Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Olena84 zrobilas bardzo dobrze....moze bylo troche nieporozumien ze po jednym dniu trafila na ulice !! Ale tak czy siak nawet po 6 dniach po sterylce na ulicy nie powinna byc !! Wazne ze sa ludzie i sunie nie zostanie na ulicy....Kaja moze dac DT,a potem sie dogadac z Ewa i robic malej paszport i niech oglada wiatraki z bliska :-) w razie czego mozna na mnie finansowo liczyc jezeli bylyby pieniadze na transport potrzebne !! BYLEBY SZYBKO SUNIA Z ULICY ZNIKNELA W CIEPLYM,BEZPIECZNYM DOMKU U kAJA69.....czekam na wiadomosci

• Replies 560
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Olena - problem w tym, że nie było napisane - CZEGO DOTYCZY WYDARZENIE...
a sytuacja była dosć dramatyczna...

Potem ludzie sobie kopiowali, umieszczali na swoich serwisach i stad jest problem

Kaja69 - dzie to DT? w sumie do Jamora to też kawałek...Kaja...Holandia jeszcze dalej...
możliwy transport busem do Holandii jest z Torunia /pomyślcie aby ten pies nie pojechał w przeciwnym kierunku/
ale uwierzcie...transport to nie problem...przed samymi swietami okazało się, ze 3Łapek z Radomia ma DOM w Białymstoku /pies w schronie w Radomiu/
zrobiliśmy wydarzenie i poszło - w ciagu paru godzin wszystko się rozwiazało..znalazł sie transport - sponsor - sponsorzy na karme..szelki...wszystko!
Ludzie chcą pomagac, ale muszą wiedzieć jak :)
Ewa osterin - mówi to co czuja inni urzytkownicy serwisu - tak myślą wszyscy

Posted

Olena84 napisał(a):
Nie robiłam wydarzenia z sunią, zamieściłam ją tylko na profilu.

Olenko 84, najważniejsze,że jest szansa na pomoc suni. Myślę, że dziewczyny zrobily tyle dla suni ile mogły. A że nie mogły więcej.. I tak fajnie,że zrobiło się zamieszanie . Jest szansa dla suni:)

Posted

anita_happy napisał(a):
nie wazne co--aby gadano -----dewiza marketingowa a'la Doda....ale działa....:)

:-D
:-D
To czekamy na odpowiedz....kiedy bedzie mozna zlapac sunie...a moze oglaszac i szukac kogos chetnego na mala wycieczke zajrzalam ok 350 km w jedna strone :-) nie jest tak zle !!!
Kaja twoje psiaki sa super i tyle znalazlo domki( Mati taki slodziak) Gratuluje,mala nie mogla by lepiej trafic ! a potem do Ewy do Holandii z Torunia i bedzie wachac tulipany...aby tylko zabierac ja z ulicy....JAK NAJPREDZEJ

Posted

napiszcie do dusje - ona jest z Holandii, moze pa zrobi...heh...nic nie wiadomo - może są sasiadkami :)
350 km w jedną strone /koszt ok 400/450zł/
wieć jak już sie dogadacie z Ewa z Holandi ...z DT...
to napiszcie to na wydarzeniu u SUNI...albo ja Wam napisze! ok
tylko dajcie cynk, że wszystko ustaliłyscie

Posted

Ewa osterlin,jak mozesz wypisywac takie bzdury,że suka po jednym dniu tafiła na ulicę,że jest potrzebny kołnierz bo rozgryzie szwy.W dniu kiedy została wypusczona nie miała praktycznie śladu po cięciu.To ze miałaś suke ,która przez dwa tygodnie ledwie wychodziła robic siusiu to tylko swiadczy o Twojej nieodpowiedzialnosci bo na cos takiego nalezy reagowac na drugi dzien jezeli są komplikacje po sterylce,ja miałem dziesiątki suk po sterylce i praktycznie na drugi dzien zachowują sie jak przed sterylka.Kazdy z nas wie że ulica to nie miejsce dla psa więc oszczędz sobie ataku na dziewczyny które szukją jej domu.

Posted

Słuchajcie ,każdy chce pomóc tej małej ,czasem emocje biora górę,ale nie ma co potrzymywać takiej atmosfery i rozstrząsać tego co kto powiedział.Cel jest jeden -pomóc suni.Proponuje żeby skupic się nad transportem suni do dt.

