Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

sunshine napisał(a):
Ja tak patrze przez pryzmat dogo, nigdy ich nie było a teraz co chwilę ktoś ma grzywka:P Z resztą u mnie w mieście też;)

dokładnie to samo zauważyłam.....
rasa robi się bardzo tutaj popularna, tak samo jak Bordery....

Posted

piszę nowy post, bo mamy problem.. czyli ja i Gandi :(
nie umiem nauczyć go aby zrobił siku i kupkę na spacerze... nie umie tego... w ogóle to on chyba na smyczy nie umie się załatwić... bo na podwórku zrobi jak biega z Sonią i Ciapkiem. Na smyczy na podwórku nie zrobi....na spacerze chodzę z nim w ta i z powrotem i nie zrobi, ledwo odepnę go ze smyczy w kojcu to on razu robi :roll:

macie jakieś pomysły?

Posted

Słoneczne dzień dobry :smile:

Szczerze mówiąc to pomysłu nie mam ale jeśli Cię to pocieszy to miałam podobny problem z Ptysiem. Nie chciał w ogóle się załatwiać na spacerze, czasami zrobił pod sam koniec ale raczej trzymał do domu i na ogródku.
Wychodziłam więc z nim nawet na ogródek na smyczy. Głównie z rana po nocce kiedy bardzo mu się chciało.
Teraz już jest ok, nawet czasami jest tak że na ogródku nic nie zrobi a jak wyjdę poza dom to od razu.

Posted

kalyna napisał(a):
nie umiem nauczyć go aby zrobił siku i kupkę na spacerze... nie umie tego... w ogóle to on chyba na smyczy nie umie się załatwić... bo na podwórku zrobi jak biega z Sonią i Ciapkiem. Na smyczy na podwórku nie zrobi....na spacerze chodzę z nim w ta i z powrotem i nie zrobi, ledwo odepnę go ze smyczy w kojcu to on razu robi :roll:

macie jakieś pomysły?

A na spacerze nie możesz go spuszczać? Może użyj linki albo flexi, żeby psiak czuł, że ma luz. Pocieszę Cię, że u większości psów to taki chwilowy świrek... Znam sporo psów, które tak miały w okresie młodzieńczym i wyrosły dość szybko.

Posted

kalyna napisał(a):

macie jakieś pomysły?

Ja mam dokładnie taki problem z Bastą. Całe życie chodziliśmy na spacery, gdzie trzeba było ładnie przy nodze przejść kilometr, a potem luz... Baście nigdy do głowy nie przyszło, żeby mi marsz przerywać, więc załatwiała się dopiero, gdy ją puściłam, a nie na smyczy.
Tutaj w Skarżysku to nie problem, bo na każdym spacerze psy są puszczone, poza tym jest przecież podwórko... ale w Krakowie to był nie lada problem. Nieźle się z Bartkiem musielismy czasem nagimnastykować, żeby Basta się załatwiła na smyczy. Czasem robiła siku dopiero koło 23, mimo, że tego dnia na spacerze była od rana 4 razy i miała okazję.
Ale żeby się załatwiła to smycz musiała być całkowicie luźna, puszczona na całą długość + łażenie krok w krok za Bastą na paluszkach, żeby jej broń Boże nie przeszkodzić.
My doszliśmy do wprawy, ale bywało i tak, że Basta już sobie przykucała, żeby zrobić siku, a tu nagle ktoś z samochodu wysiadł i trzasnął drzwiami.... koniec sikania -.-
I cały teatrzyk od nowa, ale nie na tym samym spacerze - trzeba było wrócić do mieszkania i wyjść na kolejny "spacer"... z nowym nastawieniem :lol:

Posted

no tak, tylko że Gandi mieszka na dworze.. chyba od wtorku będę musiała go wziąć do domu.....bo teraz to przychodzi tak 2 razy dziennie...
albo przypnę mu linkę i niech biega po podwórku z nią... i stopniowo przyzwyczajać.. bo to nie chodzi o moją obecność..

wczoraj byłam z nim na spacerze i puściłam go z smyczą... jakiej głupawki dostał :mdleje: gdyby był większy to połamałby mnie...szkoda, ze aparatu nie wzięłam...

Posted

dzięki za odpowiedzi :multi:

zmierzchnica napisał(a):
A na spacerze nie możesz go spuszczać? Może użyj linki albo flexi, żeby psiak czuł, że ma luz. Pocieszę Cię, że u większości psów to taki chwilowy świrek... Znam sporo psów, które tak miały w okresie młodzieńczym i wyrosły dość szybko.

próbowałam tego wczoraj na spacerze i co zrobił? w kojcu.....
oby mu szybko przeszło ;)
makot'a;19407230 napisał(a):
Ja mam dokładnie taki problem z Bastą. Całe życie chodziliśmy na spacery, gdzie trzeba było ładnie przy nodze przejść kilometr, a potem luz... Baście nigdy do głowy nie przyszło, żeby mi marsz przerywać, więc załatwiała się dopiero, gdy ją puściłam, a nie na smyczy.
Tutaj w Skarżysku to nie problem, bo na każdym spacerze psy są puszczone, poza tym jest przecież podwórko... ale w Krakowie to był nie lada problem. Nieźle się z Bartkiem musielismy czasem nagimnastykować, żeby Basta się załatwiła na smyczy. Czasem robiła siku dopiero koło 23, mimo, że tego dnia na spacerze była od rana 4 razy i miała okazję.
Ale żeby się załatwiła to smycz musiała być całkowicie luźna, puszczona na całą długość + łażenie krok w krok za Bastą na paluszkach, żeby jej broń Boże nie przeszkodzić.
My doszliśmy do wprawy, ale bywało i tak, że Basta już sobie przykucała, żeby zrobić siku, a tu nagle ktoś z samochodu wysiadł i trzasnął drzwiami.... koniec sikania -.-
I cały teatrzyk od nowa, ale nie na tym samym spacerze - trzeba było wrócić do mieszkania i wyjść na kolejny "spacer"... z nowym nastawieniem :lol:

