xyzxyz Posted May 19, 2012 Posted May 19, 2012 [quote name='kalyna']obecnie jest super ;) ale jak jest konflikt Cip&Gan to Sonia staje po stronie Ciapka..oboje małego ustawiają i chyba dobrze, będzie znał swoje miejsce w stadzie... jedyne co mnie martwi, że jak Soń&Cip się bawią dość brutalnie to do małego mają to samo podejście...:roll: ale też go wykorzystują i jak same rady nie dają to małego wysyłają :D tzn. jest mała dziura w branie od garażu i kto tam ma mordę wkładać w poszukiwaniu kotów? Gandi :D[/QUOTE] O niedelikatność się nie martw ;) U nas proporcje były takie - Atos ważył około 33 kg, Rocket - 5 kg i tak się nad małym znęcał, że serce mi pękało. Ale smarkacz po wielu takich brutalnych zabawach przestał Atosowi "podskakiwać". Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. ;) Fajnie, że się dogadały:loveu: Quote
kalyna Posted May 19, 2012 Author Posted May 19, 2012 [quote name='dOgLoV']świetne zdjęcia :loveu::loveu::loveu::loveu:[/QUOTE] ahhh jak miło :loveu: [quote name='biscuit']O niedelikatność się nie martw ;) U nas proporcje były takie - Atos ważył około 33 kg, Rocket - 5 kg i tak się nad małym znęcał, że serce mi pękało. Ale smarkacz po wielu takich brutalnych zabawach przestał Atosowi "podskakiwać". Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. ;) Fajnie, że się dogadały:loveu:[/QUOTE] Gandi już waży 10 kg :D zobaczymy co z tego wyjdzie... :D Quote
kalyna Posted May 19, 2012 Author Posted May 19, 2012 [quote name='biscuit']a ile ma m-cy? :)[/QUOTE] jutro skończy 3 ;) Quote
*Magda* Posted May 19, 2012 Posted May 19, 2012 [quote name='kalyna']jutro skończy 3 ;)[/QUOTE] No to impreza się szykuje :evil_lol: Quote
xyzxyz Posted May 19, 2012 Posted May 19, 2012 To nieźle:) Atos w jej wieku ważył tylko 7 - ale on w ogóle był najmniejszy z miotu, więc można było tak to tłumaczyć. :roll: Quote
xyzxyz Posted May 19, 2012 Posted May 19, 2012 [quote name='magdabroy']No to impreza się szykuje :evil_lol:[/QUOTE] Chcąc co miesiąc imprezy małej urządzać, Kalyna poszłaby z torbami :loveu: Quote
kalyna Posted May 19, 2012 Author Posted May 19, 2012 (edited) [quote name='magdabroy']No to impreza się szykuje :evil_lol: haha :D trzeba pomyśleć nad jakimś super smaczkiem ;) już nei wspomnę, że urodził się w niedzielę, więc ciężko do pracy będzie go zagonić :D [quote name='biscuit']To nieźle:) Atos w jej wieku ważył tylko 7 - ale on w ogóle był najmniejszy z miotu, więc można było tak to tłumaczyć. :roll: no bo on przecież wiecznie głodny jest :angryy::angryy: wg. tej tabelki wsio jest ok ;) http://dhost.info/kaza/tw_psy.html [quote name='biscuit']Chcąc co miesiąc imprezy małej urządzać, Kalyna poszłaby z torbami :loveu: uwierz, że ja już jestem na skraju bankructwa :shake::shake: ale on jest traktowany (Soń&Cip też) ciągle jak jestem w domu :D jakby świeto ich było.. sucha karma mnie wykańcza finansowo.. mały zjada tyle kasy miesięcznie co Soń&Cip razem przez ponad 2 miesiące... ale do września musimy wytrzymać ;) Edited May 19, 2012 by kalyna Quote
Bernese Posted May 19, 2012 Posted May 19, 2012 Moja mała waży tyle a ma 10 tygodni :D bo te berneńskie to byki największe :D Quote
