kalyna Posted April 18, 2013 Author Posted April 18, 2013 [quote name='Kaaasia']http://i1076.photobucket.com/albums/w457/kalyna2/DSC_0148-1_zps411d169d.jpg Ciap w trybie polowania :cool3: Ja tam też wolę pieski :loveu: i nic mi zwisającego nie przeszkadz :evil_lol: ale jeszcze w trybie do odwołania ;) [quote name='agaga21']Ciapuś jaki porządnicki, kałuże omija:evil_lol: noe przecież moje psiaki moczyć łapek nie będą :roll: a jak wpadł w błotko, to jak wracaliśmy to po polu szedł na całej długości flexi, coby na pewno nie zamoczyć paznokcia :D makot'a;20743936 napisał(a):HAha Sonia jest the best :D Suka i tyle :D Macicy może nie ma, ale jajniki raczej tak :diabloti: To i humorki się zmieniają :D U nas to samo z Bastą i z Nitką... mają kilka różnych twarzy w zależności od humoru. Chociaż Nitka przy Baście to dosyć stabilna emocjonalnie jest... ale Basta ... szkoda gadać :P Czasem przez 2-3 tygodnie jest kochaym miziakiem, który delikatnie bawi się z resztą stada, a potem wstępuje w nią diabeł i przez dajmy na to 2 tygodnie jest WREDNĄ, RUDĄ SUKĄ, która ma nadwyżki testosteronu chyba i wyżywa się na słabszych o takie maksymalne pierdoły, że aż trudno uwierzyć. Występują też humorki pt. "Bujam w obłokach", oraz tzw. "normalność". I to wszystko zmienia się cyklicznie. SUKI tak mają :diabloti: OO jak Ty mnie dobrze rozumiesz :loveu: U mnie przechodzimy kilka razy koło jazgaczy i Sonia, co najwyżej spojrzy na nie... ale jak ma dzień, to nie spodziewanie tak wypruje do nich, że ręce powyrywałaby. Ale musi, no musi komuś :mad: i będzie szukać ofiary. Albo walnie focha i sie doopą do nas odwróci. I siedzi przodem np. do drzwi od garażu, albo ściany czy płota :D ooo albo będzie leżeć przy drzwiach i się nie ruszy... tak samo, nie przeszkadzało jej długo, że Gandi zajął jej miejsce przy schodach, a raz spuściła mu łomot za to. Albo jak je kość i Gandi koło niej je swoją, albo koło niej chodzi, zabiera podstępem zabawkę i jest OK, ale raz dama jadła kość i Gandi chciał przejść koło niej, tzn. po drugiej stronie holu i warknęła na niego, ze biedak się wystraszył :mdleje: [quote name='phase']http://i1076.photobucket.com/albums/w457/kalyna2/DSC_0139-1_zps88d3053d.jpg cudne zdjęcie, świetny Ciapol. :loveu::loveu: :loveu: [quote name='Ty$ka']Mnie płeć nie robi różnicy. Liczy się charakter ;) Aczkolwiek nie wyobrażam sobie, by teraz mieć sukę, jakoś tak bliżej mi do psów :lol: Ale u Was zielono już :D A reszta psińca gdzie? ;P No ale charakter, to jakby nie było ma coś wspólnego z płcią :) Ja też nie wyobrażam sobie mieć teraz jeszcze jedną suczkę... to nie na moje nerwy :diabloti: tutaj :D Quote
kalyna Posted April 18, 2013 Author Posted April 18, 2013 wsio :D widać piękną współpracę Sonii na tym spacerze :loveu: Quote
*Magda* Posted April 18, 2013 Posted April 18, 2013 http://i1076.photobucket.com/albums/w457/kalyna2/DSC_0193_zpsefc7de8d.jpg mina głupka :D Quote
kalyna Posted April 18, 2013 Author Posted April 18, 2013 [quote name='magdabroy']http://i1076.photobucket.com/albums/w457/kalyna2/DSC_0193_zpsefc7de8d.jpg mina głupka :D wydało się :eviltong: Quote
Kaaasia Posted April 18, 2013 Posted April 18, 2013 http://i1076.photobucket.com/albums/w457/kalyna2/DSC_0152_zpsa6724916.jpg Równiutko :loveu: Jak dajesz sobie radę z nimi sama na smyczy? Czy w razie czego oleją sprawę po odpowienich słowach :evil_lol:, bo jak razem zechcą wystartować to będziesz fruwać :evil_lol: Quote
