Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam mam 3-miesięcznego szczeniaka mieszańca jak widać na zdjęciu (mama husky/wilczur tatuś Malamut) I sprawa wygląda tak, dostaliśmy go bardzo wcześnie matka już odrzucała (miał 4 tygodnie), to nasz pierwszy piesek, i niestety za nim trafiłam na trop pozytywnego szkolenia mały dostawał klapsa jak załatwił sie w złym miejscu. Teraz uczymy się chodzić na pole w domu sika tylko w łazience na mate. Niestety jak ładnie szły mu komendy siad, łapa, leżeć tak jak mu pokazuje dłonią zostań to szczeka na rękę i chce gryźć.
Zdaje sobie sprawę ze początek był bardzo zły, już tego nie stosujemy a jak coś zrobi źle to po prostu się od niego odwracam (sama żeby się nie denerwować a mały żeby wiedział ze nie zwraca mojej uwagi tym co zrobił) i to super działa.

No ale boje się co z tą ręką, normalnie daje się głaskać lubi spać mi na kolanach jak go "dopieszczam" :P ale gdy przychodzi do zostań i pokazuje mu rękę otwartą jak na stop, to on swoje.

Nie mam pojęcia jak znów go przekonać do siebie (bo chyba mi nie ufa do końca) czy może odpuścić sobie całkowicie gest przy komendzie?

Posted

Ja bym wycofała ten gest póki pies ma z nim tak złe skojarzenia...I zaczęła budować dobre. Robiłabym ten gest i natychmiast z tej felernej ręki podawała super atrakcyjne przysmaki. Karmiłabym też psa z rąk codziennymi porcjami (zamiast z miski). Dalej, również powolutku, przyzwyczajała do wolnych wymachnięć rękami w trakcie jedzenia, dalej wymachnięcie-smakołyk...Tak by w pewnym momencie machająca ręka była zapowiedzią czegoś świetnego. Tylko trzeba bardzo uważać, by nie przeskoczyć kolejnych etapów, powolutku aż do skutku...

No i warto iść na dobre szkolenie. Nic nie jest tak więziotwórcze.

Posted

Bardzo dziękuję za odpowiedź
Gest wycofałam, powoli wprowadzałam go z powrotem z przysmakiem podziałało:D
Wprawdzie tylko jak siedzę bo jak stoję nadal go to trochę straszy, ale idziemy do przodu powolutku.
Mały jeszcze mnie lubiii jupiiiii:D Ależ to cieszy

Posted

Bardzo się cieszę!!! :) Najważniejsze, że zauważyłaś, że coś jest nie tak i chce Ci się coś robić, by to naprawić, brawo :))) Trzymam kciuki za dalsze postępy, powodzenia!