Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

światło było kiepskie to i zdjęcia wyszły jakie wyszły....

ale następne powinny być ładniejsze :)

i znalazłam powód negatywnego zachowania Sonii... to Ciapek :roll: on ją podpuszcza, nakręca itp, a jak już jest łomot to ucieka i siedzi cicho, czasem ją nakręca do działania i trzyma się tuż za nią :roll: więc coś mi się wydaje, że zaczynam naukę z Sonią, ale jak same będziemy....
poza tym i tak muszę linkę treningową kupić, więc czy kupię teraz czy za kilka miesięcy to już bez różnicy...

i teraz jeszcze gorące, bo wczorajsze fotki Szarego :)

Posted

dyskryminacja jest, bo to PSIA galeria :D poza tym u mnie jest wyższość psów nad kotami. Jakoś specjalnie mnie nie kręcą kiciaki. Mamy je, bo fakt one to 100% pracujące są....ale egoizmem zawiało :D

Posted

[quote name='kalyna']
dyskryminacja jest, bo to PSIA galeria :D poza tym u mnie jest wyższość psów nad kotami. Jakoś specjalnie mnie nie kręcą kiciaki. Mamy je, bo fakt one to 100% pracujące są....ale egoizmem zawiało :D

W tytule wyraźnie jest napisane: Sonia w typie ON & kundelek Ciapek i 3x KOT :mad:

Posted

Ja juz mam plana , jak Sebastian sie nie zgodzi to moze jego mame przekonam :evil_lol:

ale nas rozpiescilas fotkami :loveu::loveu::loveu::loveu: kochane zwierzaczki :loveu::loveu::loveu::loveu:

Posted

[quote name='vaness']http://vpx.pl/i/C0vJS.jpg
kumple :D
taaa :) najlepsi :)
[quote name='Aleksandra95']super foteczki !:loveu:
dzięki :)
[quote name='deer_1987']Ja moge duzo Ciapka ogladac :loveu:
cieszy mnie to :) a to pewnie sprawka jego jakiś tam jamniczych genów :D
[quote name='magdabroy']Dzięki :loveu::loveu::loveu::loveu::loveu:
a proszę bardzo :D
[quote name='magdabroy']W tytule wyraźnie jest napisane: Sonia w typie ON & kundelek Ciapek i 3x KOT :mad:
no właśnie koty są zebrane do jednej paczki :D a Sonia i Ciap mają swoje miejsca :)
[quote name='dOgLoV']Ja juz mam plana , jak Sebastian sie nie zgodzi to moze jego mame przekonam :evil_lol:

ale nas rozpiescilas fotkami.... kochane zwierzaczki :
planuj, planuj :)
nie myślałam, że małe psy mogą być takie fajne :) ostatnio to ja śpię na połówce łóżka (bo całego rozkładać nie chce mi się....) na nogach śpi Ciap a koło łóżka Sonia :loveu: fajnie się śpi, ale trochę nogi bolą rano :lol:

ja już z dziewczynami z innego forum weszłam w plan Oczywiście to sa żarty, ale dobrze to wymyśliłyśmy :D możesz skorzystać z niego :D bo mój tata chce 3 psa i to ONa, I koniec. I na 4 psa nie chce się zgodzić, pod żadnym warunkiem.... a ja oprócz 2 ONów to chciałabym 2 takie małe kundelki. Coby Ciap miał w domu swego przyjaciela. I to musi być adoptowany szczylek ze schronu. i już nawet oglądałam, sporo fot, ale tata jest na nie :( to wymyśliłyśmy, żeby mi za podrzuciły pod dom jakiegoś takiego psiaka. Bo przecież rodzice nie będą mieć serca oddać go do schronu a znajomi nie chcą psa, więc zostałby :loveu: bo jak takie 3 psy się najedzą to i ten 4 też :D ale to są narazie tylko żarty :D
Podpytałam mamy coby się stało, gdyby nam ktoś na podwórko podrzucił psiaka to co zrobilibyśmy z nim? a mama na to: no pewnie nic, bo jak tu oddać takiego biedaka do schronu jak tam tyle psów jest i spojrzała się na mnie bardzo podejrzliwym wzrokiem :lol:

Posted

deer_1987 napisał(a):
No wiadomo on i te jego jamnicze geny :loveu:

