Alex_i_Suzi Posted November 25, 2005 Posted November 25, 2005 Nie slyszalam wczesniej takich opini na temat Ekanuby. Na szczescie mi polecono Royala. Quote
julita104 Posted November 25, 2005 Posted November 25, 2005 Adiraja napisał(a): Julita, a czytałaś może o problemach z Eukanubą? :lol: Było swego czasu głośno (również na dogo), że u małych ras szczególnie powoduje nadmierny wzrost 8) Po zmianie tej karmy na Royala przestałam śledzić dalsze informacje... a Vikta mi wyrosła, że ho ho... :wink: Przerosła sporo rodziców... a czy karma miała coś z tym wspólnego... kto wie? :wink: :) (dziś była ważona u lekarza - 3,9 :o :o :o - a pulpetem nie jest!!! ) tyle samo co moj Toficzek wazy karmiony royalem, potem przeszlismy na gotowane jedzonko wyrosł gigant bog wie skad Tolusie karmie royalem + gotowane i jest mikroskopijna :P Eukanuba nigdy nie karmilam. Raz probowalam weterynaryjna dla wrazliwych przewodow pokarmowych, ale spotkało sie to ze zdecydowanym protestem hrabiego Tofika :P Czasem daje ciasteczka eukanubowe tylko Quote
Beata-Daisy Posted November 29, 2005 Posted November 29, 2005 witam własnie dowiedziałam sie że wagę dorosłych yorkow można obliczyć w nastepujacy sposób Waga w wieku 3 miesięcy podwojona =waga dorosłego psa czli moja mała 1.40 czyli 2,80 jako dorosla czy u was się sprawdziło i co sądzicie o tym????? Quote
herbina Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 Witajcie, dopiero teraz z forum dowiedziałam się. że Eukanuba powoduje szybki wzrost :o . Moja Herbina raczej do wielkich yorków nie należy, a prawie cały pierwszy rok życia była karmiona Eukanubą, jest mocna, ale wyrosła aż do... 24 cm wysokości :P Jej synek (po Ukaiali) karmiony od początku Royalem, jest malutki 22 cm, a jego siostrzyczka tak samo karmiona, wyrosła na gidyję :P i ma aż 27 cm :o ale za to jest wiotka :cunao: i ma długieee nogi ,,do samej szyi" (jak to się mówi o dziwczynach), ale za to jaki ma ruch, super :lol: Quote
agnilale Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 Herbina masz racje.Dzisiejsze yorki maja mocniejsza budowe i dlugie nogi co powoduje ,ze one "krocza" a nie chodza.İ wlasnie takie wygrywaja wystawy co z kolei wiaze sie z tym, ze ten trend ma wplyw na hodowle i przyszle mioty.Ja kiedys tez wolalam te malutkie (viki wazy 2,4 a ma 5 lat) ale odkad Jimmy pojawil sie u nas, zaczelam doceniac walory pieknego mocnego ciala u yorka.Ciekawa jestem jak to sie ma do standardu bo gdzieniegdzie gorna granica jest 3,5kg? Quote
Adiraja Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 Beata&Daisy, nie słyszałam nigdy o takich obliczeniach i nie pamiętam ile Vikcia ważyła mając trzy miesiące - a szkoda, bo to ciekawe... Wiem natomiast, że nie sprawdziła się teoria, że suczki rosną do pierwszej cieczki, a potem tylko nabierają ciałka... Vikta rosła dłuuugo dłużej :lol: Herbina, ciężko tak jednoznacznie stwierdzić, czy faktycznie Eukanuba ma wpływ na wzrost u małych ras - ale wiele takich głosów było (również na dogo). Ostatnio (przy okazji wizyty na Klinikach) pytałam o to weta i stwierdził, że to bardzo możliwe patrząc na wartości tej karmy... to jak z ludźmi - porównując nas z przodkami jesteśmy dużo wyżsi co według genetyków wiąże się z lepszym odżywianiem dzieci. Pozdrowionka :) Quote
