Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

magdabroy napisał(a):
Moja Tora też myje kotu uszy :D A nawet więcej (pupe) :):):) i odziwo kot na to wszystko pozwala, a czasem nawet się domaga takiej kompieli!

to moje na szczęście do tego stopnia nie są zdesperowane :) ale kot głowę sam podkłada :)

Posted

A ja pewnego ładnego dnia byłam u kuzynki.... Strasznie daleko to było, aż za płotem ona mieszka :lol: nio i ona ma takie fajne małe zwierzątka i nie mogłam się powstrzymać, aby fotek im nie zrobić.... No a jak już mam zdjęcie to i z Wami z chęcią się pochwalę :)
niestety jak nie mogę tak jak oni ich zjeść :( Nie umiem hodować zwierzątka a potem je konsumować na obiad i przez to jestem uważana za odmieńca :(

Posted

Króliczki urocze...
...a co do ich hodowania to ciężka sprawa. Ja sama nie wiem, co o tym myśleć.
Gdybym miała sama się tym zajmować, to z pewnością nie zjadłabym królika, którego własnoręcznie karmiłam, ale no cóż - tak to już jest, że zwierzęta zjadają zwierzęta. Wegetarianką w imię idei na pewno nie zostanę.
Jeśli króliczki są trzymane w dobrych warunkach, są karmione, mają towarzyszy, własne stadko...to jestem w stanie pogodzić się z tym, że ludzie chcą je po prostu zjeść. Takie jest życie.
Byleby zwierzęta za życia nie cierpiały...

Ja osobiście wychowana zostałam na króliczym mięsku, moi dziadkowie do dziś hodują...a i w stajni, gdzie siedzę przez całe wakacje są króliki, które się od czasu do czasu zabija.
Ja byłam mała to ryczałam nad naszymi królikami, ale z wiekiem trochę 'wyluzowałam'.

Posted

Tak mają dobre warunki i dobrze selekcjonowane :) ale mimo wszystko ja strasznie do zwierzątek się przywiązuję i nie umiałabym zjeść....
Ja też niby na króliczym się wychowałam, ale mimo wszystko teraz czuję obrzydzenie... Do świnki i kurki nie, bo do tego jestem przyzwyczajona, ale inne zwierzątka jakoś nie przemawiają do mnie. I ja też nie zostanę wegetarianką, mimo wszystko nie. Tym bardziej, że je głaskają, na podwórko wypuszczają, codziennie wodę itp zmieniają, a jak urosną to amciu amciu... buuuu
a tak nawiasem to ładne masz rysunki :) i moja siostra jest Twoją imienniczką :)

Posted

kalyna napisał(a):
Tak mają dobre warunki i dobrze selekcjonowane :) ale mimo wszystko ja strasznie do zwierzątek się przywiązuję i nie umiałabym zjeść....
Ja też niby na króliczym się wychowałam, ale mimo wszystko teraz czuję obrzydzenie... Do świnki i kurki nie, bo do tego jestem przyzwyczajona, ale inne zwierzątka jakoś nie przemawiają do mnie. I ja też nie zostanę wegetarianką, mimo wszystko nie. Tym bardziej, że je głaskają, na podwórko wypuszczają, codziennie wodę itp zmieniają, a jak urosną to amciu amciu... buuuu

No mi też wesoło nie jest myśląc, że jak pasztet mi mama robi, to z królików 'domowych' właśnie...ale cóż.
Ważne, że za życia dobrze się miewają i się nie męczą :)
Do świń, kur, krów...wszyscy przyzwyczajeni. Nie wiadomo czy 'stety', czy niestety. Również nie zamierzam zmieniać swojego mięsożernego trybu życia i nadal pożywiać się świnkami, ale o warunki ich transportu to bym chętnie powalczyła, żeby się polepszyło, bo to co się dzieje to jakaś tragedia :(

kalyna napisał(a):
a tak nawiasem to ładne masz rysunki :) i moja siostra jest Twoją imienniczką :)

