tucha Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 witam. mam problem ze swoim psem. otóż jest on trochę tłuściutki (w ciągu 3 miesięcy przytył około 4 kg) :roll: i nie wiem dlaczego... ma przynajmniej pięć spacerów dziennie (w tym przynajmniej dwa na których może sie swobodnie wybiegać), sama gotuje mu jedzenie więc wiem że jest ono chude i pochodzi z pewnego źródła. co do suchej karmy to dostaje on Chappi (wiem że to świństwo ale to jedyna karma którą lubi...). czy to może być wina tej karmy? jeśli tak to jaką polecacie? a może w ogóle zmienić mu jadłospis? chciałabym go na wiosnę wykastrować i do tego czasu chciałabym aby schudł. Quote
evel Posted December 30, 2010 Posted December 30, 2010 Ile pies waży obecnie, ile mw. powinien ważyć? Ile ma lat? Ja bym chyba odchudzała na dobrej jakościowo suchej karmie, później wprowadzając modyfikacje. Do gotowanego dajesz wypełniacz, jeśli tak, to jaki? Może za dużo? Chappi do śmieci, to tylko zapycha żołądek a i tak się pies tym nie najada, dlatego może np. jeść więcej niż wydawałoby się, że potrzebuje. Quote
tucha Posted January 1, 2011 Author Posted January 1, 2011 pies waży 18 kg. jest dość niski (wielkości jak np beagle), ma krótkie łapy toteż ciągle rosnący brzuch zaczyna mu doskwierać. ma 3 lata. przeważnie dostaje same gotowane chude mięso ale pare razy w tygodniu dostaje do tego ryż. zjada tego około dwóch stosunkowo niedużych garści + szklankę suchej karmy. też myślałam aby odchudzić go na suchej karmie ale on traktuje ją jako dodatek a nie jak normalne jedzenie Quote
evel Posted January 1, 2011 Posted January 1, 2011 tucha napisał(a):pies waży 18 kg. jest dość niski (wielkości jak np beagle), ma krótkie łapy toteż ciągle rosnący brzuch zaczyna mu doskwierać. ma 3 lata. przeważnie dostaje same gotowane chude mięso ale pare razy w tygodniu dostaje do tego ryż. zjada tego około dwóch stosunkowo niedużych garści + szklankę suchej karmy. też myślałam aby odchudzić go na suchej karmie ale on traktuje ją jako dodatek a nie jak normalne jedzenie Po pierwsze to jeśli pies nagle przytył, to musi być jakaś przyczyna. Może to jakaś choroba? Pewnie przyjdą tu zaraz bardziej doświadczeni ode mnie i podpowiedzą, co to może takiego być. Warto byłoby to skonsultować z mądrym wetem, który zleci jakieś badania. Wydaje mi się, że 18kg jak na psa wielkości beagle'a to jednak trochę za dużo. No i szklanka karmy to też strasznie dużo, mój pies dostaje pół kubka (100g) dziennie, ale chappi to syf i dawkowanie jest jakie jest :roll: Tym bardziej uważam, że powinnaś wprowadzić normalną, pełnowartościową karmę, może być nawet premium a nie super premium, czyli np. Brit i dawać mu dawkę odpowiadającą wadze, którą pies ma osiągnąć. Ach, przy odpowiedniej motywacji zacznie szamać i suche kulki :cool3: Radziłaś się już weterynarza odnośnie odchudzania? Moim zdaniem, jeśli pies jest zdrowy i wszystko z nim OK, poza tą nadwagą, to powinnaś zastosować następującą metodę - dzielimy dzienną porcję na dwa posiłki, rano stawiamy pół porcji w misce, 15 minut, zabieramy. Niezależnie od tego, czy pies zje, czy nie. Oczywiście nie dokarmiamy w ciągu dnia, normalny psychicznie pies się nie zagłodzi, tylko w końcu zje, co dają. Wieczorem powtórka - miska, 15 minut, zabieramy. W ciągu dwóch - trzech dni powinien zacząć normalnie jeść. No i zajmij psa czymś - jak sam sobie biega to aktywność ogólna jest raczej na średnim poziomie. Baw się z nim, ucz go aportowania piłek czy zabawek, szukania nosem ukrytych przedmiotów, może na wiosnę zaczniecie np. biegi przy rowerze? Oczywiście, jeśli okaże się, że pies nie jest chory i może takie aktywności podejmować. Quote
