Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, doradzalam wczoraj znajomej jakie akcesoria potrzebuje dla szczeniaka yorka. Bylysmy w dobrze wyposazonym sklepie. Nie chcialam jej mowic "masz kupic to takie, to takie". Staralam sie wiec dyskutowac i doradzac przy pomocy sprzedawczyni. Jak doszlo do zakupu szelek prosilysmy aby pokazala i polecila jakies dla szczeniaczka. Ta bez namyslu stwierdzila, ze swietnie jej sie sprzedaja i bardzo zadowolone sa osoby, ktore zakupily tego typu szelki http://www.psiaki.pl/sklep/product_info.php/products_id/1048
podkreslam, ze nie chodzi o firme czy kolor, a jedynie o typ szelek, bo tamte z tamtego sklepu roznily sie kolorem i wzorem (wg mnie byly zdecydowanie ladniejsze)

Wiem, ze yorki powinno sie wyprowadzac na szelkach, bo maja problemy z tchawica - wiedza o tym wszyscy, bo wiekszosc yorkow jednak chodzi w szelkach. Zastanawiam sie jednat tylko jaki sens ma kupowanie takich szelek. (Wklejam jeszcze jedno zdjecie obrazujace szelki na psie). Skoro pies glowny pasek ma na szyi i tak naprawde ciagnac do przodu glowny nacisk jest na szyje psa.

Niestety Pani w sklepie byla przekonana i przekonywala, ze takie szelki sa swietne, bo piesek napewno z nich nie ucieknie, nacisk sie rozklada, poza tym maja fajniejsza regulacje niz preferowane prze ze mnie w typie pokazanym na obrazku.

Ja polecalam firmy MUSCAT,model mac leather - wlasnie takie http://www.twojepupile.pl/psy/97-komplet.html
Wklejam jeszcze zdjecie pogladowe obrazujace o jaki typ szelek chodzi.

Zastanawiam sie wiec kto ma racje, bo zawsze preferowalam te ktore opisuje, ale teraz to juz mam metlik w glowie. Czekam na komentarze znajacych temat osob.

Dodam jeszcze, ze wedlug mnie wygodniejsze i szybsze do ubrania sa te preferowane przeze mnie. Dla mnie kazda minuta jest wazna, bo przed wyjsciem do pracy musze wyprowadzic 2 yorki, a zwykle robie wszystko w ostatniej chwili.

Posted

Moim zdaniem, wszystko zależy od psa. Mojemu wygodniej chodzić w tym 1-wszym rodzaju szelek (w guardach), a jak miał w takim stylu jak te drugie to na spacerze nie chciał chodzić i nie mógł się przyzwyczaić.
W tych pierwszych nacisk powinien być na barki, a nie na szyję (tak mi się przynajmniej wydaje i rozmiar się dobiera mierząc barki)

Posted

Nie polecam tych 2 szelek dla szczeniaka bo uczą psa odstawiać łokcie poza tym mój ma jedne szorki i one naciskają właśnie w takim miejscu że pies kaszle kiedy w nich pociągnie co w guardach mu się nie zdarza. A jeśli chodzi o tchawice to wcale nie jest taki powszechny yorkowy problem, znam wiele yorków które chodzą tylko w obrożach i nic im nie jest. Kiedyś mój Odie chodził tylko w szelkach bo bałam się o jego szyjkę ale okazało się że niepotrzebnie, w obroży prawie nie ciągnie a w szelkach jest masakra, obroża tak nie kołtuni włosa więc ja odradzałabym szelki. Widziałaś wystawowego psa w szelkach? Bo ja nie:roll: i większość z nich ma zdrową tchawicę;) Jeśli jednak koniecznie chcecie szelki to polecam guardy one nie mają tak naprawdę kontaktu z szyjką;) i mogę nawet to udowodnić
http://pu.i.wp.pl/k,MjkwNzc1MzUsNjQzNDY=,f,guard

