Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

3 lata temu podczas choroby mojego psa wetka stwierdziła bardzo powiększone węzły chłonne. pies był wtedy leczony na nieokreślonego wirusa- 3 tygodnie. od tego czasu węzły się nie zmniejszają. myślałam, że to może ze mną coś nie tak że źle je wyczuwam..psina wyzdrowiała i wszystko było ok. przy rutynowych kontrolach nikt mi nic nie mówił na temat tych węzłów. dziś byłam u nowej wet w mojej starej klinice i stwierdziła, ze te węzły są jakieś duże. a one są takie jak zawsze:-o jak jej o tym powiedziałam psa zaszczepiła i powiedziała że może taka jej natura i uroda /znaczy się psa/. czy mam powody do niepokoju i powinnam zrobić jakieś badania? sunia ma 6 lat, rasa maltańczyk.
czy spotkaliście się z czymś takim?

Posted

Kontrolnie możesz zrobić badanie krwi - morfologia z rozmazem i biochemia - ważne są poziomy leukocytów i wapnia.
Jednak jeśli pies "tak ma" już 3 lata, a czuje się dobrze i nie ma innych objawów chorobowych, to możliwe że węzły chłonne powiększone w czasie przebytej kiedyś infekcji nie zmalały, podobno czasem tak bywa. Tylko z pobraniem krwi do badania odczekaj z 2 tygodnie od zaszczepienia psa.

Posted

tzn. w tamtym okresie badaliśmy psa dokładnie. miał powiększone serce i zmiany na płucach- nacieki- ale lekarz stwierdził, że małe rasy czasem tak mają i mam obserwować. pies z innych objawów ma nietypowe zachowania związane ze zmianami neurologicznymi, ale jeśli chodzi o ogólne samopoczucie to jest w miarę ok; je normalnie / chociaż wybrednie i ma dni że niechętnie ale tak jest co roku na okres zimowy/, nie ma kaszlu, wydzielin, kupka ok, brak wymiotów, ogólne samopoczucie ok, masa ciała nie spada...
ale kontrolnie krew powtórzę za 2 tyg bo naczytałam się o chłoniaku i przeraziłam..tyle,że tego typu choroby nie rozwijają się chyba aż tyle czasu bezobjawowo?

Posted

Morfologia i biochemia przy chłoniaku mogą być w normie, u mojej psicy tak było, co prawda u nas była inna postać chłoniaka bo skórna (min. brak powiększonych węzłów) i dopiero po chemii niektóre parametry padły. Ale wiem, że przy "typowym" chłoniaku też jest to możliwe żeby wyniki były książkowe. Jedynym pewnym sposobem na wykluczenie chłoniaka jest biopsja- tylko ona da pewność. Jedno jest pewne z chłoniakiem nieleczonym pies nie przeżył by 3 lat, więc pozostaje nadzieja, że faktycznie taki urok twojego psa. Ale sprawdź to dobrze u dobrego weterynarza, bo u mnie niestety psa leczyli na co innego i przez to straciłam naprawdę dużo cennego czasu zanim trafiłam na dr który zdiagnozował to dziadostwo...

Posted

Niestety wg statystyk, tak naprawdę, to biopsja cienkoigłowa nie daje 100% pewności i może być w diagnostyce bardzo myląca i to w obie strony - jedynym pewnikiem jest wzięcie pod narkozą wycinka i przesłanie materiału cytologicznego do badania histopatologicznego z którego patolog może jednoznacznie postawić diagnozę.

Posted

To mnie zaskoczyłaś, wiedziałam, że wynik biopsji może być zakłamany przez np sterydy, ale nie sądziłam, że nie daje 100% pewności. Jedno jest pewne- chłoniak bardzo podstępna i straszna choroba. Mam nadzieję, że u tej psicy to nie to paskudztwo...

Posted

dzięki za pomoc. u mnie jest problem tego typu , że pies z powodu wady serca nie wiem jak zareaguje na narkozę i boję się badań ingerencyjnych przeprowadzać jeśli badania typu krew, mocz nie dadzą jakiegokolwiek znaku, że powinnam. no i weterynarz żaden też takich badań nie zaleci. póki co zrobię morfologię, skontaktuję się z moją stałą wetką, która teraz już jest tylko 1 raz w tyg.- dzisiaj czyli w środę przez 3 godz w klinice bo zatrudnia ludzi:( i zobaczymy co mi powie. niestety u mnie w Pń z weterynarzami jest bardzo kiepsko. mam tą moją zaufaną od 18 lat wetkę ale ona już mało pracuje w klinice i bardziej skupia się na pracy naukowej a w gabinecie zatrudnia pracowników:(

Posted

Trzymam kciuki za wyniki badań krwi - i wiesz co, myślę że jeśli Twój pies dobrze się czuje przez te ostatnie 3 lata, to nie ma co szukać za wszelką cenę "dziury w całym" - jak ma kłopoty z sercem to rzeczywiście narkoza jest dla niego niebezpieczna. Napisz nam proszę jak będziesz miała wyniki - czekamy i myślimy pozytywnie! :)

Posted

ockhama napisał(a):
Trzymam kciuki za wyniki badań krwi - i wiesz co, myślę że jeśli Twój pies dobrze się czuje przez te ostatnie 3 lata, to nie ma co szukać za wszelką cenę "dziury w całym" - jak ma kłopoty z sercem to rzeczywiście narkoza jest dla niego niebezpieczna. Napisz nam proszę jak będziesz miała wyniki - czekamy i myślimy pozytywnie! :)

dziękuję, dam znać:) po Nowym Roku w środę mam wizytę bo muszę na tą ,,moją,, wetkę ucelować. ciekawe tylko czy pobieranie krwi przeżyjemy bo moja to dzikus jeśli chodzi o lecznicę:/