U nas nie ma takich bezdomnych to nie moglam tak zrobic :razz:

w sumie jak oglądam fotki ze schronu to nie ma chyba tygodnia, żeby jakiś szczylek tam nie trafił...
czasem całe mioty tam lądują, bo komuś się nie chce pilnować suki w cieczce, a sterylizować nie będzie, bo to wbrew naturze :roll: i takie podobne tłumaczenia :(

Posted

kalyna napisał(a):
w sumie jak oglądam fotki ze schronu to nie ma chyba tygodnia, żeby jakiś szczylek tam nie trafił...
czasem całe mioty tam lądują, bo komuś się nie chce pilnować suki w cieczce, a sterylizować nie będzie, bo to wbrew naturze :roll: i takie podobne tłumaczenia :(

W sumie jak ktos umie upilnowac to nie musi zaraz sterylki, ona swoje wady tez ma :( ja sie zdecydowalam bo sherry miala uciazliwe urojone po kazdej co zwieksza ryzyko chorob :(

A Milka to tak mialo byc, raz przed adopcja a dwa w polsce to 10 razy taniej to wolalam zeby tam miala sterylke.

Posted

kalyna napisał(a):

Zmiana mentalność jest konieczna i należy określone zachowania wpajać od dziecka. Potem jest za późno....

Posted

kalyna napisał(a):

ja już z dziewczynami z innego forum weszłam w plan Oczywiście to sa żarty, ale dobrze to wymyśliłyśmy :D możesz skorzystać z niego :D bo mój tata chce 3 psa i to ONa, I koniec. I na 4 psa nie chce się zgodzić, pod żadnym warunkiem.... a ja oprócz 2 ONów to chciałabym 2 takie małe kundelki. Coby Ciap miał w domu swego przyjaciela. I to musi być adoptowany szczylek ze schronu. i już nawet oglądałam, sporo fot, ale tata jest na nie :( to wymyśliłyśmy, żeby mi za podrzuciły pod dom jakiegoś takiego psiaka. Bo przecież rodzice nie będą mieć serca oddać go do schronu a znajomi nie chcą psa, więc zostałby :loveu: bo jak takie 3 psy się najedzą to i ten 4 też :D ale to są narazie tylko żarty :D
Podpytałam mamy coby się stało, gdyby nam ktoś na podwórko podrzucił psiaka to co zrobilibyśmy z nim? a mama na to: no pewnie nic, bo jak tu oddać takiego biedaka do schronu jak tam tyle psów jest i spojrzała się na mnie bardzo podejrzliwym wzrokiem :lol:

Identyczny plan miałam jako nastolatka ;) Zawsze działał :) Nigdy nie oddaliśmy zwierzaka, zawsze zostawał u nas :)

Posted

deer_1987 napisał(a):
W sumie jak ktos umie upilnowac to nie musi zaraz sterylki, ona swoje wady tez ma :( ja sie zdecydowalam bo sherry miala uciazliwe urojone po kazdej co zwieksza ryzyko chorob :(

A Milka to tak mialo byc, raz przed adopcja a dwa w polsce to 10 razy taniej to wolalam zeby tam miala sterylke.

ja nie piszę, że ktoś jak ma sukę to od razu sterylka. Jak umie ją upilnować i odpowiada mu to to jego decyzja. Natomiast sterylizować powinno się suki które całe życie siedzą na łańcuchu, czy sa wolno biegające po całej okolicy. I właściciel nawet nie wie kiedy owe cieczki sa :roll: bo potem te niechciane szczeniaki są oddawane do schronu. Ewentualnie zadbają o nowe domu dla szczeniaków...
Poza tym schroniska pękają w szwach, nie jedno przekracza liczba miejsc dla psów. U nas jest chyba na 84 miejsca a psów ponad 100 i to grubo ponad. A niestety ludzi chcących adoptować jest mało.

Ja miałam serdecznie dość cieczek w wykonaniu Sonii. A raczej Ciapka, który dostawał małpiego rozumu.I nie szło z nim dojść do ładu w żaden sposób. Owszem boję się jakiś powikłań po sterylce, no ale mam nadzieję, że podjęłam słuszną decyzje.
M&S napisał(a):
Zmiana mentalność jest konieczna i należy określone zachowania wpajać od dziecka. Potem jest za późno....

