weronka_ Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 Powiem tak W moim mieście, a konkretnie w mojej spółdzielni pare lat temu też wprowadzono taki niby podatek za sprzatanie po psach. I polegało to na tym, zę sprzątaczki donosiły kto ma psa :angryy: I automatycznie było doliczane do czynszu. Ponieważ tego spzrątania nie było, lokatorzy zaczęli odliczać tą kwotę od czynszu, czyli przestali płacić za psy. Skoro nie ma sprzątania, nie ma "wychodka" - nie ma płacenia Po dwóch latach takich przepychanek spółdzielnia zniosł taką opłatę. Nie wiem na jakiej zasadzie ją znieśli, czy dlatego, ze lokatorzy i tak nie płacili, czy dlatego, zę nie była to opłata zgodna z prawem. Fakt, faktem, ze zniknęła tak jak sie pojawiła - nie wiadomo skąd :loveu: Quote
kathie Posted September 20, 2006 Posted September 20, 2006 Ja się podepnę pod temat choć nie chodzi mi o żadne dodatkowe opłaty ale moje pytanie ma związek ze spółdzielnią mieszkaniową. Otóż chodzi mi o to czy spółdzielnia ma prawo /i na jakiej podstawie/ ustawiać na trawnikach tabliczki z napisem "zakaz wyprowadzania psów". O ile rozumiem np. zakaz wprowadzania psów na place zabaw czy nakaz sprzątania po psach o tyle ten zakaz dotyczący osiedlowych trawników jest dla mnie kompletnie niepojęty... :shake: Quote
Gwarek Posted September 23, 2006 Posted September 23, 2006 [quote name='kathie']Ja się podepnę pod temat choć nie chodzi mi o żadne dodatkowe opłaty ale moje pytanie ma związek ze spółdzielnią mieszkaniową. Otóż chodzi mi o to czy spółdzielnia ma prawo /i na jakiej podstawie/ ustawiać na trawnikach tabliczki z napisem "zakaz wyprowadzania psów". O ile rozumiem np. zakaz wprowadzania psów na place zabaw czy nakaz sprzątania po psach o tyle ten zakaz dotyczący osiedlowych trawników jest dla mnie kompletnie niepojęty... :shake: Spółdzielnia ma prawo sobie postawić dowolną tabliczkę, łacznie z zakazem karmienia kanarków, ale nie ma mocy prawnej, żeby w jakikolwiek sposób karać osobę wyprowadzająca psa. Przerabiamy te tabliczki właśnie u nas i póki sprzątasz po psie, to możesz sobie spacerować po osiedlu :evil_lol: Natomiast jeśli zostawisz nieporządek, to podlegasz pod paragraf o śmieceniu :mad: Quote
Recommended Posts