makot'a Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 Ciapek to ma na tym zdjęciu "uśmiech staffika" :D A mina Sonii jest zabójcza po prostu! Quote
kalyna Posted June 11, 2011 Author Posted June 11, 2011 makot'a;17047517 napisał(a):Ciapek to ma na tym zdjęciu "uśmiech staffika" :D Też ostatnio widzę w tym uśmiechu stafika :) a to było po długim spacerze połączonym wizytą u weta :) i to w upał, więc zmęczony położył się i sapał :) ** a Sonii odbijało w upał i potem się położyła i miny tworzyła :lol: *** co do kontowania, to podoba mi się ale nie takie mocne. Niektóre to przesada jest... Psy mogą być kontowane, ale w taki sposób aby nie miały najmniejszego problemu w codziennym życiu, a te dzisiejsze ONki i DONki niektóre to porażka. Owszem część dobrze sobie radzi, ale też są i takie co na łapach nie mogą ustać na wystawie jak są ustawiane i całe im się trzęsą :( a tyłki to niedługo to po ziemi będą ciągnąć. Owszem chce DONa, ale będę brać pod uwagę jak rodzice się prezentują i jakiej są budowy. Bo są też takie wielkie i ciężkie jak misie... co z ONkiem mało ma wspólnego. A takiego też widziałam. no i w sumie pies powinien pewnie stać na łapach, a często jest tak, że mam wrażenie że wiatr może je przewrócić... Quote
*Magda* Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 Ja mam dużo szczęścia jeśli chodzi o moją Torę. Nie jest mocno kątowana, choć miałam obawy, że może być jak podrośnie, bo tatuś Torki jest mocno kątowany. Quote
Gosia9712P Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 Hahaha, co Ty tej biednej Soni zrobiłaś, że taką minę ma? :evil_lol: Quote
mychaaaaa Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 hahahah jakie miny! jedna lepsza od drugiej :lol: Ja w Radomiu widziałam do tego stopnia kątowanego ONka, że poruszał się jak żaba :roll: btw - nie to, że się czepiam, ale pisze się "kątować" (chociaż przeglądarka podkreśla) :eviltong:, ponieważ kontowanie to 1. «zapisywać pozycje przychodu i rozchodu na odpowiednie konta» 2. «sporządzać wyciąg z konta» ;) hihihihi Quote
kalyna Posted June 12, 2011 Author Posted June 12, 2011 mychaaaaa napisał(a): btw - nie to, że się czepiam, ale pisze się "kątować" (chociaż przeglądarka podkreśla) :eviltong:, ponieważ kontowanie to 1. «zapisywać pozycje przychodu i rozchodu na odpowiednie konta» 2. «sporządzać wyciąg z konta» ;) hihihihi no właśnie na początku pisałam kątowanie, ale skoro przeglądarka podkreśla to zaczęłam pisać kontowanie :D a sprawdzać mi się nie chciało :eviltong: ehh moje lenistwo :D a dzięki, bo teraz wiem jak pisać :) Quote
Sylwia K Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 http://img843.imageshack.us/img843/5342/p6070295.jpg hehehehehe Quote
Daga&Maks Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 niektóre ONki są okropnie mocno kątowane, aż ledwo chodzą :shake: Hodowcy niemożliwie doprowadzają to do przesady, niedługo te psy w ogóle nie będą mogły się z ziemi podnieść. Hodowcy zbyt nad interpretują wzorce, a tylko pies na tym cierpi. Mam nadzieję że to się kiedyś skończy Quote
Paula03 Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 http://img843.imageshack.us/img843/5342/p6070295.jpg Jaka mina :D :D Co do kątowania zgadzam się z wami! Quote
Amber Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 A po co jest właściwie to całe kątowanie? Ma to uwydatniać kłus czy coś w tym stylu? Większość tych owczarków wgląda jakby siedziała stojąc ;). Strasznie mi się to nie podoba. Quote