kalyna Posted May 19, 2012 Author Posted May 19, 2012 [quote name='Bernese']Moja mała waży tyle a ma 10 tygodni :D bo te berneńskie to byki największe :D[/QUOTE] oo a ja obstawiałam, że masz jamnika :lol: no to zakładaj jej galerię ;) i rób jej duuuużo zdjęć, bo tak szybko rosną... nasz mały to taki śmieszny kozak jest :D Quote
Bernese Posted May 19, 2012 Posted May 19, 2012 Eh, jest problem mała się boi aparatu i nie moge jej za dużo zdjęć robić :( no to mnie znajdziecie w dziale Berneńskich :D Quote
kalyna Posted May 19, 2012 Author Posted May 19, 2012 [quote name='Bernese']Eh, jest problem mała się boi aparatu i nie moge jej za dużo zdjęć robić :( no to mnie znajdziecie w dziale Berneńskich :D[/QUOTE] to rób jej tylko na dworze, bez użycia lampy błyskowej.... trzymaj w drugiej ręce smaczka czy ulubioną zabawkę.. najpierw rób foty z dużym zoomem, a potem coraz bliżej. smaczki, nagroda głosowa za dobre zachowanie. Ja cyfrówkę dałam Ciapie wylizać.. no i tak mam uzależnionego psa od aparatu.. jak chcę robić kotu zdjęcie to go spycha i sam pozuje :diabloti: często w kadr się wpycha co widać czasem na zdjęciach....:angryy: no i w domu mogę robić foty z lampa i nie boi się, ale te ograniczam do minimum.... idę szukać Was :evil_lol: Quote
Bernese Posted May 19, 2012 Posted May 19, 2012 Ale ona boi się w ogóle widoku aparatu zawsze jej robię bez lampy błyskowej. a po co szukać? :roll: http://www.dogomania.pl/forum/threads/227278-Berne%C5%84skie-lata?p=19117186#post19117186 Quote
makot'a Posted May 20, 2012 Posted May 20, 2012 [quote name='kalyna']to rób jej tylko na dworze, bez użycia lampy błyskowej.... trzymaj w drugiej ręce smaczka czy ulubioną zabawkę.. najpierw rób foty z dużym zoomem, a potem coraz bliżej. smaczki, nagroda głosowa za dobre zachowanie. Ja cyfrówkę dałam Ciapie wylizać.. no i tak mam uzależnionego psa od aparatu.. jak chcę robić kotu zdjęcie to go spycha i sam pozuje :diabloti: często w kadr się wpycha co widać czasem na zdjęciach....:angryy: no i w domu mogę robić foty z lampa i nie boi się, ale te ograniczam do minimum.... idę szukać Was :evil_lol:[/QUOTE] U nas Basta sie tak wpycha w aparat, jak się tylko kucnie do zdjęcia to jest wyścig z czasem, zanim ona podbiegnie :diabloti: Natomiast Łati jest mistrzem wsadzania dupki, albo ogonka w kadr, kiedy robię zdjęcie NIE jemu :diabloti: Natomiast Nitka to profesjonalistka - za jedzenie jest w stanie zastygnąć w bezruchu na kilka minut :D Quote
*Magda* Posted May 20, 2012 Posted May 20, 2012 Tora na widok aparatu zawsze siada :D Zrobienie jej zdjęcia w pojedynkę, w innej pozycji niż siedzącej, jest nie lada wyczynem ;) Quote
kalyna Posted May 20, 2012 Author Posted May 20, 2012 [quote name='Bernese']Ale ona boi się w ogóle widoku aparatu zawsze jej robię bez lampy błyskowej. a po co szukać? :roll: http://www.dogomania.pl/forum/threads/227278-Berneńskie-lata?p=19117186#post19117186 oo dzięki ;) [quote name='dOgLoV']Witamy z rana ;) witamy :multi: makot'a;19118442 napisał(a):U nas Basta sie tak wpycha w aparat, jak się tylko kucnie do zdjęcia to jest wyścig z czasem, zanim ona podbiegnie :diabloti: Natomiast Łati jest mistrzem wsadzania dupki, albo ogonka w kadr, kiedy robię zdjęcie NIE jemu :diabloti: Natomiast Nitka to profesjonalistka - za jedzenie jest w stanie zastygnąć w bezruchu na kilka minut :D [quote name='magdabroy']Tora na widok aparatu zawsze siada :D Zrobienie jej zdjęcia w pojedynkę, w innej pozycji niż siedzącej, jest nie lada wyczynem ;) no to ja się cieszę, że nie tylko ja mam psy zakręcone na punkcie pozowania do zdjęć :D jak kucam do Cip leci i dlatego zawsze mam go w biegu.. a Gandi głodny wiedzy uczy się od niego :D zresztą Tymczasowczka też tak robiła ;) Quote
