Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

a_niusia napisał(a):
ale ja nie rozmawialam z osobba, ktora planuje dwa male psy, ale dwie duze charcice.

jasne, mozna inaczej:)))
ale chyba nie sugerujesz, ze z dwoma psami wielkosci charta czy setera wygodniej jest jechac np. na wystawe, do lasu, za ,miasto na wakacje pkp?
juz samo podrozowanie komunikacja miejska przy dwoch tej wielkosci psach jest srednio komfortowe nawet jesli sa bardzo grzeczne.

i trzeba to brac pod uwage czy jest sie studentem, czy nie.

zwłaszcza, że np we Wrocławiu jest przepis, ze 1 osoba może jechać tylko z 1 psem

• Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ladySwallow napisał(a):
No dobrze, a jak ktoś jest studentem niezbyt pewnym jutra i ma dwa małe psy?

a nie wiem, co.

malo mnie obchodza obcy studenci i ich zwierzeta dopoki nie wchodza mi zbyt intensywnie w droge.

o czym konkretnie chcesz prowadzic dyskusje?

Posted

a_niusia napisał(a):
a nie wiem, co.

malo mnie obchodza obcy studenci i ich zwierzeta dopoki nie wchodza mi zbyt intensywnie w droge.

o czym konkretnie chcesz prowadzic dyskusje?

O tym, że zawsze fascynuje mnie pogląd, że student najlepiej, żeby nie miał psa, bo ma "niepewną sytuację życiową". Jak dodać do tego poglądy, że po studiach nie można mieć psa, bo się dużo pracuje, potem ma się dzieci, a jak one już dorosną, to jest się za starym - tworzy się super ideologia :lol:

Posted

ladySwallow napisał(a):
O tym, że zawsze fascynuje mnie pogląd, że student najlepiej, żeby nie miał psa, bo ma "niepewną sytuację życiową". Jak dodać do tego poglądy, że po studiach nie można mieć psa, bo się dużo pracuje, potem ma się dzieci, a jak one już dorosną, to jest się za starym - tworzy się super ideologia :lol:

A to i ja już zauważyłam ;) Pies dla dziecka wiadomo, olaboga, nie wolno, dla nastolatka nie, bo pójdzie na studia i nie wiadomo co się stanie, reszta jak wyżej... Nigdy nie ma dobrej pory na psa - jeśli ktoś nie jest gotowy na wyrzeczenia i niedogodności związane z jego posiadaniem.

Posted

wezcie pod uwage, ze kazdy jesli chodzi o posiadanie psa, powinien kierowac sie tylko wlasnymi przekonaniami i nie patrzec na innych ludzi.

dlatego mnie nie obchodza studenci, ktorzy maja w domu zwierzyniec. naprawde: kazdy moze miec w domu tyle zwierzat, ile chce.

ja tez chcialam miec psa jako natolatka, kiedy odszedl pies, ktory byl ze mna cale dziecinstwo. ale nikt nie wyrazil na to zgody i slusznie. zaraz poszlam na studia, wyjechalam za granice na stypendium, studiowalam, pracowalam i po prostu pies ten musialby zostac z moimi rodzicami i ostatecznie nie bylby wcale moj.

pierwszego psa kupilam, kiedy bylam calkowicie samodzielna osoba i stac mnie bylo na psa nie tylko czasowo, ale i materialnie. szczegolnie, ze jestesmy rodzina z kynologicznym zacieciem i wiedzialam, ze na jednym psie sie nie skonczy.

drugi piest to juz byl wybor jeszcze bardziej swiadomy, szukalam malej naprawde po swiecie i wcale nie bylo oczywiste, ze akurat nasza rodzina zostanie wybrana na dom dla niej.

mam dwa psy rasy duzej, mysliwskiej i z perspektywy osoby, ktora ma takie psy, wypowiadam sie w tym watku i uwazam, ze mam do tego pelne prawo.

tak samo mam prawo uwazac, ze pies na studiach to pomysl kiepski. chyba ze sie mieszka z rodzicami, ktorzy w razie czego pomoga lub po prostu psy to wspolna, rodzinna pasja. ale ja studiowalam dwa kierunki dziennie i jeden byl dosc absorbujacy, a do tego jeszcze pracowalam i patrze na to ze swojej perspektywy. pewnie, gdybym miala staly doplyw kasy, nie musialabym i nie chcialabym pracowac, studiowalabym zaocznie, siedzialabym caly dzien w chacie i mogla poswiecic psom dostatecznie duzo czasu, to mialabym inne zdanie.

Posted

jestem daleka od sugerowania komus, ze jego pies jest biedny.
ani tez od tego, ze pies generuje potrzeby takie jak kupno samochodu.
nie odnos wszystkiego do wlasnej osoby. ja ciebie nie znam, nie znam tez twoich zwierzat domowych.

naprawde...to nie jest watek o twoim psie ani tez o moich. to watek o dwoch psach w bloku i tyle.

mi na tym forum wprost ktos kiedys napisal, ze moj pies mogl trafic lepiej...
najwazniejszy dla mnie jest fakt, ze moj pies jest innego zdania:)