:mdleje:
no ja już mu nawet pofoluję i w krzaczki pozwalam chodzić na smyczy. Wącha, łazi wariuje itp, ale siku niet....wczoraj tez na paluszkach chodziłam za nim i nic.. dzisiaj idziemy z linką...a o sikaniu na komendę to mogę zapomnieć....

nawet myślę, aby Ciapka ze sobą zabrać... bo na razie chodźmy sami, albo wychodzę z Sonią i Ciapkiem... bo nie chcę aby uczył się od starszych różnych zachowań, no i 3 psy na smyczy to jeszcze nie to na co jestem gotowa...

Posted

kalyna napisał(a):
no tak, tylko że Gandi mieszka na dworze.. chyba od wtorku będę musiała go wziąć do domu.....bo teraz to przychodzi tak 2 razy dziennie...
albo przypnę mu linkę i niech biega po podwórku z nią... i stopniowo przyzwyczajać.. bo to nie chodzi o moją obecność..

wczoraj byłam z nim na spacerze i puściłam go z smyczą... jakiej głupawki dostał :mdleje: gdyby był większy to połamałby mnie...szkoda, ze aparatu nie wzięłam...

Oj, faktycznie szkoda, że aparatu nie miałaś, bo głupawka takiego szczeniora to czysta poezja :D

A tak pomijając temat sikania - Ghandi teraz mieszka na dworze, ale wchodzi czasem do domu. Mówiłaś, że planujesz wziąć go ze sobą na studia może i zastanawia mnie, czy wtedy jak byś przyjeżdżała do domu to też mieszkałby na dworku, a nie na salonach?
Ciekawa jestem czy trudno jest przestawić się psu z warunków studia/mieszkanko na dom/podwórko weekendowo... ?

Posted

makot'a;19407301 napisał(a):
Oj, faktycznie szkoda, że aparatu nie miałaś, bo głupawka takiego szczeniora to czysta poezja :D

A tak pomijając temat sikania - Ghandi teraz mieszka na dworze, ale wchodzi czasem do domu. Mówiłaś, że planujesz wziąć go ze sobą na studia może i zastanawia mnie, czy wtedy jak byś przyjeżdżała do domu to też mieszkałby na dworku, a nie na salonach?
Ciekawa jestem czy trudno jest przestawić się psu z warunków studia/mieszkanko na dom/podwórko weekendowo... ?

dzisiaj wezmę aparat :lol:

Na razie to dla mnie trochę kiepsko bo nie wiem czy znajdę pokój, gdzie można z psem i nie będą chcieć jakieś ogromnej sumy... Wydaje mi się, że przy normalnej pogodzie będzie w kojcu. Zresztą tam jest Sonia. A on wiecznie krok w krok potrafi za nią chodzić.. Ale zimą będzie musiałby wtedy w domu siedzieć... wiadomo nie będzie miał takiego ofutrzenia jak psy typowo podwórkowe...

Sonia jak była po sterylce a potem zima to nie było problemu.. Ba w zimę to nawet sama juz chciała wychodzić, bo za gorąco jej było... Ale jak miała mieszkać w domu po sterylce to nie miała problemów.. dzięki temu, teraz jak wchodzi to wie, że ma swoje legowisko i idzie do niego i psa nie ma. Gandi też się tego uczy.

Posted

unikatowydiament napisał(a):
dzieńdoberek:)

witamy :multi:
Kaaasia napisał(a):
Witamy się u Was po raz pierwszy :smile:
Świetne stadko :loveu:
A maluszek to nie ma uszu tylko radary ;)

witamy u nas :)
dziękujemy ;)
a teraz wstawię zdjęcia z ucholami :D
Milena9 napisał(a):
Może jakieś nowe foty :razz:

no właśnie szukałam i znalazłam :D
patusiove napisał(a):
Cudne psiaki. ;))))))

dzięki :loveu:

najpierw 3 zdjęcia Lajli (kuzyna suczka) z grilla czerwcowego :D

a teraz zdjęcia Gandiego z...... 1 lipca .. więc już są stare :D

Posted

łeee starczy mi już tych zdjęć, więc sobie idę...do następnego razu :lol:

no i muszę oznajmić, że właśnie dodałam ostatnio zdjęcia z komputera.... teraz muszę nową porcję zgrać z aparatu....

aa i na tą sesję powyżej załapał się tylko Gargulec, bo bateria mi padła, a później nie chciało mi sie zrobić jeszcze dwóch :lol: straszna Pańcia ze mnie :D

Posted

No i niech mi ktoś powie ,że są śliczniejsze szczeniaczki od Owczarkowych.No nie ma.
Tylko w owczarkowym maluchu jest taka słodycz i te oczka maślana i uszka i łapeczki.
Chyba mnie posrało :evil_lol:
Fajnie rośnie i fajnie ,że jest krótki.