Posted

Rajmund napisał(a):
Ewa osterlin,jak mozesz wypisywac takie bzdury,że suka po jednym dniu tafiła na ulicę,że jest potrzebny kołnierz bo rozgryzie szwy.W dniu kiedy została wypusczona nie miała praktycznie śladu po cięciu.To ze miałaś suke ,która przez dwa tygodnie ledwie wychodziła robic siusiu to tylko swiadczy o Twojej nieodpowiedzialnosci bo na cos takiego nalezy reagowac na drugi dzien jezeli są komplikacje po sterylce,ja miałem dziesiątki suk po sterylce i praktycznie na drugi dzien zachowują sie jak przed sterylka.Kazdy z nas wie że ulica to nie miejsce dla psa więc oszczędz sobie ataku na dziewczyny które szukją jej domu.

Rajmund... nie wypowiadaj jak nie wiesz bo to Ty bzdety piszesz !!! Moja sunia byla operowana w najlepszej klinice w Malmö,po 2 dniach zabralam ja do domu,przez tydzien brala srodki przeciwbolowe,antybiotyki,nie wolno jej bylo nawet na lozko wchodzic spac,ani po schodach, po tygodniu miala zdejmowana czesc szwow,a potem dopiero reszte.Bron boze nie wolno bylo suni lizac szwow lub pooperacyjnej rany,byla albo w kolnierzu albo w specjalnym pooperacyjnym kubraczku !! w tym czasie a to jest okolo miesiac po takim zabiegu trzeba na sunie uwazac ,nie wolno jej biegac,tylko wolne spacery itd..Moja sunia nie miala zadnych komplikacji po sterylce,to jest normalna procedura opieki nad psem po takim zabiegu ! Rozumiem ze nie daly dziewczyny rady zapewnic jej takiej opieki ,ale chocby cieple bezpieczne miejsce a nie wypuszczenie na ulice w takim stanie :-( to nie bylo dobre !
I nie atakuje nikogo ! Cos chyba czytasz bez zrozumienia !
Tutaj sunia miala zabieg 23 Grudnia a 28 grudnia trafila na ulice z powrotem i to mnie przerazilo! Nie spotkalam sie nigdy z czyms takim! :-(
I ja nie wypisywalam nic o jednym dniu,z palca sobie tego nie wyssalam,taka wiadomosc pojawila sie na FB,ze sunia po sterylce po jednym dniu w lecznicy trafila na ulice. Potem dopiero sprostowano ze byla pod opieka od 23 do 28 ! co i tak przeciez za wczesnie !! i ona tak od 4 dni jest tam. I dzieki bogu ze pojawil sie ten watek na FB,bo przynajmniej cos sie ruszylo w sprawie suni,i oby jak najszybciej trafila do jakiegos domu.Bo nikt mi nie wmowi ze cudownie zarosl jej sie brzuszek ! i jest zdrowa ...przeciez nie powie ci ze ja boli!!

Posted

Ale tak konkretnie:jakie ciepłe miejsce?Bo dzika suka to nie mysz japońska,żeby w byle akwarium wrzucić na tydzień.
Niepotrzebnie jest tu ocenianie i wałkowanie tematu i krążenie dookoła kto jak ze swoimi psami postępuje,kto jest ludzki a kto nieludzki.Każdy traktuje swoje zwierzęta z miłością,najlepiej jak potrafi.
Taka dyskusja jest bez sensu jeśli nie podaje się konkretów.Właśnie o to ciepłe miejsce chodzi,ze NIKT go suni nie chciał lub nie mógł udzielić.Więc jakie ciepłe miejsce?Po co obracać temat dookoła?
Krytykujemy-tak,ale jeśli mamy lepszy pomysł.A jak nie mamy pomysłu,to gderamy i gdybamy.

Posted

Na FB zglosilo sie kilka dni temu kilka osob chetnych do wplacenia pieniedzy na hotel dla suni,chodzilo tylko o to zeby sunie jak najszybciej zlapac ,zeby nie byla na ulicy po takim zabiegu!
Proszono o nr konta,cokolwiek byle bylo to szybkie dzialanie. Niestety nie dalo rady :-(
Dopiero jak na FB zglosila sie Ewa i podalismy jej ze ma do Pan karmiacych mala zadzwonic z informacja ze moze ewentualnie adoptowac mala,podjeto temat hotelu dla niej.
Szkoda ze dni leca a mala na dworze,a zanim jeszcze zostanie wszystko ustalone,to rzeczywiscie mala bedzie juz po najciezszym czasie i nie bedzie juz pospiechu.....
Tak wiec to cieple miejsce to mialam na mysli zeby dzialac szybko i mala jak nie ma DT zawiezc do oplacanego hotelu. Tak postepuja inni !! nie slyszalam zeby jakas inna sunia po sterylce tak szybko wrocila na ulice.zapewniaja opieke suni i potem zbieraja pieniadze,a ludzi chetnych pomoc bylo sporo nie byloby problemu......
To sa konkrety,nie gdybanie i gderanie...ale dyskusja taka jest rzeczywiscie bez sensu i nie miejsce tu na przepychanki slowne.
W dalszym ciagu wiec mysle ze nalezy jak najszybciej dzialac,mozna by poszukac transportu na juz i zabierac biede w bezpieczne miejsce,gdzie nie bedzie sie na boki rozgladala czy jej nic nie grozi,ale bezpiecznie bedzie odpoczywac i zdrowiec !!! Wiadomo ze Ewa chce ja adoptowac,i to ze ma szanse na DT do czasu wyjazdu,lub hotel,ale nie nalezy z tym czekac ani minuty..........ale zabierac mala..