edi,feti,gusia Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 moje dziewczyny były dzisjaj u weta i oto pomiary: Feti 20 mies-2,55 Gumisia 15mies-2,15 Miami 5mies-1,60 To juz prawie 6,5 kilo dorodnego yorka w domku! :D Quote
edi,feti,gusia Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 moje dziewczyny były dzisjaj u weta i oto pomiary: Feti 20 mies-2,55 Gumisia 15mies-2,15 Miami 5mies-1,60 To juz prawie 6,5 kilo dorodnego yorka w domku! :D Quote
Alex_i_Suzi Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 Beata&Daisy Ja slyszalam, ze wage 6 tygodniowego yorka mnozy sie razy 3, wtedy wychodzi waga doroslego. Z tego wynikaloby, ze Alex bedzie wazyl okolo 2kg. Natomiast jesli bym liczyla tak jak ty mowisz, to wazylby jako dorosly 2,6 kg. Kazdy mowi inaczej :-? Ja tez czesto sie zastanawiam jaki bedzie duzy. W tej chwili ma 4 miesiace i wazylam go dzisiaj u weterynarza, ma 1,6 kg. Przytyl jedynie 10 dkg w ciagu 2 tygodni. To bardzo malutko. A miedzy 2 i 3 miesiacem potrafil w ciagu tygodnia przybrac 20 dkg. Wydaje mi sie, ze juz nie bedzie wiele wiekszy. Quote
Beata-Daisy Posted December 1, 2005 Posted December 1, 2005 Alex&Suzi Twój Alex wazy tyle samo co moja Daisy jak była mała jako dorosla waży 2,4 kg natomiast Suzi prawie jak moja Jacklin :D Ale to nie ma reguły czy będą takie same,kiedys jak będziesz chciała dopuszczać to dobrze że suczka jest wieksza niż kawaler. A propo twoje maluchy są z rodowodem? Quote
SwEet_LiLi Posted December 1, 2005 Posted December 1, 2005 SwEet_LiLi napisał(a):SwEet_LiLi napisał(a):SwEet_LiLi napisał(a):SwEet_LiLi napisał(a):SwEet_LiLi napisał(a):[quote name='SwEet_LiLi']Witam dzis zmierzyłam moją LiLuNie... Dzisiaj ma równe 10 Tygodni , Dł. 24-25 cm Wys. 15 cm Waga : 0,9 kg Wtedy miezyłam ją na dłógość i wyskokość z główką tak mniej więcej... :)) bo sie ruszała... :)) A dzis LiLi ma równe 11 Tygodni Dł. 22 cm ( bez główki) Wys. 17-18 cm ( bez głowki ) Waga : 1,1 kg ( dokładnie taka , siedziała nieruchomo ) A Jutro LiLa kończy 13 tygodni !!! Dł. 23-24 cm Wys. 17-18 ( niezminila sie w ciągu 2 tygodni) Waga : 1,4 kg A dziś LiLa ma 14 tygodni .... Dł. 23 cm Wys.17-18 cm Waga : 1,45 kg Jutro LiLa kończy 17 tygodni , za 3 dni bedzie mieć 4 miesiące.... A dziś mamy tak : Dł. 25 cm Wys. 20 cm Waga: 1,7 kg 2 dni temu LiLi konczyla 19 tygodni .... Dł. ok 25- 27 cm wys. ok 22 cm Waga ok 1.9 Kg LiLa przy ostatnim ważeniu : 2 kg z "groszami" Dł. ok 29 cm Quote
KaPa Posted December 1, 2005 Posted December 1, 2005 Neuś ma 9 miesięcy, 29 cm w kłębie i waży 1,9 kg :) Quote
nikusia Posted December 1, 2005 Posted December 1, 2005 Właśnie zmierzyłam Ramzesa: :22,5 cm-długość bez ogona, od klatki :21 cm-wysokość w kłębie A ile waży to ja nie wiem... Mam taką wagę, że zależy jak, gdzie stanę (bo muszę się ja z nim ważyć i później odejmować, bo jak jego samego kładę, to nic nie pokazuje... :evil: ) :D Quote
M&M&O&I Posted December 1, 2005 Posted December 1, 2005 w kłębie nie umię zmieżyć :oops: :P waga 5 kg :P wiek 5 latek :D już za niedługo 20 grudnia :P Quote
Beata-Daisy Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 NAJMŁODSZY DOMOWNIK JACKLIN 3 MIESIĄCE I 2 DNI :lol: 1,50 DAISULKA 2 LATKA 2,4 KG :D Quote
