybetany ;)

http://img814.imageshack.us/img814/4307/1005678.jpg piękny pies!

Tak mają tybetany i pireneje, po za tym jeszcze hiszpany i file.

Agat też mi się bardzo podoba, nasza hodowczyni zostawiła go sobie z miotu w hodowli.;)

[quote name='Kawalier']Hej. Piękne zdjęcia z hodowli. Jaka dostojna pani.
Ten, który stoi na zdjęciu obok swojego pana, ma bardzo ładne umaszczenie
(dlatego nie dziwię się, że bardzo Ci się podoba!). Pozdrawiam.

Właśnie tym umaszczeniem mnie urzekł ten pies, po za tym ma bardzo ładną budowę (na forum molosów jest kilka jeszcze jego zdjęć więc bardziej go widać), i jest z Hiszpanii, a ja bardzo bym chciała żeby mój następny MP przyjechał do mnie właśnie z Hiszpanii. :lol:

W każdym z tych psów które wstawiłam znajdę coś co mi się podoba, czym mnie urzeka, tak to już jest, kocham wszystkie pireneje :loveu: jednak mam kilku faworytów ;)

http://img854.imageshack.us/img854/1261/c087.jpg Bashan jest pięknie umaszczonym psem o genialnej budowie, ogólnie cały mi się podoba, może po za pyszczkiem, moim zdaniem lekko za wąski do tak potężnego psa

http://img686.imageshack.us/img686/8717/dsc00271pp.jpg Arat budowa cudo, genialnie wygląda, ma bardzo ciekawe i nietypowe umaszczenie, jednak ja wolę ciemne MP

http://img17.imageshack.us/img17/8061/obraz057ppp.jpg Aero ma śliczne umaszczenie, ogólnie bardzo ładna sunia, taka delikatna budowa,ja wolę mocniejsze, potężniejsze psy, ale mnie urzeka

http://img814.imageshack.us/img814/4307/1005678.jpg Agat też jest pięknej budowy psem, ogólnie wygląda super, ale nie ma tego czegoś co mnie do innych psów przyciąga

http://img526.imageshack.us/img526/587/dscn4068tk.jpg i mój ulubiony pies, właśnie ten o którym pisałam wyżej, nic dodać nic ująć, ideał jak dla mnie.

Pirenejskie zdjęcia mogłabym oglądać i wstawiać bez przerwy, ale pewnie bym Was zanudziła. ;)
Pomijając genialny charakter (no może z wyjątkiem niedociągnięć charakteru Bahii) uwielbiam w tej rasie te nietypowe umaszczenia, każdy pies jest inny, w miocie zdarzają się tak różne psy od siebie, sami widzicie.
Najgorsze jest tylko to, że biorąc małego szkraba nie wiesz jaki ostateczny kolor będzie miał jak dorośnie, strasznie im się kolory zmieniają.
Wstawiałam zdjęcia Bahii jak jej się umaszczenie zmieniało, urodziła się ciemna, w wieku 4 miesięcy była kremowa, a teraz czarno-szare łaty ma więc wszystko może się wydarzyć.

Posted

Z racji tego, że dzisiaj sporo ludzi powyjeżdżało, nie łażą bez sensu po osiedlach i łąkach to poszłam z psami na osiedle obok, chodziłam trochę między osiedlowymi uliczkami i obserwowałam psy na podwórkach (mam takie zboczenie, że pierwsze co widzę to psy, zapamiętuję domy, adresy wszystko po psach :evil_lol: ), obserwowałam jakie ludzie mają psy i w ogóle. Natknęłam się na kilka perełek, zauważyłam na jednym z podwórek dwa bardzo ładne psy w typie owczarka kaukaskiego, genialnego psiaka w typie owczarka środkowoazjatyckiego, superowy psiak ;), kilka berneńskich spotkałam. Głównie zapamiętałam wszystkie molosowate psy :razz:
Natrafiłam na psa, który wygląda jak mieszaniec mastifa pirenejskiego, aż byłam zdziwiona, bo na prawdę mocno mi MP przypomina. Mam go na fotkach, sami zobaczycie.
I jedno z podwórek po którym biegały 3 psy w typie husky. Cudne perełki, szkoda, że zaniedbane, widać, że ludzie się nimi nie zajmują, skudłaczona sierść, rozhisteryzowane biegały wzdłuż płotu i cały czas się wydzierały, no i niestety nieco za grube...

Fotki są spacerowe i domowe.