Posted

Wiem,że jest mróz,ale nie ma się co tak martwić.Naprawdę suńka w życiu niejedno przeszła.Dziewczyny jej zrobiły ciepłą budkę,dokarmiają.
Znam psa,który żył wiele lat na łańcuchu na bruku(bo nawet nie na ziemi) pod żelazną balią,nawet słomy mu odmawiano.Jak dostał od nas budę,to kilka lat tam i tak nie wchodził-wolał swój kąt pod balią.Dopiero teraz jak ma 15lat dał się przekonać.I tak długo żyje,a mój wychuchany odszedł w wieku 9lat.
Może i można było zrobić więcej,ale to nieważne,bo dziewczyny pracują,mają rodziny-nie mogą na 100% żyć życiem bezdomnych psów,których są tam setki w ich mieście.I tak je podziwiam,że w ogóle się podjęły podejść i łapać taką dzikuskę.Zawsze na każdego można znaleźć jakieś "ale",ale lepiej widzieć to co ludzie dobrego robią niż to czego nie robią.Ja uważam,że zrobiły wszystko co mogły w tej sytuacji.Może ktoś zrobiłby to lepiej i więcej,ale nie zrobił,a one zrobiły tyle ile mogły.
Ja też powinnam robić dużo więcej niż robię,ale zwyczajnie nie mam czasu.Chciałabym być zaangażowana w wiele spraw na maxa,ale tak się nie da,bo poza psami musimy też żyć na co dzień.

Posted

I ja to wszystko rozumiem,i nikogo nie krytykuje,ani nie atakuje ! Wiem ze wszystko robiono zeby jej pomoc,ale trzeba pomoc wiecej i to JAK NAJSZYBCIEJ !!!
A podnosze taki alarm bo mi sie w glowie nie miesci, ze ona tam na mrozie po takim zabiegu operacyjnym!!
Czekam na wiadomosci o suni ze jest juz u Jamora lub na DT

Posted

[quote name='Rajmund']Ewa osterlin,jak mozesz wypisywac takie bzdury,że suka po jednym dniu tafiła na ulicę,że jest potrzebny kołnierz bo rozgryzie szwy.W dniu kiedy została wypusczona nie miała praktycznie śladu po cięciu.To ze miałaś suke ,która przez dwa tygodnie ledwie wychodziła robic siusiu to tylko swiadczy o Twojej nieodpowiedzialnosci bo na cos takiego nalezy reagowac na drugi dzien jezeli są komplikacje po sterylce,ja miałem dziesiątki suk po sterylce i praktycznie na drugi dzien zachowują sie jak przed sterylka.Kazdy z nas wie że ulica to nie miejsce dla psa więc oszczędz sobie ataku na dziewczyny które szukją jej domu.

Rajmund - wejdx na wydarzenie na fb i poczytaj! stąd ten klops

ja wam tylko pokaże dziewczyne co ma 14 lat i jej działanie

http://www.dogomania.pl/threads/199325-Potrzebne-og%C5%82oszenia!-m%C5%82oda-sunia-w-wersji-ONka-ma-chwilowo-DT-trafi-do-schronu?p=16027222&posted=1#post16027222

zobaczyła sunie z cieczką na ulicy po wigilii i co zrobiła - wzieła do domu - rodziców "gwiazdkowo" urobiła na awaryjny DT...ma tydzień - potem będzie musiała SAMA odstawić suke do schroniska - ile ma osób na wątku - ECHO...

ps
CIEPŁE MIEJSCE = karton w garazu...karton w piwnicy...karton w Łazience

suka po sterlizacji aborcyjnej dochodzi do siebie dłuzej niż po sterlizacji...

nic bardziej mnie nie irytuje u osób, kt mowią, że pomagają bezdomnym psom jak stwierdzenie "kazdy z nas ma swoje zycie..prace ...dom"
coś kosztem czegoś...masz frajde z pomagania to nie oglądasz Tańca z Gwiazdami i Klanu...
czasami trzeba swoje życie odłożyć - dla życia tego 4łapnego....

nieważne...

