Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[FONT=Arial]Miałam już nie zakładać psom wątków, miałam troszkę odpocząć psychicznie, miałam odreagować…ale koło tego maluszka nie umiem przejść obojętnie. Może dlatego, że już na wstępie uznano go za jakiegoś lekko upośledzonego? Być może właśnie dlatego, że oceniono go po wyglądzie obudził się we mnie ten szalony opór?[/FONT]
[FONT=Arial]Pierwotnie wołałam na niego Mongołek – jak wszyscy. Ale dwa tygodnie spacerów, dłuższe wyjście poza schronisko wczoraj, a także wnikliwa obserwacja spowodowały, że absolutnie inne nadałam mu imię : MAJLO (przy konsultacji z cioteczką brosową, którą oficjalnie mianuję matką chrzestną ).[/FONT]
[FONT=Arial]Jaki jest Majlo? Jest przesłodkim 4 kilogramowym maleństwem, delikatnym i kruchym, potrzebującym wsparcia i opieki, szukającym ludzkiej ręki, najsłodszy maluch w naszym schronisku! Ma 3 lata. Był znaleziony, następnie został adoptowany i zwrócony po niespełna 2 tygodniach z etykietką, że brudzi w mieszkaniu – flej – taką dostał etykietkę. Taka opinia zdumiała mnie już po pierwszym spacerze, bo psinka natychmiast po opuszczeniu budynku zaczął się załatwiać. Na każdym spacerze (a byłam z nim co najmniej 5 razy w ciągu ostatnich 2 tygodni) psiunia załatwiał swoje potrzeby na dworze, a wczoraj chodziliśmy dobrą godzinę i również poza schronisko – elegancko spaceruje na smyczy (absolutnie nie ciągnie) – ja wyprowadzam psy na 5 m automacie – albo na 5 m taśmie. Poza tym jest cichutki – w ogóle nie szczeka, jest grzeczniutki, troszkę lękliwy i ta lękliwość sprawia, że siada w kąciku z taką przestraszoną minką i patrzy tak przejmująco. Może i nie jest jakiś szczególnie orzeł i nie będzie nigdy zdobywcą głównej nagrody w frisbee free style, ale jest całuśny, przytulaśny, słodziasty i delikatny. Być może potrzebuje więcej czasu na naukę niż inne psy, być może potrzebuje częstszych spacerków na siusiu niż inne psy – ale ! normalnie wyprowadzony pies, który wszystko zostawi na dworze i jest prawidłowo karmiony 2 razy dziennie – to po prostu nie ma czym koopać w domu – a Majlo bardzo ładnie pozostawia to cos na zewnątrz budynku. Jakiego domu szukam dla malucha? Domu tolerancyjnego, domu, który ma chęci i czas by z pieskiem popracować, pospacerować, podokazywać. Majlo pozostawiony sam nie szczeka, nie niszczy, nie wyje – może zrobić siusiu – toteż zostawiać go samego należy w pomieszczeniu z kafelkami – gdzie łatwo wytrzeć podłogę.[/FONT]
[FONT=Arial]Majlo mieszka w klateczce w szczeniakarni.
Do ogłoszeń basia1244@gmial.com, tel.661293967
[/FONT]

Posted

Z tym sikaniem w domu - u mnie na TDT były 2 suczki Klunia i Milka (razem) - obydwie oddane, bo brudzą w domu, jedna po miesiącu, druga po 2-3 dniach. Zanim przyjechały do mnie to zwinęłam dywany, cobym prac nie musiała... myślicie że nabrudziły ?? A gdzie tam!! Jak któraś potrzebowała wyjść na siq czy kupqe to czekały pod drzwiami. Jak pojechały do nowych domów też nie sikały... dla ludzi to jest często pretekst do oddania, a potem taki psiak dostaje karteczkę 'fleja' i znaleźć dom mu jest bardzo trudno...

Posted

diuna_wro napisał(a):
no, czupurek taki. Basiu, on nie ma ogonka?

ma ogonek :) - troszkę krótszy, ale jest :) i merda nim mocno, jak kogoś lubi, a jak się kogoś boi, to siada w kąciku cichutko i patrzy takimi przestraszonymi oczkami - ale nie panikuje, tylko jest taki "skurczony" - a poza tym słodziak, przesłodziak i miluś :)

Posted

Noto dziś kolejny spacerek - jestem pewna na 100 %,że powód oddania psa (brudzi w domu i robi kupę) był wyłącznie pretekstem! Majlo bezwzględnie wypróżnia się na spacerze i robi to dokładnie, więc normalnie wyspacerowany i prawidłowo karmiony nie ma możliwości brudzić w domu! A poza tym, to przeuroczy maleńtas! Mikrus pieszczoch i przytulak - potwierdzą to, ci co go spotykają na spacerku! Kochani czas ogłaszać maluszka! niech nie siedzi w tej klateczce, bo wart jest swojego człowieka.

Posted

Powiedzmy,że jego uroda intryguje, niektórych zastanawia, innych straszy, a kilka osób już się zakochało:) - jest cudny mikrus :) niestandardowy, niepowtarzalny, oryginalny, wyjątkowy, nie do podrobienia, jedyny w swoim rodzaju - na prawdę warto go mieć!

Posted

Dzięki cioteczce diunie,majlo ma dom! Przed chwilką pojechał do siebie! Pani ma już 4 psiaki i wie z czym to się je! Ma dom z ogrodem, dużo energii i zabrała właśnie naszego malusia do domku!
Chciałam jeszcze napisać, że diuna zrobiła mi najlepszą niespodziankę na zakończenie tego roku! I niech przyszły rok obfituje wyłącznie w takie niespodzianki i dobre wiadomości!