Daga&Maks Posted May 20, 2012 Posted May 20, 2012 mój pies jak tylko zobaczy aparat to już pędzi, żeby się ustawić do zdjęcia. Zrobienie zdjęcia jakiemuś innemu obiektowi graniczy z cudem, bo zawsze wciśnie się w kadr :D Quote
Klaudia&Aza Posted May 20, 2012 Posted May 20, 2012 [quote name='kalyna']właśnie myślę o tej picasie.. ale muszę się zmotywować.. :D ja uczę go jak mam czas i to przeważnie na spacerach, bo w domu to za dużo bodźców...metodami normalnymi ;) klikier gdzieś leży, ale nie chcę go używać... wiadomo smaczki mam w kieszeni od spodni i wygodnie mi się je daje a z klilierem to więcej roboty wg mnie.. no i nie umie ich idealnie.. wręcz na kiepskim poziomie, ale coraz lepiej mu to idzie. Dzisiaj szlifowałam "do mnie" no ale Pańcia przegrywa jak na razie walkę o jego uwagę z zapaszkami i śmieciami i kupkami...choć jak jest puszczony ze smyczą to bardziej się pilnuje :loveu: poza tym za najważniejszy cel obrałam pójście do psiego przedszkola... na razie trwają negocjacje :D drugiej takiej Sonii nie przeżyję..:mad:[/QUOTE] Kliker w sumie jak kto lubi mi osobiście lepiej i wygodniej Azę uczyć na klikerze bo szybciej załapuje o co chodzi. Cola na przykład nie jest uczona klikerowo i widać dużą różnice w szkoleniu. Mi się wydaje, że to trochę przychodzi z wiekiem, bo teraz poznaje świat i wszystko go interesuje ale z czasem pewnie będzie się garnął do pracy z człowiekiem i wszystkiego pięknie się wyuczy:loveu: A psie przedszkole to bardzo fajny pomysł, a jakie problemy mieliście z Sonią? Quote
kalyna Posted May 20, 2012 Author Posted May 20, 2012 [quote name='dagaa111']mój pies jak tylko zobaczy aparat to już pędzi, żeby się ustawić do zdjęcia. Zrobienie zdjęcia jakiemuś innemu obiektowi graniczy z cudem, bo zawsze wciśnie się w kadr :D[/QUOTE] hahah skąd ja to znam :D [quote name='Klaudia&Aza'] Mi się wydaje, że to trochę przychodzi z wiekiem, bo teraz poznaje świat i wszystko go interesuje ale z czasem pewnie będzie się garnął do pracy z człowiekiem i wszystkiego pięknie się wyuczy:loveu: A psie przedszkole to bardzo fajny pomysł, a jakie problemy mieliście z Sonią?[/QUOTE] mieliśmy i nadal mamy :roll: ehh z Sonią to długa historia. Była wzięta z pseudohodowli... z powodu choroby nie brałam ją na spacery, bo chodzenie nie należało do przyjemnych. Zresztą próby socjalizacji na spacerach kończyły się zatrzymywaniem przed obcymi psami. Nie garnęła się do wąchania itp.. jak przyjechała to mogłaby tylko przy ludziach siedzieć. Wszyscy ją głaskali i też do ludzi jest ok. Socjal z psami to były psy z miotu plus matka.... :roll: no i obce psy wyczuły jej strach i szczekały na nią, warczały.. zresztą u nas w okolicy nie ma dobrze socjalnych psów.... No a jak dorosła, nabrała masy to pokazywała co potrafi. Strasznie kozaczyła i faktycznie psy jej ustępowały. Potrafiła rozplątać prawdziwą jadkę jak pies na nią naszczekał, lub po prostu podszedł do niej.. do tego stopnia, że jak widziała