kalyna Posted April 18, 2013 Author Posted April 18, 2013 [quote name='phase']Uwielbiam oglądać ich. :loveu: miło mi :loveu: :loveu: [quote name='Kaaasia']http://i1076.photobucket.com/albums/w457/kalyna2/DSC_0152_zpsa6724916.jpg Równiutko :loveu: Jak dajesz sobie radę z nimi sama na smyczy? Czy w razie czego oleją sprawę po odpowienich słowach :evil_lol:, bo jak razem zechcą wystartować to będziesz fruwać :evil_lol: one trzymają sie siebie dość blisko :) Ja nie jestem chucherkiem, więc przeciągnąć się nie chcę dać. Ale podchodzę do sprawy, że lepiej taktyką niż siłą... jak czuję, ze zaczynam tracić grunt pod nogami, bo ciągną jak parowozy to zapieram się nogami i każdy dostaje pstryk w uszko, czasem do tego jakieś słówko i działa :loveu: nie wiem dlaczego, bo to jest zero bólu, ale najważniejsze, ze działa. Najgorzej, to raz pokazać psu, ze ma siłę, żeby mnie przeciągnąć, to potem ciężko to wyplenić. Jak pociągnie to stosowałam na początku, jak pies się zapominał, krótkie szarpnięcie smyczą, ale nie pociągnięcie. Ciągnęłam na początku i robiłam z Sonią zawody w przeciąganie :cool3: Jak wiem, ze może być draka z psami z za ogrodzeniem to już mówię: Nie wolno. I wtedy Sonia spogląda tylko kątem oka, ale wystartować jej nie wolno. I to też działa...bo Gandi stoi i PACZY i nie wiem co w tej małej główce tam się rodzi... Dlatego wtedy jestem bardziej surowa dla Sonii, bo nie chcę mieć na smyczy dwóch dzikusów... Niestety nie we wszystkich momentach tzn. jeden ON na osiedlu. Tam to jest reset mózgu. I wtedy jak tam idę to idą pojedynczo. i się dzieje :mad: Czasem jak zaczynają robić za parowozy, a są sytuacje, gdzie muszą iść blisko.. choćby, gdy samochód przejeżdża. To obrożę podciągam , aż za uszy. Tak jak kolczatkę powinny psy nosić. Wtedy też fajnie się psem steruje. Dlatego jestem zakochana w obrożach półzaciskowych. Bo mogę w każdym momencie wyregulować. A po drugie, odkąd mamy półzaciski to psy wiedzą, ze nie opłaca się ciągnąć. I widzę różnice, niż przy zwykłych obrożach.... I bardzo staram się nie klnąć do psów.. normalnie to różne słówka u mnie lecą.. aż nie wypada... ale do psów nie chcę używać niektórych wyrazów... Raz spróbowałam, bo Sonia mnie wkurzyłą.. i nic to nie dało, a sama poczułam się bezradna... nie mówię, ze to się nie zmieni :oops: I wszystko co napisałam dotyczy się Owczarów, do Ciapka jest inne podejście... ale jak są 3 parowozy to wsie 3 po uszach dostają.... Ciapka nie mogę traktować jak Owczarów, a Owczary jak Ciapulca ;) Ale się rozpisałam... uuuu nikomu się nie będzie chciało tych pierdół czytać :evil_lol: Quote
*Magda* Posted April 18, 2013 Posted April 18, 2013 Ja przeczytałam te Twoje pierdoły :eviltong: Quote
Kaaasia Posted April 18, 2013 Posted April 18, 2013 Ja też przeczytałam :eviltong: U Olka półzacisk mało działa- jest lepiej niż na zwykłej obroży ale potrafi ciągnąć :mad: A czasem odpowiednio zaakcentowane "Oli kur.a" sprawia że piesio grzecznieje od razu :evil_lol: Quote
Ty$ka Posted April 18, 2013 Posted April 18, 2013 No niby tak, ale wszystko zależy też od rasy, bo w niektórych to nie ma różnicy między płciami ;) http://i1076.photobucket.com/albums/w457/kalyna2/DSC_0193_zpsefc7de8d.jpg "wcale nie jestem głupi" :lol: :D Świetne foty, a tititittiti :loveu: Quote
makot'a Posted April 18, 2013 Posted April 18, 2013 Ja też przeczytałam :D Rozumiem, że Gandzik jeszcze nie przejawia chęci spuszczania obcym samcom łomotu? :diabloti: Quote
zmierzchnica Posted April 19, 2013 Posted April 19, 2013 kalyna napisał(a):miło mi :loveu: :loveu: one trzymają sie siebie dość blisko :) Ja nie jestem chucherkiem, więc przeciągnąć się nie chcę dać. Ale podchodzę do sprawy, że lepiej taktyką niż siłą... jak czuję, ze zaczynam tracić grunt pod nogami, bo ciągną jak parowozy to zapieram się nogami i każdy dostaje pstryk w uszko, czasem do tego jakieś słówko i działa :loveu: nie wiem dlaczego, bo to jest zero bólu, ale najważniejsze, ze działa. Najgorzej, to raz pokazać psu, ze ma siłę, żeby mnie przeciągnąć, to potem ciężko to wyplenić. Jak pociągnie to stosowałam na początku, jak pies się zapominał, krótkie szarpnięcie smyczą, ale nie pociągnięcie. Ciągnęłam na początku i robiłam z Sonią zawody w przeciąganie :cool3: Jak wiem, ze może być draka z psami z za ogrodzeniem to już mówię: