Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Katica napisał(a):
Więc wolę nie wchodzić w dyskusję na ich temat (rc i e.), jeżeli ktoś jest zadowolony to super, ja mam swoją wiedzę i napewno z niej skorzystam...

toz nie mam zamiaru dyskutowac - podalam jako przyklad ;)
ja bardzo delikatnie podchodze do nowych karm, bo zmiana na zla u nas sie konczy zle:shake: dlatego narazie nie odzwazylam sie probowac DN, mimo ze probki mialam

• Replies 178
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

:placz::placz: Pies trzepie uszami i się drapie:placz: jednak:placz:
(jedyne co dobre, to nie ma biegunek- czyli jelitek ta karma nie podraznia, ale poza tym niestety nie dal niego)

DN na nic- teraz wyprobuje fish4dogs, a jak to nic nie da, to bede musiala wrocic z podkulonym ogonem do RC sensitive weterynaryjna (tej jeszcze nie mialam)

w zwiazku z powyzszym mam teraz na stanie ca. 2, 5 kg Taste of the wild, ok. 4, 8 kg DN i okolo 4, 8 kg NG z łososiem (holistyczna karma)

Jakby kto chcial to TOTW sprzedam za ile odkupiłam od Monyki (karma+ transport) (pies zjadl kilka kulek)

a DN i NG są za frico (tylko transport)

:roll::roll::roll:

ps. czy fish4dogs wysyłają próbki?

Posted

Co prawda mój pies nie ma alergii, więc nie wiem jak się postępuje z alergikiem. Ale czy nie za często zmieniasz karmy swojemu psiakowi?

Z tego co czytałem i raz odczułem w praktyce to psy trudno znoszą zmiany karm. Jeśli Twój pies dobrze znosi rybę to kup mu rybią karmę i pozwól się do niej przyzwyczaić... Psi żołądek inaczej zwariuje i stąd mogą być sensacie w postaci rozwolnienia itp

Co do tej karmy Nutry holistycznej to widzę, że ekarma nie ma jej w swojej ofercie, może dlatego nie polecali Ci jej jako karmy podstawowej?? :confused:

Posted

dlugi czas nie zmienialam nic. tez myslalam ze sie przyzywczai.niestety sie nie przyzywczail. teraz nie ma biegunek. bo te wywoluja tylko karmy z kurczakiem i wołowiną, ale sie drapie. czy karma odpowiada czy tez nie widac u mojego psa w sumie po jednym posilku. oczywiscie czekam dluzej, ale drapanie, trzepanie uszami itd nie ustaje.

wiesz- to trzeba przezyc i zobaczyc jak się pies męczy. nikt dlugo nie wytrzyma odczekac, zresztą i po co?. TOTW zjadl tylko raz kilka kulek. PO NG z łososiem tak się zacząl drapac, ze juz wiecej nie dalam. A DN jest najbardziej ok, jednak dalej sie drapie. Znajoma ma to samo. Jej pies super reaguje na hypoalergiczny RC. Jeden posiłek i wszystko ustalo.

Jesli pies reaguje na zmiane karmy biegunka- oczywiscie to kwestia czasu. do alergi jednak raczej nikt sie nie przyzwyczai;) To dwie rozne kwestie;)

Posted

dzieki. maly ma stwierdzoną alergie na białka kurczaka i wołowiny, jednak reaguje alergicznie na wiekszosc karm bez tych skladników. Ale jest jeszcze jedna karma, która polecają weci czyli RC sensitive weterynaryjna. Tej nie mial jeszcze i tej spróbuje. A poza tym, bedzie musiał życ z drapaniem, jeśli ta nie przejdzie:roll:

Posted

Talia napisał(a):
Charly, a do tego czasu co pies jadł?

mam go dopiero 6 miesięcy. najpierw był na suchej. nie trawił. Potem był 4 miesiące na Barfie (poniewaz gotowanego mięsa nie toleruje wcale- wtedy jest krew w kale), gdzie od razu wyszło ze alergie ma na kurczaka i wołowine. Ale nagle w czwartym miesiącu okazało się, ze także na indyka i troszkę tez na kaczkę. Wiec przeszlismy na suche z rybą. Najlepiej toleruje Boscha z rybą, ale tez nie optymalnie. A cała reszta to jest tragedia. Po dosłownie garści NG z łososiem mały całą noc nie spał, chodził po mieszkaniu, chował sie pod meble i był bardzo nerwowy no i oczywiście cały czas się lizał i drapał.