na horyzoncie obcego psa to już szykowała siły, aby wystartować.. ZAWSZE startowała... Obecnie na spacerach patrzy na psa, ale nie wystartuje. Jak byłam kilka dni temu i po prostu szłam bez słowa koło niej to pokazała zęby. Dopiero jak powiedziałam "Nie wolno" wróciła do siebie. Dlatego jak powiem nie wolno to jest grzeczna, ale wystarczy jak się nie odezwę... no i uczulona była na Owczary.. jak w końcu tata skróci mi kolce to zacznę chodzić koło najgorszego psa... bo tam tata miał z nią ostatnio problem.. ale on nie wiedział, że trzeba mieć nad nią słowną przewagę...Pies jak każdy inny, szczeka też jak każdy, a jednak coś jest nie tak.... psie przedszkole będzie prowadził jakiś szkoleniowiec, do któego albo z Sonią też pojadę, albo zapytam się co robić itp.... Quote
*Magda* Posted May 20, 2012 Posted May 20, 2012 [quote name='kalyna']psie przedszkole będzie prowadził jakiś szkoleniowiec, do któego albo z Sonią też pojadę, albo zapytam się co robić itp....[/QUOTE] Fajnie jakby Wam dobrze doradził co zrobić z Sonią ;) Quote
Klaudia&Aza Posted May 21, 2012 Posted May 21, 2012 [quote name='kalyna']mieliśmy i nadal mamy :roll: ehh z Sonią to długa historia. Była wzięta z pseudohodowli... z powodu choroby nie brałam ją na spacery, bo chodzenie nie należało do przyjemnych. Zresztą próby socjalizacji na spacerach kończyły się zatrzymywaniem przed obcymi psami. Nie garnęła się do wąchania itp.. jak przyjechała to mogłaby tylko przy ludziach siedzieć. Wszyscy ją głaskali i też do ludzi jest ok. Socjal z psami to były psy z miotu plus matka.... :roll: no i obce psy wyczuły jej strach i szczekały na nią, warczały.. zresztą u nas w okolicy nie ma dobrze socjalnych psów.... No a jak dorosła, nabrała masy to pokazywała co potrafi. Strasznie kozaczyła i faktycznie psy jej ustępowały. Potrafiła rozplątać prawdziwą jadkę jak pies na nią naszczekał, lub po prostu podszedł do niej.. do tego stopnia, że jak widziała na horyzoncie obcego psa to już szykowała siły, aby wystartować.. ZAWSZE startowała... Obecnie na spacerach patrzy na psa, ale nie wystartuje. Jak byłam kilka dni temu i po prostu szłam bez słowa koło niej to pokazała zęby. Dopiero jak powiedziałam "Nie wolno" wróciła do siebie. Dlatego jak powiem nie wolno to jest grzeczna, ale wystarczy jak się nie odezwę... no i uczulona była na Owczary.. jak w końcu tata skróci mi kolce to zacznę chodzić koło najgorszego psa... bo tam tata miał z nią ostatnio problem.. ale on nie wiedział, że trzeba mieć nad nią słowną przewagę...Pies jak każdy inny, szczeka też jak każdy, a jednak coś jest nie tak.... psie przedszkole będzie prowadził jakiś szkoleniowiec, do któego albo z Sonią też pojadę, albo zapytam się co robić itp....[/QUOTE] No to naprawdę macie trochę nie ciekawie:roll: Domyślam się, że na pewno próbowaliście odwracać jej uwagę różnymi metodami...Do G. powoli bo powoli ale zaczyna się przekonywać, tak? Jeżeli sprawy finansowe lub sprawy dojazdu nie pozwolą ci iść do psiego przedszkola, zawsze możesz spróbować napisać maila do któregoś z psich behawiorystów, ja kiedyś napisałam i od razu na drugi dzień mi odpisał i pomógł;) Quote
