Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

o dorosłe się nie martwię... o szczeniaka mi chodzi, bo wiem jak szybko można go zaniedbać pod tym względem.. przykład Sonii daje do myślenia. Do dzisiaj nie udało nam się nadrobić zaniedbań hodoffcy...

no to teraz dałaś mi do myślenia czy jednak faktycznie nie podawać mu dziennie dwóch tabletek.

no i nasz wet nie kazał żadnych dodatków dawać, jak pies dostaje sucha karmę. Tak więc sama widzisz, że nie mam za bardzo na jakim zdaniu polegać.. oczywiście witaminy, które są w takim proszku to tez mnie wyśmiano.. inni weci jakoś to polecają :roll:

Mimo to wet chyba i tak jest lepiej obeznany w tym co pies może/nie może jeść itp niż przeciętny człowiek...

Posted

Dzień dobry :)

Mi tez vet powiedział, że w suchej karmie jest wszystko ale mimo to zalecił podawanie np. ImmunoDol, Gammolen, ArtroTine(lub coś podobnego na stawy), wapno do picia...

[h=3][/h]

Posted

kalyna napisał(a):
no to teraz dałaś mi do myślenia czy jednak faktycznie nie podawać mu dziennie dwóch tabletek.

no i nasz wet nie kazał żadnych dodatków dawać, jak pies dostaje sucha karmę. Tak więc sama widzisz, że nie mam za bardzo na jakim zdaniu polegać.. oczywiście witaminy, które są w takim proszku to tez mnie wyśmiano.. inni weci jakoś to polecają :roll:

Mimo to wet chyba i tak jest lepiej obeznany w tym co pies może/nie może jeść itp niż przeciętny człowiek...

Już teraz nie pamiętam dokładnie, bo to było 2 lata temu, ale Tora jadła rano suche, a wieczorem gotowane. Te witaminy na stawy miały dawkowanie 1 tab./8kg wagi psa w przypadku karmy suchej. Więc wetka zaleciła podawać 1,5 dawki, no bo Tora nie była tylko na suchym.
No i w związku z tym pytanie: skoro suche (mówię o karmach dla szczeniąt) ma wszystkie witaminy w odpowiednich proporcjach, to po co podawać psu dodatkowe suplementy? Dla mnie odpowiedz jest prosta: żadna karma przetworzona nie jest wstanie dostarczyć odpowiedniej ilości witamin do organizmu. "Sztuczne" witaminy jakie są w karmie, nie są przyswajane tak jak te "naturalne", które dostarczamy do organizmu w jedzeniu ;) Nawet człowiek łykając witaminy w tabletkach, nie przyswaja ich w takim stopniu jak powinnien. Dlatego tak ważne jest urozmaicać dietę, żeby dostarczyć naturalnych witamin ;)

Polegaj sama na sobie ;) Weź to na logikę i porównaj troszkę psa do małego dziecka :) Dziecko/pies potrzebuje mase witamin i dostarcza się je w jedzeniu. Nikt nie faszeruje małego dziecka garścią tabletek, żeby dostarczyć mu witamin. Dziecko dostaje owoce, warzywa, różne rodzaje mięsa, nabiał itp. Wszystko po to, żeby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników ;)
Jest oczywiście coś, gdzie nie można porównać szczeniaka i dziecka: faza wzrostu. Wiadomo, że dziecko rośnie kilka lat, więc dziecka nie trzeba mocno wspomagać wapnem itp., bo regularne podawanie np. nabiału, wystarcza w zupełności ;) Natomiast szczeniak rasy dużej rośnie w ciągu 6-8 miesięcy bardzo, bardzo szybko. I tu potrzebne jest suplementowanie stawów ;)

Posted

kalyna napisał(a):

U mnie na wsi mowia ze wet to ostatnia osoba ktora powinno sie pytac/sluchac w sprawie karmienia zwierzakow.

Co innego nutritionist (jak to po polsku?????) a co innego wet.......

