justyskadziel Posted December 31, 2010 Posted December 31, 2010 Witam! Problem mojej suczki zaczął się w tegoroczne wakacje. Od tego wlaśnie okresu zaczęła się dość intensywnie drapać. Na początku wina zrzucana była na kąpiele w jeziorze. Jechaliśmy do weterynarza, dostawaliśmy zastrzyk z vecortu wszytko pięknie minęło na jakieś 2 tygodnie. Po tym okresie problem powtórzył się z podwojoną siłą. Alergia była tak silna że dostała strasznego zapalenia uszu. Następny zastrzyk krople do uszu załatwiły sprawę na około 2 tygodnie. Tym razem stwierdzono alergie pokarmową. Wprowadziliśmy karmę przeciwalergiczną, którą zresztą je do dzisiaj. Poprawy nie było żadnej. Były lepsze i gorsze dni. Czasami nie spaliśmy całą noc, tylko pilnowaliśmy z moim chłopakiem , żeby nie zrobiła sobie krzywdy ( drapała się cała do krwi) . Ciągłe jeżdżenie na zastrzyki i płacenie za to mnóstwo pieniędzy wykańczało nas finansowo i psychicznie. W końcu dostaliśmy od koleżanki taty ( weterynarz) lek vecort, żebyśmy sam mogli jej robić zastrzyki w domu. Od jakiegoś miesiąca dostaje je regularnie raz w tygodniu. Wszytko wyglądało pięknie jak w bajce. Koniec drapania, przespane noce, piękna zdrowa sierść. Gdy lek przestawał działać , robiłam drugi zastrzyk. Jednak kilka dni temu zauważyłam , że strasznie zaczęła wypadać jej sierść. Po prostu kępami. Pierwszy raz w życiu widzę coś takego. Jestem przerażona. Nie wiem już co mam robić. Strasznie kocham moją psiunkę i nie chcę , żeby cierpała. Jestem prawie pewna , że to nie alergia pokarmowa. Wygląda na to, że piesek ma uczulenie na wsyztko. Czy wypadanie siersci to wina vecortu? Jak mam sobie radzić, jeśli będe musiała go odstawić :( Quote
marta23t Posted December 31, 2010 Posted December 31, 2010 najważniejsze jest ustalenie alergenu- czy to na pewno karma? do tego celu musielibyście odstawić leki stopniowo wprowadzać produkty. pies może być też uczulony na kurz albo środki czystości. nie wiem czy pakowanie w psa leku, bez kontroli weterynarza coś dało, owszem chwilowo ,,przytłumiło,, objawy ale wciąż są nawroty a to jest lek- nie obojętny dla organizmu. jedyne co mogę zalecić do podawać psu pół tabletki wapna i zgłoszenie się do dobrego weterynarza, żeby pobrał zeskrobiny; zrobił badania pod katem grzybicy, nużycy, świerzbu. z tego co wiem psom nie robi się testów alergicznych / ale może w tym zakresie się zmieniło coś bo od kiedy leczyłam sunię na alergię minęło jakieś 6-7 lat/. lekarz powinien też ustalić sposób leczenia / pod jego kontrolą/, może dodatkowo jakieś kąpiele czy maści. ciężko jest pomóc na odległość a świąd skóry może mieć wiele przyczyn.. Quote
Taya Posted December 31, 2010 Posted December 31, 2010 Psom robi się testy alergiczne, nawet się psy odczula (często skutecznie ). Testy są skórne lub z krwi,ich koszt to kilka kilka stów. Można tez zastosować w tym przypadku diete eliminacyjną- często zaczyna się od np samego ryżu z preparatem na bazie białka hydrolizowanego. Psa może uczulać praktycznie wszystko, nawet odświeżacze powietrza. Proponuję na poczatek wykluczyc z codziennego użytku całą "chemię", czyli płyny do podłóg ( zamiast tego woda z octem), proszki do prania rzeczy,z którymi pies ma styczność( prać można w specjalnym nieuczulającym szamponie) ,perfumy, dezodoranty, odświeżacze powietrza itp... Czasem hypoalergiczna karma tez może uczulać...najwazniejsze to określić, co dokładnie jest alergenem i albo tego skutecznie unikać, albo odczulić psa na to coś. A "jechanie" cały czas na lekach to nie jest dobre rozwiązanie... Quote
Marek Kurski Posted April 5, 2011 Posted April 5, 2011 marta23t napisał(a): a to jest lek- nie obojętny dla organizmu. bo to steryd... Quote
Recommended Posts