aj22 Posted December 6, 2005 Posted December 6, 2005 Frotka 13 tygodni długość bez główki 21cm wysokość bez główki 18cm waga 95dkg Mikołajkowe całuski dla wszystkich yorasków ************************************** Quote
Alex_i_Suzi Posted December 11, 2005 Posted December 11, 2005 WAGA: Alex 19 tygodni 1,7 kg Suzi 13,5 tygodnia 1,4 kg Quote
madziulka Posted December 14, 2005 Posted December 14, 2005 Lilu napisał(a):Hej madziulka. Miło mi bardzo że zainteresowała Cię moja Liluszka. Lilu urodziła sie 11-go sierpnia, jutro kończy 16 tygodni. Przyrost wagi powoli sie zmniejsza ale przypuszczam że nie będzie to maluszek - raczej koło 3,5 - 3,8 kg. Karmię ją następująco: rano saszetka 100 g. (pedigree lub kitekat) po południu 100 g. zupy (mieso drobiowe,wątróbka, warzywa, płatki ryżowe lub inne [makaron, płatki owsiane, kaszka manna]) wieczorem 100g. zupy j.w. Piesek nie jest gruby, żebra są dobrze wyczuwalne. Ten schemat karmienia wprowadziłam w tym tygodniu. w zeszłym Lilu jadła 4 razy dzieńnie - ok 250-300 g. karmy. Generalnie piesek o wadze 3 kg. powinien zjadać ok 360 kcal dziennie więc mniejszy ok 200 kcal. hEJ liLU co tam u Twojej Lliluszki słychać ? Może masz ostatnie pomiary ,wzrost ,waga ? Bardzo ciekawa jestem czy są w gabarytach do siebie podobni :D Mój Tiko to spory facet ma prawie 3 kg -dużo ,ale co zrobić jak apetyt ma jak wilk ! W niektórych postach wkradł się błąd bo mój psiak ur się 10 sierpnia a twoja Liulu 11 sierpnia czy tak ? więc faktycznie to tylko dzień różnicy ,ale jak zauważyłam Twoja Lilu jest z tych wyższych yorków ? Pozdrawiam madziulka&Tiko Tak mówą poradniki - ale myślę że najlepiej sie kierować zdrowym rozsądkiem i indywidualnymi ptrzebami piesa. inaczej nalezy karmić aktywnego (agility lub długie spacery) psiunka a inaczej kanapowego polegiwacza. Powodzenia i pisz o swoim Tiko. Quote
marlena924 Posted December 14, 2005 Posted December 14, 2005 Toffi, wiek:9 miesięcy (za sześć dni 10) waga :2,9 Quote
Lilu Posted December 14, 2005 Posted December 14, 2005 Hej, Madziulko. Niestety nie mam możliwości zważyć teraz Lilu. W przyszłym tygodniu wybieramy się na szczepienie i wtedy podam wagę. Co do przyrostu, to moja suczka ostatnio zwolniła znacznie. Pozdrawiamy Quote
nikusia Posted December 17, 2005 Posted December 17, 2005 Gdzieś słyszłam, że gdy dajemy pieskom dużo "witaminkowych" dropsów itp, to więcej rosną. Co Wy o tym sądzicie? Quote
Daga_i_Oskar Posted December 17, 2005 Posted December 17, 2005 nikusia napisał(a):Gdzieś słyszłam, że gdy dajemy pieskom dużo "witaminkowych" dropsów itp, to więcej rosną. Co Wy o tym sądzicie? sama nie wiem czy temu wierzyć, czy nie, ale spotkałam się z takim stwierdzeniem na własnej skórze i sama podawałam Oskarkowi witaminki w wieku szczenięcym, no a teraz wyrósł na kawał chłopa :-D Quote
marlena924 Posted December 17, 2005 Posted December 17, 2005 Daga_i_Oskar napisał(a):sama nie wiem czy temu wierzyć, czy nie, ale spotkałam się z takim stwierdzeniem na własnej skórze i sama podawałam Oskarkowi witaminki w wieku szczenięcym, no a teraz wyrósł na kawał chłopa :-D Daga, a ile teraz Oskaruś waży??? Quote
Recommended Posts