To pisalam ja , Emigrantka, ta od Zary i 6 kotow ;)

Posted

kalyna napisał(a):
Witamy wszystkich w ten świąteczny poranek :D

ehh a u nas to byliśmy wczoraj na szczepieniu.. wzięłam Ciapka i Gandiego i myślałam, że zwariuje z nimi.. Gandi uparcie zdejmował kaganiec Ciapkowi a ten jeszcze bardziej się denerwował..w ogóle to w samochodzie to rozpierducha roku. potem mama jeszcze do sklepu musiała podskoczyć a ja z psami w samochodzie siedziałam i jaką furorę na parkingu robiliśmy :grin::grin: każdy nam do samochodu zaglądał i się uśmiechał.. skończyło się jak Ciap zaczął szczekać... a siedział na fotelu przy kierownicy :evil_lol:

Mama przyszła i powiedziała, że trzeba było wziąć Sonię to już w ogóle czad byłby :D

aa no i dowiedziałam się, że psy z warzyw i owoców nie nie mają.. ale to napisałam w wątku BARFowym. Kupiłam witaminy dla G. i zobaczymy cz będą smakować. Soń miała te same i jej baardzo smakowały. Jadła jak przysmaki. A papki i tak dalej, uparcie będę robić :diabloti:

Jakoś mi wcześniej umknął ten post... ale jak widać czuje oko WCALE nie zmęczone gapieneim się przez całą noc w Cada zobaczy wszystko :diabloti:
A wiesz, jaką my u mnie w wiosce furorę budzimy jak z trójką podróżujemy? :diabloti:
Teraz to już i tak pikuś, ale w zeszłym roku Łati jak tylko samochód się zatrzymał, przechodził w stan "wydrapać się przez szybę JAK NAJSZYBCIEJ" - wtedy to się dopiero ludzie dziwnie patrzyli :D

Albo jak z trójką osobówką żeśmy jeździli i takie trzy mordy z tylnego siedzenia wystawały xD
Do Krakowa zawsze jeździliśmy moim mini vanem, to nie było tego tak widać dobrze... ale i tak na stacjach benzynowych ludzie z dziwnym wzrokiem spoglądali w stronę samochodu :diabloti:

Posted

Witam i dziękuję za odwiedziny :multi:

zdjęć nie ma i nie wiem kiedy będą..o ile będą... :D

Gandiemu bardzo służy BARF ;) teraz jak już mieszam mu jedzenie to kupka jest piękna :D
G. dostaje 1 tabletkę witamin plus warzywka i owoce ;)
wczoraj przeszłam mistrzostwo bo tarłam na tarce truskawki :lol:

Posted

kalyna napisał(a):
Witam i dziękuję za odwiedziny :multi:

zdjęć nie ma i nie wiem kiedy będą..o ile będą... :D

Gandiemu bardzo służy BARF ;) teraz jak już mieszam mu jedzenie to kupka jest piękna :D
G. dostaje 1 tabletkę witamin plus warzywka i owoce ;)
wczoraj przeszłam mistrzostwo bo tarłam na tarce truskawki :lol:

jakie to witaminki konkretnie?

Posted

Mam jakieś stare gnioty... szału nie ma...

[quote name='aganela']jakie to witaminki konkretnie?

http://www.ceneo.pl/5443424s o dokładnie takie ;) tylko my mamy 80 tabletek, więc wetka stwierdziła, że na 2,5 miesiąca minimum powinno starczyć...
i to jest 1 tabletke na każde 7 kg, a G. waży coś ok 15kg. No ale on dostaje mieszane jedzenie ;)

no i mam pytanie czy pies może dostać jeść gotowane nogi wieprzowe? moje wcześniejsze psy przez całe życie dostawały to jeść i nie było najmniejszych problemów, no ale jednak gotowanych kości nie powinny dostawać. Bo pomalutku wysiadam przy kurzych łapkach :lol:

Posted

[quote name='Aleksandra95']http://vpx.pl/i/2012/06/10/X4FVU.jpg aaaaaa :loveu:
:loveu:
[quote name='Klaudia&Aza']Nareszcie jakieś zdjęcia:multi:

http://vpx.pl/i/2012/06/10/X4FVU.jpg pogoń za Ciapem:lol:

http://vpx.pl/i/2012/06/10/dRSoc.jpg hmm, cóż za sympatyczny ogonek:lol:
i jak na razie ostatnie :(
Ciap sam dopomina się o taka pogoń :D
i on zawsze wie gdzie i jak ma się ustawić, aby być na pierwszym planie :lol:
[quote name='Ptysiak']http://vpx.pl/i/2012/06/10/4xs5r.jpg to jest fajne :loveu:

http://vpx.pl/i/2012/06/10/NBg5w.jpg cała gromadka razem :loveu:

dzięki ;)
tak :loveu:

a ja mam baaardzo złą wiadomość :( dzisiaj mi laptop padł... nie wiem co się stało, ale w ogóle system mi się nie załącza...tragedia :(