Nie wolno. I wtedy Sonia spogląda tylko kątem oka, ale wystartować jej nie wolno. I to też działa...bo Gandi stoi i PACZY i nie wiem co w tej małej główce tam się rodzi... Dlatego wtedy jestem bardziej surowa dla Sonii, bo nie chcę mieć na smyczy dwóch dzikusów... Niestety nie we wszystkich momentach tzn. jeden ON na osiedlu. Tam to jest reset mózgu. I wtedy jak tam idę to idą pojedynczo. i się dzieje :mad: Czasem jak zaczynają robić za parowozy, a są sytuacje, gdzie muszą iść blisko.. choćby, gdy samochód przejeżdża. To obrożę podciągam , aż za uszy. Tak jak kolczatkę powinny psy nosić. Wtedy też fajnie się psem steruje. Dlatego jestem zakochana w obrożach półzaciskowych. Bo mogę w każdym momencie wyregulować. A po drugie, odkąd mamy półzaciski to psy wiedzą, ze nie opłaca się ciągnąć. I widzę różnice, niż przy zwykłych obrożach.... I bardzo staram się nie klnąć do psów.. normalnie to różne słówka u mnie lecą.. aż nie wypada... ale do psów nie chcę używać niektórych wyrazów... Raz spróbowałam, bo Sonia mnie wkurzyłą.. i nic to nie dało, a sama poczułam się bezradna... nie mówię, ze to się nie zmieni :oops: I wszystko co napisałam dotyczy się Owczarów, do Ciapka jest inne podejście... ale jak są 3 parowozy to wsie 3 po uszach dostają.... Ciapka nie mogę traktować jak Owczarów, a Owczary jak Ciapulca ;) Ale się rozpisałam... uuuu nikomu się nie będzie chciało tych pierdół czytać :evil_lol: Zgadzam się z tym, że nie można kundlom pokazać, że się da ciągnąć ;) Jak ja idę z 4, to na początku spaceru robię małą musztrę. Jakoś im się wtedy wbija do łbów - na tym spacerze nie ma świrów. I potem jest ok. Jeśli im poluzuję na początku, to potem jest ciężko je ustawić, chociaż też się da (np idę kilka kroków i "SIAD!", znowu kilka kroków i znów "SIAD!" - działa :). Ale łatwiej pokazać, że żartów nie ma i jest spokój :) Moja mama raz wzięła całe stado to podobno fruwała za nimi. No ale jak się każdemu chce dać powąchać co chce, podejść gdzie chce to tak wygląda - jak idziesz ze stadem to nadajesz kierunek i nie ma zmiłuj :diabloti: Ja do psów zazwyczaj nie klnę... Wykorzystuję to na specjalne okazje :evil_lol: Jak Frotek dawno temu mi złapał śp świnkę i ryknęłam kwiecistymi słowami to zadziałało (a że miał do czynienia z pijakami to zna te słowa doskonale). Albo jak biegałam z nimi, Hera na 7 m taśmie, Fro na flexi 5m i nam sarna wyskoczyła... Nie dało się ich zatrzymać, za duży rozbieg, pędziłam za nimi (musiało to śmiesznie wyglądać :diabloti:) Ale pewne magiczne słowo zadziałało natychmiast :diabloti: Nie wiem w sumie czemu, może człowiek naturalnie wulgaryzmy wypowiada ostrzej? Tym bardziej lepiej ich na co dzień nie używać :cool3: Quote
Oscar Patric Posted April 19, 2013 Posted April 19, 2013 przeczytałam,nie są to na pewno pierdoły,takie rady dają dużo tym ludziom,którzy dopiero wiedzę na temat rasy zdobywają Quote
Izabela124. Posted April 21, 2013 Posted April 21, 2013 Hejka :) Fajne fotki stadka, owczary dwa fajne razem wyglądają :) Quote
kalyna Posted April 22, 2013 Author Posted April 22, 2013 Witamy :multi: Gandi nie ma kontaktów z obcymi psami. Jedyne co zrobi, jak spotykamy to ogon na grzbiet zarzuca. Raczej nie burczy :eviltong: Na razie :) Jakieś foteczki dam :p Quote
kalyna Posted April 22, 2013 Author Posted April 22, 2013 Aleksandra95 napisał(a):Jak zwykle zadowoleni, że mają zabawki :D noo ba :lol: i zimowe zabawy Gandzika i Sonii ;) [video=youtube;IVEX8Sq-2B0]http://www.youtube.com/watch?v=IVEX8Sq-2B0[/video] Quote
Kaaasia Posted April 22, 2013 Posted April 22, 2013 Każde lata ze swoją zabawusią i wszyscy zadowoleni :loveu: Szkoda że filmik bez głosu bo bym chętnie posłuchała warkotów ;) Quote
*Magda* Posted April 22, 2013 Posted April 22, 2013 http://i1076.photobucket.com/albums/w457/kalyna2/DSC_0122-3_zpsaf3a381f.jpg każde ze swoją zabawką :) Quote
Recommended Posts