Dziękuję, miło mi :)

Posted

króliki są świetne :) ochroniarz też :)
ja w mieście hodowana :D więc takie dylematy są mi na szczęście obce, wegetarianką byłam kilka lat niestety zdrowie mi się bardzo pogorszyło i dostałam absolutny zakaz wegetariańskich praktyk. osobiście wolałabym zjeść mięso zwierzęcia zadbanego, które miało dobre życie przy gospodarzu niż zwierzęcia męczonego całe życie w klatce i karmionego rurką

Posted

mychaaaaa napisał(a):
Kalyna, nie jesteś jedynym odszczepieńcem! Ja też króliczka, świnki, cielaczka i innych ssaków raczej nie ruszę. Jak już to z mięs jem głównie drób.

A czym takim kury sobie zasłużyły, że jadasz tylko je? :diabloti:

Posted

makot'a;16654334 napisał(a):
A czym takim kury sobie zasłużyły, że jadasz tylko je? :diabloti:

A w ten sposób, że inne mięsa po prostu mi nie smakują, a z fileta kurczaka ciężko mi zrezygnować :eviltong:
Jestem uzależniona od nuggetsów i kawałków kurczaka w pomidorach z ryżem :eviltong:

Posted

mychaaaaa napisał(a):
Kalyna, nie jesteś jedynym odszczepieńcem! Ja też króliczka, świnki, cielaczka i innych ssaków raczej nie ruszę. Jak już to z mięs jem głównie drób.

Nio ja tylko drób i wieprzowinka, bo ja prawie na wsi wychowana.... i niby jak byłam malutka to różności jadłam typu króliczka, gołąbka itp... bleee jak sobie teraz o tym pomyślę :(

Posted

Ja jestem strasznym mięsożercą :diabloti: zrezygnować bym z mięsa nie mogła!! Ale osobiście próbowałam królika i mi nie smakuje, tak samo zresztą jak dziczyzna-fuj :eviltong:

Posted

magdabroy napisał(a):
Ja jestem strasznym mięsożercą :diabloti: zrezygnować bym z mięsa nie mogła!! Ale osobiście próbowałam królika i mi nie smakuje, tak samo zresztą jak dziczyzna-fuj :eviltong:

Ale za to króliczki zdrowe są :P

Posted

urocze te króliki. Ja też nie byłabym w stanie zjeść zwierzęcia, którym sama się opiekowałam. Przecież do takiego zwierzątka szybko bym się przywiązała i nie wyobrażałabym sobie żeby miało umrzeć, a co dopiero żebym miała je zjeść. Mięso jadam w jak najmniejszych ilościach, w szczególności drobiowe, w życiu królika bym nie zjadła, tak samo jak nie zjadłabym psa.

Posted

dagaa111 napisał(a):
urocze te króliki. Ja też nie byłabym w stanie zjeść zwierzęcia, którym sama się opiekowałam. Przecież do takiego zwierzątka szybko bym się przywiązała i nie wyobrażałabym sobie żeby miało umrzeć, a co dopiero żebym miała je zjeść. Mięso jadam w jak najmniejszych ilościach, w szczególności drobiowe, w życiu królika bym nie zjadła, tak samo jak nie zjadłabym psa.

Ale świnki i krówki jesz? To też ssaki przecież.

Posted

makot'a;16665129 napisał(a):
Ale świnki i krówki jesz? To też ssaki przecież.

mięso wołowe, wieprzowe zjem raz na kilka miesięcy. Ogólnie mam zupełnie inny stosunek do zwierząt które są zwierzętami typowo domowymi do mieszkania. Miałam w domu królika i nie wyobrażam sobie żeby takie same zwierzę zjeść.Tak samo nie zjadłabym żadnego gryzonia, bo już kilka u mnie się przewinęło. Zapewne gdybym miała w domu krowę, czy kurę też w życiu bym nie tknęła tych zwierząt