angerthor Posted August 10, 2006 Posted August 10, 2006 Witam, po pierwsze jest to mój pierwszy post, więc witam wszystkich userów serdecznie po drugie, tydzień temu kupiłem sobie 10 tyg. rottweilera (który de facto jest główną przyczyną mojej obecności na tym forum :) ). Posiadam domek jednorodzinny z dużą działką, lecz jak na razie psiak śpi i przebywa głównie w domu. Dlatego mam pytanie : - Kiedy będą musiał zmienić sypialnie psiaka z koca obok mojego łóżka na budę na dworzu ? - Jak zrobić to jak najmniej boleśnie dla psa (wiadomo, taka degradacja raczej nie jest najmilsza) ? Czy i ew. jak go wcześniej przygotować do tej zmiany ? Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam. Quote
marmara_19 Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 rottwailer nie nadaje sie do mieszkania w budzie!nie ma odpowiedniej siersci itp!po co Ci rottwailer?zeby mieszkal przy budzie i straszyl ludzi zeby nie wchodizli na Twoj teren? Quote
angerthor Posted August 11, 2006 Author Posted August 11, 2006 heh, dlaczego rottweiler ? po prostu uwielbiam tą rasę. Miałem już raz suczkę rottweilera (zdjęcie w avatarze) jednak niestety jakiś czas temu odeszła Wychowałem ją w bloku, a kiedy przeprowadziłem się do domku jednorodzinnego miała już ok. 3 lat i szybko zaakceptowała mieszkanie w budzie. Dlatego nie zgadzam się, że buda nie nadaje się dla rottweilera. Moja sunia mieszkała w niej kilka lat i NIGDY nie miała żadnych problemów z sierścią. Ale w każdym razie Twoja wypowiedź nie była odpowiedzią na moje pytanie. Quote
marmara_19 Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 w takim arzie przepaszam za moj "naskok" na Ciebie... ale jest wiele ludzi nieswiadomych i kupujacych psy tylko do pilnowania, ktore same soba musza sie zajmowac;/ a to nie ejst dobre... hmmm a co do "przestawienia" pieska z domu na bude... jesli masz epwnosc, ze peisek sam sie nie wydostanie poza teren i, ze ktos go nie zabierze to teraz juz moglbys go przystosowywac tj. uczyc , ze buda i kojec sa fajne nawet w nocy gdy Cie nie ma... jest cieplo itp wiec powinien sie psiak przystosowac.. to jets moje zdanie... ale moze neich sie wypowiedza ludzie, ktorzy maja wieksze pojecie o tym niz ja:) pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam:) Quote
madalenka Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 Nie przestawiaj biednego psiulka na bude ... :placz: Dla mnie to jest straszne. Tak jakby mnie rodzice wygonili nagle z domu i kazali spac samej, na zimnym, ponurym podworku ... Balabym sie, bylo by mi zimno, bylabym zla i plakalabym, bo bylabym samotna ... Pomysl o tym. Skoro mieszkales juz z psem w domu, to przezyjesz jak bedzie z toba. A piesek na pewno bedzie o niebo szczesliwszy!!! :cool3: A taki szczeniak to na pewno sie nie nadaje na podworko. Jesli juz musisz to jak bedzie mial 3 - 4 mies ... Ale wpierw pomysl sobie o Twoim biednym, kochanym kotku, ktory bedzie, np. w grudniu plakal na zewnatrz, a ty bedziesz grzal sobie stopy przy kominku ... Mi by nie bylo przyjemnie ... Po to ci pies, zeby zyl oddzielnie??? Ja mam psa, aby spedzac z nia jak najwiecej czasu i kazda, nawet 10 miutowa rozloka jest straszna i dla mnie i dla niej. I obie sie straaasznie kochamy :loveu: ! Quote
angerthor Posted August 11, 2006 Author Posted August 11, 2006 ok, wybaczam naskok :) ale btw: argument, że sierść rottweilera jest nieodpowiednia do budy mnie powalił, dlaczego? Przecież mają krótką sierść, nie wymaga strzyżenia, łatwa w pielęgnacji itd. A co powiedzieć o psach które mają dłuuuuugą sierść ? psiaka zaczynam już wychowywać pod tym kątem, na razie idzie nam znośnie. Najpierw próbuje aby sam został na dworzu, nie skrobał do drzwi i nie piszczał. Oswajam go również z budą i z kojcem. Ale kiedy w takiej sytuacji powinno się kazać pieskowi spać w budzie a nie w domu, koło 6, 9 miesiąca, czy kiedy ? Quote
marmara_19 Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 im wczesniej tym lepiej! pozniej trudno bedzie psiakowi zrozumiec dlaczego pancio go wyrzucil z domku.. a tak nauczy sie od malego, ze tak sie zyje w budzie i bedzie ok:) Quote
Sonika Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 angerthor napisał(a):ok, wybaczam naskok :) ale btw: argument, że sierść rottweilera jest nieodpowiednia do budy mnie powalił, dlaczego? Przecież mają krótką sierść, nie wymaga strzyżenia, łatwa w pielęgnacji itd. A co powiedzieć o psach które mają dłuuuuugą sierść ? tak, ale zauwaz, ze długa siersc duzo lepiej chroni przed zimnem, deszczem, sniegiem. Wlasnie z tego wzgledu, w budzie powinny mieszkac psy dlugowlose z grubym podszerstkiem(to jest podstawa) ;) Quote
Recommended Posts