tucha Posted January 1, 2011 Author Posted January 1, 2011 "Ach, przy odpowiedniej motywacji zacznie szamać i suche kulki :cool3:" a mogłabyś może szerzej rozwinąć te zdanie? bo kompletnie nie wiem jak go zmotywować ;) Quote
pauli_lodz Posted January 2, 2011 Posted January 2, 2011 tucha napisał(a):"Ach, przy odpowiedniej motywacji zacznie szamać i suche kulki :cool3:" a mogłabyś może szerzej rozwinąć te zdanie? bo kompletnie nie wiem jak go zmotywować ;) jak dla mnie odpowiednia motywacja to głód i nauka, że albo zje co stoi w misce albo nie zje nic. i odstaw chappi - śladowe ilości mięsa a większość energii pochodzi z węglowodanów - na takiej karmie można psa ewentualnie tuczyć, nie odchudzać. poszukaj lepszej karmy z wysoką zawartością białka i niską tłuszczu, plus ruch. ale podpinam się pod tym, że jak pies nagle utył a NAPRAWDĘ nie wcina za trzech i nie jest dokarmiany przez całą rodzinę - to problem może być na tle zdrowotnym. Quote
tucha Posted January 3, 2011 Author Posted January 3, 2011 dziś właśnie byłam zobaczyć wyniki badań- pies jest zdrowiutki jak ryba :evil_lol: wet powiedział że to mogło być spowodowane zimą (wiecie odkładanie zapasu tłuszczyku na zimne dni :eviltong:) ale najważniejsze że nic mu nie jest :cool1: jurto idę kupić mu porządną karme no i przechodzimy na dietę :diabloti: Quote
Marek Kurski Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 od powietrza na zimę nie przytył , pewnie porcyjki były zimowe :) Quote
agairiki Posted February 8, 2011 Posted February 8, 2011 Jeżeli chodzi o karmę dietetyczną i dobrą polecam Royal Canin Light, a poza tym raz na jakiś czas pies może dostać przysmak dietetyczny np. Trixie- Light Bonies(polecam!) Quote
Gra Posted February 17, 2011 Posted February 17, 2011 Mogę polecić Techni-Cal Weight Control - karmę dla psów z nadwagą i skłonnościami do nadwagi produkowaną w Wielkiej Brytanii. strona: www.techni-cal.pl Quote
diabelkowa Posted February 17, 2011 Posted February 17, 2011 Marek Kurski napisał(a):od powietrza na zimę nie przytył , pewnie porcyjki były zimowe :) moj ma zime przez caly rok, a zyje jedynie powietrzem i miloscia, kurcze taki pies to skarb nie?? Tylko zacholere nie wiem czemu on taki gruby jak przeciez nikt mu nic nie dal do jedzenia w domu.... gorzej niz z dziecmi... Quote
Boogie Posted February 17, 2011 Posted February 17, 2011 Jesli pies jest wybredny to polecę karmę standardową, tylko nie marketówkę, light ma mniejszą ilość tłuszczu i psiaka może nie zachęcać do jedzenia. Ogranicz mu porcje dzienne do około 70-80% prawidłowej jego wagi, aż do czasu uzyskania normalnej i wtedy porcję dzienną już normalnie dawaj. Szkłanka Chappi to na jego masę prawie dawka dzienna + mięcho dodatkowo to już wiadomo skąd wzieły się kilogramy. Quote
agairiki Posted February 21, 2011 Posted February 21, 2011 Boogie napisał(a):Jesli pies jest wybredny to polecę karmę standardową, tylko nie marketówkę, light ma mniejszą ilość tłuszczu i psiaka może nie zachęcać do jedzenia. Ogranicz mu porcje dzienne do około 70-80% prawidłowej jego wagi, aż do czasu uzyskania normalnej i wtedy porcję dzienną już normalnie dawaj. Szkłanka Chappi to na jego masę prawie dawka dzienna + mięcho dodatkowo to już wiadomo skąd wzieły się kilogramy. Mój piesek tez napoczątku nie chciał jest light'a, ale zawsze możne dodać np. gotowane warzywa. Quote
Balbina. Posted February 21, 2011 Posted February 21, 2011 Albo gotowane jedzonko typu podroby(chudziutkie)z warzywami i malą i lością wypełniacza w postaci np. brązowego ryżu.Do tego karma zwykła,ligtów psy z reguly nie lubią,długie spacery na których się coś dzieje i będzie ok.:lol: Quote
Recommended Posts