Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

cześc!!!

znalazłam na forum temat "kantarek". mam pytanie - jak ten kantarek wygląda? może ktoś jest w stanie podać mi jakiś link, bo niestety nie moge nic znaleść...ewentualnie jakiś opis...

pozdrawiam!

Posted

To trzeba raczej zobaczyć w sklepie, bo szukałam w googlach i nie daje wyobrażenia. .Składa się z pasków materiałowych, które wiszą swobodnie na pysku i jednocześnie są przyczepione do smyczy. Jak piesio jest spokojny, to nawet nie zauważa, że to ma. Kiedy wystartuje, to paski zaciskają się wokół mordki i skręcają głowę w bok. Nie może ugryźć i jest mu nieprzyjemnie. Wiem jedno - moja Buba nie dała sobie przymierzyć kagańca, a w kantarku paradowała po sklepie.

Posted

Dziekiję bardzo!!!

nareszcie wiem jak wygląda kantarek - zobaczyłam na psie i luzem...

teraz tylko kupić i bedziemy wypróbowywać na gingers...

pozdrawiam

Posted

jeszcze raz dziękuję!!!

opis na tej stronie jest bardzo fajny-nawet nie wiedziałam że jest kilka rodzajów kantarków...

wczoraj kupiliśmy kantarek...zauważyłam znaczną poprawę - ale to dopiero 2 spacery i akurat żaden pies nie przechodził blisko... i jest też inny duży plus - gingers ( przeraźliwie rzucająca się na inne psy 6cio miesięczna amstaffka ) ma bardzo delikatną szyjkę na której wyskoczyła czerwona pręga po kolczatce - mam nadzieję że teraz pręga zniknie....

ale pełny zachwyt możliwy będzie dopiero po paru dnaich - początkowo wystarczał łańcuszek, a potem to nawet kolczatka naie pomagała...

teraz idziemy z gingers na resocjalizację - do przedszkola...nie wiem czy troszke nie za późno...

jeszcze raz dzięki i pozdrawiam...

Posted

No a jeśli moja 6-miesięczna czernysia nagle zaczęła skakac do ludzi przechodzących obok i straszy - chce dziabnąć, to czy kantarek oduczy ją tego? Czy będzie grzeczna tylko w kantarku, czy może coś zrozumie? Ja już kupiłam go, ale nie mogę się zdecydować, żeby założyć... :help1:

Posted

i jeżeli chodzi o kanterek - wieczorem przechodził koło nas - w sporej odległości -haszczek - gingers zaczęła straszniie wrzeszczć, skakać i szarpać główką - niestety wyciągnęła pysiun z paseczka i musałam ją ponownie zapinać....nieźle sie wystraszyłam bo myślałam że całkiem wyjęła głowę...nie wiem, może wzieliśmy za duży rozmiar....ale będę dalej próbować...

pozdrawiam

Posted
No a jeśli moja 6-miesięczna czernysia nagle zaczęła skakac do ludzi przechodzących obok i straszy - chce dziabnąć, to czy kantarek oduczy ją tego? Czy będzie grzeczna tylko w kantarku, czy może coś zrozumie? Ja już kupiłam go, ale nie mogę się zdecydować, żeby założyć... :help1:

Kantarek NICZEGO NIE ODUCZA! kantarek to jedynie managment. Zapobiega ale cudow sie nie spodziewaj jezeli nie bedziesz pracowala z psem. Nie oducza ciagniecia, nie oducza wyskakiwania.

Moj pies rowniez wyskakuje na inne psy i ludzi, ale uzywajac kantarka od 8 miesiacy, mam mozliwosc na prace z psem w wiekszym komforcie anizeli bez. W razie czego latwiej tez mi jest go utrzymac.

Jezeli zobaczysz ze naprzeciwko idzie czlowiek, zajmuj psa czyms: smakolykiem, zabawka, czyms co najbardziej lubi, nie pozwol aby straszyla ludzi i wyskaiwala bo wkrotce stanie sie to nawykiem. Nie sciagaj tez smyczy a staraj sie obchodzic ludzi lukiem. Pokaz psu, ze Ty jestes fajniejsza od czlowieka obok. CTR to duzy pies i wkrotce mozesz miec naprawde problem. A za spokojne przejscie obok czlowieka jakas super nagroda.

Posted

Właśnie w tej chwili próbujemy zająć ją sobą i jest lekka poprawa. Dziękuję za podpowiedzi i mam nadzieję, że poradzimy sobie, bo to mądra psina. Jeszcze kilka dni temu ciągała na smyczy jak wariat, a teraz spacer staje się przyjemnością. Wszystko za pomcą smakołyków i mówienia do niej. Chyba kantarek jednak nie będzie potrzebny... Mam nadzieję. Trzymajcie za nią kciuki, żeby odczepiła się zupełnie od ludzi.

Pozdrowienia.