Więc generalnie jest na tym Boschu- ale tak zostac nie może, bo też sie drapie cały czas i trzepie uszami. Jeszcze pozostały 2 karmy- fish4dogs i RC sensitive weterynaryjną i mam nadzieję, że jedna z nich podejdzie (wiem, są jeszcze eukanuba i inne, ale bez końca nie będę zmieniać)

Posted

czytaj sklad uwaznie - w wielu karmach z ryba czy jagniecina sa jakies sladowe ilosci kurczaka - czesto w postaci tluszczu, ale i mieso mozna znalezc. Wiec nazwa karmy z ryba jest czysto marketingowa, bo zawiera tez i drob (np)
Eukanuba ma fajna z ryba (...sensitive skin) ale o ile pamietam jest tez tluszcz drobiowy, albo cos takiego...

Posted

Agnes napisał(a):
czytaj sklad uwaznie - w wielu karmach z ryba czy jagniecina sa jakies sladowe ilosci kurczaka - czesto w postaci tluszczu, ale i mieso mozna znalezc. Wiec nazwa karmy z ryba jest czysto marketingowa, bo zawiera tez i drob (np)
Eukanuba ma fajna z ryba (...sensitive skin) ale o ile pamietam jest tez tluszcz drobiowy, albo cos takiego...

czytam czytam te składy namietnie, bo kukurydza tez odpada np.
tłuszcz drobiowy podobno nie wywoluje alergi. tylko wlasnie bialko.
Z tego co już zasłyszałam w ostatnich dniach, mały potrzebuje jedzonka z jednym tylko rodzajem białka. czyli np. tylko ryba i ryz lub ziemniaki, bez warzyw, ziólek, kukurydzy itd. Fish4dogs jest niby super, ale ma drozdze i nie wiem jak na to zareaguje.No, ale wyprobuję co napisalam i jedna z nich musi wypalic. Problem do tgo jest jeszcze taki, ze maly po przejsciu z BARFa jest oczywiscie niejadkiem. kreci nosem nad suchym. no ale niestety nei ma wyjscia

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
Posted

Witam, ja również mam same pozytywne doświadczenia z Diamondem. Co prawda mój 5-miesięczny Golden wcześniej próbował tylko Ariona (u hodowcy) i Royal Canin, więc nie mam zbyt wielkiego porównania, bowiem żeby sprawdzić jak na psa działa dana karma trzeba jakiś czas ją testować, ale muszę przyznać, że z Diamondem nie było żadnych problemów. Pies wcinał aż mu sie uszy trzęsły (z resztą czego on nie je?). Żadnych alergii, kupki normalne, sierść w porządku, no i niewygórowana cena. Niestety, od 17 listopada podnoszą ceny. W tym tygodniu będę zamawiać kolejny 18kg worek Large Breed Puppy Lamb&Rice Formula. Polecam :)
PS. Wrażenie robią superszybkie wysyłki, profesjonalna obsługa i monitorowanie przesyłki na każdym etapie.

• 2 weeks later...
Posted

ja, a co? ;)

Od pół roku diamond dla szczeniaków L&R, a wkrótce prawdopodobnie dla dorosłych, choć granulki są mniejsze :(
Na razie testuje próbki tego diamonda i Chicken Soup i zawsze diamonda je pierwszego ;)

Posted

Estera napisał(a):
Chciałabym odkupić kilogram jagnięciny ale dla dorosłych i nie mini :cool3:

Mogę Ci przesłać, ale czy nie lepiej/taniej by było poprosić ich o próbki? ;)

Posted

Pisałam, prosiłam, zostały mi obiecane i ..... czekam :evil:
Dzięki :loveu:
Poczekam jeszcze trochę, jak nie odpiszą ani nie wyślą, to zwrócę się do Ciebie :loveu:

Posted

Estera napisał(a):
Pisałam, prosiłam, zostały mi obiecane i ..... czekam :evil:
Dzięki :loveu:
Poczekam jeszcze trochę, jak nie odpiszą ani nie wyślą, to zwrócę się do Ciebie :loveu:

Najlepiej zadzwonić do nich. Załatwiałam tak próbki dla swojego psa i miałam następnego dnia w domu.

• 1 month later...
Posted

Kupilem dla staffika karme large dla szczeniakow i tu pytanie czy karma bedzie dla niego dobra czy nastepnym razem zamowic small? I czy ktos z was stale krami nia swojego pupila?. W sumie karma nie droga i tutaj pytanie jaka jest jakosciowo?
Pozdrawiam

Posted

ale kupiles dla szczeniakow?
large jest najczesciej dla psow doroslych od 25 kg w gore, ale roznie firmy to sobie "ustalaja" Ile staffik dorosly wazy? To bedziesz wiedziec na przyszlosc co kupic - small to dla maluchow typu do 10 kg (doroslego psa oczywiscie nie szczeniaka)
O ile wiem to roznica pomiedzy small a large jest w wielkosci granulek i ew to, ze large zawiera skladniki wspomagajace stawy.
Co do jakosci, sie nie wypowiadam - nie karmilam, ale sa o ile wiem na forum opinie na temat tej karmy