Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Ale najgorsze jest to ze mój Riki przecież wcale nie jest taki ogromniasty :shake: Oj nie ma co sie przejmować... Najważniejsze ze nasze psinki sa pełne życia i zdrowe :loveu:

Posted

ja bym swojego określiła jako tornado przechodzące przez dom :D oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu.. wszedzie go pełno i wszedzie musi zajrzeć.. no i lubi różne rzeczy podkradać m.in. resztki mydła albo śrubki od szafek (oczywiście pozabieraliśmy mu z pyszczka wszystko żeby nie zrobił sobie czegoś złego)

Posted

eve86 napisał(a):
Mój Riki ma 25 cm w kłebie i 6 i pół miesiąca... Wczoraj sie wkurzyłam :angryy::angryy::angryy: Bo sąsiad mi powiedzial ze jak na yorka to on jest wyrośniety za bardzo :angryy::angryy::angryy:

hehe to pewnie jakiś wieśniak:mad:
Jak ja nienawidze takich komentarzy-zwłaszcza,że najczęściej komentują tacy "znawcy" spod sklepu hehehe nie ma co zwracać uwagi i kochac swoje maleństwa albo troszczę większe maleństwa:loveu::loveu:
Mój Tolek ma 2 lata i waży 2,8 i moim zdaniem jest za chudy,bo czuję grzbiet:crazyeye::crazyeye:

Posted

Jofka napisał(a):
hehe to pewnie jakiś wieśniak:mad:
Jak ja nienawidze takich komentarzy-zwłaszcza,że najczęściej komentują tacy "znawcy" spod sklepu hehehe nie ma co zwracać uwagi i kochac swoje maleństwa albo troszczę większe maleństwa:loveu::loveu:
Mój Tolek ma 2 lata i waży 2,8 i moim zdaniem jest za chudy,bo czuję grzbiet:crazyeye::crazyeye:

Nasz Riki lubi sobie podjeść a w domu pozostali domownicy mu nie żałują :loveu: Żeberek nie czuję ani kręgosłupa... :loveu::loveu::loveu:

Posted

Dziewczyny moje kochane, nie sluchajcie glupich komentarzy ludzi, bo oni uwazaja ze wiedza lepiej :mad:
Mi ktos ostatnio zarzucil ze co to za york bez kitki :evil_lol:

Posted

mi mówią ludzie że można już mojemu zakładać kokardki albo pytają czy będą zakłądane a ja im na to że my mu zakładać nie będziemy albo po prostu mówię że ludzie wtedy myślą że jest Max suczką :D nieraz miałam taką sytuację z poprzednim yorkiem, Kubą, że jak miał kokardkę to ludzie pytali: "suczka?"

Posted

LILI08 napisał(a):
:) dziękuje za miłe słowa to rzadkość na tym forum. Nawet chciałam Lilcie wystawić pojechaliśmy w czerwcu na organizowaną w naszym mieście wystawę i jak zobaczyłam inne yorki zrezygnowałam... poczekałam tylko do końca wystawy i jak się okazało wygrało prześliczne maleństwo... naprawdę piękne, nie wiem chyba jednak królują mniejsze yorki. Rozmawiałam nawet z właścicielką zwyciężczyni to jej sunia ważyła 2.2 kilo i była naprawdę ładna i ta Pani nawet powiedziała, że chciała tylko zdobyć uprawnienia hodowlane bo chce sunie rozmnażać. Poprosiłam też tą Panią żeby obejrzała Lili tak pod kątem wystaw i powiedziała ze ma piękny włos, wybarwienie i trochę się wierci przy oglądaniu :cool3:, gdy tylko jej napomniałam o wadze też przyznała mi rację że trochę dużo. :)

Źle zrobiłaś.
Trzeba było się przemóc i wystawić suńcię. Mała dostałaby opis i byś wiedziała "na czym stoisz" - co jest ok , a co się nie podobało sędziemu.

Wcale nie jest prawdą, że na wystawach najlepsze oceny dostają małe yorki.
Każda ocena to jest ocena danego sędziego - jednemu podobają się niższe i drobnej budowy psiaki, innemu wyższe i "mocnej" kości.
Z tego co zauważyłam (szczególnie) w klasie suczek - to właśnie te wyższe i "mocniejsze" najczęściej dostają dobre lokaty.

My teraz jedziemy do Legnicy pokazać naszą małą (kl. szczeniąt).
Ta wystawa to praktycznie piknik - jedziemy porównać szczeniaczki miotowe:eviltong:, bo praktycznie wszystkich właścicieli namówiłam na tę wystawę :multi:
Jestem bardzo ciekawa jak maluchy urosły, jak wyglądają itd, bo sama waga nic nie mówi. Psiak może mieć "grubą" kość i będzie cięższy nawet od większego kolegi:evil_lol:

Posted

Ja mam małą suczkę, chudziznę i jakoś nie wygrywa :-o W szczeniakach była sporo razy pokazywana. Z 2 lub 3 razy przegrała z tą samą suczką - sporo większa, na długich łapach - na pewno będzie miała ponad 3,5 jak dorośnie.. Większe suki są efektowniejsze jeśli oczywiście mają odpowiedni włos i są dobrze prezentowane, przygotowane .. także warto spróbować ;)

Posted

tigrunia napisał(a):
Ja mam małą suczkę, chudziznę i jakoś nie wygrywa :-o W szczeniakach była sporo razy pokazywana. Z 2 lub 3 razy przegrała z tą samą suczką - sporo większa, na długich łapach - na pewno będzie miała ponad 3,5 jak dorośnie.. Większe suki są efektowniejsze jeśli oczywiście mają odpowiedni włos i są dobrze prezentowane, przygotowane .. także warto spróbować ;)

Zgadzam się z Tobą w 100%:lol:

Moja Jessi jest właśnie "długonożną" sunią - zawsze była na lokatowych miejscach. Mniejsze, drobniejsze sunie choć piękne najczęściej z nią przegrywały.