kalyna Posted May 21, 2012 Author Posted May 21, 2012 [quote name='magdabroy']Fajnie jakby Wam dobrze doradził co zrobić z Sonią ;)[/QUOTE] zobaczymy ;) [quote name='M&S']Witamy się poniedziałkowo:):)[/QUOTE] witamy :) [quote name='Klaudia&Aza']No to naprawdę macie trochę nie ciekawie:roll: Domyślam się, że na pewno próbowaliście odwracać jej uwagę różnymi metodami...Do G. powoli bo powoli ale zaczyna się przekonywać, tak? Jeżeli sprawy finansowe lub sprawy dojazdu nie pozwolą ci iść do psiego przedszkola, zawsze możesz spróbować napisać maila do któregoś z behawiorystów, ja kiedyś napisałam i od razu na drugi dzień mi odpisał i pomógł;)[/QUOTE] e tam do Sonii nie szło ani prośbą, ani groźbą...im mniej na spacery chodziła tym było gorzej, więc to nie było wyjście.... smaczki miała w d***, z szkoleniowcem pisałam, miało polegać na odwracaniu jej uwagi przeciąganiem się z nią.. aby kojarzyła widok obcego psa z zabawą, ale ona nie cierpi się przeciągać.. a kolce... hm jak są dobrze założone to raz, dwa i inny pies.. teraz już wiem jak używać, aby było dobrze, bo jak byłam młodsza to miałam inne podejście.. często pójście w druga stronę nic nie rozwiązywało sprawy, bo ona i tak wystartowała i jak obracałam się o 180stopni w bardzo szybkim tempie.... bardzo pomogły mi też szelki, bo wtedy mam nad nią przewagę ;) kolce mi pomogły, bo gdy szarpała to było słowo "nie wolno" potem ten tekst kojarzyła z bólem i potrafiła się minąć z innym psem na drodze ;) z poznawaniem Gandiego były też cyrki... najpierw tata wziął ją na smczy a ta ciągła jak walnięta do małego w celach mało przyjemnych :roll: a ja potem ubrałam smycz i kaganiec. To ona zamiast go wąchać, to chciała go skubnąć... nic jej się nie udało... poszłam po kolce i dosłownie 2 korekty i mogłam jej kaganiec ściągnąć, bo to inny pies już był.. potem tylko na obroży była i oba szczylki ją obwąchiwały a ona bardzo grzeczna była. oczywiście pochwał końca nie było.. ale zawsze była mama i siostra potrzebne. Bo siorka szła z Ciapem na spacer a mama w razie W małego ratowałaby.. a potem w piątek ubieram buty i patrzę że Sonia przybiegła no to ja ją miziam i patrzę a z zakrętu Gandi biegnie... myślałam, ze zawału dostanę.. a to tata stał na podwórku i ją pilnował, potem wprowadził Ciapka i tak teraz bez obaw mogę ją wypuszczać ;) no i stwierdził, ze z wszystkim się cackam.. i pewnie w moim tempie to za pół roku mogłyby się bawić.. a sam mówił ciągle, że wciąż jest za szybko.... a tak chciałam być przy ostatecznym zapoznaniu :angryy::angryy::angryy: ale i tak kilka razy dziennie Gandi podchodził do kojca, pochwały były itp i tak się przekonała... jak G. był zamknięty to Soń podchodziła go wąchać...no i teraz mamy kopiuj(Soń)-wklej(Gindzia)-zmniejsz(Cip) znaczy się my jesteśmy przygotowani, że jak szkolenie jest potrzebne to na nie idziemy.. tylko mi zależy, żebym to ja najwięcej z psem pracowała sama, a nie na placu z szkoleniowcem.. bo co z tego, że na placu będzie grzeczna a na spacerze... Quote
Ptysiak Posted May 21, 2012 Posted May 21, 2012 O widzę, że mały łobuziak też idzie do psiego przedszkola :) Fajna sprawa i świetna zabawa. No i oczywiście można dużo się nauczyć, zarówno Pańcia jak i Ghandi ;) A z tymi kupkami to może brakuje mu czegoś w organizmie? Może czytałaś ale jeśli nie to może coś z tego będzie pomocne :) http://www.vetopedia.pl/article28-1-Zjadanie_odchodow.html Quote
Recommended Posts