CO JEST USTALONE...zdzwoniłyscie sie panie??emaile wymienione??

pisałam, że jeśli chodzi o kogoś z dogomania, kt mieszka w Holandii - to dusje - PISAŁ KTOŚ DO NIEJ??moze ktoś od niej jedzie z PL do Holandii...może Ewa to sąsiadka dusje...

Posted

Ostatnio zajmowałam się zwierzyńcem w 1wiejskim podwórku-rozmnażalni.3sterylki.Wet mi powiedział,że jak suka podwórkowa,to od razu można puścić na podwórko,bo cięcie minimalne,szwów nie wytarga,bo poprzeczne.Może lekko przesadził z tym "od razu" no i zapomniało mu się przepisać leków p-bólowych na tydzień po zabiegu.Ale trudno-sunię i tak wzięłam do siebie.Leki jej już weci tutaj dali.Ale po 6dniach to już do domciu-ona taka domowo-podwórkowa.A kocice po 2dniach na wieś.Poza bólem ok.4dni,nie ma żadnych problemów.Choć są weci,którzy każą do zdjęcia szwów-10dni trzymać w domu,bo zawsze coś się może wykluć.Ale to przesada wg mnie.W 5dobie idzie zrost i mi sama wetka mówiła,że jeśli się nawet coś z sunią dzieje,to już nie ma związku ze sterylką.A do tej suni zaglądają też dziewczyny ciągle.
Moja sunia ze schroniska już po 3dniach od zabiegu wylądowała w boksie z powrotem (lato),a psy ją atakowały-nie było jej różowo.Żadnych powikłań.Niestety-robimy co możemy,do czego nas sytuacja zmusza.
Fajnie,że wokół tej suni jest tyle szumu,bo szybciej znajdzie dom;-)

Posted

co chwilę jakieś pretensje, żale do jednej czy drugiej osoby że już się pogubiłam w tych postach :shake:
jedno z dwóch?
1. suczka ma mozliwość jechac do jakiegoś domku?
2. czy chodzi o to że jest chętna osoba zapłacić za pobyt w hotelu?

Posted

Co to za wet ??? to chyba taki jacy pracowali w schronisku w Dyminach ??? zapomnial o srodkach przeciwbolowych ! ja bym mu bandziol rozciela i do domu puscila,zeby jego mine widziec !! ech szkoda nerwow
Mysle ze dzieki temu ze zrobil sie taki alarm na FB,pies znalazl dom!!
Gdyby nie Olena ta suka nie zaistniała by w sieci
i co by było ???

tak byscie sobie gadały na wątku jaka ta suka biedna...a suka dalej na ulicy by byla ....tragedia
Ja rozumiem praca,dom ,swoje zycie...ale inni tez tak maja !!(mam na mysli inne osoby pomagajace bezdomnym) jak jest szansa i sa ludzie chetni zeby wplacic pieniadze i pomoc Wam pomagac to nie ma sie co wykrecac domem,garami,praca,ale dzialac.
Bo jak sie zaklada watek o potrzebie pomocy dla suni to trzeba sie liczyc z tym ze bedzie odzew i ludzi bedzie krew zalewac jak beda chcieli pomagac a nie beda mieli jak....a o suni dalej cisza...nastepna noc w kartonie...
Naprawde nie bedzie trzeba juz sie tak spieszyc za kilka dni,bo najgorsze dni ona ma teraz!!! ,potem to ona sobie swietnie da rade,tak jak dawala do tej pory.....

Posted

ja juz sie nie wypowiadam,bo za duzo mnie to kosztuje :-(
Agni
Sunia ma szanse na dom u Ewy w Holandii,ale to potrwa,szczepienia,paszport !
Ewa moze po nia przyjechac w czerwcu lub jest mozliwosc transportu do Holandii!
Jest tez szansa na DT kolo Torunia i bylby transport potrzebny na pilnie dopoki Ewa jej nie odbierze,
moze tez sunia zamieszkac u Jamora w Hotelu na ten czas oczekiwania
Ewa chce oplacic pobyt suni w hotelu,i sa chetni na FB na deklaracje hotelowe dla suni. Jest sporo rozwiazan...ale najwazniejsze zeby sunia jak najszybciej znikla z ulicy...potem nie bedzie to juz takie pilne :-(

Posted

Moja oferta jest cały czas aktualna,czekam na decyzje czy mała ma przyjechać do mnie czy do Jamora.Myslę,że trzeba cierpliwie czekac na decyzje opiekunek,na pewno niedługo wszystko bedzie wiadomo...

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...