Wystawa w Legnicy - 2.08.
Szkoda, że będzie mało yorków - tylko 24:crazyeye:
Ale.... w szczeniaczkach suczek aż 4:multi:. W tym 2 sunie z miotu Jessi (chyba najmłodsze, bo dzisiaj, czyli 29.07 skończyły 6mies), a do tego .... właśnie bardzo różne jedna dość wysoka, druga (moja) maluda i..... zobaczymy jakie będą oceny sędziego.
Ja osobiście stawiam, że większa sunia otrzyma lepszą lokatę.

• 2 weeks later...
Posted

no mój niewiele młodszy od twojej.. ma 4,5 miesiąca... mam nadzieję że już więcej ważyć nie będzie.. choć trochę śmiechem żartem mówię że będzie ważył z 5 kg :D ale mam nadzieję że to się nie sprawdzi...

Posted

[quote name='Kaidar']no mój niewiele młodszy od twojej.. ma 4,5 miesiąca... mam nadzieję że już więcej ważyć nie będzie.. choć trochę śmiechem żartem mówię że będzie ważył z 5 kg :D ale mam nadzieję że to się nie sprawdzi...
To się mylisz.Mój jak miał mniej więcej tyle co twój to ważył2,2 a teraz waży 3 kilo a ma 8,5 miesiąca

Posted

Psy nie rosną tak samo. Jedne kończą wzrost bardzo szybko, inne dlugo przybierają na wadze. Nie ma co twierdzić: "Twój też urośnie jeszcze skoro mój urósł".

Posted

Maxa wzięłam jak miał 2,5 miesiąca.. w dwa miesiące prawie podwoił swoją wagę.. więc jestem, przyznaję, trochę przerażona tym, że może się sprawdzić to co w żartach mówię że Max będzie ważył 5 kg.. ta perspektywa dla mnie jest straszna... czytałam właśnie że yorki mogą ważyć do 3,5 kg (w sensie dorosłe) a mój ma zaledwie 4,5 miesiąca a już ważyć 3,5 kg... je głównie suchy pokarm, rano na śniadanie dostaje trochę kurczaka (głównie gotowane w wodzie udka) które nie zawsze ma ochotę jeść.. Max czasami sam sobie robi głodówkę z nieprzymuszonej woli... więc nie wiem dlaczego on tak szybko przytył (dodam że po nim nie widać tego żeby był jakiś gruby z tego powodu czy coś.. jest normalnej budowy, energiczny)... ma dostęp do suchej karmy... zastanawiam się czy to normalne w jego wieku... póki nie ważył 3 kg to twierdziłam że jeszcze rośnie dlatego jego waga wzrasta.. a teraz zaczynam się zastanawiać czy oby dobrze mówiłam czy przypadkiem to źle nie mówiłam :/

Posted

No, moja na początku też tyła w zastraszającym tępię, dziennie nawet 200 gram! Teraz od ponad tygodnia waga: 3,3kg. Mam nadzieję ze na 3,500 się zatrzyma!
Na moje oko Grace tez jest malutka i żeberka pod spodem jej cale wystaja:) nie jest gruba:)

Posted

mój jest akurat: nic mu nie wystaje, nie jest otyły ani nawet lekko przy tuszy... tylko widać po nim że jest taki masywny... i tak dużo w sumie nie je nawet...

Posted

Kaidar napisał(a):
no mój niewiele młodszy od twojej.. ma 4,5 miesiąca... mam nadzieję że już więcej ważyć nie będzie.. choć trochę śmiechem żartem mówię że będzie ważył z 5 kg :D ale mam nadzieję że to się nie sprawdzi...

Balbina12 napisał(a):
To się mylisz.Mój jak miał mniej więcej tyle co twój to ważył2,2 a teraz waży 3 kilo a ma 8,5 miesiąca

To nie jest powiedziane, że rosną i przybierają na wadze do jakiegoś czasu:shake:
I że jak ma 4,5 miesiąca to waga zwiększy się dwukrotnie:shake:
Moja miała 5-6 miesięcy jak waga stanęła w miejscu;) Teraz ma już 14 miesięcy
i przytyła jedynie 100 gram;) Waży 2.6 kg (czasami 2,7kg);)

Posted

ale to co powiedziałam że podwoił swoją wagę od czasu gdy Maxa wzięłam to prawda, bo jak miał 2,5 miesiąca ważył 1,8 kg a teraz w wieku 4,5 miesiąca waży 3,5 kg... chodziło mi o to czy nie za szybko tak dużo przytył... nie chodziło mi że do jakiegoś czasu tam wzrasta jego waga bo wiem że to zależy indywidualnie od psiaka (jeden stanie na konkretnej wadze w wieku 6 miesięcy a jeszcze inny w wieku np 1,5 roku)... tego nie kwestionuje nawet...