Posted

Hmm juz sie pogubilam. Sama mam psy wystawiane i owszem na wystawie pieski szly w ringowce, do ktorej ciezko bylo by przyzwyczaic wyprowadzanego jedynie w szelkach pieska. Nam jednak wystarczylo kilka spacerow i psy pieknie spacerowaly zarowno na obrozy jak i na ringowce. Wiadomo, ze psa wystawowego uczy sie chodzenia w obrozy i ringowce, ale nie mowimy o wystawach, ktore sa odrebnym tematem, a o co najmniej 3-4 spacerach dziennie. Moje psy roznie reaguja na bodzce, czasami musze je szarpnac, czasami same nagle pociagna, raz mialam sytuacje, gdzie biegl "na nas spaniel", a za nim wrzeszczaca baba, gdyby nie wlascicielka w ogole bym nie zareagowala, ale w tej sytuacji przestraszylam sie ze pies jest agresywny i odruchowo podnioslam moja sunie na szelkach i wzielam na rece (reakcja wlascicielki spaniela, ktora byla daleko od nas byla swietna.... "Jezus, powiesila psa" , ale tak jak wspomnialam byl to moj odruch w obawie przed pogryzieniem psow przez spaniela, bylam swiadoma, ze mam psa w szelkach typu 2, w obrozy oczywiscie taka sytuacja nie mialaby miejsca).

Moje pieski sa malutkie 2,5 - 3 kg i ogolnie grzecznie chodza zarowno w szelkach jak i na obrozach, ale ze wzgledu na wage psow kompletnie nie zalezy mi na tym czy pies bedzie w szelkach ciagnal bardziej czy mniej. Chodzi mi tutaj glownie o komfort psow.

http://pu.i.wp.pl/k,MjkwNzc1MzUsNjQzNDY=,f,guard na tym zdjeciu pieknie to wyglada, natomiast w realu nieco inaczej, zwlaszcza w przypadku szelek dla malych ras. Nam ewidentnie kobieta polecala szelki z jedna "obroza" na szyi, a "druga" za przednimi lapkami. Jak pociagnelam w miejscu zapiecia smyczy to ciagnelam psa za szyje.

Tak jak pisalam bylam i jestem przekonana co do tego drugiego typu i mimo, ze moje pieski chodza w takich praktycznie od szczeniaka nikt na wystawie nie stwierdzil nieprawidlowego chodu, odstajacych lokci czy czegos tego typu. Byc moze jednak to co wyglada mi na lepsze wcale lepsze nie jest dlatego zalozylam ten post. Prosze o wiecej opini na ten temat. Moze wypowie sie jeszcze ktos kto ma pojecie na temat jakie szelki powinno sie stosowac u malych ras (tu chyba ma to wieksze znaczenie niz u duzych, ktore chodza na obrozy albo nawet dlawikach czy kolczatkach i nic im sie nie dzieje).

Pomijam fakt wyrywania sie psow, bo moje nigdy tego nie robia, a nawet jesli by sie uwolnily to beda grzecznie szly tuz obok mnie.

Posted

Więc tak.. My miałyśmy szorki (model 2, zapinane od góry), suni obcierały pachy, miała zaczerwienione, nawet fryzjerka nam odradziła. Nosimy i szelki i obroże, szelki guardy jeśli już, ale nam się przekręcają, więc kupimy szelki flyballowe/norweskie/sportowe. Mi sie wydaje, ze obróżka zła nie jest, fakt, moja czasami charcze, ale ma to nawet w domu bez obroży. Jednak nosimy o szerokości 16 mm, a nie 11, tak jak wszędzie jest rozmiar dla yorków.

• 2 weeks later...
Posted

Hej :) Planuję kupić szelki dla swojej suńki, Mała jest niska, długa i waży 15 kg (ma dobrze rozbudowaną klatę jeśli to coś zmienia:))

W sklepie Pani zaproponowała mi szelki, które trzeba było ściągnąć do minimum że pasowały, mają szerokie paski (to właśnie najbardziej polecała sprzedawczyni). Jeśli to coś komuś rozjaśni to smycz od kompletu ma niecałe 3 cm szerokości, więc paski mają coś koło tego chyba :)

Czy kupować szelki o szerokich paskach, które są duże i dopiero poważnie "skrócone" pasują? Szerokość pasków ma znaczenie?

Pozdrawiam :)