mychaaaaa Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 Amber napisał(a):A po co jest właściwie to całe kątowanie? Ma to uwydatniać kłus czy coś w tym stylu? Większość tych owczarków wgląda jakby siedziała stojąc ;). Strasznie mi się to nie podoba. Gdzieś czytałam, że to ma dawać wygląd psa przyczajającego się do ataku, będącego stale w gotowości. Ale nie wiem czy to to ;) Quote
kalyna Posted June 12, 2011 Author Posted June 12, 2011 "Stephanitz omawiając kwestię nóg owczarka zastrzegł, iż "psy muszą móc długo stać". I jedynie poprawnie kątowany pies może spełnić ten warunek - długo stać, chodzić i pracować w pełnym biegu" "tył, o słabym kątowaniu, nie wykorzystuje w pełni całej przestrzeni ruchowej i tym samym jest mało ekonomiczny. Inaczej mówiąc, na tym samym odcinku drogi pies słabo kątowany musi wykonać więcej kroków niż pies o prawidłowym kątowaniu" Mariusz Mierzejewski więcej tutaj: http://www.owczarek.pl/teksty/tekst.asp?id=3&idd=1&strona=3 Quote
makot'a Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 Mnie się wydaje, że takie grzebanie w naturze jest podejrzane i nie zawsze dobrze wychodzi. Tzn. co mam na myśli - gdyby wybierać do hodowli psy, które faktycznie lepiej się poruszają w pracy (czyli wśród psów PRACUJĄCYCH) i są wydajniejsze, to selekcja byłaby naturalna i może faktycznie wniosłaby do rasy coś dobrego, nawet jeśli to ciągnęłoby za sobą większe kątowanie. Ale wszyscy wiemy, że od wielu, wielu lat owczarki niemieckie (eksteriery) nie są selekcjonowane pod kątem przydatności do pracy, tylko pod kątem wyglądu. Co oznacza, że ta cała ekonomiczność wynikająca z kątowania prawdopodobnie została już zatracona, bo przekroczono granicę optimum. Poza tym, idąc jeszcze głębiej w tym toku rozumowania - wilk. Wilk jest kłusakiem, potrafi kłusować przez kilkadziesiąt kilometrów dziennie, przez śnieg, przez góry, przez krzaki... ...nie jest kątowany i ma zdrowe stawy, więc moim zdaniem jest najlepszym wyznacznikiem OPTIMUM użytkowości i ekonomiczności chodu. Być może natura wyposażyłaby wilki w ścięte zady i kątowane łapy ze względu na ekonomiczność chodu, gdyby nie odbywała się ona kosztem zdrowia. Ale coś za coś - jest ekonomiczność wynikająca z kątowania, są i problemy zdrowotne. Moim zdaniem wnioski nasuwają się same. Kalyna przepraszam za taki off u Ciebie w galerii :roll: Tyle dobrego, że przynajmniej masz Sonię - ona sprawia, że ten temat nie jest tak zupełnie wyrwany z kontekstu :razz: Quote
kalyna Posted June 12, 2011 Author Posted June 12, 2011 makot'a;17052406 napisał(a):Kalyna przepraszam za taki off u Ciebie w galerii :roll: Tyle dobrego, że przynajmniej masz Sonię - ona sprawia, że ten temat nie jest tak zupełnie wyrwany z kontekstu :razz: nie mam nic przeciwko, a nawet miło poznać opinie innych osób :) z drugiej strony robiono badania i te psy z kątowaniem i bez niego mają dysplazję stawów... co jest jakąś plagą :( ale o innych badaniach nie napisali :( ** ja jestem zdania, że psy kątowane ładnie wyglądają ale w określonych granicach. Quote
