Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Patrycja78 napisał(a):
Franek ma 4 miesiace i wazy ok 2,2kg - moze byc?

mnie to idealna waga, taka byla moja Jeannie, a teraz wazy gdzies 3,3 kg, bo jakos schudla mi ostatnio, teraz jest taka jak sarenka :loveu:

Posted

Moja Inka ma obecnie 11tygodni i waży troche ponad kilogram , będzie miała super wage bo licze na jakieś 2500-2600g. Mam nadzieje że tak będzie:loveu:. Wiecie miałam wybór sunia tydzień starsza od mojej ważyła coś ok 560g, ja powiedziałam nawet się nie zastanawiając że chce większą!!

Małe yorki takie kilogramowe lub troche wyżej niż kilogram odbiegają od wzorca ,a co ważniejsze często są chorowite i mają nie zrośnięte ciemiączka dlatego zastanówmy się czasami jak kupjemy psiaka i nie mówmy chce takiego malutkiego który ma kilo lub troszke więcej bo to my ludzie doprowadziliśmy do tego że handlaże rozmnażają takie maluszki nie patrząc na to że są chorowite lub że sunia przy porodzie zdechnie:placz:

wiadomo są klijęci na maluchy to trzeba rozmnażać:angryy:

Posted

Wiecie, była u mnie klientka z z dwuletnią sunią ważącą autentycznie 800g. Kiedy najpierw przychodziła bez pieska i tylko o nim opowiadała, myślałam,że przesadza coś. Ale, zobaczyłam ją któregoś dnia, od razu postawiłyśmy małą na wagę. NIECAłE 900G! Głowka mniejsza chyba niż piłeczka pingpongowa, łapeczki, jak mój mały palec u dłoni. Wiecie, że miałam stracha ją dotykać, taka porcelana.
Oczka zaropiałe, zlękniona taka, że nawet na minutę nie ustała na podłodze(tylko na rączkach wyłącznie), nie mówiąc już o jakimś zainteresowaniu czy zabawie z Sammi.
Babeczka mówi, że właściwie nie przestaje się trzęść.
Strasznie mi się żal zrobiło tej suni, bo pomyślałm, że ona chyba nie jest szczęśliwa(może się mylę, ale takie sprawiała wrażenie). :(

Posted

Aż trudno w taką wagę uwierzyć!!:crazyeye::crazyeye: Tolek mi się wydaje taki kruszynka mały chudy, a podczas kąpieli to normalny szczur,a waży 2,2kg. Myślisz,że właścicielka go niedokarmia??

Posted

Jofka napisał(a):
Aż trudno w taką wagę uwierzyć!!:crazyeye::crazyeye: Tolek mi się wydaje taki kruszynka mały chudy, a podczas kąpieli to normalny szczur,a waży 2,2kg. Myślisz,że właścicielka go niedokarmia??

Karmienie raczej nie ma na to wpływu :shake: Musiała mieć bardzo małych rodziców i tyle .. tylko geny decydują o wielkości psiaka w przyszłości

Posted

Nieee, co do karmiena nie mam wątpliwości. Kupuje u mnie tylko royala dla niej i cesary, nie szczędzi kasy. Ma tez inne zwierzaki, na prawdę je kocha. Tak sobie myślę, najprościej, jak można, że to po porostu karzełek z całym bagażem chorób towarzzyszących . A skąd taka? No coż, wszyscy wiemy, z bezmyślnego powielania tych niedobrych genów w imię "osiągnięć hodowlanych". Ehhhh...:((

Posted

Masz racje, ale te osiągnięcia do niczego dobrego nie prowadzom:shake:. Wiecie przecież że moja ma małe i znajoma mojej siostry zrezygnowała z kupna odemnie szczeniaka gdy się dowiedziała że waga jego będzie 2300-2600g bo dla niej to już jest gigant, a ja osobiście jak teraz drugom kupowałam sunie to szukałam by waga średnia była właśnie taka jak wyżej napisałam.Trzeba tempić przekonania że jak jest mniejszy to owiele ładniejszy bo to nie prawda, a te mniejsze o wiele częściej chorują

Posted

tigrunia napisał(a):
Karmienie raczej nie ma na to wpływu :shake: Musiała mieć bardzo małych rodziców i tyle .. tylko geny decydują o wielkości psiaka w przyszłości