Mi sie podoba to, że jak ktoś adoptuje psa to ma konieczność wysterylizowania i kastrowania. Wiem, że to niestety jest spory wydatek, ale opłacalny. Znam ludzi, którzy swoją suczkę szczepili aby cieczki nie było, fakt skończyło się tym, że odeszła na nowotwór. nie wiem, czy to była przyczyna czy nie, ale mniejsza o to. Dopiero jak wzięli suczkę z schronu i polecono im aby wysterylizowali to dopiero mają spokój z cieczką. Kotkę też szczepili, po czym jakiś czas temu pędzili na poważną operację. Więc edukacja musi być, bo to podstawa jest. bo w sumie niby zwykły proceder adopcyjny, a jednak przekonał ludzi, że warto.
magdabroy napisał(a):
Identyczny plan miałam jako nastolatka ;) Zawsze działał :) Nigdy nie oddaliśmy zwierzaka, zawsze zostawał u nas :)

hahahah :D dobrze wiedzieć,że może plan sprawdzić się :)

mam pytanie. Słyszeliście może o tym, że jak kot ma umrzeć to ucieka?
bo ja słyszałam, że kiedy kot czuje ze zbliżają się jego ostatnie dni to on odchodzi od swojej rodziny, aby umrzeć w samotności...to jest prawda czy jakiś mit wyssany z palca?

Posted

z kotem to nie mit, to prawda.......kot odchodzi, żeby umrzeć

A w kwestii sterylki, robisz ją raz i masz święty spokój i suka ma też. A koszta są mniejsze niż np. leczenie ropomacicza. Moim zdaniem wszystkie psy i suki niehodowlane powinny być sterylizowane i kastrowane.

Posted

M&S napisał(a):
z kotem to nie mit, to prawda.......kot odchodzi, żeby umrzeć

A w kwestii sterylki, robisz ją raz i masz święty spokój i suka ma też. A koszta są mniejsze niż np. leczenie ropomacicza. Moim zdaniem wszystkie psy i suki niehodowlane powinny być sterylizowane i kastrowane.

dokładnie :) poza tym przeczytałam gdzieś mądre słowa, ale znaleźć już ich nie umiem.... ale sens to był taki:
"suka przeciętnie ma cieczkę 2 razy w roku po 3 tygodnie. W sumie to 1,5 miesiąca wyrwane z życia psa, bo wtedy spacery itp to nie za bardzo są udane. często wtedy suki siedzą w kojcach i nie sa wybiegane. Psy żyją dość krótko, więc czy warto wyrywać z życia te 1,5 miesiąca rocznie przez cieczki. Lepiej zrobić sterylkę i wtedy cieszyć się każdym dniem spędzonym z psem."
i to mi też dało do myślenia, bo Sonia wtedy siedziała w kojcu, a często to było tak, że pogoda pozwalała iść na dłuższy spacerek i była lipa. pobawić i pobiegać tez nie mogła, bo Ciap...

Ostatnio zauważyłam, że sąsiada 2 suki miały cieczki, bo ta jedna mu zwiała :roll: normalnie to one nie uciekają, ale przyjdą te dni to raz dwa im to idzie... a potem jak widzimy, że biegają to dzwonimy do sąsiada, aby nie miał jakiś problemów przez to. W sumie to nie rozmawiałam z nim nigdy ja, tylko rodzice, więc mogliby sterylizację też zaproponować....

co innego suki hodowlane...

a co do tych kotów to znam chyba 2 przypadki takie :( ale jakoś myśli takiej nie dopuszczałam, bo brali mnie za wariata :D

Posted

Z kotem przerobiłam to na własnej skórze......:(

Moim zdaniem w hodowlach psów powinno wprowadzać się pewne zasady obowiązujące u kotów rasowych. Nie każdy pies/suka z papierami nadają się do hodowli, nie każdy chce wystawiać i należałoby wprowadzić obowiązek kastracji, sterylizacji przez nowych wlascicieli.

Posted

Ze sterylka bedzie dobrze, duzo przemyslalas to na pewno dobrze robisz!

Ja przede wszystkim widze obowiazek chipa i rejestracji psa, to potem nie bedzie tyle rzekomo znalezioncyh a to ich wlasne co oddaja..