Avaloth Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 Dokładnie, jeśli pies jest kątowany tyle ile powinien, tyle że faktycznie mu to pomaga, a do tego wygląda dobrze, to ja nie mam nic przeciwko, nawet mogę być za. Tyle że większośc Polskich ONów i DONów (nie wiem jak za granicą, nie bywam na wystawach) jest kątowana kilka razy za bardzo. Tak samo było swego czasu z buldogami angielskimi czy shar-peiami, wyszło założenie że dużo marszczek jest fajne, więc 'hodowc'y zaczęli 'udoskonalac' rasę pod tym względem. W końcu wprowadzili chyba w związku z tym jakieś zmiany do wzorca czy jakiegoś regulaminu bo psy były tak 'zmarszczkowane' że miały jeszcze więcej problemów zdrowotnych niż normalnie, a buldogi czy sharpeie i tak do ras zdrowych nie należą. Głupota po prostu. Quote
kalyna Posted June 12, 2011 Author Posted June 12, 2011 dodam ciekawostkę, że Shar-pei ma we wzorcu chorobę skóry, bo jej nadmiar jest chorobą :( niestety jest też wiele ras zdeformowanych przez człowieka, bo niby sa piękniejsze i przez to wiele psów nie poradzi sobie bez człowieka :( Quote
kalyna Posted June 12, 2011 Author Posted June 12, 2011 pojechałam do wuja w nadziei, że będzie ta pani od Chińskiego Grzywacza, ale niestety jej nie było... a szkoda :( ale Jaga widziała tego Grzywka na wystawie w Lesznie :D ale była Lajla i jej porobiłam parę fotek.. wzięłam ją na spacer i wolniutko szła i zbyt dużo tej energii nie miała.. Było jej bardzo gorąco, więc nie chciałam za daleko z nią iść. Jak doszłyśmy do pola i nie daleko był las to ktoś strzelał. I ja i pies się wystraszyłyśmy i biegusiem do domu. i ogólnie to miałam zamiar ją wyczesać ale miała takie kołtuny, że nie umiałam :( Quote
Jaga. Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 kalyna napisał(a): ale Jaga widziała tego Grzywka na wystawie w Lesznie :D bardzo fajny grzywek, szkoda tylko że dupcię miał nieogoloną ;) Lajla jaki aniołeczek :) foty rewelacja! :D a co do kątowania, to mi się podobają takie psy jak np Tora. ona ma boskie kąty i nieprzesadne. Quote
*Magda* Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 [quote name='kalyna'] http://img199.imageshack.us/img199/3308/p6110160w.jpg Co z jej oczkami? Tak dziwnie na zdjęciu wyszły, czy może ona niedowidzi?? [quote name='Jaga.']a co do kątowania, to mi się podobają takie psy jak np Tora. ona ma boskie kąty i nieprzesadne. A to o mojej Torce mowa?? Quote
makot'a Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 Jaga. napisał(a):bardzo fajny grzywek, szkoda tylko że dupcię miał nieogoloną ;) Lajla jaki aniołeczek :) foty rewelacja! :D a co do kątowania, to mi się podobają takie psy jak np Tora. ona ma boskie kąty i nieprzesadne. Hehe, ja lubię takie jak moja Bastka...tyle tylko, że ona nie jest ONkiem :evil_lol: Lajla bardzo dostojna jest :razz: Quote
kalyna Posted June 13, 2011 Author Posted June 13, 2011 Jaga. napisał(a):bardzo fajny grzywek, szkoda tylko że dupcię miał nieogoloną ;) no właśnei chciałam z ta Panią porozmawiać :) może w jakiś dzień do niej iść i tego psiaka trochę pogłaskać, bo ta Pani ma wiedzę i nawet sporą. I dlatego inni się z niej śmieją, a ja po części podziwiam :) i fakt ta dupcia nieogolona trochę nie pasuje, ale ona go nie chce wystawiać tylko kochać... magdabroy napisał(a):Co z jej oczkami? Tak dziwnie na zdjęciu wyszły, czy może ona niedowidzi?? widzi, tylko użyłam lampy i dlatego :) bo leżała pod stołem i ciężko było zrobić jasne zdjęcie... magdabroy napisał(a):A to o mojej Torce mowa?? Magda raczej nie znamy inne Tory, co jest ONkiem :D Quote
Recommended Posts