Geny na pewno,ale może w szale tej "lekkości i maleńkości yorków" ludzie też wpadają na pomysły niedostatecznego karmienia....:-(?? Szkoda takich piesków...nie rozumiem ludzi,którzy z takich kruszynek*bo 2,5kg) to przecież kruszynka,robią minimini kruszynki,a ludzie to kupują....:shake:

Posted

jak geny przekazyane to ok
zresztą często w miotach jest maluda - która nawet super karmiona wyrośnie na maluśkiego psiaka
ale..... ludzie są straszni dla kasy - byle był mniejszy ...głodzą psiaki a nawet słyszałam, że wódkę dają szczeniaczkom żeby zachamować ich wzrost:angryy::placz:

Posted

vikiii napisał(a):
jak geny przekazyane to ok
zresztą często w miotach jest maluda - która nawet super karmiona wyrośnie na maluśkiego psiaka
ale..... ludzie są straszni dla kasy - byle był mniejszy ...głodzą psiaki a nawet słyszałam, że wódkę dają szczeniaczkom żeby zachamować ich wzrost:angryy::placz:

Też słyszałam o wódce.. to straszne :shake:

Posted

>.Niunia.<;9153164 napisał(a):
To straszne co ludzie potrafią zrobić.My się bardzo cieszymy z tego że nasza Majeczka dobrze rośnie i przybiera na wadze.Ma 10 tygodni i waży 1,3kg.

Szok!!! Kasa kasa i kasa to się dla nich liczy,a takie kruszynki cierpią, przecież vódka nie tylko hamuje wzrost....:shake::-(:mad:

Posted

>.Niunia.<;9153164 napisał(a):
To straszne co ludzie potrafią zrobić.My się bardzo cieszymy z tego że nasza Majeczka dobrze rośnie i przybiera na wadze.Ma 10 tygodni i waży 1,3kg.

Ma bardzo dobrą wagę :) Pokazuj nam maleństwo częsciej :loveu:

Posted

Moonek napisał(a):
Wiecie, była u mnie klientka z z dwuletnią sunią ważącą autentycznie 800g. Kiedy najpierw przychodziła bez pieska i tylko o nim opowiadała, myślałam,że przesadza coś. Ale, zobaczyłam ją któregoś dnia, od razu postawiłyśmy małą na wagę. NIECAłE 900G! Głowka mniejsza chyba niż piłeczka pingpongowa, łapeczki, jak mój mały palec u dłoni. Wiecie, że miałam stracha ją dotykać, taka porcelana.
Oczka zaropiałe, zlękniona taka, że nawet na minutę nie ustała na podłodze(tylko na rączkach wyłącznie), nie mówiąc już o jakimś zainteresowaniu czy zabawie z Sammi.
Babeczka mówi, że właściwie nie przestaje się trzęść.
Strasznie mi się żal zrobiło tej suni, bo pomyślałm, że ona chyba nie jest szczęśliwa(może się mylę, ale takie sprawiała wrażenie). :(

to straszne, czlowiek, to jednak bardzo zle stworzenie, ze za wszelką cenę wyrabia cos takiego...

Posted

Micia dzisiaj skończyła 7 miesięcy i waży 2,7 kilograma.Jest szczupła ale o długich nogach.Myślicie że dużo jeszcze urośnie i ile będzie ważyć???

Posted

Wiesz twoja sunia będzie miała wage ok 3000g jednak już urosnąć nie powinna tylko w masie nabierze.Moja zaczeła nabierać w mase dopiero ok2roku a tak trzymała się w wadze ok 2500g nabrała masy do 2700g a po porodzie przybrała jeszcze 300g. Musisz mieć piękną sunie i wystawowej wadze:loveu:

Posted

Micia napisał(a):
Micia dzisiaj skończyła 7 miesięcy i waży 2,7 kilograma.Jest szczupła ale o długich nogach.Myślicie że dużo jeszcze urośnie i ile będzie ważyć???

Przeczytałam w mojej mądrej książce,że psy ras "toy" rosna do 7 miesiecy wlasnie!!!

Posted

Micia napisał(a):

myslę, ze ma dobrą wagę i będzie jak najbardziej standardowa :p

Guest Agata_B
Posted

Wydaje mi się że suczka nie powinna przekroczyć wagi 2,9 kg.
Ale zależy jak szybko i ile będzie przybierała na wadze :)
Za kilka miesięcy będzie można dokładniej sprecyzowac jej wagę jaką być może osiągnie w dorosłości ;)